A šta ako bi Crkva plaćala porez?

Ne znam Tekumseh, ali ja sam imala jako neprijatne susrete sa popovima na sahranama. Trazili su astronomske cifre za opelo, a jedan nije htio da odrzi i cetrdesetodnevni pomen zato sto je bila srijeda (posni dan) a domacini vec spremili rucak...sve se moralo baciti i spremiti posno. Napominjem da je domacin bas onako siromasan.
Ja na popove gledam kao i na sve ostale sluzbenike kojima mi placamo neku uslugu.
I zamjeram sto se malo ne potrude da ovaj narod vjerski opismene...medju srpskim zivljem jos vladaju paganski obicaji koji nemaju veze sa hriscanstvom i pravoslavljem.
Znam da ni oni ne trebaju da rade za dzabe, ali uzeti 100, 200 pa i 300 eura za 45 minuta posla...mislim da je ipak malo previse...

Pogledaj svoj post, moram da primetim sledeće: "a jedan nije htio da odrzi i cetrdesetodnevni pomen zato sto je bila srijeda (posni dan)" a zatim: "I zamjeram sto se malo ne potrude da ovaj narod vjerski opismene". Upravo je ovo problem, što ljudi pokušavaju da ispoštuju formu, a ne ulaze u sadržaj. Zašto su zvali sveštenika ako nisu vernici, bez obzira da li su siromašni ili imućni? Da su vernici, postili bi sredom svakako. Zato i treba pojačati edukaciju, da sveštenici koji nisu u potpunosti sa svoim opredeljenjem ne mogu lako da traže pare, već da im se jasno stasvi do znanja šta je i kako je. I nije tačno da se daje 100, 200 ili 300€. I za to je kriv naš nord, koji je navikao da lekaru ili svešteniku da "malo više".

- - - - - - - - - -

Cini ti se...svakog cuda tri dana...
Pricalo bi se malo pa prestalo.
Kada mogu smanjivati ionako male plate, ukidati dotacije za ugrozene mogu i oporezovati one koji dosta dobro zaradjuju kao sto je crkva.
Nema ovo veze sa vjerom, ali ako je nama plata od 30 000 dinara oporezovana, po kom osnovu on strpa u dzep 100,200 eura bez ikakve priznanice?

Po osnovu koji je par strana kolega napisao - da mu se ne zameri. I tako ih mi navikenmo da im se "ne zameramo".
Meni je interesantno da o takvim slučajevima litam i slušam, a nikad sam niam na to naišao. Nikada mi ni jedan sveštenik nije tražio ni dinar, ali sam uvek davao kad imam i koliko imam.

Zato i kažem da otimaju jer je sve tako namešteno da ljudi nemaju izbora nego da plaćaju REKET popovima za venčanja, krštenja ili sahrane.

A ako se slučajno osmeliš (zamisli bezobrazluka!) da osudiš takvo ponašanje "Božjih slugu", odmah će se naći neki bolid da ti nalepi etiketu lošeg pravoslavca i lošeg Srbina.

I to ako imaš sreće, jer se "argumenacija" najčešće završava epitetima kao što su "ustaša", "šiptar", "soroševac" itd.

Čovek uvek ima izbor, možda ga budala nema? Onaj ko to dozvoli se tako i može nazvati, na žalost. Niko nas ne tera da platimo, već pognute glave sve prihvatamo. Bar oni koji nemaju hrabrost da dignu glavu, bilo ko da je sa druge strane.

Problem je u neobrazovanosti naroda, koji na popove gledaju kao na bozije predstavnike na zemlji, i to sto ti kazes...ako ih dirnes odmah nisi Srbin, pravoslavac, itd.itd...
Ja opet kazem, na njih gledam kao na sve ostale sluzbenike koji ce da mi ucine neku uslugu a ja da tu uslugu platim. I zasto onda ne bih dobila priznanicu za novac koji sam im dala? Sta ako primijetim da su skratili opelo, osvestenje kuce pred slavu itd? Nemam prava da se bunim a debelo sam ih platila? Ili kako pop meni moze ladno da kaze "Opelo je kod mene 300 eura"...a nigdje cjenovnika, nikakvog papira...strpa pare u dzep, nekad se ni ne zahvale.
Pa to su obicni smrtnici koji takodje trebaju da podlijezu zakonima kao i mi svi ostali...
A ako su boziji ljudi, onda sta ce im novci? Njima ne treba nista materijalno. A ako su obicni smrtnici onda molim lijepo...kako meni tako i njima...
Ako ostavim pare na ikonu u crkvi, kako mogu znati kome pare idu?

O Bože, pa naravno da su OBIČNI SMRTNICI..pa pravoslavlje poznaje samo jednog Boga, onog na nebu...mi nemamo PAPU, BOGA NA ZEMLJI, BEZGREŠNOG...itd...popovi su ljjudi, oni teže ili ne teže duhovnom životu, oni će pozitivno prikazati osnovne postulate vere, svojim postupkom...ili će isto svojim postupkom ukazati na ono što je loše...svi mi to vidimo i ako želimo vadimo pouku...ko ne želi taj se cenjka sa Bogom i sa crkvom..i taj nema mira...

NARAVNO MILA MOJA DA SU LJUDI, OBIČNI BRADATI DEBELI OD MESA I KRVI LJUDI...

Kako misliš da ne treba materijalno...pa svim atreba materijalno...niko ti to ne spori....nema u veri ništa što spori imanje....vera spori da cilj bude imanje...vera teži da imao nemao budeš spokojan, smiren, stabilan i krotak..
Ako je cilj imanje, većina ljudi na planeti su u mizeriji...zar to nije jasno...u stalnoj trci za sticanjem a nemaju NIŠTA...A OPET ONI KOJI ZA CILJ IMAJU ŽIVOT, naći će sreću u nebu, deci, prijateljima, sitosti i gladi...u vožnji autobusom....u budženju starog juga i popravci starog usisivača....Bog je u nama i ko ga iole pronadje...spašen je...ko ganja Boga po svojoj promisli, nikad neće naći Boga...er Bog je dao osnovne postulate...i nema friziranja i tuning stajlinga...takav je kakav je..ko ga takvog nadje, srećan je...

Pogledaj svoj post, moram da primetim sledeće: "a jedan nije htio da odrzi i cetrdesetodnevni pomen zato sto je bila srijeda (posni dan)" a zatim: "I zamjeram sto se malo ne potrude da ovaj narod vjerski opismene". Upravo je ovo problem, što ljudi pokušavaju da ispoštuju formu, a ne ulaze u sadržaj. Zašto su zvali sveštenika ako nisu vernici, bez obzira da li su siromašni ili imućni? Da su vernici, postili bi sredom svakako. Zato i treba pojačati edukaciju, da sveštenici koji nisu u potpunosti sa svoim opredeljenjem ne mogu lako da traže pare, već da im se jasno stasvi do znanja šta je i kako je. I nije tačno da se daje 100, 200 ili 300€. I za to je kriv naš nord, koji je navikao da lekaru ili svešteniku da "malo više".
Slazem se. Sahrana je trebala da bude u utorak ali cekajuci neke ljude iz inostranstva bila je pomjerena za srijedu kada je vec hrana bila spremljena.
Kada je Vesna Rivas krstila svoje kucice nesto se ne sjecam da je crkva protestovala.
Kada se Jelena Karleusa slikala gola na krstu takodje.
Ja uvijek pitam koliko trebam da platim za njihovu uslugu, oni kazu "Koliko das", pa onda ja opet upitam "A koliko je to otprilike? Koliko daju drugi ljudi", onda oni meni kazu "150, 100, 200"...
Sto se tice posta, pa ne vidim ni da oni poste. Poste na zvanicnim ruckovima ali u svojim kucama ne, uvjerila sam se hiljadu puta u to.
Jedu, piju, puse, svaleraju se, psuju, zene im abortiraju, koriste kontracepciju, koriste sve blagodeti moderne tehnologije, neki i kradu, muljaju sa fondovima...sve rade kao obicni smrtnici samo nece da plate porez...
I jos nesto...crkva bi trebala sama da pokrene tu temu o placanju poreza. Valjda je i njoj stalo do Srbije i Srba.

Poslednja izmena:
O Bože, pa naravno da su OBIČNI SMRTNICI..pa pravoslavlje poznaje samo jednog Boga, onog na nebu...mi nemamo PAPU, BOGA NA ZEMLJI, BEZGREŠNOG...itd...popovi su ljjudi, oni teže ili ne teže duhovnom životu, oni će pozitivno prikazati osnovne postulate vere, svojim postupkom...ili će isto svojim postupkom ukazati na ono što je loše...svi mi to vidimo i ako želimo vadimo pouku...ko ne želi taj se cenjka sa Bogom i sa crkvom..i taj nema mira...

NARAVNO MILA MOJA DA SU LJUDI, OBIČNI BRADATI DEBELI OD MESA I KRVI LJUDI...

Kako misliš da ne treba materijalno...pa svim atreba materijalno...niko ti to ne spori....nema u veri ništa što spori imanje....vera spori da cilj bude imanje...vera teži da imao nemao budeš spokojan, smiren, stabilan i krotak..
Ako je cilj imanje, većina ljudi na planeti su u mizeriji...zar to nije jasno...u stalnoj trci za sticanjem a nemaju NIŠTA...A OPET ONI KOJI ZA CILJ IMAJU ŽIVOT, naći će sreću u nebu, deci, prijateljima, sitosti i gladi...u vožnji autobusom....u budženju starog juga i popravci starog usisivača....Bog je u nama i ko ga iole pronadje...spašen je...ko ganja Boga po svojoj promisli, nikad neće naći Boga...er Bog je dao osnovne postulate...i nema friziranja i tuning stajlinga...takav je kakav je..ko ga takvog nadje, srećan je...
Bog je u nama, Bog je i u njima. I oni su ljudi od krvi i mesa, obicni smrtnici...pa zasto onda ne bi platili porez?
Ako popovi rade svoj posao, zaradjuju, zasto su onda izuzeti od ostalih zaposlenih gradjana?
Mozda ja ne razumijem kako su kod njih regulisane plate i ko uopste kontrolise njihove prihode i rashode?

Nije sveštenik, valjda, kriv što su pomerili sahranu? Znali šta rade i šta sledi, dakle njihova odluka. Svešteniko svaka čast što nije podlegao iskušenju.
Ne znam za Karleušu i tu Vesnu, ali kakve oni veze imaju sa Crkvom?
Nema šta da ti pitaš, već da kažeš da imaš koliko im daješ. kad sam prvi put pitaqo sveštenika koliko treba da platim jasno mi je baš tako odgovorio - koliko imaš i koliko možeš, ako možeš.
Gde vi nalazite sve te silne sveštenike koji ne poste, jedu (zamisli, sram ih bilo, oni jedu), švalerišu se i koriste blagodeti moderne tehnologije? Zar bi bilo bolje da jašu magarce i voze se zaprežnim kolima, naprave bunare u dvorištu umesto vodovoda...
Porez ne trebaju da plate sve dok mi vernici ne budemo imali mesečno plaćanje prema Crkvi i dok za njihove usluge ne počnemo da dobijamo fiskalne račune. Problem je što onda mnogi od nas ne bi bili u takvoj Crkvi. :)

Ma pojma nemaju ni o crkvi ni o svestenicima, samo pisu nesto napamet da bi ispali pametni kad vec nemaju gde.

Sve je upravo suprotno od onoga sto neki "dusebriznici" pisu a dugo pratim svestenike i znam mnogo njih, a dusebriznici su valjda za ovu drzavu, toliko je vole, da im je samo do crkvenog poreza i para stalo.

Nego to su ljudi materijalisti, koji misle da svako njihovo "dobro delo" u novcu dato treba jos i da se opravdava gde ide. Evo ja kazem da ne treba niko da mi se pravda pa makar 1 dinar da sam dala, jer sam tako htela, bas njima na raspolaganje da ostavim po sopstvenom nahodjenju da ga trose.

I drago mi je sto ova drzava niti razmislja, niti ce ikad traziti od crkve, kao sto nijedna drzava na zapadu to ne radi.

Dzaba ste "krecili".

Poslednja izmena:
Nije sveštenik, valjda, kriv što su pomerili sahranu? Znali šta rade i šta sledi, dakle njihova odluka. Svešteniko svaka čast što nije podlegao iskušenju.
Ne znam za Karleušu i tu Vesnu, ali kakve oni veze imaju sa Crkvom?
Nema šta da ti pitaš, već da kažeš da imaš koliko im daješ. kad sam prvi put pitaqo sveštenika koliko treba da platim jasno mi je baš tako odgovorio - koliko imaš i koliko možeš, ako možeš.
Gde vi nalazite sve te silne sveštenike koji ne poste, jedu (zamisli, sram ih bilo, oni jedu), švalerišu se i koriste blagodeti moderne tehnologije? Zar bi bilo bolje da jašu magarce i voze se zaprežnim kolima, naprave bunare u dvorištu umesto vodovoda...
Porez ne trebaju da plate sve dok mi vernici ne budemo imali mesečno plaćanje prema Crkvi i dok za njihove usluge ne počnemo da dobijamo fiskalne račune. Problem je što onda mnogi od nas ne bi bili u takvoj Crkvi. :)
Kako nema crkva veze sa sramnim cinom krstenja kucica? To je uradio neki pop iz njenih redova, nije pao s Marsa. I to nije grijeh, a grijeh je odrzati opelo sa mrsnim ruckom u kuci gdje domacin jedva sastavlja kraj s krajem?
No dobro, svako ima pravo na svoje misljenje.
Vidis, ja bih prije isla u crkvu kada bi se sve regulisalo zakonom i kada bi postojao cjenovnik, i kada bi svaki put dobila racun za svaki dinar koji ostavim u crkvi. Tada bih znala gdje ide moj novac, ovako ne znam...
Preko Oca Filareta sam desetine paketa poslala za Sarajevo tokom rata, ni jedan nije stigao...Od tada ne vjerujem nikome kada je novac ili neko drugo materijalno sredstvo u pitanju...nikome pa ni crkvi...svi mi imamo ljepljive ruke, samo je razlika u tome ko s cim radi...da li s medom ili govnima...

nesto nisam primetio da se crkve ovde na severu obnavljaju, al zato svaki pop moram da priznam ima dobra kola i lepo sredjenu dvospratnu rezidenciju

Idi u Novo Hopovo. U Krusedol takodje.

Čovek bi trebalo da proveri ono o čemu ima predubeđenja da bi mu mišljenje bilo relevantno, uvažili sagovornici. Za svakog od nas to važi.
... o narodu, slažem se, baš sam i ja o tome nešto razmišljao.
Kako narod uopšte reaguje.
Narod je (kao) podvojena ličnost- prosečan čovek, sa jedne strane on najviše veruje poštuje i veruje Crkvi kao instituciji, a sa druge strane bi bio srećan da ta ista Crkva plaća porez.
Ja sam za to da se Crkva motiviše, da taj deo prihoda za koju bi joj bio razrezan porez, a i te pare od poreza na Crkvu( narod bi rekao da ide možda u tuđe džepove) nego - da se taj deo novca (porez) usmeri na otvaranje, recimo, bolnica. Crkva bi tu bila vlasnik u poslodavac, zapošljavala lekare, nama bolnice trebaju kao hleb. Treba biti pragmatičan.

Nisu to predubedjenja, nego najgore neistinei vredjanje tudje vere a to je po pravilniku zabranjeno. Dao je link sa spiskom svetaca, a nijedan dokaz da je neki svetac platio, kao sto ga nece ni naci (dokaz) jer ga jednostavno nema. Covek laze jer je neozbiljan i jer misli da je sprdati se sa ozbiljnim stvarima nesto lepo i jer mu nista nije sveto, kao da je ovo pdf "zabava".

P.S. Da, samo sto ce takvi opet da kazu "eto zaradjuje se od bolnice, neka se plati porez".

Ali kako rekoh, sreca je da ni drzava cak ne razmislja o ovoj gluposti sa porezom.

Poslednja izmena:
Сваки напад на СПЦ, је давање подршке покатоличавању српске деце у НДХ и давање за право другој страни. За цркву је једнако важно оно што је било 1291 године 21 септембра, ко и оно што је било јуче. Да није тако, то не би била црква, него кафанско друштво, или НВО.
Па ви, пошто вам не ваља наша СПЦ, остаје вам ова друга страна, на коју немате примедбе.

http://www.jadovno.com/knjige-feljt...stom-cetnik-vec-u-vrticu-12.html#.UozM0t6wWg4

http://srbinaokup.info/?p=15767

http://www.alo.rs/vesti/aktuelno/vladika-atanasije-u-livnu-pokatolicavanje-srba/35171

http://borbazaveru.info/content/view/6078/30/

И тако даље.
У рату су две стране, Наша и њихова.

- - - - - - - - - -

Na teritoriju Hrvatske države ubijen je veliki broj pravoslavnog sveštenstva. S obzirom na tešku situaciju koja vlada na teritoriju te države kao i na našu nemogućnost da lično proverimo sve stvari i doznamo sve slučajeve, jer tamo vlada veliki teror da nije moguće preći iz jednog sela u drugo, a kamoli iz sreza u srez ili preko granica države, podaci koje podnosimo nisu iscrpni, i oni će biti samo bleda slika onoga što se tamo događa.

a) sveštena lica:

1) Jedna od prvih žrtava ustaškog terora bio je banjalučki Episkop Platon sa protom Dušanom Subotićem iz Bosanske Gradiške. Oni su ubijeni noću na putu između Banja Luke i Kotor Varoši i bačeni u reku Vrbanju (Vrbas), koja je izbacila njihove leševe. Kada je pronađen leš Vladike Platona, pošto nije bio prepoznat, donet je na obdukciju u prosekturu banjalučke bolnice, čak je određena i komisija koja je imala da sastavi obdukcioni protokol, međutim kad je u lešu prepoznat Vladika Platon smesta je naređeno da se obdukcija obustavi i svakai straga stornira, a leš je zakopan negde kod vojničkog groblja.
Istovremeno su počela ubistva sveštenstva i Srpskog naroda i po drugim srezovima Hrvatske države, pa niže dajemo spisak pobijenih sveštenika, do koga smo mogli doći.
2) Prota Miloš Bandić iz sreza Gračačkog.
Prota BOGDAN OPAČIĆ iz Gline. Njegovo telo izbacila je reka Sava.
Sveštenik NIKOLA VUČKOVIĆ iz Drljače.
Sveštetak DANE BABIĆ iz Svinca. Ubili su ga i leš mu bacili u baru.
Sveštenik GROZDANIĆ iz Raduča.
Sveštenik PETAR MAJSTOROVIĆ iz Doljana. Maltretirali ga u zatvoru u Gospiću toliko da se u očajanju sam obesio.
3) Prota BRANKO DOBROSAVLjEVIĆ iz VELjUNA, srez Slunjski. Ustaše su mu naredile da sam iskopa grob za svoga sina studenta. Kada je to učinio, sina su mu doveli nad raku, mučili ga pred njim toliko da je od zlostavljanja izdahnuo. Zatim su naredili ocu da nad mrtvim sinom izvrši opelo. Za vreme opela nad mrtvim sinom tri puta je prota Branko padao u nesvest, ali su ga kundacima prisiljavali da dovrši opelo. Najzad je i on sam podlegao njihovom zlostavljanju na istom mestu.
4) Prota PAJO OBRADOVIĆ, bivši senator iz Bruvna. DAMJAN ŠTRBAC, sveštenik iz Bosanskog Grahova, i
ILI JA BUDIMIR, sveštenik iz Crnog Luga, odvedeni su u nepoznatom pravcu, sigurno ubijeni.
Sveštenik ILIJA BANjAC iz Drvara i
Sveštenik RATKO JELIĆ[1] iz Drvara, odvedeni prema Kninu i ubijeni.
4) Sveštenik RISTO KATIĆ iz sela Sojkovića, srez Livno, odveden je sa još osam građana u šumu kod Livna, ubijen zajedno sa njima i bačen u jamu.
5) Sveštenik ĐORĐE BOGIĆ iz Našica ubijen 17. juna, prema pričanju Proke Pejnovića, koloniste iz Brezika, koji je sakriven za jedno drvo posmatrao ubijanje. Pejnović priča o tome ovo: "Ustaše su sveštenika Bogića vezale za jedno drvo, posle čega je nastalo mučenje. Odsekli su mu uši, nos, jezik, bradu zajedno sa kožom. Nesrećni sveštenik je urlikao od bola, ali pošto je bio mlad i jak držao se uspravno za sve vreme dok su ga mučili. Zatim su mu iskopali oči i kad su videli da još uvek stoji uspravno, rasporili su mu grudi i on se tek tada nagao da padne". Sakriveni Pejnović je tada čuo kako jedan ustaša govori: Majku mu vlašku, još mu kuca srce, još je živ. Iza toga su planule puške i time su prekraćene muke ovog čoveka.
6) VOJA BOJINOVIĆ, katiheta iz Osijeka, ubijen. Zna se da su svi sveštenici iz Osijeka pohapšeni i zlostavljani. Reka Drava izbacila je leševe trojice srpskih sveštenika, ali se nije moglo poznati ko su.
Prota ŽIVKO DANILOVIĆ, bivši narodni poslanik iz Ljubije, srez Prijedorski, ubijen.
Prota BOGDAN VRANjEŠEVIĆ, zaklan 19. juna U Krupi na Vrbasu kod Banja Luke.
7) Prota STEVAN ĐURČIĆ ubijen u Ogulinu. Pre ubistva mu je iščupana brada, izvađene oči, prebijene noge i ruke.
Sveštenik DUŠAN KLIPA iz Plaškog, ubijen.
Sveštenik MILAN TRIŠIĆ, iz Vrlike, Dalmacija, uhapšen 10. jula i zaklan u ustaškom logoru u Kninu.
MIHAILO MINIĆ, sveštenik iz Bilješeva, srez Zenički. Zaklao ga je jedan katolički sveštenik.
Sveštenik MILOŠ PETROVIĆ iz Lužana, srez Derventa. Ubijen s leđa pri bežanju.
22. jula ubijeni su sveštenici: DUŠAN BOBAR, MILOŠ SAVIĆ, JANKO SAVIĆ, LjUBO JAKŠIĆ i DRAGO MAKSIJEVIĆ iz Vlasenice.
BORIVOJE BOŽIĆ, sveštenik iz Palače, srez Vukovarski.
Prota ŠPIRO STAROVIĆ iz Avtovca, srez Gacko, ubijen je ćuskijom u glavu.
Prota VIDAK VIŠNjEVAC iz Gacka, odnesen je bolestan iz postelje i ubijen zajedno sa protom Starovićem.

- - - - - - - - - -

Prota VLADO GVOZDENOVIĆ iz Mostara,
Prota JEFTO VUJOVIĆ, iz Mostara,
Sveštenik OGNjEN RADIĆ, iz Mostara,
Sveštenik PEJANOVIĆ, iz Mostara,
Đakon DUŠAN AŠKRABIĆ, iz Mostara - svi pobijeni.
Kaluđeri DERETIĆ i MANASTIRIĆ iz Ljubinja ubijeni su.
Sveštenik BOGUNOVIĆ iz Donjeg Lapca ubijen je sa ženom i dva sinčića i svi su bačeni u jednu jamu između Lapca i Boričevca, u koju su bačeni i mnogi poubijani Srbi iz Lapca i Kulen Vakufa.

b) svetovna lica:
Pored sveštenika ubijeni su mnogi viđeniji ljudi u svim krajevima Nezavisne Države Hrvatske. Negde su ubistva vršena u masama. Dajemo pregled po srezovima:
8) BJELOVAR: pobijeno oko 180 ljudi puškama, noževima i koljem, i to u selu Gudovcu.
BILEĆA (Hercegovina): pobijeno 13 uglednih građana.
9) BOSANSKA KOSTAJNICA: Kutać Stanko, Krneta Stojan, Jajčanin Lazo ili Božo, razapeti živi zakivanjem ruku i nogu na vrata.
10) BIHAĆ: Poubijano više uglednih Srba, a mnogi odvedeni u nepoznatom pravcu, među njima: Mihailo Mandić, inženjer; Veljko Mandić, trgovac; Božo Popović,direktor Zemaljske banke; dr Matavulj, lekar; braća Kozomarići Žarko i Jovo; Dimitrije Petrović, direktor gimnazije; dr Milan Vojvodić, predsednik okružnog suda, i drugi. Za sve njih se misli da su pobijeni.
11) BOROVO: Noću između 26. i 27. juna ubijeno je 16 Srba i bačeno kraj Dunava u vodu. U plićaku je ostao jedan živ. Njemu je ukazao pomoć lekar dr Jovap Eler, Nemac.
GACKO: Ubijeno oko 500 lica, i to ljudi, žena i dece. Među njima: Gligor Lučić iz Miholjača, Lazar Mastilović iz Izgora, Blagoje i Radovan Šarović iz Stepana, Nikola Šarović iz Cernice, Božo Duvljak iz Kravareva, Mićo Popović iz Gračanice, dva brata Manojlovića iz Gračanice, Risto K. i Risto L. Govedarica iz Miholjača, Todor Starović iz Gacka, Todor Milošević iz Rudog Polja, Veljko Višnjevac, bivši narodni poslanik iz Padinića, Grujo Višnjevac iz Gacka, Milorad Starović iz Avtovca, Trifko i Jovan Lojović iz Lipnika i Spasoje Nenadić iz Avtovca.
12) Selo KORITA u srezu Gacko je naročito postradalo, jer je u njemu ubijeno 160 ljudi i bačeno u jamu "Golubnjača". Ljude (Srbe) su Muslimani i ustaše na veru pozivali iz njihovih kuća u sokolski dom, tobože na dogovor kako da se složno očuva red i mir. Onda je dom opkolila oružana banda, sve ljude povezala i povela prema obližnjoj jami "Golubnjači" pa ih poubijane odnosno premlaćene pobacala u ambis i za njima bacila bombe. Jedan čovek, ostavši slučajno živ u jami, izvukao se, prešao u Crnu Goru i javio, te su došli ljudi noću i izvukli još šest živih ljudi. Zadah je postao tako jak da je italijanska vojska morala prosuti benzin u jamu i zapaliti leševe.
13) GLINA: Na najsvirepiji način pobijeno je oko 450 Srba.
GRAHOVO BOSANSKO: Odvedeno, a verovatno i poubijano, 56 ljudi.
14) DVOR NA UNI: Ubijeno nekoliko Srba, među njima Jovo Oreščanin, Milan Dragosavljević, Mladen Durman, Vaso Mrkobrad, Smoljenović, Milan Kosijer, Stevan Dunda, Milan Bodlović. Naređenje za ubistva dao je stožernik Đurić, koji je inače katolički sveštenik u tom mestu.
DRVAR: 16. ili 17. juna ubijeno je 32 Srbina, među njima: inž. Bogdan Kalaba, direktor Šipada, i Jovo Kreco, bivši predsednik opštine.
15) KARLOVAC: Ubijeno nekoliko Srba, među njima: Dušan Dokmanović vezanih ruku i nogu bačen u reku Kupu, dr Vujičić, advokat, i kapetan Janjanin. Ovu dvojicu našli su čobani zakopane do polovine u zemlji. Josip Juran zaklan je na pragu svoje kuće, na očigled cele porodice. Iz sela Veljuna (na Kordunu) odvedeno je i poubijano po okolnim šumama 300 ljudi.
KONjIC: Poubijano oko 370 ljudi.
16) KORENICA: Poubijano više seljaka. Ustaše su im živim otsecale uši i nos i terali ih da pasu travu.

Kako nema crkva veze sa sramnim cinom krstenja kucica? To je uradio neki pop iz njenih redova, nije pao s Marsa. I to nije grijeh, a grijeh je odrzati opelo sa mrsnim ruckom u kuci gdje domacin jedva sastavlja kraj s krajem?
No dobro, svako ima pravo na svoje misljenje.
Vidis, ja bih prije isla u crkvu kada bi se sve regulisalo zakonom i kada bi postojao cjenovnik, i kada bi svaki put dobila racun za svaki dinar koji ostavim u crkvi. Tada bih znala gdje ide moj novac, ovako ne znam...
Preko Oca Filareta sam desetine paketa poslala za Sarajevo tokom rata, ni jedan nije stigao...Od tada ne vjerujem nikome kada je novac ili neko drugo materijalno sredstvo u pitanju...nikome pa ni crkvi...svi mi imamo ljepljive ruke, samo je razlika u tome ko s cim radi...da li s medom ili govnima...

Ti bi za humanitarne akcije volela da znas gde ide novac, za crkvu takodje, mnogo si nesto "materijalna" a pravis se humana.

Takvima i treba uzimati po 150E i bas, bas ih "sisati".

Pa u Francuskoj ( ako se ne varam i u Italiji) postoje crkve gde svestenici blagosiljaju zivotinje.
Sta ti sada smetaju kucici?:)
Naravno da mi ne smetaju kucici.
U srpskoj pravoslavnoj crkvi je dozvoljeno krstenje samo ljudi. Nisam ja to izmislila. Mi ovdje govorimo o nasoj crkvi, ne o francuskoj.
Pa samo kazem...kada se pridrzavaju svojih zakona neka se pridrzavaju svih, i neka svaki covjek za njih bude jednako vrijedan. Da sam ja zvala za svog psa, ne bi dosao pop sigurno, ali Vesna Rivas je Vesna Rivas...barem tada je bila zvijezda naseg estradnog neba...
Sto znaci da ni smrtnici nisu svi isti...

Ti bi za humanitarne akcije volela da znas gde ide novac, za crkvu takodje, mnogo si nesto "materijalna" a pravis se humana.

Takvima i treba uzimati po 150E i bas, bas ih "sisati".

Upravo suprotno.
Ja volim da pomognem ali ne da moj novac ode na kockanje lokalnog popa nego sirotinji.
Da sam mterijalna ne bih ucestvovala u mali milion humanitarnih akcija.
A vidis i sama gdje i kako se koriste te pare...
Ako bi ti dala pare a da ne znas kome idu, onda ti ne dajes pare da bi pomogla nego da bi se dokazala pred nekim drugim.

Naravno da mi ne smetaju kucici.
U srpskoj pravoslavnoj crkvi je dozvoljeno krstenje samo ljudi. Nisam ja to izmislila. Mi ovdje govorimo o nasoj crkvi, ne o francuskoj.
Pa samo kazem...kada se pridrzavaju svojih zakona neka se pridrzavaju svih, i neka svaki covjek za njih bude jednako vrijedan. Da sam ja zvala za svog psa, ne bi dosao pop sigurno, ali Vesna Rivas je Vesna Rivas...barem tada je bila zvijezda naseg estradnog neba...
Sto znaci da ni smrtnici nisu svi isti...

Salila sam se za psa, a i ne znam ko je ta Vesna. Inace samo stoka moze da zove svestenika da krsti zivotinju, ali to vise govri o svesteniku nego
o vlasniku psa.

Upravo suprotno.
Ja volim da pomognem ali ne da moj novac ode na kockanje lokalnog popa nego sirotinji.
Da sam mterijalna ne bih ucestvovala u mali milion humanitarnih akcija.
A vidis i sam gdje i kako se koriste te pare...
Ako bi ti dao pare a da ne znas kome idu, onda ti ne dajes pare da bi pomogao nego da bi se dokazao pred nekim drugim.

Naprotiv, bas oni koji se na svim temama hvale tacnije kukaju kako su dali novac za nesto duhovno ili humano, oni zele da ih drugi vide, pa im je sada krivo sto im je neko "uzeo novac" jer misle da i dalje mogu da ga kontrolisu, da je njihov i dalje.

Dat novac za ovakve stvari se vise niti moze, niti treba kontrolisati, a svako odgovara za sebe i svoje postupke u ovim slucajevima - "gore" i nikakav pretpostavljeni porez niti cenovnik nece biti "garancija" da i dalje nece biti "zloupotreba".

A sramota je sta pises za kockare, sve cuh, ali da je neki svestenik kockar, to prvi put u zivotu cujem. Ili da ne poste u vreme posta, ja nijednog takvog ne znam.

Jasna mi je vasa "kasta", kazem, za vas takve i treba cenovnik, pa i priznanica cak, tu si u pravu, ali ne zelim da zbog vas takvih ja ispastam sa cenovnicima, jer ih nikad do sad nisam videla licno. Nigde.

Poslednja izmena:

Back