A šta ako bi Crkva plaćala porez?

Razvogore, to nije njegovo 'misljenje" vec notorna laz i provokacija, koju uzgred, prijavljujem.

Neka da link o bilo kome ko je na taj nacin stekao svetost.

U suprotnom, to je bezocna laz i jeftina provokacija.

Ja za takav slucaj ne znam (u pravoslavnoj crkvi).

Ako on zna, neka dokaze.

Ne mora da daje nikakve linkove niti bilo šta da dokazuje, ovde je druga tema. Pitanje poreza je vrlo jednostavno pitanje - da li Crkva, sve verske zajednica, pa i šire - svi koji prihodujuz, bi trebali da plaćaju porez na prihod?

Evo, dalje, ne bih rekao da ti razumeš suštinu poreza, šta ti tvrdiš:
Sve i kad bi se uveo porez, opet bi ljudi davali potajno svestenicima, u kuci, sto u poklonima za crkvu, sto u novcu ili poklonima za njih same. To je ono sto mnogi ne razumeju

Ovo nema veze sa porezom. Porez se razrezuje na Centralnu crkvenu kasu, jedan bilans, na osnovu koga Crkva prikazuje svije prihode i na osnovu čega bi joj bio razrezan porez na godišnjem nivou.

Upravo tako, vera je tvoja, lična. Nema sveštenik veze sa tim.
A ako ti smeta kako se ponašao, valjda imaš usta da mu to i kažeš? Nije valjda da ga se plašiš ili imaš toliko strahopoštovanje? Čime je on to zaslužio?
I naravno, pare neće da dobije, osim aku mi ih ti ne daš. Postavlja se pitanje zašto si mu dao prilog ako nisi zadovoljan?

zato sto sam stavio na sto pare jos pre nego sto je dosao

- - - - - - - - - -

Zašto se onda buniš, to je već tvoj problem?

ne prepoznajes ironiju?

SPC nije ono sto je bila... ovo sada je bruka

lokalni svestenik kad nam dodje za Slavu, izbrza i izrecituje sve sto ima (naravno mi ga nista ne razumemo), uzme pare i ode

time je najpre pokazao nepostovanje prema nasem Svecu, prema mojoj porodici i meni i prema nasoj kuci

i kako sad ja da mislim da on obavlja svoj posao iz ljubavi i uverenja, a ne zbog licnog interesa?

da li ste ga nekad ukorili za to što se tako ponaša???

zato sto sam stavio na sto pare jos pre nego sto je dosao

- - - - - - - - - -

ne prepoznajes ironiju?

Sledeći put nemoj da stavljaš pare na sto, već sačekaj.
Naravno da prepoznajem, ali mi nikad neće biti jasno ljudi imaju taj poriv da nešto plate (ili poklone) a onda posle kukaju na isto to? Ako nisi zadovoljan, zahvali mu se i sledeći put ga ne zovi u kuću, već idi u Crkvu i traži drugog sveštenika. Ili završi sve u samoj Crkvi. Uvek ima načina, ljudskog načina. Čak i ako on nije tako postupio.

Ne mora da daje nikakve linkove niti bilo šta da dokazuje, ovde je druga tema. Pitanje poreza je vrlo jednostavno pitanje - da li Crkva, sve verske zajednica, pa i šire - svi koji prihodujuz, bi trebali da plaćaju porez na prihod?

Evo, dalje, ne bih rekao da ti razumeš suštinu poreza, šta ti tvrdiš:

Ovo nema veze sa porezom. Porez se razrezuje na Centralnu crkvenu kasu, jedan bilans, na osnovu koga Crkva prikazuje svije prihode i na osnovu čega bi joj bio razrezan porez na godišnjem nivou.

Nema veze sto je druga tema, ovaj koristnik stalno iznosi lazi vredjajuci verska osecanja drugih korisnika (verujucih, narocito pravoslavnih) i narocito koristi bas ovakve "druge teme".

Osim toga, lazi ne bi trebalo da se iznose ni u formi "misljenja" ni na jednoj temi jer to je vrlo lukavo smisljena nacin za provokaciju.

Sto se ovog drugog tice, ni sama nisam rekla da ima veze s porezom, vec sam se nadovezala na post korisnika koji uglavnom govori o tome kako je ljudima krivo sto su 'popovi debeli" ili sto imaju.....pa imali bi i dalje, o tome je rec.

Dovoljno je pogledati seriju "Pop Cira ipop Spira", nas narod je takav, hoce da da i postuje crkvu i svestenike iako im iza ledja govori svasta.

A kad oni nadiju, ne sme da "gukne"kao ni kod lekara ni kod ucitelja. Jednostavno, to su profesije od postovanja.

Poslednja izmena:
Критика ти је на месту, ту се слажемо у потпуности. Међутим, од пуке критике нема много вајде.

zato treba i uvesti porez... SPC je jedno od najuspesnijih preduzeca u drzavi... zaradjuju sto od obreda, sto od prodaje rekvizita, sto od manastirskog turizma... ne vidim sto drzava onda ne bi uvela porez i Crkvi, jer se sve to odigrava na njenoj teritoriji i sve pare koje Crkva zaradi su pare gradjana Srbije

sta politicari ce goreti u paklu ako to ucine? neko ce baciti kletvu na njih?

ili nek SPC po zakonu svakog meseca odredjeni procenat svoje zarade daje u humanitarne svrhe... to je bese i jedna od osnovnih odlika Hriscanstva: pomoci onima kojima je pomoc potrebna

- - - - - - - - - -

da li ste ga nekad ukorili za to što se tako ponaša???

cemu to kad je jedini svestenik u opstini? treba jos sa njim da se posvadjamo

zato treba i uvesti porez... SPC je jedno od najuspesnijih preduzeca u drzavi... zaradjuju sto od obreda, sto od prodaje rekvizita, sto od manastirskog turizma... ne vidim sto drzava onda ne bi uvela porez i Crkvi, jer se sve to odigrava na njenoj teritoriji i sve pare koje Crkva zaradi su pare gradjana Srbije

sta politicari ce goreti u paklu ako to ucine? neko ce baciti kletvu na njih?

ili nek SPC po zakonu svakog meseca odredjeni procenat svoje zarade daje u humanitarne svrhe... to je bese i jedna od osnovnih odlika Hriscanstva: pomoci onima kojima je pomoc potrebna

Рецимо да тако буде, али онда држава прво треба да врати имовину одузету Цркви. А да би све били поштено, треба вратити и имовину свих осталих оштећених. Међутим, то је заобилазни пут, самим тим и тежи.

N

Crkva je svuda oslobodjena poreza, politicari ne zele tu nista da menjaju. U Nemackoj na primer ( tako je i u Svedskoj i Austriji) vernci placaju porez crkvi, ali niko ne sme da ima
uvida koliko para tu ulazi i kuda idu te pare. U Nemackoj je objasnjenje za ovu suludu " pojavu" da su crkvi ( dve ili obe crkve) oduzeta silna imanja, imovina pa bi
ovo bia nadknada , a vladike grade neke dvorceve, voze se u besnim automibilima , imaju slike, podrume sa vinima ( nesto kao nas Kacavenda, ali mnogo vise),
ali drzava kaze da je to OK.

- - - - - - - - - -

Рецимо да тако буде, али онда држава прво треба да врати имовину одузету Цркви. А да би све били поштено, треба вратити и имовину свих осталих оштећених. Међутим, то је заобилазни пут, самим тим и тежи.
Procitaj moj post, tamo je sve objasnjeno zasto je to tako.

cemu to kad je jedini svestenik u opstini? treba jos sa njim da se posvadjamo

hahaha.....nemam komentar...hahaha...ustvari imam..pa da li bi se samnom posvadjao ako ne postujem tvog sveca ili tvoju porodicu i tebe...?
Ak će se pop sa tobom posvadjati zbog kritike na njegov rad...ako jekritika na mestu...onda on možda i ne treba da ti doalzi u kuću...postoji niz drugih načina da obaviš obrede pred slavu ili u bilo kom drugom slučaju...

koje zemljiste? malo li im je sve sto imaju i lova koju obrcu?

Mene pitas? Pa ja mislim da zemlja pripada ljudima, seljacima, gradjanima neke drzave, crkva je duhovna "organizacija", sme samo da se bavi duhom,
nikako eksploatacijom drugih ljudi i tudje zelje.

- - - - - - - - - -

Ono koje je komunistička vlast ukrala od njih, kako koje? Zar ti ne bi tražio svoje da su ti oduzeli?
I ja i on bi trazili svoje, ali od kud nekakvoj crkvi toliko bogatstvo?

pola opstine ga vise i ne zove i ne javlja mu se na ulici... a da se ja prepirem sa njim ili bilo ko iz moje porodice, ne pada nam na pamet... mozemo ga istrpeti jednom u godinu dana

Ne treba da se svađate, ali treba da mu ukažete na nezadovoljstvo. Uostalom, to je na njemu, da se promeni ako ljudi nisu zadovoljni. A neće se menjati dok ima onih koji pristaju da igraju njegovu igru. :)

- - - - - - - - - -

Mene pitas? Pa ja mislim da zemlja pripada ljudima, seljacima, gradjanima neke drzave, crkva je duhovna "organizacija", sme samo da se bavi duhom,
nikako eksploatacijom drugih ljudi i tudje zelje.

- - - - - - - - - -

I ja i on bi trazili svoje, ali od kud nekakvoj crkvi toliko bogatstvo?

Nije "nekakava" već SPC. Ona postoji u kontinuitetu duže od svih naših država, a mnogi kraljevi i druga vlastela su bili ktitori. Mislim da ti pitanje nije na mestu i da ti to dobro znaš, ali hajde... uvek dobro dođe mali pljuc.

koje zemljiste? malo li im je sve sto imaju i lova koju obrcu?

Taj se novac ulaze jer su nezavisni od drzave (drzava im ne pomaze, ili ad-hoc jer nema obavezu da im pomaze).

Pa tako taj novac ide na izgradnju i popravku crkava, manstira, plate odnosno prihode za zivot svestenstvu, uplatu nekog penzijskog osiguranja (jednog manjeg dela), humane akcije i pokroviteljstva i slicno.

Dakle, oni ne zavise od drzave pa da im je "mnogo love", namena se uvek nadje sto ne znaci da se ne bi mogla uputiti kritika na nacin na koji se trose. Zato i drzava nema pravo da im trazi, jer ni oni ne zavise od nje.

pola opstine ga vise i ne zove i ne javlja mu se na ulici... a da se ja prepirem sa njim ili bilo ko iz moje porodice, ne pada nam na pamet... mozemo ga istrpeti jednom u godinu dana

И опет, у чему је онда проблем? Са друге стране, са таквим ставом ти (или сви ми који имамо такво размишљање) постајеш саучесник у његовом безобразлуку.

Ne treba da se svađate, ali treba da mu ukažete na nezadovoljstvo. Uostalom, to je na njemu, da se promeni ako ljudi nisu zadovoljni. A neće se menjati dok ima onih koji pristaju da igraju njegovu igru. :)

- - - - - - - - - -

bole ga uvo da se menja zato sto je jedini u mestu... ili cemo mi njemu da se prilagodjavamo ili da idemo u susednom mestu

mada taj nas je jos dobar... onaj u Horgosu ne zeli coveka da sahrani dok ne dobije pare u ruke

Taj se novac ulaze jer su nezavisni od drzave (drzava im ne pomaze, ili ad-hoc jer nema obavezu da im pomaze).

Pa tako taj novac ide na izgradnju i popravku crkava, manstira, plate odnosno prihode za zivot svestenstvu, uplatu nekog penzijskog osiguranja (jednog manjeg dela), humane akcije i pokroviteljstva i slicno.

Dakle, oni ne zavise od drzave pa da im je "mnogo love", namena se uvek nadje sto ne znaci da se ne bi mogla uputiti kritika na nacin na koji se trose. Zato i drzava nema pravo da im trazi, jer ni oni ne zavise od nje.

nesto nisam primetio da se crkve ovde na severu obnavljaju, al zato svaki pop moram da priznam ima dobra kola i lepo sredjenu dvospratnu rezidenciju

Nema veze sto je druga tema, ovaj koristnik stalno iznosi lazi vredjajuci verska osecanja drugih korisnika (verujucih, narocito pravoslavnih) i narocito koristi bas ovakve "druge teme".

Osim toga, lazi ne bi trebalo da se iznose ni u formi "misljenja" ni na jednoj temi jer to je vrlo lukavo smisljena nacin za provokaciju.

Sto se ovog drugog tice, ni sama nisam rekla da ima veze s porezom, vec sam se nadovezala na post korisnika koji uglavnom govori o tome kako je ljudima krivo sto su 'popovi debeli" ili sto imaju.....pa imali bi i dalje, o tome je rec.
Čovek bi trebalo da proveri ono o čemu ima predubeđenja da bi mu mišljenje bilo relevantno, uvažili sagovornici. Za svakog od nas to važi.
... o narodu, slažem se, baš sam i ja o tome nešto razmišljao.
Kako narod uopšte reaguje.
Narod je (kao) podvojena ličnost- prosečan čovek, sa jedne strane on najviše veruje poštuje i veruje Crkvi kao instituciji, a sa druge strane bi bio srećan da ta ista Crkva plaća porez.
Ja sam za to da se Crkva motiviše, da taj deo prihoda za koju bi joj bio razrezan porez, a i te pare od poreza na Crkvu( narod bi rekao da ide možda u tuđe džepove) nego - da se taj deo novca (porez) usmeri na otvaranje, recimo, bolnica. Crkva bi tu bila vlasnik u poslodavac, zapošljavala lekare, nama bolnice trebaju kao hleb. Treba biti pragmatičan.

И опет, у чему је онда проблем? Са друге стране, са таквим ставом ти (или сви ми који имамо такво размишљање) постајеш саучесник у његовом безобразлуку.

rekao sam sta je problem... pricamo o manama Crkve i svestenika, a to kako se je ponasam, to je vec moja privatna stvar

Razvogore, to nije njegovo 'misljenje" vec notorna laz i provokacija, koju uzgred, prijavljujem.

Neka da link o bilo kome ko je na taj nacin stekao svetost.

U suprotnom, to je bezocna laz i jeftina provokacija koju ovaj korisnik vecito koristi da bi lagao o pravoslavnoj crkvi, jer pojma nema o njoj niti hoce nesto da nauci, vec samo ponavlja jedno te isto, a da bar zna?

Ja za takav slucaj ne znam (u pravoslavnoj crkvi).

Ako on zna, neka dokaze linkom, zitijem, bilo cime.

Evo kanonizovanih svetitelja SPC, a vi sada vidite PO CEMU SU ZASLUZILI da budu kanonizovani:

http://sh.wikipedia.org/wiki/Spisak_svetitelja_SPC

Crkva je svuda oslobodjena poreza, politicari ne zele tu nista da menjaju. U Nemackoj na primer ( tako je i u Svedskoj i Austriji) vernci placaju porez crkvi, ali niko ne sme da ima
uvida koliko para tu ulazi i kuda idu te pare. U Nemackoj je objasnjenje za ovu suludu " pojavu" da su crkvi ( dve ili obe crkve) oduzeta silna imanja, imovina pa bi
ovo bia nadknada , a vladike grade neke dvorceve, voze se u besnim automibilima , imaju slike, podrume sa vinima ( nesto kao nas Kacavenda, ali mnogo vise),
ali drzava kaze da je to OK.
ko.
U Nemačkoj se plaća crkveni porez od Vajmarske republike, plaćaju ga vernici, pa je tamo katolička crkva pretila pre par god. da ne može biti vernik crkve onaj ko ne plaća porez.

Back