7. јули - Дан када је Србин пуцао на Србе, треба ли то славити?

Треба ли славити 7. јул?

• Да

• Не

• Не знам

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Tupko iz Doboja.

Nikada na fakultetu nije postojao predmet koji se zvao "Kapital".

Nikada na fakultetu nije postojao predmet koji se zvao "Marksov metod ekonomske analize" (Mozda u vrijeme "Crvenog universiteta" u Lepoglavi, Mariboru i Mitrovici)

Postojali su predmeti Politicka Ekonomija i Kvantitativne Metode i Kvantitativne Metode Analize.

Pa ako slovkas - ne mozes prevesti kapital za godinu dve.

Pilić-Rakić dr Vera, redovni profesor u penziji

Rođena 1923. godine u Ravnom selu kod Vrbasa, gde je završila osnovnu školu. Srednju školu je završila u Novom Sadu. Ekonomski fakultet u Beogradu je završila 1949, a Filološki 1954. godine. Doktorirala je 1964. godine na Ekonomskom fakultetu u Beogradu.

Godine 1953. zaposlila se u Ekonomskom Institutu, a 1957. kao asistent Ekonomskog fakulteta. Birana je za docenta 1957. godine. Vanredni profesor postaje 1971. a redovni 1977. godine. U penziji je od 1988. godine.

Na stručnom usavršavanju je boravila u Moskvi (1976. godine), u Hamburgu (1984.), Berlinu (1978. i 1988.), kao i u Londonu (1954. i 1982. godine).

Na našem fakultetu je predavala Marksov metod ekonomske analize, u okviru nastave na četvorogodišnjim studijama. Izvodila je predavanja i na odeljenju Fakulteta u Kragujevcu. Pored toga, bila je angažovana u nastavi na poslediplomskim studijama na Fakultetu i van Fakulteta, i to na Poljoprivrednom fakultetu u Zemunu, kao i na FON-u.

Bila je šef Katedre za Opštu ekonomsku teoriju. Takođe je bila član Saveta Filološkog fakulteta, redovni član NDEJ-a, podpredsednik Udruženja "Nauka i društvo Srbije", kao i redovan član Hegelovog društva.

Dobitnik je ordena rada sa zlatnim vencem.

Važniji radovi

Pomorsko osiguranje u spoljnoj trgovini, DOZ, Beograd, 1955.

Karakteristika i problemi ženske radne snage u Jugoslaviji, Institut za ekonomska istraživanja, Beograd, 1969.

Savremeni problemi političke ekonomije, metodološki aspekti, Privredni pregled, Beograd, 1973.

Marksov metod ekonomske analize u šemama, modelima i dijagramima-poluprogramiranom metodu, koautor, Privredni pregled, Beograd, 1973.

Aktuelni problemi naše proizvodnje kooperacije sa inostranstvom, prilog metodologiji problema, Zbornik radova sa Savetovanja ekonomista u Sarajevu, Sarajevo, 1970.

Neki aspekti međnarodne ekonomske saradnje terma of trade (teorijski i praktični aspekti) Tromesečni pregled privrede FNRJ Ekonomski institut, FNRJ, 3/1955.

Economic Semiotic-Languages in Complex information system, objavljeno u materijalima Evropskog simpozijuma o kibernetici i sistemskim istraživanjima, Osterr, Stud, Gesell, fur Kybernetik, Society for Gen.System Research i Association internationale de Cybnetiljue, Beč, 1971.

Integration among developping countries and the Realization of acientifis technological revolution, Contributing, paper, koautor, Budimpešta, 1974.

Marksov metod ekonomske analize u četiri toma "Kapitala", Beograd, 1982.

Savremena ekonomska teorija u Americi, izdanje "Ekopres" 1991.

Vidik i horizont savremene političke ekonomije, u Zborniku Kriza i/ili renesansa političke ekonomije, izdanje Fakulteta političkih nauka, Beograd, 1993.

Ekonomija u senci, knjiga I izdanje "Progres"Tuzla, 1991.

Tenjevaja ekonomika u Jugoslaviji, u časopisu Problemi upravljenija, br.5./90.

http://www.ekof.bg.ac.rs/nastavnici/bivsi/Pilic.html

A da su došli da te vode u koncetracioni logor? Išao bi kao ovca na klanje, jelte?

Lako je danas keenjati iz udobnih fotelja...

Pa razumem ja tebe, ti si partizansko djubre i nije ti lako kad hapse komuniste i vode ih nemcima na Banjicu da ih streljaju! Ali to je nista sta bih vam ja radio da sam tad bio rodjen i da sam imao taj polozaj. Nije isto voditi na streljanje otpadnika od svog naroda i postene ljude.

Pa razumem ja tebe, ti si partizansko djubre i nije ti lako kad hapse komuniste i vode ih nemcima na Banjicu da ih streljaju! Ali to je nista sta bih vam ja radio da sam tad bio rodjen i da sam imao taj polozaj. Nije isto voditi na streljanje otpadnika od svog naroda i postene ljude.

:hvala:

Zamisli sad....NATO okupirao Srbiju, ameri se voze hamerima po Uzicu, a ja odem gore u Jablanicu na Zlatibor na Veliku Gospojinu kad je vasar i ubijem saobracajca Misha - RUNDA i njegovog kolegu Cvija - SATARU u kafani kod Srecka Ostojica i uzviknem "Smrt NATO paktu"!

:cepanje::cepanje::cepanje::cepanje::cepanje:..............:ok:

Ето... сада је све јасно макар да ову тему чита и последњи дебил.......

Zamisli sad....NATO okupirao Srbiju, ameri se voze hamerima po Uzicu, a ja odem gore u Jablanicu na Zlatibor na Veliku Gospojinu kad je vasar i ubijem saobracajca Misha - RUNDA i njegovog kolegu Cvija - SATARU u kafani kod Srecka Ostojica i uzviknem "Smrt NATO paktu"!

Хбте, па ти би Револуцију да отпочнеш ???? Срам те било .....

Satanista - sektaš.

Ukažeš mu na suštinu njegove sekte a on se prešalta na detinjaste fazone.

Испрескакали га овде на теми, и одмах следи механизам одбране...
Али добро, можда му партија уплати вечерње курсеве из историје и духовитости. :think:

Satanista - sektaš.

Ukažeš mu na suštinu njegove sekte a on se prešalta na detinjaste fazone.

Ne,nego pokusavam da te spasem od blamova u koje srljas non stop.U komunistickom manifestu s nacija pominje samo u sest slovima i brojkama 6 recenica sto ne predstavlja ni 3% celokupnog teksta a samo je dodatak da pokaze sustinu.A sustina je u vlasnistvu nad sredstvima za proizvodnju i raspodeli viska vrednosti proistekloj iz iste.
Komunistima je, dalje, prebačeno da hoće da ukinu otadžbinu, narodnost.
Radnici nemaju otadžbine. Njima se ne može uzeti ono što nemaju. Ali kako proletarijat prvo mora da osvoji političku vlast, da se podigne do nacionalne klase, da se sam konstituiše kao nacija, to je i on još nacionalan, mada nikako u smislu buržoazije.
Nacionalna odvajanja i suprotnosti naroda sve više iščezavaju već s razvitkom buržoazije, sa slobodom trgovine, svetskim tržištem, jednoobraznošću industrijske proizvodnje i životnih odnosa koji njoj odgovaraju.
Vladavina proletarijata učiniće da se oni još više izgube. Sjedinjena akcija, bar civilizovanih zemalja, jedan je od prvih uslova njegovog oslobođenja.
U meri u kojoj se ukida eksploatacija jedne individue od strane druge ukida se i eksploatacija jedne nacije od strane druge.
S padom suprotnosti klasa u okviru nacija pada i neprijateljski stav među narodima
.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back