Abortus

• Začetnik teme Začetnik teme proka
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Naravno, jer to su uzrok i posledica.
Zatucana ubeđenost da je kontracepcija oslanjati se na 2-3 plodna dana dovodi do abortusa.

Edukacija je jedina moguća preventiva abortusa i jedini način za smanjenje broja abortusa.
Ti se na sav glas deklarativno zalažeš za edukaciju, to stoji, ali sam nisi našao za shodno da se edukuješ. Licemerje za medalju.

Напокон!

Наравно да се човек не сме поуздати у вероватноће, животни век јајне ћелије/сперматозоида и сл. Нигде нисам ни тврдио да је то егзактан начин контрацепције!

a jel ti pokusavas u opste da shvatis da te iste devojcice mozda zive u takvim uslovima gde se ne prica o nezeljenim trudnocama i kontracepciji, da mozda pojma nema ni kako se zatrudni,da je primitivna neobrazovana,prostodusna devojka iz nekog seoceta iz yebenog sibira i da jedva ima kontakta sa spoljnim svetom? jel razmisljas mozda o tome da postoji socijalni pritisak od strane zajednice kojoj pripada da se stupa rano u seksualne odnose a da jos ne znas ni dupe posteno da obrises?

odakle ti ideja da pricas o tudjoj sudbini i zivotu iz ugla nekoga ko vodi lep zivot, dobro je situiran, redovno koristi internet, ima muza, roditelje, prijatelje itd....odakle ti ideja da pricas takve stvari o ljudima ciju zivotnu pozadinu u opste ne poznajes?

ne mogu da verujem koliko su ljudi nesposobni i nevoljni da se odvoje dalje od svog zivota i svojih navika kada razmatraju neku situaciju i da sude ostatku sveta na osnovu svojih shvatanja,koji su uslovljeni stotinama faktora,od porodice,preko drustva u kojem se raste pa do toga iz kog dela sveta ti dolazi kulturni uticaj.

Jao ne patetiši...
Opet dolazimo do toga da je društvo krivo... što se ona je8e od 15 godina... molim te...:roll:

Najlakše je naći krivca... KRIVE su one same... nemojmo biti smešni...

I kakve veze ima moj muž, i moji roditelji sa svim ovim?:roll:

Pobrkala si lončiće malo...

Напокон!

Наравно да се човек не сме поуздати у вероватноће, животни век јајне ћелије/сперматозоида и сл. Нигде нисам ни тврдио да је то егзактан начин контрацепције!

Ali si jedino taj nacin naveo kao primer.

2-3 dana i bice sve u redu :roll::roll::roll:

Jao ne patetiši...
Opet dolazimo do toga da je društvo krivo... što se ona je8e od 15 godina... molim te...:roll:

Ne patetise vec iznosi realne cinjenice .Zaboga ne odrastamo svi u istim uslovima ,nisu svi informisani .Tvoj primer je posluzio kao ilustracija skoro pa savrsenog zivota koji sticajem okolnosti bas takav kakav jeste ,ali nemaju sve zene iste startne osnove.

Ko je njima kriv, kad hoće da se je.bu... nek snose posledice...
I neko pomenu muškarce... nisu oni uopšte krivi u celoj priči... neće oni nositi dete, niti ga rađati ili abortirati...

Stvarno ne razumem, kad ne misle o svom telu i sebi, kako li misle o nečem drugom...:confused:

Khm...ovde ima par razmišljanja muškaraca na tu temu...šta misliš dal su i jedini koji tako razmišljaju?

Jao ne patetiši...

Ako bi pogledala malo oko sebe, mogu se videti tvorevine društva i ovde, ne moramo ići do Sibira ili ko zna kog zabačenog dela sveta.
Odakle povećan stepen kriminaliteta i narkomanije u Novom Sadu?
Novi Sad mog detinjstva je bio divan, miran, opušten, bezbedan grad.
Sad nije to ni u ludilu.
I šta ćemo sa tim?!
Svako nosi svoju ličnu odgovornost za svoje postupke, ali kad bi malo svi izvukli ruke iz sopstvenih zadnjica i preuzeli nešto što se zove svest i o drugima i ne samo o sebi, odgovornost, kao i društveno dobro, verujem da bi stvari bile daleko bolje.
Tako i ovde..
Niko ne kaže da one nisu krive.
Ali nisu isključivo one i samo one.
I roditelji.
I društvo.
I država.
Ponajviše.

Ebo ovaj svet, jedva čekam kraj :neutral:

Jao ne patetiši...

ne patetisem ja,nego ti krajnje ograniceno posmatras svet iz svoje udobne stolice, ni ne pomisljajuci u koje sve situacije mogu da se dovedu ljudi,ili da im se same od sebe nametnu. sta vise, kada bi se potrudila da osetis stvaran svet oko sebe i kad bi te to bar zanimalo , i to ne samo u tvom gradu ili zemlji, da izadjes ispod tog staklenog zvona u kojem si se ucaurila,mozda bi pokusala da razmislis sta sve u zivotu moze da podje naopako i koliko neki ljudi nemaju izlaza iz svojih zivota koji hteli ne hteli,moraju da vode jer nemaju gde drugde. i pritom sam prilicno ubedjena da ne mozes ni da zamislis razmere horora kroz koje neko prolazi. na srecu trenutno ne mogu ni ja,al se bar trudim da ne ocenjujem ceo svet iz moje perspektive, ali i da budem srecna sto ne moram da prolazim kroz tako nesto :neutral:

i naravno da tvoja porodica ima jako puno veze sa svim, razmisli malo i kazace ti se samo. ima i moja porodica,i bilo cija....tj bar onih koji je imaju :)

Ali si jedino taj nacin naveo kao primer.

2-3 dana i bice sve u redu :roll::roll::roll:

То је била илустрација! Нигде али нигде нећеш наћи да сам рекао немој ништа да радиш 2-3 дана и сигурно ћеш бити заштићен.
То да је у 2-3 статистички највећа вероватноћа да останеш у другом стању и даље тврдим!

Jao ne patetiši...

Da, moze drustvo da bude krivo, sredina, okolina i vaspitanje. Ne mozes biti edukovan ako nema ko da te edukuje. Pitala bih te sta bi znala da zivis negde u nekoj zabiti.

Nekada su se sve zene yebale od 15 godina. U neobrazovanim sredinama je i dalje tako. Hormoni i tako to. Ako te ne nauce da moras da se kontrolises, neces to ni da radis.

Izmedju ostalog, ..., ako je samo zena kriva sto je trudna, onda je samo zena kriva i kad ne moze da ima decu? Samo ona snosi posledice?
Ja imam u porodici takve stavove i od toga mi je muka.
Ako tako mislis, svaka cast.:neutral:

Ne patetise vec iznosi realne cinjenice .Zaboga ne odrastamo svi u istim uslovima ,nisu svi informisani .Tvoj primer je posluzio kao ilustracija skoro pa savrsenog zivota koji sticajem okolnosti bas takav kakav jeste ,ali nemaju sve zene iste startne osnove.
Pod istim startnim osnovama ja podrazumevam SVOJ stav prema životu, porodici, seksu, ljudima...
Da li neko živi udobno ili ne... je nebitno... to njegov stav prema tim stvarima neće promeniti...
To neće promeniti njegovu SVEST o seksu i posledicama istog...
ne patetisem ja,nego ti krajnje ograniceno posmatras svet iz svoje udobne stolice, ni ne pomisljajuci u koje sve situacije mogu da se dovedu ljudi,ili da im se same od sebe nametnu. sta vise, kada bi se potrudila da osetis stvaran svet oko sebe i kad bi te to bar zanimalo , i to ne samo u tvom gradu ili zemlji, da izadjes ispod tog staklenog zvona u kojem si se ucaurila,mozda bi pokusala da razmislis sta sve u zivotu moze da podje naopako i koliko neki ljudi nemaju izlaza iz svojih zivota koji hteli ne hteli,moraju da vode jer nemaju gde drugde. i pritom sam prilicno ubedjena da ne mozes ni da zamislis razmere horora kroz koje neko prolazi. na srecu trenutno ne mogu ni ja,al se bar trudim da ne ocenjujem ceo svet iz moje perspektive, ali i da budem srecna sto ne moram da prolazim kroz tako nesto :neutral:

i naravno da tvoja porodica ima jako puno veze sa svim, razmisli malo i kazace ti se samo. ima i moja porodica,i bilo cija....tj bar onih koji je imaju :)

Varaš se jako...
Nisi me dobro procenila... ali to nema veze...

Moj život je takav kakav jeste, za mene najbolji... daleko od savršenog...

I još jednom ću ponoviti... nikakva udobnost, pare i bogatsvo ne može da promeni moj stav prema seksu i posledicama istog...

A to bi ja iskreno želela svim mladim devojkama... da postanu svesne... i da ne dozvole sebi takav luksuz... u vidu abortusa... jer nema potrebe...

Devojke znate sta je vrhunsko licemerje .Muskarci koji osudjuju abortus i stavljaju ga u istu ravan sa ubistvom u slucaju da se nadju u nekom ratu bez problema bi ubili drugo ljudsko bice stavise imali bi opravdanja za to ,a nad abortusom se zgrazavaju .

pa ne moze da promeni TVOJ stav,iz TVOJE perspektive,koja je uslovljena TVOJIM odrastanjem i vaspitanjem. i to je uredu. samo bi trebealo da shvatis da ti nisi predstavnik stavova i vrednosti, finansijskog stanja,obrazovanja,morala itd da ne nabrajam, zenskih osoba na ovoj planeti. ti se ne bi dovodila u situacije u kojima neko zivi, a neko nema mogucnosti da se dovede u tvoju situaciju.

:dash:

DA LI JE ABORTUS VID KONTRACEPCIJE?????

!

Film o abortusima „Killig girls“, norveškog autora Davida Kinselle, koji je nedavno prikazan na Festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma u Beogradu, nikoga nije ostavio ravnodušnim. Publika je s pomešanim emocijama ispratila potresnu priču o devojkama u Rusiji, koje se podvrgavaju rizičnim prekidima trudnoće u odmaklom stadijumu. Na ovakav potez, kako su svedočile pred kamerom, odlučile su se zbog teške materijalne situacije, ali i zbog nedovoljne informisanosti.

Žene u Srbiji često koriste abortus kao kontraceptivni metod u planiranju porodice, što je poražavajuća činjenica u vreme kada postoje efikasni načini za zaštitu od neželjene trudnoće

Autor bez zadrške zadire u ovu bolnu tematiku i na brutalno realan način pokazuje koliko je abortus traumatično iskustvo, pogotovo za tinejdžerke.

PS.
Ako neko zna da postavi isti link bolje, zahvalan sam mu

sve navedeno je preneto iz danasnjeg blica

nisam htela sinoc da gledam
a necu ni sad
ne zato sto sam osetljiva na tu temu ili zato sto se zgrazavam nad abortusom
vec zato sto mislim da niko nema pravo da pakuje verovatno strasnu pricu u ljigavi marketing i na tome mlati pare i povecava svoj ugled, koristeci upravo neobavestenost i neobrazovanje nad kojima se u svom "maestralnom" delu zamislio.

Ako bi pogledala malo oko sebe, mogu se videti tvorevine društva i ovde, ne moramo ići do Sibira ili ko zna kog zabačenog dela sveta.
Odakle povećan stepen kriminaliteta i narkomanije u Novom Sadu?
Novi Sad mog detinjstva je bio divan, miran, opušten, bezbedan grad.
Sad nije to ni u ludilu.
I šta ćemo sa tim?!
Svako nosi svoju ličnu odgovornost za svoje postupke, ali kad bi malo svi izvukli ruke iz sopstvenih zadnjica i preuzeli nešto što se zove svest i o drugima i ne samo o sebi, odgovornost, kao i društveno dobro, verujem da bi stvari bile daleko bolje.
Tako i ovde..
Niko ne kaže da one nisu krive.
Ali nisu isključivo one i samo one.
I roditelji.
I društvo.
I država.
Ponajviše.
Ebo ovaj svet, jedva čekam kraj :neutral:
Opet država, društvo...:neutral: jeste, i oni ih usmeravaju u pogrešnom smeru... ali danas je došlo vreme da, kada ti kažeš mladoj devojci da treba da ima kriterijume i da pazi šta radi sa muškarcem... ona ti se samo nasmeje... boli je ona stvar... ona je kao riba, jer se je8ucka... još kao ni neće vezu, sve hoće kao neku ravnopravnost...:roll: misle samo na karijeru i sebe... a ustvari rade suprotno...

Da, moze drustvo da bude krivo, sredina, okolina i vaspitanje. Ne mozes biti edukovan ako nema ko da te edukuje. Pitala bih te sta bi znala da zivis negde u nekoj zabiti.

Nekada su se sve zene yebale od 15 godina. U neobrazovanim sredinama je i dalje tako. Hormoni i tako to. Ako te ne nauce da moras da se kontrolises, neces to ni da radis.

Izmedju ostalog, ..., ako je samo zena kriva sto je trudna, onda je samo zena kriva i kad ne moze da ima decu? Samo ona snosi posledice?
Ja imam u porodici takve stavove i od toga mi je muka.
Ako tako mislis, svaka cast.:neutral:

Kriva je ako sebi dozvoli neplaniranu trudnoću... ako zna da muškarcu ni na kraj pameti nije dete a ona se ipak upušta u odnose bez zaštite... pa kako nije kriva?
Znala je koje su posledice...

Kriva je ako sebi dozvoli neplaniranu trudnoću... ako zna da muškarcu ni na kraj pameti nije dete a ona se ipak upušta u odnose bez zaštite... pa kako nije kriva?

Ja sm navela primer...desava se (i to cesto) da zastita omane...ko je onda kriv? Jel opet zena..jer da se nije yebuckala, ne bi bila trudna? :roll::roll::roll:

Resenje...zabraniti sex, pa kom opanci, kom obojci...

Opet država, društvo...:neutral: jeste, i oni ih usmeravaju u pogrešnom smeru... ali danas je došlo vreme da, kada ti kažeš mladoj devojci da treba da ima kriterijume i da pazi šta radi sa muškarcem... ona ti se samo nasmeje... boli je ona stvar... ona je kao riba, jer se je8ucka... još kao ni neće vezu, sve hoće kao neku ravnopravnost...:roll: misle samo na karijeru i sebe... a ustvari rade suprotno...

A ko joj kaže to?!
I kada?
U 17 godini kad je odavno formirana na ulici, pod uticajem zvezda granda i njihove kulture? (npr. kod nas)
Ili kad bi vodila normalne, otvorene, razgovore sa roditeljima i u školi i kad bi postojali normalni edukativni programi na televiziji, umesto 48 sati svadba u kojoj lik javno prizna kako bije devojku..
I ko je onda tu kriv ili lud ili zbunjen?!

Mnogo ti to usko nekako posmatraš.
Nije sve toliko jednostavno.

Iskreno, i ja bih se nasmejala da mi neko odjednom iz nevezuše kaže da treba da pazim sa muškarcima.
Je.bote, vaspitavanje je čitav jedan proces, kao i formiranje stava! koji toliko potenciraš.
Imaš stav pa imaš stavove i nećeš da ih menjaš.
Ma ok, niko to ni ne traži od tebe.
I dajbože da nikad ni ne budeš primorana ni da ih preispitaš.
Tvojom krivicom, naravno.

A kad si formirala stav prema seksu i kako?! :)
Nažalost i moji roditelji samnom nisu puno pričali tj. nisu nikako pričali o tome...:neutral:
U osnovnoj školi deca već znaju šta je seks, i da se tako dobijaju deca...
Ja sam sama formirala svoj stav... koji je bio, ništa pre punoletstva... i ozbiljne veze...
I ostala sam pri tome... dok sam bila u vezi imala sam odnose, ali sa zaštitom... kad smo odlučili da želimo bebu oboje... od tad ne koristim zaštitu, i kad budem imala dete , ponovo ću koristiti zaštitu... to je tako prosto... jednostavno... i nema veze sa mojim standardom života...

Daleko od toga da osuđujem seks kao seks, osuđujem nemarnost žena prema sebi samima... osuđujem taj stav:"Kako ćemo, lako ćemo"... ništa u životu tako ne ide...
Seks nije samo vid uživanja... on snosi posledice...
Ako se na vreme zastane, razmisli, i zaštiti može biti divan... ;)
pa ne moze da promeni TVOJ stav,iz TVOJE perspektive,koja je uslovljena TVOJIM odrastanjem i vaspitanjem. i to je uredu. samo bi trebealo da shvatis da ti nisi predstavnik stavova i vrednosti, finansijskog stanja,obrazovanja,morala itd da ne nabrajam, zenskih osoba na ovoj planeti. ti se ne bi dovodila u situacije u kojima neko zivi, a neko nema mogucnosti da se dovede u tvoju situaciju.

Ali nije ni tema, o tome da se neko dovodi u moju situaciju...
Samo da se podigne svest ženama, a ne da se okrivljuje država i politika... je8e se i državi i političarima za žene i abortuse...

Žene moraju da shvate da sebi uvek moraju da budu na prvom mestu...
I kad su najtužnije, najsiromašnije, bez igde ikog... seks bez zaštite ništa ne rešava...

o bre sta ste napale cicka
i to sve od reda kao satro ne razumete o cemu prica

zato sto neverovtno se:re na ovoj temi
i pitam se sta bi rekla kad bi saznala da l je njena mama abortirala:roll:
ja nisam nikad,ali npr moja drugarica je ostala trudna uz koriscenje pilula
kaze verovatno je nekad povratila dok se jos nisu razgradile,nije sigurna uglavnom nije propustala da ih uzima
rodila je dete,ali meni bi bilo sasvim normalno i da je abortitala

Žene moraju da shvate da sebi uvek moraju da budu na prvom mestu...
I kad su najtužnije, najsiromašnije, bez igde ikog... seks bez zaštite ništa ne rešava...

Naravno.
Ali ne mogu same doći do tog shvatanja.
Treba neko da im pomogne malo možda..

A možda u tim sibirskim zabitima ni nema kontracepcije, ko zna :lol:

Ebt, čičak, tebi je izgleda svaki abortus posledica hira i besa?
Šta ti misliš?
Da su posledica čega?
Evo slušam...
Ja sm navela primer...desava se (i to cesto) da zastita omane...ko je onda kriv? Jel opet zena..jer da se nije yebuckala, ne bi bila trudna? :roll::roll::roll:

Resenje...zabraniti sex, pa kom opanci, kom obojci...
Zaštita omane u 0.001 %... a o tim procentima ne vredi pričati... to su puste priče...

Back