Zbog čega Srbin treba da oseća bratstvo i jedinstvo sa svim Srbima?

Шта ти мислиш да је ово, писмени задатак за шести основне?
Mnogi ostanu zakucani u tom uzrastu do kraja života, genetika pre nego lenjost.
A ja sam još u četvrtom razredu bio šikaniran institucionalno jer sam doneo egzaktan zaključak da onaj mali iz plebsa nije trebao da uzme kašiku kajmaka jer je znao da je kajmak isključivo za komesare.
Kad sam to diskutabilno prezentovao morali roditelji u školu da dodju.
Danas je eto drugačije u školu ni nastavnici ne dolaze a kamoli roditelji.
Antonije Isaković pisao.
Nego ne reče ništa za iljadu funte?
Nećeš ili nemaš?

Ne.. ne shvataš. Nije u tome poenta. U svakom žitu ima kukolja i to je nešto sasvim normalno.
Rodna gruda, zemlja, je jedna, sve druge su tudje. To je nešto urodjeno i ne treba posebno objašnjavati, kao što se tome čudi autor "teme" ali i ironično ruga cijelom srpskom narodu, ma gdje bio.

Ne može meni biti bliži lažov, lopov, prevarant i secikesa koji želi zlo meni i mojoj deci, pa taman da je sto puta sa iste "rodne grude" kao i ja, od poštenog i dobrog čoveka sa druge strane planete

Ne može, jer nas ne spaja apsolutno ništa a posebno ne delimo iste ljudske i moralne vrednosti. Čak i pravoslavlje slobodno zaboravite jer ti što se jednom rukom šatro krste a drugom kradu ko nezdravi svakako ne veruju u istog boga kao i ja

Misliš da je nekog Francuza, briga za tamo nekog drugog Francuza. Ili Nemca za Nemca. Ili ne bitno koji narod da pomenem. Jeste moj ku*ac. Svako gleda svoju gu*icu. To je možda u neka prošla vremena, donekle imalo smisla. Danas u eri globalizacija, kad onaj iz Indije, bukvalno može da vidi, kako devojka iz Švedske, briše šu*ak, to nema, ama baš nikakvog smisla. A ti pričaš o našem narodu. 🤣 Daj, ne sprdaj se.

Misliš da je nekog Francuza, briga za tamo nekog drugog Francuza. Ili Nemca za Nemca. Ili ne bitno koji narod da pomenem. Jeste moj ku*ac. Svako gleda svoju gu*icu. To je možda u neka prošla vremena, donekle imalo smisla. Danas u eri globalizacija, kad onaj iz Indije, bukvalno može da vidi, kako devojka iz Švedske, briše šu*ak, to nema, ama baš nikakvog smisla. A ti pričaš o našem narodu. 🤣 Daj, ne sprdaj se.
on se sprda sa ljudskom gluposcu non stop

da nema kvalitetnoga materijala za takve teme iz uvoza, bilo bi mu dosadno :lol:

Poslednja izmena:
Ni u familiji ne održavam bilo kakve veze sa onima koje smatram budalama i izrodima (doduše ima ih zaista ekstremno malo i svi ih ignorišu)
ne vidim zašto bih neke druge budaletine i izgubljene slučajeve smatrao svojoj braćom samo zato što delimo istu nacionalnu pripadnost.

Ako tome dodamo da neki od njih rade direktno protiv mene i moje dece, ne da ih ne smatram braćom, nego su mi najgori neprijatelji i želim im isto u životu što oni žele meni i mojoj deci, mislim da je to pošteno.
To

ne vidim zašto bih neke druge budaletine i izgubljene slučajeve smatrao svojoj braćom samo zato što delimo istu nacionalnu pripadnost.
Због осећања моралне обавезе да јачи помогне слабијем.
Ако изгубиш то осећање- ниси ништа друго него појединац у чопору, хијерархијска звер.
Просто је непријатно објашњавати некоме основну људску етику...
Треба ли, онда, побити све слабије, и цвилети пред јачима?
Је ли то савремени морал?

Zato što su braća i sestre.

Ozbiljno!?
Ja ipak imam samo jednu sestru.

Ukoliko me povredi Srbin bice mi isto kao da mi je povredu naneo Kinez.
Nema smisla ni od ljudi ocekivati da me tretiraju sa vise povlastica jer sam "njihova".
Nikada te povlastice nisam ni trazila.

Jel znas film Tito i ja kada mali buca pise Titu priznanje da ga je lagao i da od njega vise voli cak i one koji popravljaju kisobrane i rade u pekari jer te ljude poznaje? E, saglasna sam sa malim bucom.
Sto ne znaci da cu naneti stetu, ali ne bih nanela svesnu stetu ni pomenutom Kinezu, kao sto bih se izvinila za istu i nasem i ne-nasem Kinezu.

Sa sestrom je sve, ali sve drugacije. Ni najbolja prijateljica mi nije sestra, a nju poznajem od seste godine, kamoli neko pokupljen sa ulice koji je, eto, igrom slucaja, Srbin, brat, sestra, rod...no, no, no...

Da li to znaci da ti je svaki Srbin porodica i familija?

Da, to nisu narativi ni za predskolsku decu.
U globalu jeste.
Dobro ti je covek rekao, pitas zasto ti je blizi neko ko prica istim maternjim jezikom od nekog s’kim se ne razumes, ne licis ni priblizno bojom koze, ni kultirnim obicajima i uverenjima.

Bolje je pitanje sto ti nisi odselio iz Srbije i Balkana i resio sebi veliki problem?

Ne.. ne shvataš. Nije u tome poenta. U svakom žitu ima kukolja i to je nešto sasvim normalno.
Rodna gruda, zemlja, je jedna, sve druge su tudje. To je nešto urodjeno i ne treba posebno objašnjavati, kao što se tome čudi autor "teme" ali i ironično ruga cijelom srpskom narodu, ma gdje bio.
O kojoj 'Rodnoj Grudi' ti pricas, pa ja u tvojoj bosanskoj 'rodnoj grudi' u zivotu nisam bio.

Vecina Srba iz Srbije na karti ne znaju da pronadju Knin.

Sve sto je Amerika napravila u robama, uslugama, medicini, kulturi, vam je 45 puta veci deo identiteta nego tamo nesto udaljeno 400 km gde zive 'braca Srbi'.

Sve sto je Ajnstajn uradio u fizici vam je bitnije za modernu nauku koja definise vas identitet nego to vase 'srpstvo'.

O cemu li vi pricate, to samo vi znate?

Sta je ovo, rodoljubiva poezija Djure Jaksica u 2 ujutru ispod kafanskog stola? :dontunderstand:

Pa to bukvalno moze i moja pokojna baba DANAS da pise.

To je znacilo nekad nesto pre 150 godina, kada su te nacionalne ideje bile LIBERALNE ideje za oslobadjana pojedinaca.

Strasno.

Poslednja izmena:
A ja sam još u četvrtom razredu bio šikaniran institucionalno jer sam doneo egzaktan zaključak da onaj mali iz plebsa nije trebao da uzme kašiku kajmaka jer je znao da je kajmak isključivo za komesare.
Antonije Isaković pisao.
Nećeš ili nemaš?
Potpuno sam zaboravio o kakvoj depri prica Kasika.

Antonije Isaković pisao.
Nećeš ili nemaš?

A ovo kada buduci muz Milice Milse trazi lebac, ti odma pojedes 3 hleba od tuge i muke? :ceka:

Back