A šta ako bi Crkva plaćala porez?

Naprotiv, bas oni koji se na svim temama hvale tacnije kukaju kako su dali novac za nesto duhovno ili humano, oni zele da ih drugi vide, pa im je sada krivo sto im je neko "uzeo novac" jer misle da i dalje mogu da ga kontrolisu, da je njihov.

Dat novac za ovakve stvari se vise niti moze, niti treba kontrolisati, a svako odgovara za sebe i svoje postupke u ovim slucajevima - gore i nikakav pretpostavljeni porez niti cenovnik nece biti "garancija" da i dalje nece biti "zloupotreba".

A sramota je sta pises za kockatre, sve cuh, ali da je neki svestenik kockar, to prvi put u zivotu cujem.

Jasna mi je vasa "kasta", kazem, za vas takve i treba cenovnik, pa i priznanica, ali ne zelim da zbog vas takvih ja ispastam sa cenovnicima, jer ih nikad do sad nisam videla licno. Nigde.
Slusaj, ja jesam.
Umre neko, ti odes u crkvenu ispostavu i oni bez da i kazes dobar dan, odmah daju cenovnik. 6000 dinara za opelo. Ako platis, dodje svestenik, ako nemas
da platis ko shisha tog mrtvog.

Треба да плате порез због следећих разлога :

1. Имају објекте који служе за пружање верских услуга и продају верског гаџета у скоро свим насељеним местима.
2. Имају стално запослене раднике.
3. Издају пропагандни материјал ( Књиге, календари, памфлети).
4.Имају екстра додатне приходе ( Новац који се оставља на оне слике у цркви).
5. Имају установе за оспособљавање стручног кадра.

Мислим да је ово више него довољно.

Kako nema crkva veze sa sramnim cinom krstenja kucica? To je uradio neki pop iz njenih redova, nije pao s Marsa. I to nije grijeh, a grijeh je odrzati opelo sa mrsnim ruckom u kuci gdje domacin jedva sastavlja kraj s krajem?
No dobro, svako ima pravo na svoje misljenje.
Vidis, ja bih prije isla u crkvu kada bi se sve regulisalo zakonom i kada bi postojao cjenovnik, i kada bi svaki put dobila racun za svaki dinar koji ostavim u crkvi. Tada bih znala gdje ide moj novac, ovako ne znam...
Preko Oca Filareta sam desetine paketa poslala za Sarajevo tokom rata, ni jedan nije stigao...Od tada ne vjerujem nikome kada je novac ili neko drugo materijalno sredstvo u pitanju...nikome pa ni crkvi...svi mi imamo ljepljive ruke, samo je razlika u tome ko s cim radi...da li s medom ili govnima...

Pa eto, ti nemaš vere. Možda si pala na iskušenju? A nikad nije kasno da se vratiš na pravi put. To što je neko loše učinio ne čini celu Crkvu lošom, kao ni tebe manje vrednom, Ti si paket poslala, učinila dobro delo.

Slusaj, ja jesam.
Umre neko, ti odes u crkvenu ispostavu i oni bez da i kazes dobar dan, odmah daju cenovnik. 6000 dinara za opelo. Ako platis, dodje svestenik, ako nemas
da platis ko shisha tog mrtvog.

Pa netacno.

Ovde je drugacije, u centralnoj Srbiji. Ako nemas, das kad imas ili na rate dajes koliko kad mozes u dogovoru sa svestenikom.

Ali kazem, ima nesavesnih svestenika narocito u manjim mestima, to ne sporim, ali da je sve tako kao sto se ovde pise - ni izdaleka.

Треба да плате порез због следећих разлога :

1. Имају објекте који служе за пружање верских услуга и продају верског гаџета у скоро свим насељеним местима.
2. Имају стално запослене раднике.
3. Издају пропагандни материјал ( Књиге, календари, памфлети).
4.Имају екстра додатне приходе ( Новац који се оставља на оне слике у цркви).
5. Имају установе за оспособљавање стручног кадра.

Мислим да је ово више него довољно.

To je sve sitno, ali zaboravljamo da je SPC vracena imovina ( barem deo, a vratice se i vise), a ta imovina je jako zanimljiva.
Hiljade i hiljade hektara shuma, poslovni prostr i silni stanovi u krugu dvojke vredni milione i milione evra.
I da za t ne placaju porez?

- - - - - - - - - -

Pa netacno.

Ovde je drugacije, u centralnoj Srbiji. Ako nemas, das kad imas ili na rate dajes koliko kad mozes u dogovoru sa svestenikom.

Ali kazem, ima nesavesnih svestenika narocito u manjim mestima, to ne sporim, ali da je sve tako kao sto se ovde pise - ni izdaleka.
Pa ima bre zvanicna tarifa, nema t savest neavest, a pricam konkretno o Zajecaru. Koja je to Srbija , ne znam tacno:D

Dok porez ne plaćaju oni koji su to u obavezi, dok se budžet troši na raznorazne budalaštine i bare bacaju bez potrebe troše, i dalje ne vidim razlog zašto bi se bavili oporezivanjem neke institucije gde se novac daje na dobrovoljnom principu.

daj neko bolje objasnjenje - zasto Crkva da ne placa porez?

ako je objasnjenje 'pa ne placaju ni ovi/oni' onda ne treba niko ni da placa i treba da ukinemo drzavu

ja pricam o crkvama u manjim mestima sestro slatka, ne o poznatim manastirima koji naravno uvek moraju biti lepi i ocuvani ne bi li se privuklo sto vise turista i samim tim dobro zaradilo

Pa ja ti bas o tome i pisem, da od necega mora da se zaradi da bi se i dalje obnavljale crkve, one koje nisu, a ima takvih svuda.

Mada po mom iskustvu i vidjenju stvari, nazalost se Vovodina najvise priblizila "idealu" katolicke crkve tj. ekumene, tj.materijalizma.

ako je objasnjenje 'pa ne placaju ni ovi/oni' onda ne treba niko ni da placa i treba da ukinemo drzavu

Zato što ne proizvodi ništa da bi zaradila (osim meda, rakije i vina u manjim količinima od koji se finansira život monaha u manastirima). Ne naplaćuju ništa preko fiskalnog računa i zato ne trbaju da plaćaju porez. Ovo bi bio odgvor za one okrenurta samo materijalnim mislima. A ima i drugi, malo bliži duhovnosti.

Свака ти се позлатила !!!

- - - - - - - - - -

Zato što ne proizvodi ništa da bi zaradila (osim meda, rakije i vina u manjim količinima od koji se finansira život monaha u manastirima). Ne naplaćuju ništa preko fiskalnog računa i zato ne trbaju da plaćaju porez. Ovo bi bio odgvor za one okrenurta samo materijalnim mislima. A ima i drugi, malo bliži duhovnosti.

Производи календаре, свеће, крстиће, иконице, привеске, штампа књиге.....

Pa eto, ti nemaš vere. Možda si pala na iskušenju? A nikad nije kasno da se vratiš na pravi put. To što je neko loše učinio ne čini celu Crkvu lošom, kao ni tebe manje vrednom, Ti si paket poslala, učinila dobro delo.
Ja sam i sada na pravom putu. Ne dajem pare nasoj crkvi jer je njen pop glavni kockar u kraju, znaci...polako odvikavam jedno stvorenje od zlog poroka...
Ma znas sta, ne pricam ja o crvi kao duhovnoj kuci, i nisam rekla da su svi svestenici isti, nego me nervira kada neko koristi nasu ljubav prema vjeri, srpstvu, pravoslavlju...ne volim kad me neko pravi budalom. Drazi su mi lopovi iz gradskog prevoza koji te odzepare u guzvi nego ovi koji te gledaju u oci, tapsu po ramenu, pricaju o pravoslavlju, srpstvu a onda uzmu pare i odu u kockarnicu. Zamisli dusu covjeka koji je u stanju da opljacka humanitarnu pomoc. Ja to ne mogu da zamislim, a ti???
Naravno da ima i dobrih i postenih popova...pa upravo zbog njih neko bi trebao voditi racuna o crkvenim prihodima. Onda ce se znati ko je pravi svestenik a ko lopov. Kada nemas papira, nikakvog dokaza, kako onda mozes nekog i da optuzis?
A ima lopova medju popovima...mnogo...a mi cemo da zatvaramo oci jer necemo da vrijedjamo nasu crkvu, jer smo onda antihisti, antiSrbi, prijeti nam pokatolicavanje itd, itd....
Ovdje se prica o crkvi kao instituciji...instituciji koja zaradjuje, rashoduje, placa, kupuje, prodaje, zaposljava, otpusta...

Back