gost 102443
Buduća legenda
- Poruka
- 31.178
O kakvom Isusu vi ovde propovedate?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Nećemo!![]()
Ok.
Mika, vidim da imate i neke slicnosti medju nama, ali nikako ne mogu da dokucim zasto se js,sa vama prepiru kada ste po mnogo cemu slicni?
Inace nije mi bas najbolje jasno zasto slavite subotu?
Vidis Bokystamy, ja volim da diskutujem sa tobom, Ti si iskren covek i to je jako vano.
Pre svega, po pitanju Trojstva, ja ne mislim da se mi razlikujmo od pravoslavnih.
To je generalno hriscansko verovanje koje i mi prihvatamo.
Jehovini svedoci su iznimk, oni odbacvuju Trojstvo kao pagansko ucenje,
ne veruju da je Isus Bog, nego da je stvoreno bice i da Duh Sveti nije licnost.
Pa da li se ti slazes sa njihovim ucenje? Vidis da je to razlika kao nebo i zemlja.
Prema tome nije cudo sto se ne slazemo.
Posto me pitas "zasto slavimo subotu?
Jednostavno zato sto je Gospod Bog, Stvoritelj u svom vecnom zakonu tako odredio od pocetka.
Ako Bog kaze: "Sest dana radi a sedmi je dan Subota i tada nemoj raditi nijednoga posla," za nas je to veoma vazno.
Hristos je rekao da je subota stvorena za coveka, a ne za Jevrejina kao sto neki misle.
Nadam se da sam odgovorio na tvoje pitanje.
Sve najbolje
Pa Luter je izmislio doktrinu "Sola Scriptura" iako to Biblija nigde ne pominje.
Ok.
Ali ima tu mnoge stvari koje govore protiv:
Ja cu ti navesti samo jednu od mnogih, Jer si naveo samo jedan razlog.
“И памти да си био роб у земљи Мисирској и Господ Бог твој изведе те оданде руком крепком и мишицом подигнутом. Зато ти је Господ Бог твој заповедио да светкујеш дан од одмора” (5. Мојсије 5, 15).
Činjenica je da se u Bibliji nigde ne spominje da je iko praznovao subotu pre izlaska Jevreja iz Misira. Tek u 16. glavi Druge knjige Mojsijeve subota se izričito spominje prvi put kao praznik, dat Izrailjskom narodu. Tek tada je subota, padanjem mane, označena kao sedmi dan. Naime, Bog je obećao izgladnelom Jevrejskom narodu da će mu sutra poslati “hleb”, to jest manu, i ona je zaista tog jutra počela padati u toku šest dana, a sedmog dana nije padala, da bi osmog dana opet produžila svih šest dana da pada. Time je bog rekao Mojsiju da objavi narodu da je “sutra” subota, i šta je subota. I tek tada Biblija prvi put kaže: “I počinu narod u sedmi dan” (2. Mojsije 16, 30).
Bog pokraj subote zapoveda Jevrejima da praznuju i druge praznike tako da je subota kao i Pasha, izrazito jevrejski praznik, dat izričito Jevrejima, da bude znak između Bog i Izrailja (2. Mojsije 31, 13).
Obredni zakon u Starom zavetu imao je samo pripremni karakter, da pripremi izrailjski narod za dolazak Hristov. Smrću i vaskrsenjem Hristovim taj zakon je prestao da važi, pa kao što je jevrejska Pasha i ostali praznici neobavezni za hrišćane, tako isto i subota
Pozzz
Ovde se radi o nedelji, jer kao sto je jevrejima data subota, Hriscani praznuju Nedelju kao dan odmora.

DA LI SU SUBOTU SVETKOVALI ADAM I EVA?Bokystamy.
Činjenica je da se u Bibliji nigde ne spominje da je iko praznovao subotu pre izlaska Jevreja iz Misira. Tek u 16. glavi Druge knjige Mojsijeve subota se izričito spominje prvi put kao praznik, dat Izrailjskom narodu. Tek tada je subota, padanjem mane, označena kao sedmi dan. Naime, Bog je obećao izgladnelom Jevrejskom narodu da će mu sutra poslati “hleb”, to jest manu, i ona je zaista tog jutra počela padati u toku šest dana, a sedmog dana nije padala, da bi osmog dana opet produžila svih šest dana da pada. Time je bog rekao Mojsiju da objavi narodu da je “sutra” subota, i šta je subota. I tek tada Biblija prvi put kaže: “I počinu narod u sedmi dan” (2. Mojsije 16, 30).
ODLICNO!!!
Zasto bi nedelja zamenila 4 zapovest kad je ukinuta?
Kakve veze ima dan vaskrsenja sa danom odmora?
Ali nedelji se pripisuje apsolutno ono sto se pripada samo suboti.
Za nedelju se samo kaze da je radi vaskrsernja ali niko toga dana ne slavi uskrs niti ga i pominje.
Vec svako slavi odmor.
STA SE TO DESILO?
Pa desilo se da se u 4 veku od strane Konstantina i katolicke crkve desila promena sa subote na nedelju.
Dotle se svetkovala subota a neki su svetkovali i nedelju posle apostola radi vaskrsenja a subotu kao dan odmora.
Ima li istorijskih dokaza za to?
Naravnod aih ima:
.
Glasnik, nemoj da me zatrpavas velikim tekstovima, daj pisi kao covek, nemoj samo da nesto kopiras i stavljas .
Lepo sam ti naveo citat gde Bog jasno kaze da ce da ukine sve.
“Ukinuću svaku radost njezinu, svetkovine njezine, mladine njezine i subote njezine” (Os. 2, 11)
Ne bih se slozio sa tim.
Cime je Hristo odgovarao kusacu u pustinji. "PISANO JE!" matej 4,4. Dakle pisano je, a ne pricano je.
"Jer stoji napisamo" Daklr Gospod Isus pozivao se na Sveto pismo.
"Pregledajte pisma..." Jovan 5,39.
"Koji me veruje kao sto Pismo rece, iz njegova tela poteci ce reke zive vode". Jovan 7,38.
Kao sto vidimo d aje Hristos sprovoodio pravilo "sola scriptura" 1500 godina pre Lutera, a Luter je to samo prihvatio i sledio Ga.
"No zalud me postujete uceci naukama ljudskim; jer ostaviste ZAPOVESTI BOZJE, a drzite LJUDSKA PRDEANAJ." Marko, 7,7.8. Carnic
Da li znas d apsotoje 2 zakona koja apostoli jasno razgranicavaju ovde na mom Blogu objasnjeno:
http://forum.krstarica.com/entry.php/31388-Bozji-zakon-10-Bozje-zapovesti-i-Apostoli
Postojale su dve vrste subota.
Subote koje su spadale pod ceremonijlani zakon koji je ukinut sa njegovim godisnjim subotama i praznicima.
I Subota kao deo Moralnog zakona koji i danas vazi kako kaze Kiril moskovski pa i njegova zapovest o odmoru.
Da li si znao za ovo?
Kaze i sama krilil da zapovest o odmoru vazi.
Vazi ali kao nedelja.
Vidi ovo:
Sta Hristos kaze svojim ucenicima:
“Заиста вам кажем да ћете ви заплакати и заридати, а свет ће се радовати; и ви ћете жалосни бити, али ће се ваша жалост окренути на радост” (Јован 16, 20).
Znas li kojih dana su apostoli plakali?
A koji dan je pocela radost njihova?
I sta kaze da im to niko nece moci oduzeti.