Adventisti sedmog dana

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ok.

Ali ima tu mnoge stvari koje govore protiv:

Ja cu ti navesti samo jednu od mnogih, Jer si naveo samo jedan razlog.

“И памти да си био роб у земљи Мисирској и Господ Бог твој изведе те оданде руком крепком и мишицом подигнутом. Зато ти је Господ Бог твој заповедио да светкујеш дан од одмора” (5. Мојсије 5, 15).

Činjenica je da se u Bibliji nigde ne spominje da je iko praznovao subotu pre izlaska Jevreja iz Misira. Tek u 16. glavi Druge knjige Mojsijeve subota se izričito spominje prvi put kao praznik, dat Izrailjskom narodu. (2. Mojsije 16, 30).

Bog pokraj subote zapoveda Jevrejima da praznuju i druge praznike tako da je subota kao i Pasha, izrazito jevrejski praznik, dat izričito Jevrejima, da bude znak između Bog i Izrailja (2. Mojsije 31, 13).

Vidis Bokystamy, tvoja primedba je vazna i logicna. Slazem se sa tobom da se za vreme Mojsija spominje subota i mana zajedno.

medjutim, ako pazljivo proucavamo Bibliju videcemo da nije tako.

Prvo. Bog je odmah posle Adama stvorio Subotu kao dan pocina, sam se odmarao u nju, posvetio je i blagoslovio.
Ova tri obelezna nisu vezana ni za jedan dan u sedmici, osim za subotu.

Za Avrama citamo: "Zato sto je Avram slusdao glas moj i cuvao naredbu moju, ZAPOVESTI MOJE, PRAVILA MOJA I ZAKONE MOJE." 1.Mojsijeva 26,5
Ovo pokazuje da su ljudi pre davanja Dekaloga na Sinaju, bili upoznati sa Bozjim zakonom, koji je usmeno prenosen. Na osnovu njega je prepotpni svet bio osudjen i unisten. Taj zakon je merilo Bozje pravde na sudu.
,
Ako je Avram poznavao i drzao Bozje zapovesti, koji dokaz imas da u tome nije drzao i subotu koju je Bog ustanovio prilikom stvaranja.
kako su ostale zapovesti prenosenje usmenot, tako ni subota nije izuzetak i ona je usmeno prenosena s pokolenja na pokolenje.

Bog u cetvrtoj zapovesti objasnjava poreklo subote:

"SECAJ SE DANA SUBOTNOG DA GA SVETKUJES. Sest dana radi a sedmi je dan Subotan odmor Gosposu Boga tvojem. Tada nemoj raditi nijednoga posla...
Jer je za sest dana Gospod stvorio nebo, zamlju i more i sto je unjima a u sedmi dan pocinu, zato je blagoslovio Gospod dan subotni i posvetio ga."

2. Mojsijeva 20,8-11.

Vidis da je Bog povezao Suboitu sa stvaranjem i da je ponovio ono sto je receno u 2. poglavlju prve knjige Mojsijeve.
Posto je Bog blagoslovi i posvetio subotu, to znaci da ju je izdvojio od ostalih dana sedmice i da ta obelezja nema nijedan drugi dan u sedmici.
---------------
Obredni zakon u Starom zavetu imao je samo pripremni karakter, da pripremi izrailjski narod za dolazak Hristov. Smrću i vaskrsenjem Hristovim taj zakon je prestao da važi, pa kao što je jevrejska Pasha i ostali praznici neobavezni za hrišćane, tako isto i subota

Bokystamy, dao si vemoa dobru izjavu.
Slazem se sa tobom u svemu izuzev u jednome.

Slazem se sa tobom da u Starom zavetu spomine se OBREDNI i MORALNI zakon.
Obredni zakon odredjivao je kako da se vrsi sluzba u satoru ili kasnije u hranu, kako da se oblace svestenis, prinasaju zrtve i praznuju godisni praznici koji su imali svoje simbolicno znacenje i ukazivali na Mesiju koji treba da dodje.

Moralni zakon, Deset Bozjih, zapovesti nisu deo obrednog zakona nego to je moralni zakon. Ovaj zakon nema svoje simbole, kao prvi, nego daje principe Bozeg carstva, otkriva Bozju volju i Njegov karakter. Subota je u centru toga zakona, moralnog zakona i nema veze sa Obrdnim zakonom.

Obredni zakon je bio "sjen tela Hristova, nasao je svoje ispunjenje u Hristu, i od Hrista vise nema vrednosti za hriscane.
Vise ni Jevreji ne prinose zrtve.

Medjutim, Moralni Bozji zakon, Deset Bozjih zapovesti, postoje pre pojave greha, jer su temelj Bozje vladavine, taj zakon nije korigovan, nije promenjen, nije ukinut, jer je vecan kao i Gospod Boga zakonodavac.

Sve najbolje

SA OVIM TI JE ODGOVRENO NA SVE:

UZMI VREMENA DESTAK MINUTA I PROCITAJ DA NE PITAS OPET?

STA NECES PRIHVATITI SUBOTU POSLE OVOLIKO MOG TRUDA???

PA NEMOJ, TO JE TVOJA STVAR NE NASA.

Ovde imas iznesene Bilijske razloge zasto subota.

Dakle mi necemo prihvatiti papsku nedelju ti neces Bozju subotu.

Stvar je resena, a posto pitas zasto smo odluciliu tako, budi fer pa procitaj informacije radi...

A sta ces ti da radis sa time, prihvatas ili n,e to je tvoj problem ne nas...

APOSTOL PAVLE NIJE U KOLOSANIMA UKINUO SUBOTU INACE PATRIJARH KIRIL NEBI NIKAKO MOGAO DA PISE OVAKO NITI ZA SUBOTU NITI NENDELJU:

http://biblepravda.co

http://adventisti.hr/ruski-patrijarh...ki-dan-odmora/

O CEMU ONDA PISE PAVLE U KOLOSANIMA???????????

Da te niko ne osudjuje za subote, osim ako nezna za koje?

14 I izbrisavši pismo uredbe koja beše protiv nas, i to uzevši sa srede prikova ga na krstu;
15 I svukavši poglavarstva i vlasti izvede ih na ugled slobodno, i pobedi ih na njemu.
16 Da vas dakle niko ne osuđuje za jelo ili za piće, ili za kakav praznik, ili za mladine, ili za subote;
17 Koje je sve bilo sen od onog što htede da dođe, i telo je Hristovo.
Kolosanima 2.

Sta ovo znaci?

Sedmicna subota niakada nije bila sen Hrista vec nas podseca na Bozje stvaranje i svetkovanjem subote dajemo Bogu slavu i cast kao vorcu:

8 Sećaj se dana od odmora da ga svetkuješ.
9 Šest dana radi, i svršuj sve poslove svoje.
10 A sedmi je dan SUBOTA, Gospodu Bogu tvom; tada nemoj raditi nijedan posao, ni ti, ni sin tvoj, ni kći tvoja, ni sluga tvoj, ni sluškinja tvoja, ni živinče tvoje, ni stranac koji je među vratima tvojim.
11 Jer je za šest dana stvorio Gospod nebo i zemlju, more i šta je god u njima; a u sedmi dan počinu; zato je blagoslovio Gospod dan od odmora i posvetio ga.
12 Poštuj oca svog i mater svoju, da ti se produže dani na zemlji, koju ti da Gospod Bog tvoj.
2 Mojsijeva.

2.Mo 31:15 Šest dana neka se radi; a sedmi je dan subota, odmor, svet Gospodu;

Subota nas upucuje na stvarnje ne na Hrista.

Isus kaze da je subota i radi coveka i njegovog odmora, ne da bi ukazivala na njega:

Markus 2:27 I govoraše im: Subota je načinjena čoveka radi, a nije čovek subote radi.

Medjutim uvodni stih gore pominje SUBOTE ne subotu.

STA JE APSOTOL HTEO DA KAZE SA TIM SUBOTAMA KOJE SU SEN HRISTA?

Kakvo je to pismo uredbe o kojem govori uvodni stih?

Biblija govori o postojanju 2 zakona. To bi bar svako trebao da zna.
10 zapovesti i ceremonijlani, zakon koji sadrzi celokupnu Izrailjsku sluzbu u hramu sa zrtvovanjima i praznicima koji su sacinjavali PRAZNICNE SUOBTE.
Taj zakon je ukazivao na Hrista, ali ne moralni zakon 10 Bozje zapovesti koji je pravilo zivota za Hrista.

Upravo taj moralni zakon sadrzi jednu zapovest o suboti.

A ceremonijlani zakon sadrzi 7 CEREMONIJALNE Praznicne SUOBOTE:

Imamo ih 7.

Subote, praznicni dani odmora su bili prvi i poslednji dan Praznika presnih hlebova, Dan pedesetnice, Dan trubni, Dan pomirenja i prvi i poslednji dan Praznika senica:

1. 15 nisana - pocetak Praznika presnih hlebova 3 Mojsijeva 23,6,7.

2. 21. nisana - kraj praznika presnih hlebova 3 Mojsijeva 23,8.

3. 6. sivana - Pedesetnica, pedesetog dana posle 16. aviva. 3 Mojsijeva 23, 15-21.

4. 1. etanima - Dan pomirenja ( Ros hasanar) 3 . Mojsijeva 23, 24,25. pocetak gradjanske nove godine.

5. 10. etanima - dan pomirenja (Jom kipur) 3 Mojsijeva 23, 27-32.

6. 15 etanima - pocetak Praznika senica 3 Mojsijeva 23,25.

7. 22 etanima - kraj Praznika senica 3 Mojsijeva 23,36. 4 mojsijeva 29, 12,35.

Bog kaze:

3.Mo 23:37 To su praznici Gospodnji, koje ćete praznovati na saborima svetim da prinesete žrtve ognjene Gospodu: žrtvu paljenicu i dar i žrtvu zahvalnu i naliv, sve kad je čemu dan,
3.Mo 23:38 Osim subota Gospodnjih i osim darova vaših i osim svih zaveta vaših i osim svih dobrovoljnih prinosa vaših, koje ćete davati Gospodu.

To su bile posebne praznicne isto zvane, subote, kao deo ceremonijlanog, obernbog zakona, osim Subote Gospodnje koja je deo 10 zapovesti i kao 4 zapovest.

Ovi praznici Gospodnji su bili pokretni i svake godine su padali u neki rugi dan u sedmici, jer je racunjanje ovih suobta zavisilo od pocetka svete godine, koja se zasnivala na lunarnom kalendaru.

Kada su se poklapale sa sedmicnom SUBOTOM NAZIVNE SU VELIKIM DAN IMA:

Jovan 19:31 A budući da beše petak, pa da ne bi tela ostala na krstu u subotu (jer beše veliki dan ona subota), Jevreji moliše Pilata da im prebiju noge, pa da ih skinu.

SUBOTE GOSPODNJE Su se medjutim svetkovale uvek sedmoga dana u sedmdici.

Káo sen, predslika ili jedna vrsta obrednog prorocanstva svi ovi praznici, odnosno sve ove godisnje SUBOTE kao deo ceremonijalnog zakona su ukinute.

Ali sedmicne subote su sacuvane u valsti Gospodara od subote i kao deo Bozjeg zakona 10 zapovesti kako i Patrijarh Kiril govori.
Marko 2, 28.

NEZELITE DA PRIHVATITE OVE CINJENICE I OVU ISTINU???????????

MI VAS POZIVAMO A VI KAKO HOCETE NEMORATE....

Za sada se nece nebo srusiti zbog toga!!

Dalje on postavlja pitanja???

Pa obradi prvo ono gore.
nemoras ti prihvatiti subotu, niko te netra na silu.

Mi ti navodimo anse razloge a ti se upoznaj sa njima i zances zasto.

Pa Isus je plakao cesto.

KLoliko je plako u petak uvece u getsimanskom vrtu pa kada je lazar umro itd.

Zar da slavimos vaki dan koji su plakali?

Kakvi su to dokazi???

Bavi se ovim gore prvo.

Ne lupetaj, nisam te to pitao, nego kada su apostoli bili najzalosniji, zar nisu u petak i subotu, a kada su bili najradosniji, u nedelju kada je Isus vaskrsao.
A tu rados im niko nece oduzeti.

Inace gde pise u novom zavetu zapovest da se treba subota postovati.

I jos nesto, znas li kako ste sa nedelje presli na subotu?

Ne lupetaj, nisam te to pitao, nego kada su apostoli bili najzalosniji, zar nisu u petak i subotu, a kada su bili najradosniji, u nedelju kada je Isus vaskrsao.

I jos nesto, znas li kako ste sa nedelje presli na subotu?

Sine ti si balavac za mene da mi po koji zna put kazes da ne lupetam jer i ja tzo tebi mogu da kezem.

Po ko zna koji put te pozivam da se ponasas prvo kao covek jer to neznas a ond kao hriscanin.

STA JE APSOTOL HTEO DA KAZE SA TIM SUBOTAMA KOJE SU SEN HRISTA?
Kakvo je to pismo uredbe o kojem govori uvodni stih?
Biblija govori o postojanju 2 zakona. To bi bar svako trebao da zna.
10 zapovesti i ceremonijlani, zakon koji sadrzi celokupnu Izrailjsku sluzbu u hramu sa zrtvovanjima i praznicima koji su sacinjavali PRAZNICNE SUOBTE.
Taj zakon je ukazivao na Hrista, ali ne moralni zakon 10 Bozje zapovesti koji je pravilo zivota za Hrista.

Upravo taj moralni zakon sadrzi jednu zapovest o suboti.

A ceremonijlani zakon sadrzi 7 CEREMONIJALNE Praznicne SUOBOTE:

Imamo ih 7.
To su bile posebne praznicne isto zvane, subote, kao deo ceremonijlanog, obernbog zakona, osim Subote Gospodnje koja je deo 10 zapovesti i kao 4 zapovest.[/U]
Ovi praznici Gospodnji su bili pokretni i svake godine su padali u neki rugi dan u sedmici, jer je racunjanje ovih suobta zavisilo od pocetka svete godine, koja se zasnivala na lunarnom kalendaru.
Glasniče, Glasniče, ne radi se o godišnjim subotama nego o sedmičnim. Godišnje su već obuhvaćene izrazom "praznici". Pa evo i neki adventistički teolozi priznaju to.

A gde pise u Novom zavetu da svektujemo nedelju?

Zar vam mi branimo da svetkujete nedelju kao dan vaskrsenja???

Sta ima veze dan odmora sa danom vaskrsenja?

Zasto da ne slavimo onda po tvojoj logici dan kada je Isus pretrpeo najveci bol za nas?

Petak?

Mozda muslimani imaju najvise pravo ako cemo po tvojoj logici?

Glasniče, Glasniče, ne radi se o godišnjim subotama nego o sedmičnim. Godišnje su već obuhvaćene izrazom "praznici". Pa evo i neki adventistički teolozi priznaju to.

Nisi obuhvacene praznicima jer su se praznici sastojali od mnsotvo delova pa su subote bile posebni deo tih pranzika.

Ali ne glavni.

Bog jasno kaze praznici a onda posbeno pominje te godisnje subote...

Vec sam ti citirao te stihove gde se to jasno vidi i malo unazad i opet ponavljas to?

I ti teolozi malo drugacije to obajsnjvaju ali ne govre da je tu rec o ukidanju subote.

To nisi hteo da pomenes?

Nisi obuhvacene praznicima jer su se praznici sastojali od mnsotvo delova pa su subote bile posebni deo tih pranzika.

Ali ne glavni.

Vec sam ti citirao te stihove gde se to ajsno vidi i malo unazad i opet ponavljas to?
Po tvojoj logici ispada da je PAvle dva puta u jednoj rečenici ponavljao godišnje subote, prvo terminom "praznici" pa onda terminom "subote". Termin "praznici" obuhvata i te godišnje subote:

Levitska 23,44. И Мојсије каза празнике Господње синовима Израиљевим.

Zašto ovo ignorišeš? Slediš učenje Elen Vajt iz 19. veka a ne ono što su svi hrišćani učili od najranijeg doba.

Pored tih godisnjih subota su postojale i d ruge subote kao subote odmaranja zemlje koje nemaju veze sa tim praznicima.
O svim tim subotama govori Pavle ne o suboti dekaloga:

3.Mo 26:43 Kada se zemlja oprosti njih i budu joj mile subote njene kad opusti s njih, i njima bude pravo što su pokarani za bezakonje svoje, jer sudove moje povrgoše i duši njihovoj omrzoše uredbe moje.

Praznici su bili i izvan tih subota.

Praznovalo se a ipak se radilo.

Sta je sa tim praznicima koji nisu sadrzali subote kao i ovaj sa zemljom?

AKO IH BOG ZOVE SUBOTAMA ZASTO BI IH PAVLE ZVAO PRAZNICIMA??????

Poslednja izmena:
Znaci ako ljudsko predanje nazovemo SVETO PREDANJE da smo ga i posvetili?
Naveo sam ti sta je Isus rekao o predanju. I ono predanje o kome Isus govori fariseji su smatrali svetim, a Isus ga je nazvao ljudskim.

Ali apostoli govore da se držimo predanja. Zašto to ignorišeš?

Uostalom, ni Isus nije odbacivao sva predanja svog naroda.

JVN 10:22 A bijase tada praznik obnovljenja u Jerusalimu, i bjese zima.
JVN 10:23 I hodase Isus u crkvi po trijemu Solomunovu.

Praznik Obnovljenja se moze dugo traziti u Tori, njega tamo nema. Nema ga ni u Pismu odnosno ne u Jevrejskom SZ, ni u Protestanskom. Taj Praznik je poznat danas pod imenom "Hanuka", i nema nikakve veze sa Torom, nego je rabinska tradicija. Taj dan je uspomena na čudo koje se desilo sa Cvećnjakom, u vreme Jude Makabejaca (i njegovom pobedom nad Grcima).

Dakle, vidimo da Isus lepo prati autoritet rabinske (farisejske) tradicije. Idemo dalje.

Matej 26,26. И кад јеђаху, узе Исус хлеб и благословивши преломи га, и даваше ученицима, и рече: Узмите, једите; ово је тело моје.

Naravno, ni ovo opet nećemo pronaći u Tori (da se hleb blagosilja pre jela). Mi citamo u 5. Mojsijevoj 8,10 sledeće:

5MO 8:10 Ješćeš i bićeš sit, pa blagosiljaj Gospoda Boga svojega za dobru zemlju koju ti da.

Dakle, ako idemo kako pise , blagoslov ide posle jela. Odakle to Isusu da blagoslovi hleb pre jela?

Mi citamo u Talmudu (Berakoth 6.1) sledeće:

MISHNA:
[...]OSIM preko hleba, za kojeg se kaže "koji donosis hleb iz zemlje". [...]

GEMARA: Odakle je ovo izvedeno*? Kao što su naši rabini naučavali: plodovi moraju biti sveti, za davanje hvalu G-spodu. To nas uči da oni zahtevaju blagoslov i prije i poslije ucestvovanja. Na snagu ovog R. Akiba je rekao: čovjeku je zabranjeno probati nešto prije izricanja blagoslova nad tim.

*ovaj blagoslov je potreban pre ucenstvovanja ikakvog rucka

U koliko želite čitav blagoslov, evo ga:

Blessed art Thou, LORD our God, King of the universe, who brings forth bread from the earth.
(Blagosloven si, G-spode, B-že naš, Kralju Svemira, koji donosis hleb iz zemlje.)

Dakle u ovom drugom primeru, mi čitamo opet da Isus lepo prati rabinsku tradiciju bez problema.

Vidis Bokystamy, tvoja primedba je vazna i logicna. Slazem se sa tobom da se za vreme Mojsija spominje subota i mana zajedno.

medjutim, ako pazljivo proucavamo Bibliju videcemo da nije tako.

Prvo. Bog je odmah posle Adama stvorio Subotu kao dan pocina, sam se odmarao u nju, posvetio je i blagoslovio.
Ova tri obelezna nisu vezana ni za jedan dan u sedmici, osim za subotu.

Bog po tvrdnji Biblije jeste stvorio svet u toku šest dana stvaranja, ali Biblija negde ne kaže da su to bili sedmični prirodni dani, jer sedmica nije ni mogla postojati pre stvaranja sveta. Osim toga prirodni dani sa zalaskom i izlaskom sunca mogli su se računati tek od onda kad je Bog postavio Sunce, mesec i zvezde “da budu znaci vremenima, danima i godinama” (1.Mojsije 1, 14), a to se po tvrdnji Biblije desilo tek četvrtog dana stvaranja. Prema tome, dani stvaranja nisu isto što i sedmični kalendarski dani. Osim toga, svi dani stvaranja u tekstu Biblije imaju svoj početak i završetak, a sedmi dan odmora Božijeg nema tu oznaku. Prema tome, taj dan označava ono blaženo stanje kada je pre greha cela tvorevina plivala u blagoslovu Božijem.

Prema tekstu Biblije, Adamu u raju nije data nikakva zapovest da deli dane na radne i praznične. Jedina zapovest koja mu je dana jeste da obrađuje i čuva vrt edemski (1. Mojsije 2, 15), i jedina zabrana da ne jede ploda sa drveta poznanja dobra i zla (1. Mojsije 2, 16 – 17). Nigde više ne piše ni o kakvom prazniku, pa ni o suboti.

Za Avrama citamo: "Zato sto je Avram slusdao glas moj i cuvao naredbu moju, ZAPOVESTI MOJE, PRAVILA MOJA I ZAKONE MOJE." 1.Mojsijeva 26,5
Ovo pokazuje da su ljudi pre davanja Dekaloga na Sinaju, bili upoznati sa Bozjim zakonom, koji je usmeno prenosen. Na osnovu njega je prepotpni svet bio osudjen i unisten. Taj zakon je merilo Bozje pravde na sudu.
,
Ako je Avram poznavao i drzao Bozje zapovesti, koji dokaz imas da u tome nije drzao i subotu koju je Bog ustanovio prilikom stvaranja.
kako su ostale zapovesti prenosenje usmenot, tako ni subota nije izuzetak i ona je usmeno prenosena s pokolenja na pokolenje.

Ovo samo dokazuje da je avram i ostali imao uzsadjen moralni zakon kao sto i svaki covek ima pa i najokoreliji ubica.
Bog u cetvrtoj zapovesti objasnjava poreklo subote:

"SECAJ SE DANA SUBOTNOG DA GA SVETKUJES. Sest dana radi a sedmi je dan Subotan odmor Gosposu Boga tvojem. Tada nemoj raditi nijednoga posla...
Jer je za sest dana Gospod stvorio nebo, zamlju i more i sto je unjima a u sedmi dan pocinu, zato je blagoslovio Gospod dan subotni i posvetio ga."

2. Mojsijeva 20,8-11.

Vidis da je Bog povezao Suboitu sa stvaranjem i da je ponovio ono sto je receno u 2. poglavlju prve knjige Mojsijeve.
Posto je Bog blagoslovi i posvetio subotu, to znaci da ju je izdvojio od ostalih dana sedmice i da ta obelezja nema nijedan drugi dan u sedmici.
---------------
Kao sto i rekoh:taj dan označava ono blaženo stanje kada je pre greha cela tvorevina plivala u blagoslovu Božijem.
[
COLOR=#FF0000]Obredni zakon u Starom zavetu imao je samo pripremni karakter, da pripremi izrailjski narod za dolazak Hristov. Smrću i vaskrsenjem Hristovim taj zakon je prestao da važi, pa kao što je jevrejska Pasha i ostali praznici neobavezni za hrišćane, tako isto i subota[/COLOR]

Bokystamy, dao si vemoa dobru izjavu.
Slazem se sa tobom u svemu izuzev u jednome.

Slazem se sa tobom da u Starom zavetu spomine se OBREDNI i MORALNI zakon.
Obredni zakon odredjivao je kako da se vrsi sluzba u satoru ili kasnije u hranu, kako da se oblace svestenis, prinasaju zrtve i praznuju godisni praznici koji su imali svoje simbolicno znacenje i ukazivali na Mesiju koji treba da dodje.

Moralni zakon, Deset Bozjih, zapovesti nisu deo obrednog zakona nego to je moralni zakon. Ovaj zakon nema svoje simbole, kao prvi, nego daje principe Bozeg carstva, otkriva Bozju volju i Njegov karakter. Subota je u centru toga zakona, moralnog zakona i nema veze sa Obrdnim zakonom.

Obredni zakon je bio "sjen tela Hristova, nasao je svoje ispunjenje u Hristu, i od Hrista vise nema vrednosti za hriscane.
Vise ni Jevreji ne prinose zrtve.

Medjutim, Moralni Bozji zakon, Deset Bozjih zapovesti, postoje pre pojave greha, jer su temelj Bozje vladavine, taj zakon nije korigovan, nije promenjen, nije ukinut, jer je vecan kao i Gospod Boga zakonodavac.

Sav taj zakon bio je dat jevrejima, ali nije bio spasonosan,jer se delima zakona niko ne moze opravdati ispred Boga.
Zato je zakon sluzio da pripremi jevreje za Mesiju, ali ga oni nisu ni sacuvali ni ispostovali, niti su poznali mesiju.
Zato su i odbaceni,ali sada vise nema takvog zakona, sada ljudi zive u slobodi Hristovoj, i u veri u njega,
Jer zasto opet da se vracamo u zakon ,zasta opet da robujemo zakonu, kada smo slobodni sa Hristom.
Pozz

Sine ti si balavac za mene da mi po koji zna put kazes da ne lupetam jer i ja tzo tebi mogu da kezem.

Po ko zna koji put te pozivam da se ponasas prvo kao covek jer to neznas a ond kao hriscanin.

A ja te pozivam da odgovoris u skladu sa pitanjem, i da ne kopiras ovde vec spremne stvari, nego skrati malo, budi jasniji, jer ako sam ja za tebe balavac, onda treba da kipis od znanja , a ne da mi ovde kopi pestujes.

Odgovor:
A zasto bi neko ljudima i oduzimao tu radost?
Drugo, zar oni ne mogu i u subotu da se raduju Hristovom vaskrsenju? Mi to upravo i cinimo.
-----------------

ODLICNO PITANJE. ZASTO BI U NOVOM ZAVETU I TREBALO DAPISE DA SE SVETKUJE SUBOTA, KAD JE VES POSTOJALA ZAPOVES O SUBOPTI KOJE VECNO VAZI.

Takva zapoves nije ni potrebna, jer ona vec postoji.

Nego, GDE POSTOJI ZAPOVEST DA JE UKINUTA SUBOTA I DA TREBA DA SVETKUJEMO NEDELJU?
TO JE POTREBNO AKO ZELITE DA NAM DOKAZETE DA TREBA DA NAPUSTIMO SUBOTU I PRIHAVTIMO NEDELJU, A TAKVA ZAPOVEST NE POSTOJI.

Pored tih godisnjih subota su postojale i d ruge subote kao subote odmaranja zemlje koje nemaju veze sa tim praznicima.
O svim tim subotama govori Pavle ne o suboti dekaloga:

3.Mo 26:43 Kada se zemlja oprosti njih i budu joj mile subote njene kad opusti s njih, i njima bude pravo što su pokarani za bezakonje svoje, jer sudove moje povrgoše i duši njihovoj omrzoše uredbe moje.

Praznici su bili i izvan tih subota.

Praznovalo se a ipak se radilo.

Sta je sa tim praznicima koji nisu sadrzali subote kao i ovaj sa zemljom?

AKO IH BOG ZOVE SUBOTAMA ZASTO BI IH PAVLE ZVAO PRAZNICIMA??????
Glasniče, pa u tom stihu Bog samo ponavlja ono što je već rekao u 23. poglavlju, samo skraćeno i uz upozorenje da drže uredbe.

Ponavljanje već rečenog u skraćenoj formi:
3. Mojsijeva 26,2. Држите суботе моје, и светињу моју поштујте; ја сам Господ.

Upozorenje:
15. Ако повргнете уредбе моје и души вашој омрзну закони моји да не творите све заповести моје, и раскинете завет мој,
16. И ја ћу вама учинити ово: Пустићу на вас страх, суву болест и врућицу, које ће вам очи искварити и душу уцвелити; и залуду ћете сејати семе своје, јер ће га јести непријатељи ваши.

Ali,ako se povrate od greha:
40. Али ако признаду безакоње своје и безакоње отаца својих по гресима, којима ми грешише и којима ми идоше насупрот,
42. Тада ћу се опоменути завета свог с Јаковом, и завета свог са Исаком, и завета свог са Аврамом опоменућу се, и земље ћу се опоменути.
43. Када се земља опрости њих и буду јој миле суботе њене кад опусти с њих, и њима буде право што су покарани за безакоње своје, јер судове моје повргоше и души њиховој омрзоше уредбе моје.

Zaključak:
46. Ово су уредбе и судови и закони, које постави Господ између себе и синова Израиљевих на гори синајској преко Мојсија.

Dakle, ovde nije reč ni o kakvim novim,posebnim subotama nego o onim istim iz 23. poglavlja koje se nazivaju praznicima.

PAVLE NAM POKAZUJE DA SU JOS UVEK SVETKOVALI SUBOTU I ON I KORINCANI, 24 GODINA POSLE RASPECA HRISTOVOG!!!

Sta kaze Pavle vernciima u Korintu?

1.Kor 16:2 Svaki prvi dan nedelje neka svaki od vas ostavlja kod sebe i skuplja koliko može, da ne bivaju zbiranja kad dodjem.

1 Poslanica Korincanima je pisana 57 godine psole Hrista.

Dakle 24 godina posle Hristovog raspeca.

Pavle je vec iskusan hriscanin.

Po pravoslvnima oni su vec navodno, naveliko svetkovali nedelju, a pogotovo zbog velike radosti koja se desila toga dana pre 24 godina, i zvali ju vec DAN GOSPODNJI?.

Po pravoslvnima Pavle ovde treba nedelju vec da naveliko zove DANOM GOSPODNJIM?

Medjutim on to necini i posle 24 godina hriscanstva.

On zove i daljje nedelju prvim radnim danom.

Nikako danom Gospodnjim.

ON ZAHTEVA DA SE SKUPLJANJA OBAVE PRVOGA DANA NEDELJI, DA SVAKO KOD SVOJIH KUCA OSTAVI SUMU NOIVCA da nebi skupljali kad dodje.

Ocigledno nisu u crkvi.

Zasto prvoga dana DA SKUPLJAJU kako se tada zvala prvi radni dan NEDELJA?

Pa zato to su svetkovali subotu pa nisu zbog subote mogli pre.

KAKO?

Ljudi rade od nedelje do petka, zaradjuju nova,c a petak je zadnji dan rada, tako da jos rade a onda obavljaju prireme za subotu.

Onda dolazi subota i nemogu da se bave prebrojavanjem novca i odvajanjem sedmicne zarade, jer je subotom to zabranjeno.

I kada prodje subota prvoga radnog dana, onda da odvoje od novca koji su u toku sedmice zaradili koliko zele da ostave na stranu.

Jedini dan koji su mogli to da ucine bila je nedelja kao radni dan posle zavrsene sedmice, jer su tada i imali celokupnu sedmicnu zaradu !!!

Amin...

Poslednja izmena:

Odgovor:
A zasto bi neko ljudima i oduzimao tu radost?
Drugo, zar oni ne mogu i u subotu da se raduju Hristovom vaskrsenju? Mi to upravo i cinimo.
A postoli su se radovali u nedelju kada je Isus i vaskrsao, mi se radujemo u nedelju i pricescujemo, zato je u pravoslavlju svaka nedelja mali vaskrs.

ODLICNO PITANJE. ZASTO BI U NOVOM ZAVETU I TREBALO DAPISE DA SE SVETKUJE SUBOTA, KAD JE VES POSTOJALA ZAPOVES O SUBOPTI KOJE VECNO VAZI.

Takva zapoves nije ni potrebna, jer ona vec postoji.
Potrebna je.
Jer bi apostoli sigurno rekli postujte subotu, a pogotovo neznaboscima koji su bili novi u veri i trebalo im se objasniti i zapovediti sta da cine.

Nego, GDE POSTOJI ZAPOVEST DA JE UKINUTA SUBOTA I DA TREBA DA SVETKUJEMO NEDELJU?
TO JE POTREBNO AKO ZELITE DA NAM DOKAZETE DA TREBA DA NAPUSTIMO SUBOTU I PRIHAVTIMO NEDELJU, A TAKVA ZAPOVEST NE POSTOJI.
[

Pre nego sto vam je ona jevrejka kako se zvase nametnula subotu, vi ste postovali nedellju.

“Када се промени свештенство, мора се и закон променити” (Јевр. 7, 12), “Тако се укида пређашња заповест... а постави се бољи над кроз који се приближујемо Богу” (Јевр. 10, 9).
Nedelja se pominje na mnogo mesta :
Spominje se, eto, kao prvi dan sedmice kad su se i Hristos i učenici obradovali pobedi Hristovoj nad smrću, spominje se kao dan vaskrsenja, spominje se i kao “Dan Gospodnji”, jer jevanđelista Jovan kaže da je “bio u duhu u dan Gospodnji” (Otkr. 1, 10), kad mu je dato Otkrivenje. Spominje se nedelja kao dan kada je Duh Sveti sišao na apostole i ispunio ih radošću, snagom i hrabrošću; kao dan kad je rođena Crkva Hristova (Dela apostolska 2, 1 – 41). Spominje se kao dan u koji su se hrišćani apostolskog doba skupljali “da lome hleb”, to jest na pričešće (Dela apostolska 20, 7 – 8), i spominje se kao dan u koji su se hrišćani skupljali na bogosluženja i tu prikupljali svoje priloge za siromašne hrišćane..

Dakle o suboti ni rec.

Bog po tvrdnji Biblije jeste stvorio svet u toku šest dana stvaranja, ali Biblija negde ne kaže da su to bili sedmični prirodni dani, jer sedmica nije ni mogla postojati pre stvaranja sveta. Osim toga prirodni dani sa zalaskom i izlaskom sunca mogli su se računati tek od onda kad je Bog postavio Sunce, mesec i zvezde “da budu znaci vremenima, danima i godinama” (1.Mojsije 1, 14),
Prema tekstu Biblije, Adamu u raju nije data nikakva zapovest da deli dane na radne i praznične. Jedina zapovest koja mu je dana jeste da obrađuje i čuva vrt edemski (1. Mojsije 2, 15), i jedina zabrana da ne jede ploda sa drveta poznanja dobra i zla (1. Mojsije 2, 16 – 17). Nigde više ne piše ni o kakvom prazniku, pa ni o suboti.

TI TO GLEDAS PO SVOJOJ LOGICI.

Kad kazes da su dani stvaranja simbolicni, onda se slazes sa Jehovinim svedocima. Oni tvrde da jedan dan traje 7000 godina.
Mi se pak drzimo Biblije.
U Bibliji pise "I bi vece i bi jutro dan prvi i tako sve do sedmoga dana" Ako je tako zapisano mi verujemo da je tako, a ako ti nre verujes, to je tvoj problem.
-----------------------

Ovo samo dokazuje da je avram i ostali imao uzsadjen moralni zakon kao sto i svaki covek ima pa i najokoreliji ubica.

OVO TI JE MOZD ANAJBOLJA IZJAVA.
Slazem se sa tobom, Svi ljudi pre Sinaja imali su znanje o usmenom predanju Bozjeg zakona,
ali to ne znaci da su se svi pridrzavali ga kao Avram,
Prepotopni svet je unisten zbog BEZAKONJA, a. bezakonje ne moze da postoji tamo gde nema zakona.
--------------------------

Kao sto i rekoh:taj dan označava ono blaženo stanje kada je pre greha cela tvorevina plivala u blagoslovu Božijem.

Koji dan?
------------------------------

Sav taj zakon bio je dat jevrejima, ali nije bio spasonosan,jer se delima zakona niko ne moze opravdati ispred Boga.

Ako je tako, onda prepotopni svet je krivo osudjen na propast. Da li se slazes sa tim?
------------------------------

Zato je zakon sluzio da pripremi jevreje za Mesiju,

A koji zakon je pripremio Avrama za Mesiju, kad je ziveo pre Sinaja?
Apostol Pavle u Jevrejima 11, uzdize ga kao izuzetno vernog i poslusnog vernika.

Svako dobreo

Kad kazes da su dani stvaranja simbolicni, onda se slazes sa Jehovinim svedocima. Oni tvrde da jedan dan traje 7000 godina.
Mi se pak drzimo Biblije.
U Bibliji pise "I bi vece i bi jutro dan prvi i tako sve do sedmoga dana" Ako je tako zapisano mi verujemo da je tako, a ako ti nre verujes, to je tvoj problem.
Mika, kada bog stvori nebo i zemlju,nije bila svetlost, pa je onda i nelogicno da te dane stavis kao 24h?

OVO TI JE MOZD ANAJBOLJA IZJAVA.
Slazem se sa tobom, Svi ljudi pre Sinaja imali su znanje o usmenom predanju Bozjeg zakona,
ali to ne znaci da su se svi pridrzavali ga kao Avram,
Prepotopni svet je unisten zbog BEZAKONJA, a. bezakonje ne moze da postoji tamo gde nema zakona.

Nisu se svi pridrzavali, a avram je imao veru, i to je bilo presudno, Jer kao sto kaze , i poverova Avram Bogu i to mu se uze u pravdu.

Onaj koji je bez osznake ako malo bolje procitas.

Ako je tako, onda prepotopni svet je krivo osudjen na propast. Da li se slazes sa tim?
Nije krivo, jer su imali moralni zakon, koga se nisu pridrzavali.
Inace sav zakon staje u dve zapovesti.

A koji zakon je pripremio Avrama za Mesiju, kad je ziveo pre Sinaja?
Apostol Pavle u Jevrejima 11, uzdize ga kao izuzetno vernog i poslusnog vernika.

Svako dobreo
Moralni i velika vera u Boga.

A postoli su se radovali u nedelju kada je Isus i vaskrsao, mi se radujemo u nedelju i pricescujemo, zato je u pravoslavlju svaka nedelja mali vaskrs.

Bokystamy, nemoj da mem zasmejavas. A koji dokaz imas da se apostoli nisu radovali i u sredu i ponedeljak Hristovom vaskrsenju?
Oni su se uvek radovali, a i mi se uvek radujemo.

Nego imas li ZAPOVEST u NOVOM ZAVETU koja zapoveda da se praznije nedelja?
Ako je imas, daj je. Mozda bi za nas to bilo dovoljno.
--------------------------

Potrebna je.
Jer bi apostoli sigurno rekli postujte subotu, a pogotovo neznaboscima koji su bili novi u veri i trebalo im se objasniti i zapovediti sta da cine.

PA KAD TI STVRDIS DA JE POTREBNA ZAPOVEST U NZ DA KAZE DA PRAZNUJEMO SUBOTU, A TA ZAPOVEST VEC POSTOJI I NIKO NIJE REKAO DAJE UKINUTA, ZAR NE MISLIS DA BI BILO DFALEKO VAZNIJE DA NAS APOSTOLI ZIVESTE O PROMENI SUBOTE U NEDELJU, I DA DASJU NOVU ZAPOVEST DA UMESTO SUBOTE TREBA DA SVETKUJEMO NEDELJU?

AKO TREBA DA USVOJIMO NOVI PRASNIK NASUPROT PRVOME, ONDA TREBA DA POSTOJI I NOVA ZAPOVEST.
--------------------

“Када се промени свештенство, мора се и закон променити” (Јевр. 7, 12), “Тако се укида пређашња заповест... а постави се бољи над кроз који се приближујемо Богу” (Јевр. 10, 9).

TO NAM JE DOBRO POZNATO, DA KAD SE PROMENILO svbestenstvo koje je Hristos preuzeo. da se promenio i zakon o svestenstvu, obredni zakon,
ali Dekalog nema veze sa svetenstvom, nego je princip Bozje pravde.
-------------------
Nedelja se pominje na mnogo mesta :
Spominje se, eto, kao prvi dan sedmice ...

Slazem se sa tobom da senedelju uvek u Novom zavetu spominje kao prvi dan sedmice, ali se ne spominje i nikad se nije ni spominjala kao sedmi dan odmora koje je Gospod Bog odredio za subotu prilikom stvaranja sveta.

Subota je spomenik stvaranja, to je rekao Gospod Bog Stvoritelj, a ne covek.

Bokystamy, nemoj da mem zasmejavas. A koji dokaz imas da se apostoli nisu radovali i u sredu i ponedeljak Hristovom vaskrsenju?
Oni su se uvek radovali, a i mi se uvek radujemo.
Kao sto i rekoh ,odnosno sta je Hristos rekao:(Јован 16, 20).
“Заиста вам кажем да ћете ви заплакати и заридати, а свет ће се радовати; и ви ћете жалосни бити, али ће се ваша жалост окренути на радост”
Ta radost je dosla u nedelju,ne u subotu i petak, tada je bila zalost.
A rekao je i ovo:али да ће се њихова жалост обратити на радост, коју им нико неће одузети

Dakle nije poenta njihove dalje radosti,to ti ne sporim ali njihova radost je pocela u nedelju , i ispunila se Hristova rec i obecanje.
Zato je nedelja za Hriscane dan radosti, dan kada je pobedjena smrt, dan vaskrsenja, a to nije subota.

Nego imas li ZAPOVEST u NOVOM ZAVETU koja zapoveda da se praznije nedelja?
Ako je imas, daj je. Mozda bi za nas to bilo dovoljno.

A u Starom zavetu spominje se nedelja kao dan u koji će Gospod “uzeti grehe zemlje” (Zaharija 3, 9); kao dan radosti i odmora u koji će ljudi “zvati svoje bližnje pod smokvu i vinovu lozu” (Zaharija 3, 10); kao dan kada će “Gospod izbaviti narod svoj” (Zaharija 9, 16); dan za koji je prorečeno u Starom zavetu: “Evo dana koji je stvorio Gospod da se radujemo njemu” (Psalm 118, 24)!

Ako uz ovo spomenemo da je u Starom zavetu prorečeno ukidanje subote kao praznika, kao i svih ostalih praznika jer Gospod preko proroka Osije govori o starozavetnoj jevrejskoj verskoj zajednici: “Ukinuću svaku radost njezinu, svetkovine njezine, mladine njezine i subote njezine” (Os. 2, 11)

PA KAD TI STVRDIS DA JE POTREBNA ZAPOVEST U NZ DA KAZE DA PRAZNUJEMO SUBOTU, A TA ZAPOVEST VEC POSTOJI I NIKO NIJE REKAO DAJE UKINUTA, ZAR NE MISLIS DA BI BILO DFALEKO VAZNIJE DA NAS APOSTOLI ZIVESTE O PROMENI SUBOTE U NEDELJU, I DA DASJU NOVU ZAPOVEST DA UMESTO SUBOTE TREBA DA SVETKUJEMO NEDELJU?

Kao sto sam ti i rekao, apostoli su svetkovali nedelju,naveo sam ti vise primera:ali je jedan dovoljan, dan kada su apostoli lomili hleb,Dakle pricesce.

AKO TREBA DA USVOJIMO NOVI PRASNIK NASUPROT PRVOME, ONDA TREBA DA POSTOJI I NOVA ZAPOVEST.
--------------------
“Отац мој досад дела па и ја делам” (Јован 5, 1 – 17)kada procitamo ovo onda će nam biti jasno zašto su apostoli na saboru, rukovođeni Duhom Svetim, razrešili hrišćane od starozavetnog zakona i starozavetnih praznika, pa i od subote (Dela apostolska 15).

TO NAM JE DOBRO POZNATO, DA KAD SE PROMENILO svbestenstvo koje je Hristos preuzeo. da se promenio i zakon o svestenstvu, obredni zakon,
ali Dekalog nema veze sa svetenstvom, nego je princip Bozje pravde.

Sve se menja, jer je stari zavet dotrajao, nije vise imao svrhu.

Slazem se sa tobom da senedelju uvek u Novom zavetu spominje kao prvi dan sedmice, ali se ne spominje i nikad se nije ni spominjala kao sedmi dan odmora koje je Gospod Bog odredio za subotu prilikom stvaranja sveta.
I ne moze da se tako spomene.
Jer je dan odmora Gospoda Boga pocinak, nema kraja tom danu.
Subota je spomenik stvaranja, to je rekao Gospod Bog Stvoritelj, a ne covek.

Da kraj stvaranja i pocetak pocinka.
Ali taj pocinak jos nije dosao.

Mika, kada bog stvori nebo i zemlju,nije bila svetlost, pa je onda i nelogicno da te dane stavis kao 24h?

Bokystamy, mora da prinam da imas dobru logiku i da se trudis dobro da me uveris u to tvoje verovanje. To je za pohvalu. Ja volim ljude koji se bore za svoju veru.

U pravu si da za pocetak stvaranja nije bilo Sunca ni Mesec. i ti zbog toga mislis da je Bog stvarao nas svet U MRAKU.

Sam Bog je izvor svetlosti, i gde je on, tamo je i dan.
A da su dani stvaranja normalni dani koje mi ljudi poznajemo to ti svedoci sam Bog u cetvrtoj zapovesti koji je rekao:
"Secaj se dana subotno, Sest dana radi a sedmi posveti Bogu tvojemo... Jer je za sest dana Bog stvorio Nebo i zemlju a sedmi posvetio..."

Ako su to bili perioni od 7ooo godina, manje ili vise, koji covek bi mogao onda da svetkuse subotu?
Vidis Bokystany da su dani stvaranja normalni dani koje mi ljudi poznajemo.
-------------------------

Nisu se svi pridrzavali, a avram je imao veru, i to je bilo presudno, Jer kao sto kaze , i poverova Avram Bogu i to mu se uze u pravdu.

Opet si me privukao da verujem u to sto si rekao. Upravo je tako. Avram je imao veru, a mnogi nisu i zato sto je iamo pravu veru zbog toga je i bio poslusan Bogu i drzao se Njegovog zakona. Tacno je tako. Ali zar to tebi ne svedoci da je Zakon postojao i pre Sinaja? To je ono o cemu sada pricamo.

Slazem se da nije postojao pisan, nego kako ono ti recu, u crcu, koga su primali i prenosili usmenim predanjem.

Bravo Bokystamy! Pa toje ono sto ja stalno trubim. IMALI SU MORALNI ZAKON! pa su ga prestupali i pravedno su bili osudjeni.
Zaista si zlatan. Volim sto si iskren i kazes ono sto znas i sto mislis i doje odlicno.
---------------

Pa ti dans kao da si se ukljucio u izvor pravih duhovni informacija.

I sa time se potpuno slazem.

Sav zakon jeste podeljen u dva dela, DVE KAMENE PLOV, i taj zakon i jeste izraz Bozje volje koja ukazuje na potrebu da imamo LJUBAV PREMA BOGU I LJUBAV PREMA BLIZNNJIMA.

Na prvoj ploci su cetiri zapovesti i one odredjuju kakav nas odnos treba da bude prema Bogu.

Ako je istina da ljubimo Boga, necemo imati drugih bogova pored Boga, necemo se klanjati idolima, necemo uzimati njegovo ime uzalud,
i praznovacemo Subotu koju je On uspostavi posvetio i blagoslovio.
Time cemo dakazat da volimo Boga iznad svega.

Ako je isitina da volimo i nase bliznje, postovacemo roditelje, necemo ubijati ljude, necemo ziveti nemoralno, necemo prisvajat tudju imovina nezakonito, necelo svedociti lazno na svoje bliznje niti cemo zeleti ono sto nije nase.

Zaista je pravo zadovoljstvo sa tobom diskutovati.

To pokazuje da li volimo Boag celim svojim srce i bliznjega svojega kao sebge samoga.
Hristos naglaskom na dve zapovesti, nista nije izostavio iz moralnog zakona, sve je tu ukjljuceno.

Bokystamy, mora da prinam da imas dobru logiku i da se trudis dobro da me uveris u to tvoje verovanje. To je za pohvalu. Ja volim ljude koji se bore za svoju veru.

U pravu si da za pocetak stvaranja nije bilo Sunca ni Mesec. i ti zbog toga mislis da je Bog stvarao nas svet U MRAKU.

Sam Bog je izvor svetlosti, i gde je on, tamo je i dan.
A da su dani stvaranja normalni dani koje mi ljudi poznajemo to ti svedoci sam Bog u cetvrtoj zapovesti koji je rekao:
"Secaj se dana subotno, Sest dana radi a sedmi posveti Bogu tvojemo... Jer je za sest dana Bog stvorio Nebo i zemlju a sedmi posvetio..."

Ako su to bili perioni od 7ooo godina, manje ili vise, koji covek bi mogao onda da svetkuse subotu?
Vidis Bokystany da su dani stvaranja normalni dani koje mi ljudi poznajemo.
-------------------------

Opet si me privukao da verujem u to sto si rekao. Upravo je tako. Avram je imao veru, a mnogi nisu i zato sto je iamo pravu veru zbog toga je i bio poslusan Bogu i drzao se Njegovog zakona. Tacno je tako. Ali zar to tebi ne svedoci da je Zakon postojao i pre Sinaja? To je ono o cemu sada pricamo.

Slazem se da nije postojao pisan, nego kako ono ti recu, u crcu, koga su primali i prenosili usmenim predanjem.

Bravo Bokystamy! Pa toje ono sto ja stalno trubim. IMALI SU MORALNI ZAKON! pa su ga prestupali i pravedno su bili osudjeni.
Zaista si zlatan. Volim sto si iskren i kazes ono sto znas i sto mislis i doje odlicno.
---------------

Pa ti dans kao da si se ukljucio u izvor pravih duhovni informacija.

I sa time se potpuno slazem.

Sav zakon jeste podeljen u dva dela, DVE KAMENE PLOV, i taj zakon i jeste izraz Bozje volje koja ukazuje na potrebu da imamo LJUBAV PREMA BOGU I LJUBAV PREMA BLIZNNJIMA.

Na prvoj ploci su cetiri zapovesti i one odredjuju kakav nas odnos treba da bude prema Bogu.

Ako je istina da ljubimo Boga, necemo imati drugih bogova pored Boga, necemo se klanjati idolima, necemo uzimati njegovo ime uzalud,
i praznovacemo Subotu koju je On uspostavi posvetio i blagoslovio.
Time cemo dakazat da volimo Boga iznad svega.

Ako je isitina da volimo i nase bliznje, postovacemo roditelje, necemo ubijati ljude, necemo ziveti nemoralno, necemo prisvajat tudju imovina nezakonito, necelo svedociti lazno na svoje bliznje niti cemo zeleti ono sto nije nase.

Zaista je pravo zadovoljstvo sa tobom diskutovati.

To pokazuje da li volimo Boag celim svojim srce i bliznjega svojega kao sebge samoga.
Hristos naglaskom na dve zapovesti, nista nije izostavio iz moralnog zakona, sve je tu ukjljuceno.

Ako nije problem preskocio bih ovo, jer ne vidim razlog zasto bih nesto ovde menjao ili dodao.
A na ono sto bih odgovorio nalazi se u postovima na koju diskutujemo .
Da se ne bi zamarali ni ja ni ti.
Daklei jos nesto bih te zamolio ako nije problem, kada me citiras imas imas onu belu kockicu,kada je dodirnes misem pise umetni takove oko izabranoga teksta, tako ces zaokruziti moje odgovore a ja ih necu morati brisati u momjim odgovorima.
Pozz i unapred hvala.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back