Abortus da ili ne?!

a cekaj....
kao, nema se za dete, ili neko bi bio los roditelj.....
a takvih slucajeva ima milion, na primer, porodica ostane bez primanja a imaju decu, ili su roditelji losi roditelji...
jel onda treba ubiti tu postojecu decu?
jer to radite kad objasnjavate da deca nisu za svakoga pa kao, bolje da abortiraju...

ako je ovo za mene bilo.
prvo,ona ni ne moze roditi trece dete,jer bi umrla na stolu. To je 100 posto,jer je jedva mene prezivela,a i ja sam bila bash jako bolesna,doktor im je rekao da necu ziveti dugo pa neka mi bar daju ime da ne budem bezimena na nadgrobnoj plochi :neutral:
Ovo ostalo pretpostavljam da je osecala da su joj dosta moj brat i ja,nije osecala potrebu za trecim detetom { govorimo hipoteticki,recimo i da je mogla da ga rodi } ,prezivela je sve sa nama od malih nogu,sigurno je mislila,da je to,za nju,dovoljno. Dakle,prvi razlog je zdravstvene prirode- nikako ne moze. Drugi,koji je takodje rekla-da njoj nije padalo na pamet da prezivljava opet sve sa tim trecim detetom i da kojim cudom uspe da ga rodi,njoj smo dovoljni bili mi. A ti materijalni razlozi,to bi bilo malo poduze.

Opet,ja sam drugi primer. Bash zato shto sam bila bolesna,imala probleme sa jajnicima kao beba,morali su da me operishu,doktori su za mene rekli da cu ja jako teshko moci da rodim jedno dete,o drugom da ni ne mislim,i da ce za mene i jedno dete biti previshe.Mislim,ja se ne uznemiravam stvarno oko toga,to su meni samo jednom rekli,niti razmisljam o tome,jedno dete mi je zagarantovano,ima vala da ga rodim:mrgreen: jer ja kad se na neshto namerachim,ja to i ostvarim. oduvek sam se u glavi zamisljala sa jednim detetom,jedino mi je krivo jer sam htela da ima brata ili sestru,da ne bude samo,ali Boze moj,usvojicu. Jedino shto mi zasmeta je shto oni nisu rekli '' njoj ce kad odraste cak i jedna trudnoca biti teshka '' vec '' preporuchujemo joj da ona ne radja '' . Mislim,ja cu roditi :mrgreen: samo eto da napomenem.

To znaci da ja cijenim tvoje misljenje i stavove ;)
Ne brini za pp ;)

:cmok2:

ako je ovo za mene bilo.
prvo,ona ni ne moze roditi trece dete,jer bi umrla na stolu. To je 100 posto,jer je jedva mene prezivela,a i ja sam bila bash jako bolesna,doktor im je rekao da necu ziveti dugo pa neka mi bar daju ime da ne budem bezimena na nadgrobnoj plochi :neutral:
Ovo ostalo pretpostavljam da je osecala da su joj dosta moj brat i ja,nije osecala potrebu za trecim detetom { govorimo hipoteticki,recimo i da je mogla da ga rodi } ,prezivela je sve sa nama od malih nogu,sigurno je mislila,da je to,za nju,dovoljno. Dakle,prvi razlog je zdravstvene prirode- nikako ne moze. Drugi,koji je takodje rekla-da njoj nije padalo na pamet da prezivljava opet sve sa tim trecim detetom i da kojim cudom uspe da ga rodi,njoj smo dovoljni bili mi. A ti materijalni razlozi,to bi bilo malo poduze.

Opet,ja sam drugi primer. Bash zato shto sam bila bolesna,imala probleme sa jajnicima kao beba,morali su da me operishu,doktori su za mene rekli da cu ja jako teshko moci da rodim jedno dete,o drugom da ni ne mislim,i da ce za mene i jedno dete biti previshe.Mislim,ja se ne uznemiravam stvarno oko toga,to su meni samo jednom rekli,niti razmisljam o tome,jedno dete mi je zagarantovano,ima vala da ga rodim:mrgreen: jer ja kad se na neshto namerachim,ja to i ostvarim. oduvek sam se u glavi zamisljala sa jednim detetom,jedino mi je krivo jer sam htela da ima brata ili sestru,da ne bude samo,ali Boze moj,usvojicu. Jedino shto mi zasmeta je shto oni nisu rekli '' njoj ce kad odraste cak i jedna trudnoca biti teshka '' vec '' preporuchujemo joj da ona ne radja '' . Mislim,ja cu roditi :mrgreen: samo eto da napomenem.

:cmok2:

nisam citala postove, znaci, nemam pojma sta si pisala.
samo sam se nadovezala na neke ranije komentare.

Apsolutno ZA abortus, bar kad je u pitanju naša zemlja. Posao kojim se bavim mi je omogućio da imam malo bolji uvid u naš sistem usvajanja dece, hraniteljskih porodica i domova za nezbrinutu decu sa jedne strane, i psih. patnji kojoj je dete izloženo sa druge strane kad je napušteno, ili neželjeno! Da li je neko od vas koji je PROTIV abortusa posetio dom za nezbrinutu decu??? Znate li vi kako izgleda ta ustanova? Da li znate koliko traje proces usvajanja dece? Da li znate koliko je u toku prvih nekoliko godina života važno da dete ima konstantno prisustvo voljene osobe pored sebe? Da li znate koliko pate deca koja su napuštena ili neželjena? Da živimo u skandinavskim ili nekim drugim zemljama sa boljim sistemima, možda bi moj stav bio drugačiji, ali ovako...

uzasno je kad ti nesto sto ne mozes da kontrolises oduzme pravo izbora :sad2:

al ja se uopshte ne uznemiravam :mazi:
meni su to samo jednom rekli,nije da sam ja sad citavg svog zivota ishla na analize,samo su mi jednom rekli,tj mama,da su ,kad sam bila beba doktori rekli to. To nije stashno,jer nisam ja sterilna :) vec samo,valjda misle da ce previshe komplikacija biti ako budem imala i jednu trudnocu pa su valjda zbog toga rekli,mislim,ne interesuje me shto ce biti teshko,ja cu roditi :mrgreen: I ne razmisljam o tome..Opet,nije toliko strashno,jer kazem,ja sam teen :) i nisam nikad razmisljala o deci,a i kad mi je preletelo i u mashti sam zamisljala jedno. samo kasnije sam pomislila,ako budem imala,da bi mozda bilo lepo da ima sestru/brata, e to vec necu moci,i to mi je malo krivo,ali kazem,zato je tu usvajanje. Taman ja male spanske krvi da usvojim neku devojchicu iz Juzne Amerike { moj posao je vezan za putovanja } da upostavim poreklo moje opet u familiji i na,decak i devojcica :zaljubljena:

ekonomska moc zemlje nista ne moze da uradi po pitanju nedostatka roditeljeske ljubavi napustenoj deci...ne moze da otera taj osecaj napustenosti...moze da da bolji smestaj, hranu, moze da ubrza proces usvajanja...al neke stvari se ne kupuju novcem

al ja se uopshte ne uznemiravam :mazi:
meni su to samo jednom rekli,nije da sam ja sad citavg svog zivota ishla na analize,samo su mi jednom rekli,tj mama,da su ,kad sam bila beba doktori rekli to. To nije stashno,jer nisam ja sterilna :) vec samo,valjda misle da ce previshe komplikacija biti ako budem imala i jednu trudnocu pa su valjda zbog toga rekli,mislim,ne interesuje me shto ce biti teshko,ja cu roditi :mrgreen: I ne razmisljam o tome..Opet,nije toliko strashno,jer kazem,ja sam teen :) i nisam nikad razmisljala o deci,a i kad mi je preletelo i u mashti sam zamisljala jedno. samo kasnije sam pomislila,ako budem imala,da bi mozda bilo lepo da ima sestru/brata, e to vec necu moci,i to mi je malo krivo,ali kazem,zato je tu usvajanje. Taman ja male spanske krvi da usvojim neku devojchicu iz Juzne Amerike { moj posao je vezan za putovanja } da upostavim poreklo moje opet u familiji i na,decak i devojcica :zaljubljena:

zivot je pred tobom...ko zna mozda su pogresili

ali mislim uopsteno na sve one koji imaju problema s tim

ekonomska moc zemlje nista ne moze da uradi po pitanju nedostatka roditeljeske ljubavi napustenoj deci...ne moze da otera taj osecaj napustenosti...moze da da bolji smestaj, hranu, moze da ubrza proces usvajanja...al neke stvari se ne kupuju novcem

A kada dobra ekonomska situacija ubrza proces usvajanja, onda daje malom detetu veću mogućnost da se što ranije veže za nove roditelje i adekvatno razvija emocionalni život uz njih, i bar delimično prevaziđe osećanje odbačenosti kasnije, a ne da u domu provede godine tako što će pokušavati da privuče pažnju vaspitača, koji ima u grupi i po 30-oro dece!!!

Poslednja izmena:
A kada dobra ekonomska situacija ubrza proces usvajanja, onda daje malom detetu veću mogućnost da se što ranije veže za nove roditelje i adekvatno razvija emocionalni život uz njih, i bar delimično prevaziđe osećanje odbačenosti kasnije, a ne da u domu provede godine tako što će pokušavati da privuče pažnju vaspitača, koji ima u grupi i po 30-oro dece!!!

ma jasno mi sta hoces da kazes...ali samo kazem da prosto taj osecaj - napusten sam od strane bioloskih roditelja, ne mogu ni jedni drzavni sistemi da oteraju

a da je strasno kod nas po tom pitanju strasno je...nisam u tom poslu niti u tom svetu ali sam gledala emisije o tome...strasno je samo kad gledas na tvu kako li je tek uzivo....

Apsolutno ZA abortus, bar kad je u pitanju naša zemlja. Posao kojim se bavim mi je omogućio da imam malo bolji uvid u naš sistem usvajanja dece, hraniteljskih porodica i domova za nezbrinutu decu sa jedne strane, i psih. patnji kojoj je dete izloženo sa druge strane kad je napušteno, ili neželjeno! Da li je neko od vas koji je PROTIV abortusa posetio dom za nezbrinutu decu??? Znate li vi kako izgleda ta ustanova? Da li znate koliko traje proces usvajanja dece? Da li znate koliko je u toku prvih nekoliko godina života važno da dete ima konstantno prisustvo voljene osobe pored sebe? Da li znate koliko pate deca koja su napuštena ili neželjena? Da živimo u skandinavskim ili nekim drugim zemljama sa boljim sistemima, možda bi moj stav bio drugačiji, ali ovako...
...abortus treba da bude licna odluka bazirana na individualnoj savesti a ne na bilo cijoj proceni

Al' zato imaju instinkte :)
...i ako ne nauce da ih kontrolisu mogu nas odvesti u katastrofu...nekad kad je mortalitet bio visok nagon za reprodukcijom nam je omogucio opstanak a danas kad nas ima vise od 6 milijardi ga ugrozava...zivotinje kad do toga dodje medjusobno se ubijaju, dobijaju razne bolesti i cak ubijaju svoje mladunce... kako kod ljudi spreciti povecanje kvantiteta a da se pri tom ne ne spreci povecanje kvaliteta...neki misle da upotreba kontracepcije moze razoriti porodicu i dovesti do promiskuiteta i da zbog toga mnogi parovi uopste nece imati potomstvo jer je teret roditeljske brige mnogo veci kod ljudi nego kod ijedne druge vrste zivih bica...kako god ja mislim da ce nam pre doci glave neki drugi instinkti koje ne samo da ne kontrolisemo nego ih forsiramo, npr. osveta (nekad je sluzila da zaplasi protivnika a danas zbog tog instinkta neko moze da pritisne crveno dugme i celu planetu digne u vazduh), ili pohlepa koja je nekad sluzila za prezivljavanje a danas je toliko institucionalizovana da ugrozava nas opstanak

...bas me zanima da li bi majka tereza bila za abortus, ako se vec bavis tim poslom zadrzi svoje misljenje za sebe

Ne razumem čemu ovakva reakcija a što se tiče mog mišljenja, čisto da te podsetim da je ovo forum, a forum je mesto gde se iznose stavovi i mišljenja o raznim životnim temama!!! Ja ne želim da moje mišljenje zadržim za sebe a ti ga ne moraš čitati ako ti smeta.

Stvarno pojedinci daju previse slobode sebi...Ovo je forum i postoji sloboda da svako napise svoj stav o datoj temi,ali... A vidim,da ovde ima i onih koji koriste slobodu da na neki nacin 'vredjaju' druge i etiketiraju osobe koje pisu postove... Ovo je na neki nacin moj 'revolt',jer umesto da iznosimo misljenja,gubimo vreme,raspravljajuci se ovde sa mladom damom,koja je do juce piskila u pesak i dosla ovde da moralise... Na neki nacin,i ja sad gubim vreme,jer po stoti put joj se pokusava objasniti,ali vise mi je dosta,da kad god otvorim temu,citam kome se sad zakacila za post i pokusava opovrgnuti i spustiti necije misljenje...

Pitanje abortus da ili ne?! Ako ‚‚da‚‚ zašto, ako ‚‚ne‚‚ opet zašto? U kojim slučajevima je opravdan a u kojim ne.....
Problemi nakon njega,iskustva,psihički uticaj na ženu pri odluci.....

Čula sam da se u Srbiji izvrši oko 220.000 abortusa.....pa to je jedan veći grad!:eek:

Molim vas da spamove smanjite na najmanju moguću meru.
Hvala

Tema je 100% bila ali da ne kopam sad....

Ne dopada mi se konstatacija da je to jedan veći grad. Takvim stavom govorite da ste protiv i osuđujete one koji su učinili abortus. Postoji više razloga za abortus. Većina razloga nije sebičluk i nezrelost. Zabranom abortusa učinila bi se rđava stvar. Žene koje ga čine iz opravdanih razloga ne bi mogle ili bi morale da prolaze kroz raznorazne neprilike da bi dobile dozvolu, a one koje u abortusu vide kontracepciju ne bi bile obazrivije, već bi našle načina da abortiraju. Bolje je onda da to uradi neko ko je stručan, kako bi žena mogla da ima decu kada je spremna, nego neko ko nije, pa da propadnu dva života (beba i majka). Rešenje nije u zabrani abortusa, već u podizanju svesti. Nisam za abortus-kontraceptivno sredstvo, ali se zgražavam i pomisli da bi mogao biti zabranjen.

Poslednja izmena:
Ne dopada mi se konstatacija da je to jedan veći grad. Takvim stavom govorite da ste protiv i osuđujete one koji su učinili abortus. postoji više razloga za abortus. Većina razloga nije sebičluk i nezrelost. Zabranom abortusa učinila bi se rđava stvar. Žene koje ga čine iz opravdanih razloga ne bi mogle ili bi morale da prolaze kroz raznorazne neprilike da bi dobile dozvolu, a one koje u abortusu vide kontracepciju ne bi bile obazrivije, već bi našle načina da abortiraju. Bolje je onda da to uradi neko ko je stručan, kako bi žena mogla da ima decu kada je spremna, nego neko ko nije, pa da propadnu dva života (beba i majka). Rešenje nije u zabrani abortusa, već u podizanju svesti. Nisam za abotrus kao kontraceptivno sredstvo, ali se zgražavam i pomisli da bi mogao biti zabranjen.

Е, сад си надрљала! :)
Потпуно се слажем, још од првог вагона!
Али, сад ти д.упе уза зид, па трпи оно што смо трпели ми! :zag:
П.С. Добродошла на форум.:heart:

Ne znam kako si zaključila da nisam human...Verovatno nisi dobro pročitala moj post ili ga nisi ni razumela!!!

... bolje da ja odem sa ove teme pa se vi zalazite za abortus koliko hocete

... valjda je humano sve sto covek uradi kao "human being" samo je nekim ljudima nesto od toga prihvatljivo a nekim nije

...samo da dodam da se kod abortusa ne radi o slobodi volje nego o slobodi hira, ili filozofiji "kako cemo - lako cemo"

Poslednja izmena:
... bolje da ja odem sa ove teme pa se vi zalazite za abortus koliko hocete

... valjda je humano sve sto covek uradi kao "human being" samo je nekim ljudima nesto od toga prihvatljivo a nekim nije

da je covek od samog starta svog postojanja postupao kao 'humano bice' mi ne bi ni dostigli toliku cifru,niti toliki 'uspeh'...To vazi i za velicinu neke populacije...kao sto je i mali broj jedinki ugrozavajuc za neku vrstu,tako je i nagli porast,takodje preteci faktor,kako za tu,tako i za druge vrste i celokupno okruzenje ( sto smo i dokazali dugim nizom godina,nazalost... ) ...Shvati to...per aspera ad astra... Samo sto su u ovom slucaju 'zvezde' veoma sirok pojam...a,covek je kao bice,pogazio sto sta na tom putu...Jer uspeh nase vrste,je i automatski postepeni krah i nestajanje ostalih... A bez pomoci drugih,necemo opstati...Tako da,ni reci o 'humanom bicu',jer mi kao jedina svesna bica,ponasamo se veoma sebicno i samozivo prema kako ljudima tako i prema svemu sto nas okruzuje...Ne priznajem 'humanost' samo kao definiciju ljubavi prema ljudima i brigu o istim,i opravdanje za nase postupke,ako cemo sve ostalo oko sebe unistiti.... Covek,da budemo iskreni,onim sto je ucinio prirodi,nije zasluzio ni ovoliki broj jedinki...

:worth:
Konachno da josh neko misli na decu...kako je njima...
Hvala za ovaj post. Meni su posete Zvechanskoj ostavile neizbrisiv trag u zzivotu.
Humano je sprechiti toliku patnju ako je ikako moguche.

Ne dopada mi se konstatacija da je to jedan veći grad. Takvim stavom govorite da ste protiv i osuđujete one koji su učinili abortus. postoji više razloga za abortus. Većina razloga nije sebičluk i nezrelost. Zabranom abortusa učinila bi se rđava stvar. Žene koje ga čine iz opravdanih razloga ne bi mogle ili bi morale da prolaze kroz raznorazne neprilike da bi dobile dozvolu, a one koje u abortusu vide kontracepciju ne bi bile obazrivije, već bi našle načina da abortiraju. Bolje je onda da to uradi neko ko je stručan, kako bi žena mogla da ima decu kada je spremna, nego neko ko nije, pa da propadnu dva života (beba i majka). Rešenje nije u zabrani abortusa, već u podizanju svesti. Nisam za abotrus kao kontraceptivno sredstvo, ali se zgražavam i pomisli da bi mogao biti zabranjen.

Ne znam gde si u uvodnom postu videla moju osudu za bilo šta vezano za ovu temu?!
Imaš pitanje, dala si odgovor, ali nemoj da pričaš napamet jer sam već ostavila postove pa da se ne ponavljam.Ja jesam protiv zloupotrebe abortusa, nisam ekstremista koji bi ga ukinuo ali to sam već rekla.Naravno da sam protiv kada čujem cifre koje su više nego šokantne... a to da nije veči grad!:eek:..... pa izvini to je dva moja grada u kojem ja živim.:eek:...i kada me neko pita uvek ću glasati za život.

Back