Време и Творац
Strana 1 od 7 12345 ... PoslednjaPoslednja
Prikazujem rezultate 1 do 25 od 171

Tema: Време и Творац

 1. #1
  Statler and Waldorf nije na forumu
  I must be cruel only to be kind: thus bad begins, and worse remains behind.
  Moderator Statler and Waldorf (avatar)
  Učlanjen
  02.02.2011.
  Pol
  muški
  Poruke
  33.332
  Reputaciona moć
  1500

  Podrazumevano Време и Творац

  преносим део разговора који је отворио питање односа- Бог и време, тј. теолошког и философског проблема- Бог у времену и Бог ван времена, што свакако заслужује и засебну тему.

  Citat Original postavio Docta Pogledaj poruku
  druga stvar, ono što si napisao da smo u hristov hram uvedeni na tajnoj večeri... ne znam koliko je to tačno. isus je rekao da će izgraditi hram za tri dana, verovatno aludirajući time na svoje vaskrsenje. što bi valjda značilo da hrama nije bilo dok nije vaskrsao.
  ја сам у ствари написао: почетак Небеског Јерусалима је Васкрсење Господа Нашег. Његово Тело је наш Храм, а у тај Храм смо уведени на Тајној Вечери.

  апостоли су на Тајној Вечери примили Тело и Крв Христову, уз речи-
  ''Узмите, једите, ово је тијело моје. (...) Пијте из ње сви;
  Јер ово је крв моја Новога завјета која се пролијева за многе ради отпуштења гријехова.'' (Мт 26;26-28)
  ''Ова је чаша Нови завјет у крви мојој, која се за вас излива.'' (Лк 22;20)

  Христос не каже ово је крв моја која ће се пролити, него ово је крв моја која се пролива. она се пролива већ ту на Тајној Вечери, иако то тек треба да се догоди. а догодило се, тј. догађа се тог тренутка. јер ако се апостоли нису причестили Телом и Крвљу Исуса Христа, онда их је Он слагао. а није.

  како објаснити ову нелогичност?
  Искони бе Слово 2. #2
  Zoran Jov nije na forumu
  Noćna mora za sve separatiste, prevarante i šarlatane
  Veoma poznat Zoran Jov (avatar)
  Učlanjen
  11.06.2014.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Na vrhu piramide
  Poruke
  14.830
  Tekstova u blogu
  90
  Reputaciona moć
  439

  Podrazumevano Re: Време и Творац

  Pu, prvi.

  Biblija ti o ovoj tematici ne može biti od pomoći, jer ne da se ne bavi time, nego njeni autori nisu znali za pola kontinenata na našoj planeti, tačnije za Severnu i Južnu Ameriku, Australiju i Antarktik.

  O ovome ti možemo dati odgovor amo i jedino mi ezoteristi...

  * * *

  Pokretačka energija univerzuma kreće se brže od svetlosti rušeći sve pred sobom, sve ono što je zajedno sa najprosvetljenijim bićem nekada sagradila. Svi svetovi su se udaljili od njih, odvojili i urušili sami u sebe.

  Najprosvetljenije biće, nezainteresovano i bespomoćno, okovano nekontrolisanim protokom vremena, posmatra potpuni raspad svega onoga što je nekada sagradilo. Granica između dva svemira, koja su se nekad prožimala i dopunjavala, kao da se zakrivljuje, te se ne zna gde počinje jedan a gde drugi svemir.

  Poremećena je mnogovremenska ravnoteža između duhovnog i materijalnih svetova. Univerzum je krenuo putem bez povratka.

  Najveće zvezde u svojim svetovima, ostarele i umorne, urušiše se u sebe; počeše da gutaju sve što ih okružuje. Svetovi udaljeni od njih bejahu bezbedni sve dok i njihove susedne zvezde ne ostariše i urušiše se u sebe.

  Žitelji materijalnih svetova masovno nastradaše. Njihove reinkarnirane duše krenuše u seobu na druge, za neko vreme bezbedne svetove. Univerzum koji se nekada širio poče da se skuplja.

  Na granicama svetova, gde se sudariše duh i materija, blesak izazva haos. Uruši se i duhovni svemir i većina njegovih žitelja utonu u san.

  Svi svetovi, nastali u vatri, vraćaju se u vatru. Najstarije i najjače zvezde progutaše sve svoje susede, a onda počeše da gutaju jedna drugu. Blesak proguta sve duše.

  Na kraju ostadoše tri velike zvezde, jedine u univerzumu, i najprosvetljenije biće između njih. Sva ostala bića, i duhovna i telesna, zarobi blesak jedne od tri zvezde. Svi utonuše u beskrajno dug san.

  Najprosvetljenije biće privuče ka sebi sve tri zvezde i utonu u san. Uz veliki blesak, od tri zvezde nastade jedna. Sve prestade da postoji. Zaustavi se i vreme.

  Ceo univerzum je jedan beskrajan mračan i hladan prostor. I u njemu jedna iskra. Beskrajno velika ili beskrajno mala. Da li će se ugasiti?

  Ona je sve što je ostalo od prethodne potpune celine. U njoj se ništa ne događa; ni vreme ne teče.

  Nekada najprosvetljenije biće otvori jedno oko i pogleda oko sebe. Ugleda samo mrak i savršenu loptu koja svetli. Setilo se svega. Otvorilo je i drugo oko i poželelo da sve obnovi.

  Trenutak kada je otvorilo prvo oko nije isti kao kada je otvorilo drugo oko – vreme postaje merilo zbivanja; počinje da teče u nepovrat.

  Naizgled bespomoćna pomisao, da se obnovi prethodna potpuna celina, izazva impuls koji uznemiri jedinu svetlosnu tačku u univerzumu. Ona se raspade na nebrojeno mnogo manjih takvih tačaka.

  Videvši sve to ono pomisli: “Ja sam Neimar svih svetova.” Probudi se još jedno biće. Otvorivši prvo oko ugleda zvezde kako se udaljavaju. Otvori i drugo oko i ugleda kako se i te zvezde raspadaju i od njih nastaju nove. I ono pomisli: “Ja sam Graditelj svetova.”

  Ali ono ugleda još jedno budno biće. I ono mu reče: “Da, ti si arhitekta. Ali ja sam Veliki Arhitekta. Ti si ono koje svetli. Ali i ja sam ono koje svetli.”

  Treće biće otvori jedno oko i, spoznavši njihov dijalog, otvori i drugo. Ono postade svedok da je Veliki Arhitekta starije.

  Veliki Arhitekta sastavi palac i kažiprst, podiže obe ruke i razdvoji duh od materije. Sa jedne strane sagradi svemir od materije i energije, a sa druge svemir od energije. Zatim ih postavi tako da se dodiruju ali da budu dovoljno razdvojeni. I da se jedan ne vidi iz drugog; i obrnuto.

  Sve je bilo gotovo dok je trinaesto biće otvorilo oba oka. Njih dvanaestoro bili su svedoci izgradnje svih svetova.

  Veliki Arhitekta ih oprži bakljom koju je držalo u desnoj ruci i proglasi ih za svoje saradnike. Oni se zakleše na vernost.

  Svi se preseliše u duhovni svemir, odlučivši da se sva preostala bića probude u svetlosti. Materijalne svetove prepustiše haosu i zubu vremena.

  Graditelj svetova imenova sve što je izgradilo i zatvori se sa svojim apostolima u svoj duhovni krug. Počeše da se bude i ostala duhovna bića koja zatekoše poredak u svom svetu.

  Veliki Arhitekta i dvanaest apostola, pogledavši ih u oči i procenivši koliko su prosvetljeni, rasporediše ih u šest nivoa spoznaje. Sedmi pripade trinaestorici.

  Najniži, prvi nivo, obuhvatao je duhovne predele od prvog do devetog podnivoa. Drugi nivo počinjao je sa desetim a završavao sa trinaestim podnivoom.

  Treći nivo počinjao je na četrnaestom a završavao se na sedamnaestom podnivou. Četvrti nivo išao je od osamnaestog do dvadeset i prvog podnivoa.

  Peti nivo zauzimao je prostor od dvadeset i drugog do dvadeset i petog podnivoa. Šesti nivo počinjao je na dvadeset i šestom a završavao se na dvadeset i devetom podnivou.

  Najviši, sedmi nivo svesti, počinjao je na tridesetom a završavao se na trideset i trećem nadnivou. I on je bio uzdignut i razdvojen od ostalih šest nivoa.

  Na tridesetom nadnivou boravilo je šest arhitekata svetlosti, na trideset i prvom četvorica, a na trideset i drugom dvojica. Oni su posrednici između Velikog Arhitekte i arhitekata iz šest nivoa.

  Na trideset i trećem nadnivou, na samom vrhu sedmog nivoa, na obnovljenom tronu, sedelo je najprosvetljenije biće – Veliki Arhitekta, Neimar svih svetova.

  Duhovni svemir je kompletan. Dvanaestorica apostola zakleše se na ćutanje, da nikome ispod sebe neće otkriti tajnu postojanja materijalnog svemira.

  U zavisnosti od toga u kojoj su meri bili prosvetljeni pre gotovo potpunog uništenja prethodne apsolutne celine, sva duhovna bića krenuše putem samospoznaje. Njihova svest, izuzev trinaestorice, nije poimala svrhu postojanja i egzistiranja u dokolici svetlosti.

  Oni na višim nivoima pamtiše kraj prethodne potpune celine, ali ne poimaše njeno preuređenje i sopstveno ponovno buđenje. Ali ne znadoše da postoji još jedan paralelni, materijalni svemir, izvan granica njihove spoznaje.

  I najprosvetljenije biće nije potpuno spoznalo svetove oko sebe. Pitalo se zašto je ta iskonska tačka i dalje svetlela kada su nestali svi prethodni svetovi. I zašto se nije ugasila.

  I kako bi moglo da kontroliše protok vremena koje stade a onda ponovo poče da teče čim se pratačka svetlosti uznemiri. Zašto je vreme i u ovoj manifestaciji moralo biti starije od najstarije svesti.

  I koja je svrha postojanja te tačke koja ne može biti uništena ako ni najprosvetljeniji um ne može da je spozna. Kako se svi drugi parametri duha i materije mogu kontrolisati osim protoka vremena.

  Na dnu piramide je najveće društvo, na vrhovima najmanje. Što su prosvetljeniji to su usamljeniji. Za najprosvetljenije i najusamljenije biće u univerzumu ostade neotkrivena jedna tajna.

  * * *

  Da vidim nekogada iznese jače argumente. Namaste.
  Svetom vladaju najveći kriminalci. Države su torovi u koje oni uteruju stoku.

 3. #3
  gost 390446 nije na forumu
  “Kako ja mogu biti nacionalista ako sam svetski prvak?"
  Iskusan
  Učlanjen
  29.11.2016.
  Pol
  muški
  Poruke
  5.702
  Tekstova u blogu
  2
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Време и Творац

  A gde si ti video ikakvu logicnost u ikakvoj religiji?
  Ono, rokajmo brat brata, neka krese brat sestru, i te fore
  Pobijmo nevernike, jedimo telo nekog tamo lika....

  Morbidluk najveci na svetu.

 4. #4
  Zoran Jov nije na forumu
  Noćna mora za sve separatiste, prevarante i šarlatane
  Veoma poznat Zoran Jov (avatar)
  Učlanjen
  11.06.2014.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Na vrhu piramide
  Poruke
  14.830
  Tekstova u blogu
  90
  Reputaciona moć
  439

  Podrazumevano Re: Време и Творац

  Citat Original postavio frederikrr Pogledaj poruku
  A gde si ti video ikakvu logicnost u ikakvoj religiji?
  Ono, rokajmo brat brata, neka krese brat sestru, i te fore
  Pobijmo nevernike, jedimo telo nekog tamo lika....

  Morbidluk najveci na svetu.
  U religiji i religijama nikakvu. Samo pojedinci koji razmišljaju svojom glavom.

  U bre, koje perverzije.

  Jedenje nečijeg tela, kao najgori kanibalizam... bljak...

  Užasna morbidnost. Prosvetljenje zavisi od pojedinca, samo ako on to želi. Namaste.
  Svetom vladaju najveći kriminalci. Države su torovi u koje oni uteruju stoku.

 5. #5
  Statler and Waldorf nije na forumu
  I must be cruel only to be kind: thus bad begins, and worse remains behind.
  Moderator Statler and Waldorf (avatar)
  Učlanjen
  02.02.2011.
  Pol
  muški
  Poruke
  33.332
  Reputaciona moć
  1500

  Podrazumevano Re: Време и Творац

  Citat Original postavio frederikrr Pogledaj poruku
  A gde si ti video ikakvu logicnost u ikakvoj religiji?
  Ono, rokajmo brat brata, neka krese brat sestru, i te fore
  Pobijmo nevernike, jedimo telo nekog tamo lika....

  Morbidluk najveci na svetu.
  то што је нешто за тебе необјашњиво, не значи да нема неку своју логику. проблем је што неки нису у стању да је докуче. али опет неки други јесу.
  Искони бе Слово

 6. #6
  Zoran Jov nije na forumu
  Noćna mora za sve separatiste, prevarante i šarlatane
  Veoma poznat Zoran Jov (avatar)
  Učlanjen
  11.06.2014.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Na vrhu piramide
  Poruke
  14.830
  Tekstova u blogu
  90
  Reputaciona moć
  439

  Podrazumevano Re: Време и Творац

  Šta to ima da se dokuči u gomili starovekovnih nebuloza?
  Svetom vladaju najveći kriminalci. Države su torovi u koje oni uteruju stoku.

 7. #7
  Statler and Waldorf nije na forumu
  I must be cruel only to be kind: thus bad begins, and worse remains behind.
  Moderator Statler and Waldorf (avatar)
  Učlanjen
  02.02.2011.
  Pol
  muški
  Poruke
  33.332
  Reputaciona moć
  1500

  Podrazumevano Re: Време и Творац

  Citat Original postavio Zoran Jov Pogledaj poruku
  Šta to ima da se dokuči u gomili starovekovnih nebuloza?
  па видиш, то што на први поглед изгледа као бесмислено, јер је нелогично, у ствари је савршено логично, ако се категорија времена схвати на исправан начин. јер време је творевина, као и материја.
  Искони бе Слово

 8. #8
  Zoran Jov nije na forumu
  Noćna mora za sve separatiste, prevarante i šarlatane
  Veoma poznat Zoran Jov (avatar)
  Učlanjen
  11.06.2014.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Na vrhu piramide
  Poruke
  14.830
  Tekstova u blogu
  90
  Reputaciona moć
  439

  Podrazumevano Re: Време и Творац

  Takozvana "krv Isusa Hrista", puna mesa, mleka i jaja, ne znači ništa veganima, recimo, koji jedu samo voće i povrće, i čija je krv čista.

  Tema je odlična (mislim na naslov, očekivao sam nešto ezoterijsko, razmatranje o bogu i vremenu, o čemu sam ja nešto naveo u drugom postu), ali sam se razočarao kad sam video pozivanje na Bibliju
  Svetom vladaju najveći kriminalci. Države su torovi u koje oni uteruju stoku.

 9. #9
  Statler and Waldorf nije na forumu
  I must be cruel only to be kind: thus bad begins, and worse remains behind.
  Moderator Statler and Waldorf (avatar)
  Učlanjen
  02.02.2011.
  Pol
  muški
  Poruke
  33.332
  Reputaciona moć
  1500

  Podrazumevano Re: Време и Творац

  Зоки, овде не разговарамо о крви, него о времену.

  а чекамо и твог другара Tensiona да нам се прикључи
  Искони бе Слово

 10. #10
  Buduća legenda Arianna (avatar)
  Učlanjen
  27.10.2009.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  ❤ Field Of Innocence
  Poruke
  40.901
  Tekstova u blogu
  52
  Reputaciona moć
  907

  Podrazumevano Re: Време и Творац

  Citat Original postavio Statler and Waldorf Pogledaj poruku
  преносим део разговора који је отворио питање односа- Бог и време, тј. теолошког и философског проблема- Бог у времену и Бог ван времена, што свакако заслужује и засебну тему.  ја сам у ствари написао: почетак Небеског Јерусалима је Васкрсење Господа Нашег. Његово Тело је наш Храм, а у тај Храм смо уведени на Тајној Вечери.

  апостоли су на Тајној Вечери примили Тело и Крв Христову, уз речи-
  ''Узмите, једите, ово је тијело моје. (...) Пијте из ње сви;
  Јер ово је крв моја Новога завјета која се пролијева за многе ради отпуштења гријехова.'' (Мт 26;26-28)
  ''Ова је чаша Нови завјет у крви мојој, која се за вас излива.'' (Лк 22;20)

  Христос не каже ово је крв моја која ће се пролити, него ово је крв моја која се пролива. она се пролива већ ту на Тајној Вечери, иако то тек треба да се догоди. а догодило се, тј. догађа се тог тренутка. јер ако се апостоли нису причестили Телом и Крвљу Исуса Христа, онда их је Он слагао. а није.

  како објаснити ову нелогичност?
  Misli se na hram njegovog tela, da ce Isus biti vaskrsnut za tri dana.
  ✿ We feel and know that we are eternal ✿

 11. #11
  Zoran Jov nije na forumu
  Noćna mora za sve separatiste, prevarante i šarlatane
  Veoma poznat Zoran Jov (avatar)
  Učlanjen
  11.06.2014.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Na vrhu piramide
  Poruke
  14.830
  Tekstova u blogu
  90
  Reputaciona moć
  439

  Podrazumevano Re: Време и Творац

  Citat Original postavio Statler and Waldorf Pogledaj poruku
  па видиш, то што на први поглед изгледа као бесмислено, јер је нелогично, у ствари је савршено логично, ако се категорија времена схвати на исправан начин. јер време је творевина, као и материја.
  Ne vidiš dobro. Gadno je što nisi ni svestan toga. Sve što si ovde naveo je totalno nelogično, totalno besmisleno i jako daleko od idealnog, a da ne govorimo o savršenstvu. Knjiga u kojoj “bog govori kroz magarce” (Bileamu se obraća sa - “Zašto me tučeš Bileame? Šta sam ti skrivila?” - kakva velika "božanska" mudrost) i objašnjava Jevrejima kako da zakopavaju svoju nečist iza šatora, pa to je najgore moguće ponižavanje boga. Rušenje tri stuba na kojima je božanstvo sagradilo sve svetove - Moć, Mudrost i Ljubav, time što se negira princip Yin-Yang, odnosno to po čemu su dobro i zlo ravnopravni, kao tama i svetlo, a ne kriju zlu prirodu svog božanstva (gnevan bog koji u Bibliji ubija i uništava, sve prepisano iz indijskog kulta Kali Ma), opet potvrđuju budističku i hinduistčku logiku, a zablude o uskrsnuću da ne pominjemo. Nema pravolinijskog kretanja nigde u prirodi, nema tačke A i tačke B, nema početka i kraja, sve je večno i sve je oduvek postojalo, samim tim sve se vrti u krug i reinkarnacija duše, kao kružno kretanje, postaje potpuno logička i normalna pojava. Kažem ti, poznaješ samo učenje jedne religije i tu je tvoj problem. Može da te nasanka svaki propovednik kako god hoće.

  - - - - - - - - - -

  Citat Original postavio Statler and Waldorf Pogledaj poruku
  Зоки, овде не разговарамо о крви, него о времену.

  а чекамо и твог другара Tensiona да нам се прикључи
  Napomenuo sam to onako usputno. Postovao sam najbolji post o temi na celoj temi. I nije copy-paste, ja sam ga napisao. Kako pravo govorio - tako mi bog pomogao.

  Nemam ja nikakvog drugara Tensiona.
  Poslednji put ažurirao/la Zoran Jov : 28.12.2017. u 14:01
  Svetom vladaju najveći kriminalci. Države su torovi u koje oni uteruju stoku.

 12. #12
  gost 390446 nije na forumu
  “Kako ja mogu biti nacionalista ako sam svetski prvak?"
  Iskusan
  Učlanjen
  29.11.2016.
  Pol
  muški
  Poruke
  5.702
  Tekstova u blogu
  2
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Време и Творац

  Vreme jeste tvorevina, kao i materija, i, po trenutnom modelu u fizici, cine jedno - spojeni su. E=mc2 balanizovano opisuje vezu izmedju materije, energije i vremena.

  Ali religijske zayebancije su teska besmislica, namenjena iskljucivo zamlacivanju. Religija, doduse, ima taj zanimljivi deo gde pokusava pomocu filozofije da odgonetne neka pitanja.
  Ali to pozivanje na bibliju, i slicne knjige, za koje je dokazano da su milion puta prepravljane i prilagodjavane iskljucivo kako bi se lakse vladalo masama, je teska besmislica. I ta besmislica, ponistava vrednost pravog filozofskog pristupa ovom problemu.

 13. #13
  Zoran Jov nije na forumu
  Noćna mora za sve separatiste, prevarante i šarlatane
  Veoma poznat Zoran Jov (avatar)
  Učlanjen
  11.06.2014.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Na vrhu piramide
  Poruke
  14.830
  Tekstova u blogu
  90
  Reputaciona moć
  439

  Podrazumevano Re: Време и Творац

  Citat Original postavio Arianna Pogledaj poruku
  Misli se na hram njegovog tela, da ce Isus biti vaskrsnut za tri dana.
  Niko ne zna na šta se misli, osim autora. Od uskrsnuća bilo koga nema ništa, jer po prirodnom zakonu funkcioniše reinkarnacija. Dakle, od tog tvog posla nema ništa.

  - - - - - - - - - -

  Citat Original postavio frederikrr Pogledaj poruku
  Vreme jeste tvorevina, kao i materija, i, po trenutnom modelu u fizici, cine jedno - spojeni su. E=mc2 balanizovano opisuje vezu izmedju materije, energije i vremena.

  Ali religijske zayebancije su teska besmislica, namenjena iskljucivo zamlacivanju. Religija, doduse, ima taj zanimljivi deo gde pokusava pomocu filozofije da odgonetne neka pitanja.
  Ali to pozivanje na bibliju, i slicne knjige, za koje je dokazano da su milion puta prepravljane i prilagodjavane iskljucivo kako bi se lakse vladalo masama, je teska besmislica. I ta besmislica, ponistava vrednost pravog filozofskog pristupa ovom problemu.
  Apsolutno da. Opisao sam sve detaljno u postu broj 2.

  U nekom posve mračnom prostoru je svetlucala jedna mala iskra. Njen bezvremenski mir poremetio je jedan jedini impuls koji ju je uzdrmao izazvavši eksploziju. Njeni delići su se raspršili na sve strane. Počelo je da teče vreme. Iz njene sredine izletelo je nebrojeno mnogo svetlosnih bića, koja su se tek probudila iz dugog sna izazvanog pređašnjim uništenjem potpune celine. Svi su pospani i polusvesni, svi osim jednog koji je za sve ovo vreme bio polubudan; on je bio jedini nosilac svetlosti dok su svi ostali spavali. Njegova želja da obnovi pređašnju potpunu celinu je i izazvala taj impuls. U desnoj ruci je nosio baklju. Oprživši najbliže oko sebe, razbudio ih je i proglasio ih svojim saradnicima. Bilo ih je dvanaest i svi postadoše visokosvesni. Ostali ostadoše polupospani. Svi se zadržaše oko nosioca svetlosti. Egzistiraše u dokolici, dok od ostataka praiskre svetlosti izgradiše bezbrojne svetove, skupine bleštavih i tamnih kosmičkih tela okupljenih u nebrojene galaksije. Na njima sami od sebe iznikoše raznorazni oblici organskog života. Želeći da napuste dokolicu duhovnog postojanja, jedanaestorica od dvanaestorice pobegoše u materijalne svetove odvedovši sa sobom tri četvrtine ostalih podanika svetlosti. Svi doživeše pád u bedu materijalnog postojanja.

  Mene zanima božanska mudrost, a ne obrezani ljudi, njihova krv puna mesa, mleka i jaja, kao i njihovi strahovi. Lepo si opisao religiozno zamlaćivanje.
  Svetom vladaju najveći kriminalci. Države su torovi u koje oni uteruju stoku.

 14. #14
  Statler and Waldorf nije na forumu
  I must be cruel only to be kind: thus bad begins, and worse remains behind.
  Moderator Statler and Waldorf (avatar)
  Učlanjen
  02.02.2011.
  Pol
  muški
  Poruke
  33.332
  Reputaciona moć
  1500

  Podrazumevano Re: Време и Творац

  Citat Original postavio frederikrr Pogledaj poruku
  Vreme jeste tvorevina, kao i materija, i, po trenutnom modelu u fizici, cine jedno - spojeni su. E=mc2 balanizovano opisuje vezu izmedju materije, energije i vremena.

  Ali religijske zayebancije su teska besmislica, namenjena iskljucivo zamlacivanju. Religija, doduse, ima taj zanimljivi deo gde pokusava pomocu filozofije da odgonetne neka pitanja.
  Ali to pozivanje na bibliju, i slicne knjige, za koje je dokazano da su milion puta prepravljane i prilagodjavane iskljucivo kako bi se lakse vladalo masama, je teska besmislica. I ta besmislica, ponistava vrednost pravog filozofskog pristupa ovom problemu.
  ово је место на коме ти треба да се искључиш са теме. јер на Крстарици постоје потфоруми где се разговара о научним аспектима неких појава. зато те молим да не тролујеш даље.

  - - - - - - - - - -

  Citat Original postavio Zoran Jov Pogledaj poruku
  Napomenuo sam to onako usputno. Postovao sam najbolji post o temi na celoj temi. I nije copy-paste, ja sam ga napisao. Kako pravo govorio - tako mi bog pomogao.
  па добро, хвала што си се потрудио. надам се да ће још неко написати нешто тако смислено.
  ево, ту је и Бес. верујем да ће она рећи нешто паметније чак и од тебе. само се устеже
  Искони бе Слово

 15. #15
  Ističe se Nifont (avatar)
  Učlanjen
  25.01.2014.
  Pol
  muški
  Poruke
  2.025
  Reputaciona moć
  65

  Podrazumevano Re: Време и Творац

  Citat Original postavio Statler and Waldorf Pogledaj poruku
  преносим део разговора који је отворио питање односа- Бог и време, тј. теолошког и философског проблема- Бог у времену и Бог ван времена, што свакако заслужује и засебну тему.  ја сам у ствари написао: почетак Небеског Јерусалима је Васкрсење Господа Нашег. Његово Тело је наш Храм, а у тај Храм смо уведени на Тајној Вечери.

  апостоли су на Тајној Вечери примили Тело и Крв Христову, уз речи-
  ''Узмите, једите, ово је тијело моје. (...) Пијте из ње сви;
  Јер ово је крв моја Новога завјета која се пролијева за многе ради отпуштења гријехова.'' (Мт 26;26-28)
  ''Ова је чаша Нови завјет у крви мојој, која се за вас излива.'' (Лк 22;20)

  Христос не каже ово је крв моја која ће се пролити, него ово је крв моја која се пролива. она се пролива већ ту на Тајној Вечери, иако то тек треба да се догоди. а догодило се, тј. догађа се тог тренутка. јер ако се апостоли нису причестили Телом и Крвљу Исуса Христа, онда их је Он слагао. а није.

  како објаснити ову нелогичност?
  Ovaplocenje i vaskrsenje su atempolarni dogadjaji. Zato apostol Pavle kaze da je Bog stvorio svet kroz Isusa Hrista a ne pominje Logos.

 16. #16
  Poznat Docta (avatar)
  Učlanjen
  26.01.2015.
  Pol
  muški
  Poruke
  8.915
  Reputaciona moć
  246

  Podrazumevano Re: Време и Творац

  Citat Original postavio Statler and Waldorf Pogledaj poruku
  преносим део разговора који је отворио питање односа- Бог и време, тј. теолошког и философског проблема- Бог у времену и Бог ван времена, што свакако заслужује и засебну тему.  ја сам у ствари написао: почетак Небеског Јерусалима је Васкрсење Господа Нашег. Његово Тело је наш Храм, а у тај Храм смо уведени на Тајној Вечери.

  апостоли су на Тајној Вечери примили Тело и Крв Христову, уз речи-
  ''Узмите, једите, ово је тијело моје. (...) Пијте из ње сви;
  Јер ово је крв моја Новога завјета која се пролијева за многе ради отпуштења гријехова.'' (Мт 26;26-28)
  ''Ова је чаша Нови завјет у крви мојој, која се за вас излива.'' (Лк 22;20)

  Христос не каже ово је крв моја која ће се пролити, него ово је крв моја која се пролива. она се пролива већ ту на Тајној Вечери, иако то тек треба да се догоди. а догодило се, тј. догађа се тог тренутка. јер ако се апостоли нису причестили Телом и Крвљу Исуса Христа, онда их је Он слагао. а није.

  како објаснити ову нелогичност?  recimo u engleskoj king james verziji biblije taj stih (mt 26:28) glasi ''for this is my blood of the new testament, which is shed for many for the remission of sins''. tu je u prošlom vremenu

  takođe u otkrovenju 13:8 jagnje je zaklano 'od postanja sveta'. takođe prošlo vreme

 17. #17
  Aktivan član
  Učlanjen
  10.08.2016.
  Pol
  muški
  Poruke
  1.940
  Reputaciona moć
  29

  Podrazumevano Re: Време и Творац

  Citat Original postavio Statler and Waldorf Pogledaj poruku
  преносим део разговора који је отворио питање односа- Бог и време, тј. теолошког и философског проблема- Бог у времену и Бог ван времена, што свакако заслужује и засебну тему.  ја сам у ствари написао: почетак Небеског Јерусалима је Васкрсење Господа Нашег. Његово Тело је наш Храм, а у тај Храм смо уведени на Тајној Вечери.

  апостоли су на Тајној Вечери примили Тело и Крв Христову, уз речи-
  ''Узмите, једите, ово је тијело моје. (...) Пијте из ње сви;
  Јер ово је крв моја Новога завјета која се пролијева за многе ради отпуштења гријехова.'' (Мт 26;26-28)
  ''Ова је чаша Нови завјет у крви мојој, која се за вас излива.'' (Лк 22;20)

  Христос не каже ово је крв моја која ће се пролити, него ово је крв моја која се пролива. она се пролива већ ту на Тајној Вечери, иако то тек треба да се догоди. а догодило се, тј. догађа се тог тренутка. јер ако се апостоли нису причестили Телом и Крвљу Исуса Христа, онда их је Он слагао. а није.

  како објаснити ову нелогичност?
  Pa pokušaću da dam doprinos odgovoru koliko do mene stoji. Pitaš kako su apostoli uzeli Hristovu krv ako ona još nije prolivena u tom trenutku zar ne? Ako sam dobro razumeo pitanje evo mog odgovora.

  Ako pažljivo čitaš izveštaj evanđelja videćeš da je vino i hleb znamenje Hristovog stradanja. Ona je simbol a ne bukvalna krv i telo. Ovo mnogi brkaju jer se pozivaju na Hristove reči ranije rečene Jevrjima da moraju da piju Njegovu krv i jedu Njegovo telo. Naravno, Hristos je mislio simbolično tj. da žive Njegovim životom kojim On živi i na taj način usvajaju u sebi Hrista. To je smisao toga rečenog. A što se tiče večere Gospodnje Isus kaže sledeće:"I uzevši hleb dade hvalu, i prelomivši ga dade im govoreći: ovo je telo moje koje se daje za vas; ovo činite za moj spomen a tako i čašu po večeri, govoreći: ovo je čaša novi zavet mojom krvi koja se za vas proliva", Luka 22,19.20. Ako si primetio Isus kaže da je to "pomen" na Njegovu žrtvu koju će dati i koje će se uvek sećati kada budu učestvovali u ovoj večeri u budućnosti. Dakle, nema tu nikakve ezoterije niti nekakve mistike o čudotvornosti hleba i vina već je tu prosto objašnjeno šta taj hleb i to vino predstavljaju i na šta treba da podseća učenike kada ga budu jeli i pili. Najverovatnije je ovde i odgovor na tvoju dilemu kako su jeli i pili Hristovo telo i krv ako ono još nije dato za nas. Pošto je hleb i vino znamenje ovog čina ono ne zavisi od vremena ostvarenja tog dela već je suština šta ono predstavlja.

  Slično je i sa prazničnim cikusima u Tori. Recimo Pasha ili Pesah je predstavljala upravo telo Hristovo koje će se dati za čovečanstvo. Oni su je jeli i jedenjem su dobijali opravdanje kod Boga iako Isus još nije došao i ostvarilo se proroštvo. To je takođe znamenje ali unapred...i tako dalje...i ostalih šest Gospodnjih praznika iz Tore imaju svoja znamenja koja se nisu odmah ostvarila nego kasnije.

  Svako dobro.

 18. #18
  Zoran Jov nije na forumu
  Noćna mora za sve separatiste, prevarante i šarlatane
  Veoma poznat Zoran Jov (avatar)
  Učlanjen
  11.06.2014.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Na vrhu piramide
  Poruke
  14.830
  Tekstova u blogu
  90
  Reputaciona moć
  439

  Podrazumevano Re: Време и Творац

  Još niko nije odgovorio na pitanje iz uvodnog posta, ako ne računamo moj post broj 2.
  Svetom vladaju najveći kriminalci. Države su torovi u koje oni uteruju stoku.

 19. #19
  Legenda svesnaglista (avatar)
  Učlanjen
  19.01.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  56.262
  Tekstova u blogu
  7
  Reputaciona moć
  790

  Podrazumevano Re: Време и Творац

  Citat Original postavio Statler and Waldorf Pogledaj poruku
  преносим део разговора који је отворио питање односа- Бог и време, тј. теолошког и философског проблема- Бог у времену и Бог ван времена, што свакако заслужује и засебну тему.  ја сам у ствари написао: почетак Небеског Јерусалима је Васкрсење Господа Нашег. Његово Тело је наш Храм, а у тај Храм смо уведени на Тајној Вечери.

  апостоли су на Тајној Вечери примили Тело и Крв Христову, уз речи-
  ''Узмите, једите, ово је тијело моје. (...) Пијте из ње сви;
  Јер ово је крв моја Новога завјета која се пролијева за многе ради отпуштења гријехова.'' (Мт 26;26-28)
  ''Ова је чаша Нови завјет у крви мојој, која се за вас излива.'' (Лк 22;20)

  Христос не каже ово је крв моја која ће се пролити, него ово је крв моја која се пролива. она се пролива већ ту на Тајној Вечери, иако то тек треба да се догоди. а догодило се, тј. догађа се тог тренутка. јер ако се апостоли нису причестили Телом и Крвљу Исуса Христа, онда их је Он слагао. а није.

  како објаснити ову нелогичност?
  Kako to misliš ''U taj Hram smo uvedeni''? To je nelogičnost.
  Da si uveden sada ne bi imao nedoumicu oko toga u kom se trenutku
  to desilo. Onda kada budeš uveden, znaćeš.

  Pravoslavni oci su do nedavno govorili ''Bog stvara svet'' a ne ''Bog je
  stvorio svet''. Sve se dešava u svakom trenutku, a mi vidimo samo mrve
  te realnosti. I te mrve povezujemo u linearni tok koji nazivamo vremenom.

  Recimo da se ulazak u taj Hram (šta god to za tebe značilo) dešava
  konstantno. Kada ćeš u Hram ući, ne zavisi od Isusa, već od toga kada
  ćeš steći oči da vidiš i uši da čuješ. Jer on je govorio onima koji mogu
  da vide i čuju, a niko se ne pita šta to znači. Kako videti i čuti? Odakle?
  Nešto nam je dao i na tome smo mu vrlo zahvalni, a kada pogledamo
  iskreno u sebe, vidimo da nemamo ništa.

  Dakle pitanje treba usmeriti u pravcu ''Kako uzeti to što je Isus dao''
  a ne ''Kada se to desilo'' jer se u tvojoj ili mojoj realnosti nije ni desilo.
  bogumil

 20. #20
  Veoma poznat
  Učlanjen
  01.12.2011.
  Pol
  ženski
  Poruke
  13.301
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Време и Творац

  Citat Original postavio svesnaglista Pogledaj poruku
  Kako to misliš ''U taj Hram smo uvedeni''? To je nelogičnost.
  Da si uveden sada ne bi imao nedoumicu oko toga u kom se trenutku
  to desilo. Onda kada budeš uveden, znaćeš.

  Pravoslavni oci su do nedavno govorili ''Bog stvara svet'' a ne ''Bog je
  stvorio svet''. Sve se dešava u svakom trenutku, a mi vidimo samo mrve
  te realnosti. I te mrve povezujemo u linearni tok koji nazivamo vremenom.

  Recimo da se ulazak u taj Hram (šta god to za tebe značilo) dešava
  konstantno. Kada ćeš u Hram ući, ne zavisi od Isusa, već od toga kada
  ćeš steći oči da vidiš i uši da čuješ. Jer on je govorio onima koji mogu
  da vide i čuju, a niko se ne pita šta to znači. Kako videti i čuti? Odakle?
  Nešto nam je dao i na tome smo mu vrlo zahvalni, a kada pogledamo
  iskreno u sebe, vidimo da nemamo ništa.

  Dakle pitanje treba usmeriti u pravcu ''Kako uzeti to što je Isus dao''
  a ne ''Kada se to desilo'' jer se u tvojoj ili mojoj realnosti nije ni desilo.
  ..vec jeste a jos nije...i to jeste paradoks...ova dva treba spojiti i dobijes hriscansko zivljenje u dinamici.. dao sam ti spasenje ali ne jos u punoci jer to ne moze bez tebe..plivanje ne mozes nauciti bez plivanja a znanje bez ucenja...

 21. #21
  Statler and Waldorf nije na forumu
  I must be cruel only to be kind: thus bad begins, and worse remains behind.
  Moderator Statler and Waldorf (avatar)
  Učlanjen
  02.02.2011.
  Pol
  muški
  Poruke
  33.332
  Reputaciona moć
  1500

  Podrazumevano Re: Време и Творац

  Citat Original postavio Docta Pogledaj poruku
  recimo u engleskoj king james verziji biblije taj stih (mt 26:28) glasi ''for this is my blood of the new testament, which is shed for many for the remission of sins''. tu je u prošlom vremenu

  takođe u otkrovenju 13:8 jagnje je zaklano 'od postanja sveta'. takođe prošlo vreme
  ово подвучено није у прошлом, него у садашњем времену. да је у прошлом стајало би was shed.

  а тако је и у изворном тексту на грчком- ἐκχυννόμενον (ekchynnomenon)
  http://biblehub.com/interlinear/matthew/26.htm
  http://biblehub.com/greek/1632.htm

  ἐκχυννόμενον - verb, pres pass ptc, m acc & n nom/acc s - ἐκχέω
  ἐκχεω and ἐκχυννω - pour out, shed (blood); pass plunge into, abandon oneself
  http://www.misselbrook.org.uk/Parsing.aspx?PNum=9937

  како то објашњаваш? како се нешто, што тек треба да се догоди, описује садашњим временом? дакле, то је актуелна стварност- догађај који се остварује у тренутку док се речи изговарају. јер да је описано будућим временом, Тајна Вечера би била превара. али како то логички објаснити и довести у смислен склад два догађаја - Жртву на Тајној Вечери и Жртву на Крсту? очигледно се ради о једном истом догађају, јер сулудо је помислити да се Христос жртвовао два или више пута.

  - - - - - - - - - -

  Citat Original postavio Jovan Prezviter Pogledaj poruku
  Pa pokušaću da dam doprinos odgovoru koliko do mene stoji. Pitaš kako su apostoli uzeli Hristovu krv ako ona još nije prolivena u tom trenutku zar ne? Ako sam dobro razumeo pitanje evo mog odgovora.

  Ako pažljivo čitaš izveštaj evanđelja videćeš da je vino i hleb znamenje Hristovog stradanja. Ona je simbol a ne bukvalna krv i telo. Ovo mnogi brkaju jer se pozivaju na Hristove reči ranije rečene Jevrjima da moraju da piju Njegovu krv i jedu Njegovo telo. Naravno, Hristos je mislio simbolično tj. da žive Njegovim životom kojim On živi i na taj način usvajaju u sebi Hrista. To je smisao toga rečenog. A što se tiče večere Gospodnje Isus kaže sledeće:"I uzevši hleb dade hvalu, i prelomivši ga dade im govoreći: ovo je telo moje koje se daje za vas; ovo činite za moj spomen a tako i čašu po večeri, govoreći: ovo je čaša novi zavet mojom krvi koja se za vas proliva", Luka 22,19.20. Ako si primetio Isus kaže da je to "pomen" na Njegovu žrtvu koju će dati i koje će se uvek sećati kada budu učestvovali u ovoj večeri u budućnosti. Dakle, nema tu nikakve ezoterije niti nekakve mistike o čudotvornosti hleba i vina već je tu prosto objašnjeno šta taj hleb i to vino predstavljaju i na šta treba da podseća učenike kada ga budu jeli i pili. Najverovatnije je ovde i odgovor na tvoju dilemu kako su jeli i pili Hristovo telo i krv ako ono još nije dato za nas. Pošto je hleb i vino znamenje ovog čina ono ne zavisi od vremena ostvarenja tog dela već je suština šta ono predstavlja.

  Slično je i sa prazničnim cikusima u Tori. Recimo Pasha ili Pesah je predstavljala upravo telo Hristovo koje će se dati za čovečanstvo. Oni su je jeli i jedenjem su dobijali opravdanje kod Boga iako Isus još nije došao i ostvarilo se proroštvo. To je takođe znamenje ali unapred...i tako dalje...i ostalih šest Gospodnjih praznika iz Tore imaju svoja znamenja koja se nisu odmah ostvarila nego kasnije.

  Svako dobro.
  да, комеморација на догађај. али комеморацијом се нећемо спасити. јер комеморација је игроказ.
  Искони бе Слово

 22. #22
  Aktivan član
  Učlanjen
  10.08.2016.
  Pol
  muški
  Poruke
  1.940
  Reputaciona moć
  29

  Podrazumevano Re: Време и Творац

  Citat Original postavio Statler and Waldorf Pogledaj poruku


  да, комеморација на догађај. али комеморацијом се нећемо спасити. јер комеморација је игроказ.
  Komemoracija ne spasava to je tačno ali ona upućuje na Spasitelja. Zato je važna i našim učestvovanjem u njoj mi potvrđujemo da Ga priznajemo za Spasitelja. U tome je njena važnost. Zato je i uspostavljena.

  Ali pomenuo sam i praznike koji su dati u Tori-Starom Zavetu. Svi praznici su ukazanje predstojećih događaja. Pomenuo sam Pashu. Vidiš ona ima dvostruko značenje i znamenje. Ona kao što sam pomenuo predstavlja znamenje unapred ukazujući na žrtvu Isusa Hrista ali ima i komemorativni karakter tj. znamenje unazad jer Jevrejima ukazuje na njihovo izbavljenje iz Misira. Učestvovenjem u tom prazniku Jevreji su na neki način slavili i večeru Gospodnju unapred jer ona ukazuje na telo Hristovo kao i ta večera a u isto vreme su priznavali Gospoda za svog izbavitelja iz Misira. Vidiš koliko je ovaj praznik važan. I nas on podseća na izbavljenje od greha tj. duhovnog Misira. Tako važi i za ostale praznike. Recimo praznik prvina od žita ukazuje na Hristov boravak u grobu tri dana i vaskrs a takođe i na prvine od vaskrslih koji su se pojavili u gradu nakon smrti Hristove. Mladine ukazjuju na sud Božiji itd....

  Sva znamenja u Bibliji ukazuju na plan spasenja i način na koji će ga Gospod ostvariti. Zato su ona važna i našim učestvovanjem u tim znamenjima mi vidljivo obeležavamo našu privrženost Hristu tj. Gospodu i Spasitelju našem. To On od nas traži.

  Pozdrav.

 23. #23
  Primećen član Ringišphil (avatar)
  Učlanjen
  30.11.2016.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Svemir
  Poruke
  843
  Reputaciona moć
  19

  Podrazumevano Re: Време и Творац

  Umjesto traženja nelogičnosti i greški u bibliji, bolje je usmjeriti pažnju na životno važnu pouku i poruku koju pruža jedina Riječ Božija na zemlji.

  Kad se um zabavi poganskim rzmišljanjima i idejama primitivnih plemena i ljudskim filozofijama, dogmama ušo je u labirint gluposti i ostaje bez
  znanja i promašio je poentu.
  I come in peace and harmony >> Love is the most powerful force in the universe

 24. #24
  Zoran Jov nije na forumu
  Noćna mora za sve separatiste, prevarante i šarlatane
  Veoma poznat Zoran Jov (avatar)
  Učlanjen
  11.06.2014.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Na vrhu piramide
  Poruke
  14.830
  Tekstova u blogu
  90
  Reputaciona moć
  439

  Podrazumevano Re: Време и Творац

  Citat Original postavio Ringišphil Pogledaj poruku
  Umjesto traženja nelogičnosti i greški u bibliji, bolje je usmjeriti pažnju na životno važnu pouku i poruku koju pruža jedina Riječ Božija na zemlji.

  Kad se um zabavi poganskim rzmišljanjima i idejama primitivnih plemena i ljudskim filozofijama, dogmama ušo je u labirint gluposti i ostaje bez
  znanja i promašio je poentu.
  Umesto traženja trunke logičnosti u moru nelogičnosti, bolje je razmišljati svojom glavom nego glavama ljudi kojih nema hiljadama godina, a koji nisu znali za pola kontinenata na našoj planeti, koji su izvalili nebulozu da je Zemlja najstarija tačka u svemiru, da je svemir star između 6000 i 7000 godina, i još mnogo takvih izvala. Ne postoji nikakva "jedina božja reč na zemlji", niti bilo gde drugde.

  Kad se um zabavi tuđim mentalnim programima, i ispraznim obećanjima, recimo spasenjem preko krvi obrezanog čoveka, onda zapravo i nema spasa, jer je izvučeno tlo pod nogama. Uzgred, post broj 2, odnosno moj prvi post na ovoj temi, sve je lepo objasnio, kao tata nad tatama. Nikoga da ga razume, a kamoli komentariše. Namaste.
  Svetom vladaju najveći kriminalci. Države su torovi u koje oni uteruju stoku.

 25. #25
  Primećen član Ringišphil (avatar)
  Učlanjen
  30.11.2016.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Svemir
  Poruke
  843
  Reputaciona moć
  19

  Podrazumevano Re: Време и Творац

  Citat Original postavio Zoran Jov Pogledaj poruku
  Umesto traženja trunke logičnosti u moru nelogičnosti, bolje je razmišljati svojom glavom nego glavama ljudi kojih nema hiljadama godina, a koji nisu znali za pola kontinenata na našoj planeti, koji su izvalili nebulozu da je Zemlja najstarija tačka u svemiru, da je svemir star između 6000 i 7000 godina, i još mnogo takvih izvala. Ne postoji nikakva "jedina božja reč na zemlji", niti bilo gde drugde.

  Kad se um zabavi tuđim mentalnim programima, i ispraznim obećanjima, recimo spasenjem preko krvi obrezanog čoveka, onda zapravo i nema spasa, jer je izvučeno tlo pod nogama. Uzgred, post broj 2, odnosno moj prvi post na ovoj temi, sve je lepo objasnio, kao tata nad tatama. Nikoga da ga razume, a kamoli komentariše. Namaste.
  Jedino što je logično u svjetu punom laži i nelogike je Biblija jasna i iskrena riječ. Istina će pobjediti. Istina je nelogična samo onima koji u žive u laži. Koji dobro zovu zlim, a zlo dobrim. Koji od svjetla prave tamu. I dobro je rekao neko u bibliji: svjetlo je došlo... ali svijet je volio tamu.
  Živimo trenutno u takvom apsurdnom svjetu u kojem logika i istina nisu dobrodošle.

  - - - - - - - - - -

  A ovo je logika, ni jedna tradicijonal religija ne valja, a svi su narodi jednostavno jedan narod zapravo. Jedna vrsta.
  I come in peace and harmony >> Love is the most powerful force in the universe

Strana 1 od 7 12345 ... PoslednjaPoslednja
Vrh strane

Slične teme

 1. Odgovora: 20
  Poslednja poruka: 24.03.2010., 20:32
 2. Новчанице у време окупације 2. Св. рат
  Autor дрињача u forumu Numizmatika i filatelija
  Odgovora: 3
  Poslednja poruka: 23.03.2008., 19:38
 3. Odgovora: 17
  Poslednja poruka: 10.11.2007., 16:22
 4. време против традиције
  Autor VasilijeII u forumu Svaštara i zanimljivosti
  Odgovora: 1
  Poslednja poruka: 25.09.2007., 23:28
 5. Odgovora: 11
  Poslednja poruka: 24.12.2006., 17:51

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •