„Bečko-berlinska škola” vs novoromantičari

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ne ide. Nema srpskog korěna "ama". Postoji korěn mah: odmah, zamah, promašaj, mahati, promaja, umah, domašaj, pozamašan itd. Da se više ne zamajavamo, oma(h)nuo (= omašio) si.

Inače, uzvik ama skraćen je uzvik Aman! Od turskog, odnosno arapskog ämān (u značenju: Milost! Za ime Boga! Zaboga!)

Sanskrit je nastao iz drevnog srbskog jezika. Hiljade godina su prosle, srbski jezik je kroz milenijume evoluirao do savrsenstva u vrijeme procvata usmene narodne knjizevnosti, da bi kroz skolske sisteme modernog vremena i globalizaciju poceo da stagnira i odumire.

Rekli smo da rijec sanskrita AMA znaci SNAGA, MOC, NASILJE

Kazes da rijec AMAZONA (AMAZONKA) nije srbska tvrdeci da rijec AMA ne pripada srbskom jeziku pa se pozivas na slicnu rijec turskog jezika AMAN. Hajde da i to preispitamo!

Drevna srbska rijec AMA sa znacenjem SNAGA, MOC, SILA u konkretnom primjeru tipa "AMA, sta je tebi," nosi u sebi svu snagu govornikovog emotivnog naboja kazanog kroz cudjenje.

Turska rijec "aman" je rijec trazenja milosti u slabosti govornika. Dakle si fulao 100% i umjesto bijelog, ti si pokazao crno. Tako to biva kad rijec osmatras po njenom obliku, a ne ulazis u njeno sustinsko semanticko znacenje.

Pogledajmo sad nasu rijec ZAMARATI. Hajde da vidimo njenu morfologiju:

Z-AMA-RATI

Z je od S: S-AMA-RATI

AMA = SNAGA

RATI (sanskrit) = nevolja, RAT

Kad spoljni ili inutrasnji razlog neprirodno opterecuje tijelo, tijelo se pocne ZAMARATI, tj. Nase tijelo je u ratu sa necim sto ga neprirodno opterecuje. U ratu zaracene strane nastoje jedna drugoj oduzeti, ukinuti zivotnu snagu, zeli jedna drugu da T-AMA-NI.

I zbog toga i radi toga, Mrkalju, ne budi nevjeran, negu budi vjeran i uci!

Poslednja izmena:
@Slaven 777
Slavene sad si se kao BB laufer potpuno dezavuisao. Odokar (Odoakr) je srušio definitivno Rim 475. g i ta godina se smatra krajem starog veka. Odokar (slovenska verzija Otokar, srpska Vidoje, "od oka dar", Vid) je bio rex alanorum et vandalorum, potvrđen i od rimskog pape (tome papa ima zahvaliti vlastiti život mada mu je Odokar malo spregnuo vlast) i zajedno sa Svevima i Burgunđanima je opljačkao celu Italiju. Posle je zauzeo Dalmaciju,( prelazi na Dinari Mali i Vedliki Alan se zovu po Alanima), ponovo osnovao Dubrovnik kako veli legenda i dopro do Morave. Pratilo ga je oko 200000 ljudi (žene, deca, stoka itd) koji su se naselili na tom prostoru i počeli da prave gradine (najpoznatija je na planini Jelici iznad Čačka) i ona iznad Kalenića. Baza za prodor mu je bila gradina Varvarija na Bribirskoj glavici i Asirijsko polje podno nje. Tamo je i sahranjen 493.g.
O ovome ima više u Ist. por. Srba.

Vjerovatno si pobrkao godinu; mislio si na 476. g. nase ere. Uzgred, velika je zabluda da je 'definitivno' Rim pao 476. godine, istina je zapravo potpuno drugacija, a laici uglavnom ne znaju o cemu je rec kada pricaju o Odoakru.

Ako to Milanovic zaista pise u svom djelu, onda je to perferkitni dokaz koliki je diletant i za istorijska saznanja sveopste nepouzdan.

U vrijeme zbacivanja posljednjeg cara koji je stolovao u Rimu, Romula Avgustula, alanovandalski kralj nije bio Odoakar, vec Gajzerik:

genseric.gif

Kralj Alana i Vandala Gizerih je isti onaj koji je uostalom u prvoj polovini V st. Vandale s Alanima i doveo u Afriku. On je svojim vojskama Rim popljackao u cuvenom vandalizmu 455. godine.

Evo ti karte na kojoj mozes vidjeti prostranstva alanovandalskoga kraljevstva i Odoakrove drzave:

europe_odoacer_476.jpg

Odoakar je bio neprijatelj Alanima i Vandalima; on je uspio zastrasivanjem od africkoga kraljevstva dobiti Siciliju za sebe.
I otkuda sada jos i Burgundi i Svevi uz Odoakra??? :think:

Mozes li mi molim te objasniti jesi li sta si ti to tacno pobrkao? Je l' ti to tvrdis da je rimski Papa priznao Odoakru pretenzije nad Vandalima i Alanima u Africi? :dontunderstand: :think:

Supertruper, mozes li mi reci sta Milanovic pise o Odoakrovoj smrti? Kako je on to umro 493. godine i gdje?

1. Razlike nema između Lužičkih i balkanskih Srba. I oni gore i ovi dole su Srbi.

Nisam te pitao za razliku izmedju luzickih i balkanskih, vec za razliku izmedju Luzickih i Sarmatskih Srba, za koje si naveo da postoje paralelno kao dva naroda koja su nastala od Sarmata.

Milanovic pise o poslovenjenju Srba; kako onda Sloveni mogu biti od Srba, ako su oni upravo Srbe i asimilovali? :think:

2.Sarmati su živeli u Crnomorskom bazenu a posle su se proširili na celu Evropu koja se i neko vreme naziva Sarmatijom.

Ne biva nazivana cijela Evropa Sarmatijom, vec samo njeni istocni dijelovi.

3.Lužički Srbi su na prostore severne Evrope i Skandinavije došli pre Germana, računaj oko 20-15 veka pre n.e.

Ako tek treba da postanu Luzicki, cemu nazivanje Luzickima? :mrgreen: To bi trebalo onda da budu samo Srbi.

Jesam li ja to dobro razumio, ili ti smatras da su se Srbi doselili u pradomovinu Germana prije samih Germana, i to prije ledenog doba? :eek:

4. Vandali su Lužički Srbi koji su pojarmili neka germanska plemena nametnuvši im svoje ime.

Znaci Vandali koji su poharali Galiju i Hispaniju, stvorili drzavu u sjevernoj Africi i popljackali i sami Rim, ipak nisu Srbi kao sto si originalno tvrdio, vec Germani, ali nose etnonim srpskog porijekla?

Cela Poljska se sve do IX veka nazivala Vandalijom.

Ovo nije tacno. Uzgred, i da je tacno, zar ne bi to znacilo da su Vandali poljsko pleme? :eek:

Postoje nazivi za Poljsku Vandalija, ali njih nema puno i nema ih u Srednjem vijeku; ta terminologija je novija, od Novog vijeka. O tome, mnogo vise detalja ces pronaci ovdje.

. Što se tiče germanskih monarha ja sam ih sve naveo, a ti, kao shortminded person, vrati se, pa nađi tu moju listu. Žalosno je što kao istoričar nisi čuo za Odoakra i Fall Of Rome. Zbog toga Srbe i dan danas mrze! Kolektivno pamćenje je čudo!

O kojim 'svim germanskim monarsima' pricas? Ovdje je rijec samo o jednom, Odoakru, odnosno o Odoakru i alanovandalskom kralju Gajzeriku.

Ako izgledam ogranicenih perspektiva i nesposoban da sagledam sve sire, potrudicu se da se popravim i otvorim svoj um na sire mogucnosti. Upucujem slican poziv i tebi. Ako mi se dostave odgovarajuci argumenti, naravno da cu svoje misljenje i promijeniti.

Pomoglo bi mi mnogo kada bih znao o kojoj listi kraljeva to pises. Za Odoakra naravno da znam, kao i sve stvari koje su poznate za njega; njegov cijeli zivot pocev od mogucih najranijih pocetaka angazovanja kao pljackasa koji sa Normanima predvodi haranje po Galiji boreci se protiv Rimljana i Franaka , do atentata na njega koji je izvrsio u Odoakrovoj palati Laretum u Raveni licno Teodorih Veliki.

Poslednja izmena:
Sanskrit je nastao iz drevnog srbskog jezika. Hiljade godina su prosle, srbski jezik je kroz milenijume evoluirao do savrsenstva u vrijeme procvata usmene narodne knjizevnosti, da bi kroz skolske sisteme modernog vremena i globalizaciju poceo da stagnira i odumire.

Rekli smo da rijec sanskrita AMA znaci SNAGA, MOC, NASILJE

Kazes da rijec AMAZONA (AMAZONKA) nije srbska tvrdeci da rijec AMA ne pripada srbskom jeziku pa se pozivas na slicnu rijec turskog jezika AMAN. Hajde da i to preispitamo!

Drevna srbska rijec AMA sa znacenjem SNAGA, MOC, SILA u konkretnom primjeru tipa "AMA, sta je tebi," nosi u sebi svu snagu govornikovog emotivnog naboja kazanog kroz cudjenje.

Turska rijec "aman" je rijec trazenja milosti u slabosti govornika. Dakle si fulao 100% i umjesto bijelog, ti si pokazao crno. Tako to biva kad rijec osmatras po njenom obliku, a ne ulazis u njeno sustinsko semanticko znacenje.

Pogledajmo sad nasu rijec ZAMARATI. Hajde da vidimo njenu morfologiju:

Z-AMA-RATI

Z je od S: S-AMA-RATI

AMA = SNAGA

RATI (sanskrit) = nevolja, RAT

Kad spoljni ili inutrasnji razlog neprirodno opterecuje tijelo, tijelo se pocne ZAMARATI, tj. Nase tijelo je u ratu sa necim sto ga neprirodno opterecuje. U ratu zaracene strane nastoje jedna drugoj oduzeti, ukinuti zivotnu snagu, zeli jedna drugu da T-AMA-NI.

I zbog toga i radi toga, Mrkalju, ne budi nevjeran, negu budi vjeran i uci!

E tako mi reci. Sad si mi razjasnio!

................................................................................................................................................................................................................................................

Jesam li ja to dobro razumio, ili ti smatras da su se Srbi doselili u pradomovinu Germana prije samih Germana, i to prije ledenog doba? :eek:

.................................................................................................................................................................................................................................................
.

------------
Slavene, jes' da ovi lupaju ali si ovde omasio jer 20 vekova (2000g. pne) nije pre ledenog doba koje je bilo oko 10 000g pne tj. 100 vekova.

Veliki pozdrav i svaka cast na trudu.

------------
Slavene, jes' da ovi lupaju ali si ovde omasio jer 20 vekova (2000g. pne) nije pre ledenog doba koje je bilo oko 10 000g pne tj. 100 vekova.

Jao jeste, potpuno si u pravu, pogresno sam proracunao u glavi (ispade mi 25.000 godina) :D

Dakle, izvinjavam se za pogresnu racunicu supertruperu i svima i onda mijenjam svoje pitanje na iskljucivo - kakva migracija Srba u Skandinaviju prije Germana?

Tužno je Slavene da nisi ni Gibona pročitao i njegovo maestralno delo Uspon i pad Rimskog carstva. Da si ga pročitao znao bi da je Rim definitivno srušio Odokar kralj Alana i Vandala. Dakle, Gibona u ruke, pročitaj pa se javi. Ovde se podrazumeva da oni koji diskutuju bar nešto znaju. Gajzerih je germanizam od Cezar, odnosno docnije Kajzer. (Gajzer, Gajzerih, znače isto što i Cezar, Kajzer, odnosno po naški Kosar).
Razlike između Srba i Srba suštinski nema bili oni sarmatski, lužički ili balkanski.
Što se tiče istoričara Milanovića nisam njegov zastupnik a ti bi, krajnje je vreme, trebalo da pročitaš njegove knjige a ne da mene zapitkuješ svaki čas ili izvlačiš nekonsistentne zaključke na koje me doista mrzi da odgovaram. Još tvoje nepoznavanje Odokara i kad je palo RC stvari krajnje komplikuju. Jes, pade 476 od strane Odokara koji je vladao 15 godina a onda ga prepustio jer je otišao u Dalmaciju, sve do Morave kako već napisah.

------------

Konačno da neko Slavena vadi iz bule; al, dragi moj biciklisto, ovde svi voze nabudžene motore i teško ćeš ti sa dve pedale da nešto ispedališ u slavu BB škole i mučenika Slavena koji pade na njen oltar. Hebiga, nije jedini.

Gajzerih je germanizam od Cezar, odnosno docnije Kajzer. (Gajzer, Gajzerih, znače isto što i Cezar, Kajzer, odnosno po naški Kosar).

Ne, to nije tacno. Vecina germanskih kraljeva nosi imena koja zavrsavaju na -rik:

- Vandalski (+alanski od 429. god): Gunderik, Gizerik, Hunerik, Hilderik; - ostrogotski: Teodorik, Erarik; - vizigotski: Alarik, Sigerik, Teodorik, Eurik, Amalarik, Viterik, Hilderik; - franacki: Askarik, Hlodorik, Hilderik, Hararik, Hilperik, Teuderik; - burgundski: Gunderik, Hilperik, itd...

-rik svrsetak germanskih kraljeva predstavlja germansko reiks, sto znaci kralj, vladar; rijec je indo-evropskog korijena, istog kojeg je npr. keltsko riks (npr. Vercingetoriks ili Dumnoriks), ili pak latinsko reks. Tako npr. cuveni vizigotski vladar Alarik, ustvari prema etimoloskoj analizi se zove 'vladar svega', a bukvalno na srpski Alarik bi bio prevodjen kao Svevlad. Teodorih/Teuderik (moderni oblik ovog imena je Ditrih) predstavlja slozenicu rijeci Thiuda- i -reiks, a to bukvalno znaci 'vladar naroda'. Ne znam kojom se to lingvistickom metodom dobija 'Kajsar' od 'Gizerik', kada se Gizerih ne javlja niti jedan jedini put tako sto si naveo, kao 'Gajzer', i kada je opste-germanski sufiks -rik odvojeni dio slozenice sam za sebe:

books

Razlike između Srba i Srba suštinski nema bili oni sarmatski, lužički ili balkanski.

A sta onda ovo znaci?

U tvom poimanju srpske istorije preči te jedna stvar a to je da su Srbi (Sarmati) bili ogroman narod; tj. postoje paralelno Sarmatski Srbi i Lužički Srbi.

:dontunderstand: Ako nema razlika, cemu onda razdvajanje Sarmatskih i Luzickih Srba? :think:

Što se tiče istoričara Milanovića nisam njegov zastupnik a ti bi, krajnje je vreme, trebalo da pročitaš njegove knjige a ne da mene zapitkuješ svaki čas ili izvlačiš nekonsistentne zaključke na koje me doista mrzi da odgovaram.

Izvinjavam se. Od sada cu se skoncentrisati iskljucivo na stvari koje ti pises, bez osvrte na Milanovica, izuzev ako ga ti citiras. Meni se ucinilo da ti jesi Milanovicev zastupnik, po hvalospjevnim komentarima i brojnim temama posvecenim njemu, te reklamiranju njegove promocije novih knjiga.

Podsjeticu te da si ti taj koji je njega uveo u diskusiju na ovaj forum, spomenuvsi da je cuvenu profesorku Fanulu Papazoglu raskrinkao kao diletanta i falsifikatora, te obecao da ces opisati tacno sto je Milanovic o pokojnoj profesorki napisao, ali to nikada do sada nisi ucinio.

Tužno je Slavene da nisi ni Gibona pročitao i njegovo maestralno delo Uspon i pad Rimskog carstva. Da si ga pročitao znao bi da je Rim definitivno srušio Odokar kralj Alana i Vandala. Dakle, Gibona u ruke, pročitaj pa se javi. Ovde se podrazumeva da oni koji diskutuju bar nešto znaju.

Još tvoje nepoznavanje Odokara i kad je palo RC stvari krajnje komplikuju. Jes, pade 476 od strane Odokara koji je vladao 15 godina a onda ga prepustio jer je otišao u Dalmaciju, sve do Morave kako već napisah.

Vrlo dobro poznajem Odoakra i vecinu istorijskih podataka vezanih za njega. Znam vrlo dobro za Gibonovu, mozda najljepse ikada napisanu, istoriju staroga Rima; ali ti bi trebalo da znas da je, iako kapitalno djelo, napisano jos u XVIII stoljecu i daleko prevazidjeno razvojem istoriografske nauke. Mnoge zablude su u medjuvremenu otkrivene, a da ne pominjemo i pregrst istorijskih izvora, do tada nepoznatih. A djelo itekako da jesam procitao, sto se bogami ne moze nikako reci i za tebe.

Gibon ne pise da je Odoakar bio niti car ni kralj Vandala i Alana. On ne pise nigdje da je Odoakar spalio Rim, i on nigdje ne pise da je Odoakar poharao Italiju sa Burgundima i Svevima (???), niti igdje pise da je on otisao u Dalmaciju / stigao do Velike Morave. Ne znam zbog kojeg razloga lazes, da li namjerno ili nenamjerno, ali to u ovom slucaju prevazilazi sve granice; postajes patetican i smijesan do nevjerovatnih razmjera.

P. S. Molim te, nauci da citiras vise. Poslije toliko vremena na forumu, to ti i dalje ne polazi za rukom... :roll:

Poslednja izmena:
Dakle, Gibona u ruke, pročitaj pa se javi.

Bolje bi bilo da se to ucinis ti. Ovdje se moze procitati cjelokupno kapitalno djelo Gibona, a slijede svi izvodi u kojima se spominje Odoakar:

books

books

books

books

books

books

books

books

books

books

books

Dakle, nikakvi 'Vandali' ili 'Alani', nikakve budalastine...da si procitao i sam Gibonovo djelo, znao bi i sam ove cinjenice, kao i cinjenicu da Odoakar nije bio nikakvi stranac, a pogotovo ne neki strani vladar, vec u sluzbi Rima. Znao bi da je Odoakar bio vojni zapovjednik federatske jedinice Herula i da je, zajedno sa odredima Rugijaca i Skira, i uz samu rimsku vojsku, izvrsio prevrat i zbacio cara Romula Avgustula, nakon cega je dobio od istocnoga cara, Zenona, dobio potvrdu da upravlja Italijom, bez postavljanja novoga cara za Zapad. Tehnicki, za Zapad je ostao jos car Julije Nepot, koji se suprotstavljao Odoakru iz Dalmacije, koja je predstavljala Nepotovo uporiste.

Postoji jedna opsta zabluda; ta je da je Rim srusio neki toboze strani vladar koji je poharao Rim i cijelu Italiju, pa i sam grad zestoko popljackao. Istina je medjutim, sasvim drugacija. Ovo je vrlo dobro znao i sam Gibon u 18. vijeku, a da si zaista i procitao njegovo djelo, a ne samo se ovdje pravio kako bi ispao pametan, znao bi to i sam (kao i da si procitao onu knjigu od Bjurija koji sam ti bio poslao, a koju si i sam nahvalio da je dosta dobra ako me pamcenje dobro sluzi):

books

Još nešto, tobožnji Teodorihov (Todorov) atentat na Odokara je čista izmišljotina BB škole, njih dvojica su bili u ajmo reć korektnim odnosima i Odokar mu je prepustio vladanje Italijom. Možeš li navesti koji savremenik piše o atentatu? Neki lik iz Vatikana, pretpostavljam, u XI veku kad već uveliko prepravljaju spise.

Dakle, vladar Italije i njegov najveci smrtonosni neprijatelj su bili u 'korektnim odnosima'? Pa je li ti znas da su oni tri godine ratovali po Italiji? :eek:

Nije tacno da je to izmisljotina BB skole. Kao prvo, BB skole u XI v. nema, tako da to ne bi ni moglo da bude izmisljotina, ako je tadasnja konstrukcija. Medjutim, to nije slucaj. Glavni i za pozni period jedini narativni izvor za gotsku vladavinu u Italiji, pa i samog Teodorika Velikog, Anonymus Valesianus ('Excerpta Valesiana'), spominje taj dogadjaj u svom drugom dijelu (Theodoriciana ili 'Chronica Theodoriciana'), koje pokriva period 474-526. godine. Djelo je nastalo mnogo prije XI st., jos u 6. vijeku, najvjerovatnije nesto poslije 555. godine (posto je Rimsko carstvo povratilo Italiju u vrijeme Justinijana), iz pera nepoznatog autora. Evo ti i citata iz Teodorikiane o samom sukobu izmedju Odoakra i Teodoriha.

Zeno itaque recompensans beneficiis Thodericum, quem fecit patricium et consulem, donans ei multum et mittens eum ad Italiam. Cui Theodericus pactuatus est, ut, si victus fuisset Odoacar, pro merito laborum suorum loco eius, dum adveniret, tantum praeregnaret. Ergo superveniente Theoderico patricio de civitate Nova cum gente Gothica, missus ab imperatore Zenone de partibus Orientis ad defendendam sibi Italiam.

Cui occurrit venienti Odoacar ad fluvium Sontium, et ibi pugnans cum eodem, victus fugit et abiit in Veronam et fixit fossatum in campo minore Veronense V kalendas Octobres. Ibique persecutus est eum Theodericus, et pugna facta, ceciderunt populi ab utraque parte; tamen superatus Odoacar fugit Ravennam pridie kalendas Octobres.

Et perambulavit Theodericus patricius Mediolanum, et tradiderunt se illi maxima pars exercitus Odoacris, nec non et Tufa magister militum, quem ordinaverat Odoacar cum optimatibus suis kal. April. Eo anno missus est Tufa magister militum a Thoederico contra Odoacrem Ravennam. Veniens Faventiam, Tufa obsedit Odoacrem cum exercitu, cum quo directus fuerat; et exiit Odoacar de Ravenna, et venit Faventiam, et missi sunt in ferro, et adducti Ravennam.

Fausto et Longino. His consulibus Odoacar rex exiit de Cremona et ambulavit Mediolanum. Tunc venerunt Wisigothae in adiutorium Theoderici, et facta est pugna super fluvium Adduam, et ceciderunt populi ab utraque parte et occisus est Pierius comes domesticorum III idus Augustas, et fugit Odoacar Ravennam, et mox subsecutus est eum patricius Theodericus veniens in Pinetam et fixit fossatum, obsidens Odoacrem clausum per triennium Ravenna, et factum est usque ad sex solidos modius tritici. Et mittens legationem Theodericus, Festum, caput senati, ad Zenonem imperatorem, et ab eodem sperans vestem se induere regiam.

Olybrio V. C. Cons. Hoc consule exiit Odoacar rex de Ravenna nocte, cum Herulis ingressus in Pinetam in fossatum patrici Theoderici, et ceciderunt ab utraque parte exercitus, et fugiens Levila, magister militum Odoacris, occisus est in fluvioi Bedente; et victus Odoacar fugit Ravennam id. Iul. Igitur coactus Odoacar dedit filium suum Thelanem obsidem Theoderico, accepta fide securum se esse de sanguine. Sic ingressus est Theodericus et post aliquot dies, dum ei Odoacer insidiaretur, detectus ante ab eo praeventus in palatio, manu sua Theodericus eum in Lauretum pervenientem gladio interemit. Cuius exercitus in eadem die iussu Theoderici omnes interfecti sunt, quivis ubi potuit reperiri, cum omni stirpe sua. Et moritur Constantinopolim Zeno imperator, et factus est imperator Anastasius.

Dakle, prema Valoanskom anonimu (neki pisac iz sjeverne Italije, najvjerovatnije Ravene, koji je sakupio sedam razlicitih tekstova i njih pridodao originalnom djelu Origo Constantini [imperatoris], napisanom i prije samog Odoakrovog zivota), Teodorik je licno, macem, ubio Odoakra. Valoovog anonima je, inace, koristio cak i tvoj voljeni Gibon, koji ne spori da je Odoakra uklonio Teodorik... :rtfm:

P. S. Teodorik-Todor?!? :D

Poslednja izmena:
Зар нису Теодорици, Тјудори, Фјодори, Федори и слични уствари варијанте имена Тодор? А оно је настало по Великом Тодору и Тодорцима, демонским бићима из србске митологије, који су и данас празнују, делом кроз хришћанског свеца Св. Теодора, а делом кроз претхришћанске обичаје током Тодорове Недеље...

Зар нису Теодорици, Тјудори, Фјодори, Федори и слични уствари варијанте имена Тодор? А оно је настало по Великом Тодору и Тодорцима, демонским бићима из србске митологије, који су и данас празнују, делом кроз хришћанског свеца Св. Теодора, а делом кроз претхришћанске обичаје током Тодорове Недеље...

Ne.

-rik svrsetak germanskih kraljeva predstavlja germansko reiks, sto znaci kralj, vladar; rijec je indo-evropskog korijena, istog kojeg je npr. keltsko riks (npr. Vercingetoriks ili Dumnoriks), ili pak latinsko reks. Tako npr. cuveni vizigotski vladar Alarik, ustvari prema etimoloskoj analizi se zove 'vladar svega', a bukvalno na srpski Alarik bi bio prevodjen kao Svevlad. Teodorih/Teuderik (moderni oblik ovog imena je Ditrih) predstavlja slozenicu rijeci Thiuda- i -reiks, a to bukvalno znaci 'vladar naroda'.

Todor predstavlja malo vise srbizovanu varijaciju originalno grckog imena Teodor. Ona je slozenica dvije rijeci: theo i [/I]doron[/I].

Bukvalni prevod 'Theodora' na nas jezik glasi Bozidar (jedan primjer s kraja XVIII i pocetka XIX st. - Bozidar Grujovic, odnosno Teodor Filipovic).

Medjutim, dok je to ime slozenica rijeci 'teo' i 'dor', to nije slucaj sa Teodorikom - gdje je spoj u 'teodo' i 'rik'. Korijen Teodorikovog imena (ako odbacimo kraljevsku sufiks -reiks) lezi u opste-narodnom terminu teud; rijeci koja je oznacavala i oznacava i dalje narod u Germana. Tog korijena je i naziv Tevtonci (koristen kao naziv za Njemce u Srednjem vijeku; ali i latinski naziv za Njemce - Teodisani valjda, mada nisam potpuno siguran), kao i nazivi koje danas Njemci, Austrijanci i Holandjani koriste za sebe (Deutsh). Moderni naziv ovog imena nije Teoodor ni slicno, vec Ditrih (Dietrich). .

Istinitu tvrdnju si izrekao za termin Teodor a neistinitu za termin RIX ( po tome bi svi Gali bili kraljevi).

Pa, Lesandre, zar su svi Gali nosili imena koja su se zavrsavala sa -riks?

To je slucaj samo i jedino sa istaknutim vodjima.

Npr. Vercingetoriks, odnosno ver-cingeto-riks, znaci kralj nad-ratnik, ili Veliki kralj ratnik (u engleskom postoji dobra rijec za nju, koja nama nedostaje, warlord).

Pa, Lesandre, zar su svi Gali nosili imena koja su se zavrsavala sa -riks?
.

Kao što sam rekao za to ti treba dokaz jer :

VERGOBRET nije kralj nego je izabrani druid koji ima vrlo velike ingerencije. 60. godine , na osnovu zapisa Julija Cezara Dumnorix je bio vergobret Eduija a nasledio ga je Liskus.
Na drugoj strani kod Trevira je 54. Indutiomaros bio vergobret a nasledio ga je Cingetorix.

Kao što se vidi , ovde Dumnorix nije bio plemenitiji od Liskusa, a imao je isto poreklo kao i Divitijakus
books

Tvoj Vercingerorix je bio sin Celtilosa, zašto Celtilos nije imao X ako je iz kraljevske familije?

Poslednja izmena:
Alani su, kako piše E,Gibon, zavideli svojoj sabraći u Galiji, Španiji i Africi, čije je pobedničko oružje steklo nezavisnu i trajnu baštinu. Stoga je kralj Odokar, tražio od Oresta, oca poslednjeg cara Zapada da mu se odmah ustupi trećina italijanskog zemljišta. Odoakar, Odokar, je rana verzija srpskog imena (za) Vida, Zavida i označava pripadnika boga Vida. Od oka dar (poklon) je vid, odatle ime Odokar. Ovo ime označava i onoga koga krasi razum (vid); vredi i tumačenje da označava poštovaoca boga Vida sa reke Volge - ova reka je nekada nosila ime Ra, a njene obale je dugo vremena nastanjivalo alansko pleme. Slovenska verzija je Otokar (prelaz glasa "d" u "t").
:) Orest je imao posede u Panoniji i, kada je ta provincija dodeljena Hunima, stupio je u Atilinu službu, na mesto sekretara. Često je boravio u Carigradu kao njegov izaslanik. Atilinom smrću, Orest je ponovo bio slobodan i stupio je u službu efemernog cara Julijana Neposa (Nepot, 474-475). Nepot mu je dodelio čin patricija i vrhovnog vojnog zapovednika. Nepotovom abdikacijom Orest je postao regent i na presto doveo svog sina Romula Avgustula (475-476). Odokar je Avgustu pružio mogućnost da bira hoće li biti rob ili žrtva svojih varvarskih osvajača. Opasno savezništvo sa Srbima ugnjetavalo je i urušavalo poslednje ostatke rimske slobode i dostojanstva. Orest je odbio Odokarev zahtev i povukao se u utvrđen grad Paviju, biskupsko središte svetog Epifanija.
:rumenko: Alanski kralj Odokar je smesta opseo Paviju i serijom napada je osvojio na juriš. Grad je opljačkan, a Orest je hrabro poginuo braneći svoj dom. U isto vreme, njegov brat Pavle je smrtno stradao, u obračunu sa srpskim trupama kod Ravene. Tu je uhvaćen i Orestov sin Avgustul koji je, nezaštićen, molio Odokara za milost. Pobednik ga je poštedeo odredivši mu godišnji prihod od 6000 zlatnika i Lukulov dvorac u Kampaniji kao mesto progonstva i budućeg, povučenog života. Pre toga, Odokar je naterao Avgustula da podnese ostavku pred Senatom koji više nije imao nikakvih moći; bila je to predstava u kojoj je odigravan rimski slobodni duh i ustavna forma.
:ok:Nesrećni Avgustul je nateran da napiše zvaničnu izjavu po kojoj Rimu više ne trebaju carevi; u ime naroda i svoje ime, on je pristao da središte vaseljenskog carstva bude preneseno iz Rima u Carigrad . Rimljani su se odrekli prava da sebi biraju gospodare milostivo pozvavši Odokara da mu dodele titulu patricija i upravu nad italijanskom dijacezom. Odokar je sa zahvalnošću prohvatio carske insignije, svete ukrase prestola i palate. Rex Alanorum et Vandalorum je postao kralj Italije 4.9.476.g. Ovo je značajan datum jer je tada kralj srpskog plemena Alana zbacio, u Raveni, sa prestola Romula Avgustula, poslednjeg rimskog cara. Time je prestalo da postoji zapadno Rimsko carstvo, završio se stari vek i otpočeo je srednji. Vatikan ni do dana današnjeg nije varvarima oprostio Odokarov trijumf.
:rtfm:Nastaviće se! (M.Milanović, Srpski stari vek, Vandalija 2008)
:sad2: Zgrožen Slavenovom BBejstvom i pravom SAŠ fobijom, u nekoliko nastavaka ću prikazati ko je bio Odokar i kakav je njegov značaj za srpsku i svetsku istoriju. Ona Slavenova pisanija ne samo da ne odgovara činjenicama već je prava papazjanija jer taj čovek uopšte ne razume istoriju niti je shvata. Žalosno!

Bravo! To je Todorova subota!

http://www.sv-jelisaveta.org.rs/holidays_alone.php?ArticleId= 428

Alani su, kako piše E,Gibon, zavideli svojoj sabraći u Galiji, Španiji i Africi, čije je pobedničko oružje steklo nezavisnu i trajnu baštinu. Stoga je kralj Odokar, tražio od Oresta, oca poslednjeg cara Zapada da mu se odmah ustupi trećina italijanskog zemljišta. Odoakar, Odokar, je rana verzija srpskog imena (za) Vida, Zavida i označava pripadnika boga Vida. Od oka dar (poklon) je vid, odatle ime Odokar. Ovo ime označava i onoga koga krasi razum (vid); vredi i tumačenje da označava poštovaoca boga Vida sa reke Volge - ova reka je nekada nosila ime Ra, a njene obale je dugo vremena nastanjivalo alansko pleme. Slovenska verzija je Otokar (prelaz glasa "d" u "t").
:) Orest je imao posede u Panoniji i, kada je ta provincija dodeljena Hunima, stupio je u Atilinu službu, na mesto sekretara. Često je boravio u Carigradu kao njegov izaslanik. Atilinom smrću, Orest je ponovo bio slobodan i stupio je u službu efemernog cara Julijana Neposa (Nepot, 474-475). Nepot mu je dodelio čin patricija i vrhovnog vojnog zapovednika. Nepotovom abdikacijom Orest je postao regent i na presto doveo svog sina Romula Avgustula (475-476). Odokar je Avgustu pružio mogućnost da bira hoće li biti rob ili žrtva svojih varvarskih osvajača. Opasno savezništvo sa Srbima ugnjetavalo je i urušavalo poslednje ostatke rimske slobode i dostojanstva. Orest je odbio Odokarev zahtev i povukao se u utvrđen grad Paviju, biskupsko središte svetog Epifanija.
:rumenko: Alanski kralj Odokar je smesta opseo Paviju i serijom napada je osvojio na juriš. Grad je opljačkan, a Orest je hrabro poginuo braneći svoj dom. U isto vreme, njegov brat Pavle je smrtno stradao, u obračunu sa srpskim trupama kod Ravene. Tu je uhvaćen i Orestov sin Avgustul koji je, nezaštićen, molio Odokara za milost. Pobednik ga je poštedeo odredivši mu godišnji prihod od 6000 zlatnika i Lukulov dvorac u Kampaniji kao mesto progonstva i budućeg, povučenog života. Pre toga, Odokar je naterao Avgustula da podnese ostavku pred Senatom koji više nije imao nikakvih moći; bila je to predstava u kojoj je odigravan rimski slobodni duh i ustavna forma.
:ok:Nesrećni Avgustul je nateran da napiše zvaničnu izjavu po kojoj Rimu više ne trebaju carevi; u ime naroda i svoje ime, on je pristao da središte vaseljenskog carstva bude preneseno iz Rima u Carigrad . Rimljani su se odrekli prava da sebi biraju gospodare milostivo pozvavši Odokara da mu dodele titulu patricija i upravu nad italijanskom dijacezom. Odokar je sa zahvalnošću prohvatio carske insignije, svete ukrase prestola i palate. Rex Alanorum et Vandalorum je postao kralj Italije 4.9.476.g. Ovo je značajan datum jer je tada kralj srpskog plemena Alana zbacio, u Raveni, sa prestola Romula Avgustula, poslednjeg rimskog cara. Time je prestalo da postoji zapadno Rimsko carstvo, završio se stari vek i otpočeo je srednji. Vatikan ni do dana današnjeg nije varvarima oprostio Odokarov trijumf.
:rtfm:Nastaviće se! (M.Milanović, Srpski stari vek, Vandalija 2008)

Dakle, i sam priznajes da si lupio glupost kada si rekao da je Odoakar bio 'car Vandala i Alana'? :think:

Vidim, odustao si i od svoje pocetne teze da je Odoakar spalio Rim i popljackao Italiju uz Vandale, Burgudne i Sveve? Dobro je sto napredujemo, jer ovako i ti ucis.

Navedi mi, na kojoj stranici Gibon piše o Odoakru kao kralju Alana[/I}! :rtfm:

:sad2: Zgrožen Slavenovom BBejstvom i pravom SAŠ fobijom, u nekoliko nastavaka ću prikazati ko je bio Odokar i kakav je njegov značaj za srpsku i svetsku istoriju. Ona Slavenova pisanija ne samo da ne odgovara činjenicama već je prava papazjanija jer taj čovek uopšte ne razume istoriju niti je shvata. Žalosno!

Ubuduce sacuvaj ovakve komentare za sebe i ne dijeli ih vise sa forumasima. Izuzetno si naivan ako mislis da se iko slaze sa tvojom gornjom konstatacijom; ovdje se svi upravo zgrozavamo glupostima koje, ti, iznova i iznova pises:

Tužno je Slavene da nisi ni Gibona pročitao i njegovo maestralno delo Uspon i pad Rimskog carstva. Da si ga pročitao znao bi da je Rim definitivno srušio Odokar kralj Alana i Vandala.

Supertruper, koji ti je vrag? Je l' ti imas neke probleme van foruma, pa ih iskaljavas ovako na drugim ljudima?

P. S. Nauci vise citirati!

Poslednja izmena:
Kao što sam rekao za to ti treba dokaz jer :

VERGOBRET nije kralj nego je izabrani druid koji ima vrlo velike ingerencije. 60. godine , na osnovu zapisa Julija Cezara Dumnorix je bio vergobret Eduija a nasledio ga je Liskus.
Na drugoj strani kod Trevira je 54. Indutiomaros bio vergobret a nasledio ga je Cingetorix.

Kao što se vidi , ovde Dumnorix nije bio plemenitiji od Liskusa, a imao je isto poreklo kao i Divitijakus
books

Lesandre, Vergobret je plemenski poglavica; to je onaj ko drzi vlast, vladalac, kralj. To se i vidi kod Cezara.

Tvoj Vercingerorix je bio sin Celtilosa, zašto Celtilos nije imao X ako je iz kraljevske familije?

Pa nije svaki vladar svijeta imao nastavak -kralj- pobogu, :D to je samo nacin konstrukcije.
Drugi kralj Vizigota se kako zvao - Ataulf. Ni tu nema nastavka -rik. Sljedeci se, pak, zvao Valija, a izmedju dvojice Teodorika vladao je Torismund.

Takva logika bi znacila da svaki vladar koji nema nastavak -r(e)ik(s) u Germana ili -riks u Kelta, nije vladar, a to prosto nije tacno. Franacki vladari su samo u par slucajeva imali vladare sa -rik sufiksom; kada sam to napomenuo, naglasio sam da je u pitanju vecina, a ne svi.

Istog porijekla je i indijska rijec 'radza'. Nije svaki hindu vladar imao 'radža' u sklopu svoga imena; kao npr. Dundiradža.

Kosar je starijer od rex ali je to za Slavena špansko selo. Quien sabe?

Ma kakav vise Kosar? Kakve to ima veze sa ovom diskusijom? Ti i sam ionako tvrdis da je Odoakar vladao Vandalima, a ne Gizerik...taj dio tu te uopste nisam shvatio, je l' ti to smatras da je Gizerik samo nadimak Odoakra, ili sta?

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back