- Poruka
- 13.583
Imao sam tu nepriliku da sam video prosuti ljudski mozak...Nema tu ni svesti ni nesvesti vise...

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Imao sam tu nepriliku da sam video prosuti ljudski mozak...Nema tu ni svesti ni nesvesti vise...![]()
Итекако има свести ...твоје свести који ту сцену посматраш. Та сцена у којој ти свестан да свеснији не можеш бити посмтраш неке опажаје слике састављене из осета, није стање несвести. Зар не?
aj ponovi sve to, samo polako...
Погледај пост број 75 (који је ево потонуо не претходну страну) и биће ти јасније
http://forum.krstarica.com/showthread.php/575357-Mozak-i-svest?p=26081061&viewfull=1#post26081061
pročitao sam. sve je pogrrešno.
da ne kažem suludo..
- - - - - - - - - -
mislim, napinješ se žestoko da pokažeš kako nema materije..ali džabа
Јел? Баш ме занима докле си ти доспео у том смеру или си још увек што се тога тиче у шеснаестом веку? ТЈ. да ли си успео сконтати бар идеалност секундарних квалитета или су за тебе још увек боје на предметима, укуси у храни, топлота у ватри?
Ако јеси онда ти је јасно да боје, мириси, укуси , чврстоћа, топлота, звук постоје само у свести као такви а не на предметима?
Што се тиче примарних, тј облика, просторности, кретања. и они су у свести али сконтај ти прво ово о секундарним квалитетима. Па ћеш видети да твој материјализам који ти је утувљен у главу итекако стоји на климавим темељима.
džaba tebi sekundarni kvaliteti kad misliš da ne postojiš
filosof koji poriče sebe nije filosof
И? Јесу ли боје на предметима, укуси у храни, топлота у ватри, звуци у ваздуху?
ne nego su u šopenhaurovoj bulji..pa gde bi bile?
vatra topi i mozak i kamen isto.
Дакле, још увек си у шеснаестом веку . Хајде ти лепо сиђи са висина на које си се попео па некако сконтај да боја, мириси , укуси , звук, толлота нису на предметима око нас већ у свести као субјективни осети.
Почни од овога. Читај слово по слово. Можда се некако пробије до твог разума.
http://forum.krstarica.com/entry.php/6319-Primarni-i-sekundarni-kvaliteti
Dobro boje stvarno tek nastaju u nasoj glavi, zavisi od reflekcije sunca dali ima vise crvenih, zutih ili zelenih.
Ali sve teze ozimana se ne mogu dokazati.
Jer to da je objektivno postojanje stvari uslovljeno jednim predstavljajucim subjektom, i da, prema tome, objektivni svet postoji samo kao predstava, nije nikakva hipoteza, a još manje odluka bez opoziva, ili cak nekakav paradokson uzet radi diskusije, vec je to najsigurnija i najednostavnija istina, cije je saznanje otezano samo time što je ona cak i suvise jednostavna, a svi ljudi nisu dovoljno razboriti da bi posli od prvih elemenata svoje svesti o stvarima."
Шопенхауер
Je li, ozi, gde se nalazis? Ne mislim na grad, vec, gde se tvoja svest nalazi?
Znaci, tvoja svest se ne nalazi nigde, jel to hoces da kazes?
Znaci, tvoja svest se ne nalazi nigde, jel to hoces da kazes?
Ok, znaci, imamo nesaznajno, imamo nesto sto se ne nalazi nigde. Pa lako se izvodi zakljucak iz ovoga, okamovom ostricom, da svest ne postoji, zato sto je to najlakse resenje...
Nemas pojma sta je, ne znas gde je. Nema ga.
Pa to ti kazem, po logici stvari, ne postoji, posto niti je negde, niti je nigde. Po logici ne moze 'biti' nigde, posto je to logicka greska.
Sta je tu nejasno? Ti mozes imati opis, za nesto, koje ne postoji. Ali je cinjenica da ne postoji. Da je izmisljeno. Kao vilenjaci. Ili deda mraz. Napisem knjigu i deda mraz je lik iz knjige, nema ga. A moze i biti na metafizickom severnom polu.
Posto je tako zakljucio da niusta sto saznaje ne moze biti siguran, odjednom je shvatio da ipak postoji nesto u sta moze biti siguran, a to je da razmislja da nije siguran, da postoji, da misli. To je trenutak otkrica "novog sveta"... otkrice duha!Iako kad se primaknem ognju osećam toplinu, a kad se još više približim osećam i bol, ipak nema nikakva dokaza koji bi me uverio da se u ognju nalazi štogod slično toplini, ili pak bolu, nego samo to da se u njemu nalazi nešto, pa ma šta to bilo, što u nama izaziva oset topline ili bola;
Dekart u Meditacijama o prvoj filozofiji ... glava 6.
Нема га и не постоји за сазнање јер Нико није опазио и сазнао своју свест.
Jel ti razumes da vernici isto tako i na taj nacin dozivljavaju boga? I da oni imaju 'iskustvo' sa njim?
Takodje, da li shvatas da apsolutno NE MOZES biti siguran da postojis, zato sto bez problema mozes biti kompjuterska simulacija, kao i ja, koja radi sve po iskodiranom programu, i sve sto 'mislis' i radis je vec iskodirano? Kao i ovaj nas razgovor.
Kako bi znao razliku? Ne bi. Govorio bi sve ono sto ti je isprogramirano, 'mislio' bi da si 'svestan', a zapravo si niz kompleksnih kodova koji se izvrsavaju u simulatoru. Sva interakcija, svako 'razmisljanje', moze biti isprogramirana linija koda.
Bile su potrebne godine da bih shvatio, a potom da bih prihvatio, da svi nemaju istu sposobnost kao ja da žive i da uranjaju u čisto trajanje. Kada mi se ta ideja trajanja javila prvi put, bio sam ubeđen da je dovoljno da je izložim pa da se uklone sve nejasnoće, i verovao sam da u tom pogledu nije potrebno ništa više do da se čovek obavesti. Kasnije sam uvideo da stvari stoje sasvim drukčije.
Bergson
Izraz dogma generalno se koristi da bi se označio temeljni princip jedne vjere, ili onih filozofski formuliranih uvjerenja koja su postavljena u osnovi datih učenja. Značaj i snaga dogme se ogleda u tome što se ne smije dovesti u pitanje od strane vjernika, odnosno sljedbenika. Osim u vjerskim ili filozofskim sistemima pojam se u datom smislu može široko primijeniti u različitim disciplinama.
Ne smisljam ja nista, samo si ti malo zagrizao u dogmu...uvek postoje i druge opcije osim apsolutne sigurnosti u nesto. Apsolutna sigurnost je dogma.
Mislim dakle postojim. A sta ako ne mislim, vec nesto 'misli' za mene? Da li i onda postojim?
Bile su potrebne godine da bih shvatio, a potom da bih prihvatio, da svi nemaju istu sposobnost kao ja da žive i da uranjaju u čisto trajanje. Kada mi se ta ideja trajanja javila prvi put, bio sam ubeđen da je dovoljno da je izložim pa da se uklone sve nejasnoće, i verovao sam da u tom pogledu nije potrebno ništa više do da se čovek obavesti. Kasnije sam uvideo da stvari stoje sasvim drukčije.
Bergson