cronnin
Veoma poznat
- Poruka
- 13.795
Šta s tim?
Ništa, samo sam primetio reč banat u korenu, mnogo ranije od prvog spomena titule.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Šta s tim?
Kada su uopšte balkanci masovnije naseljavali Italiju?
Da pretpostavimo da će procene starosti dobiti naučnu potvrdu, što zasad nije slučaj.
Pre 2500 godina nije bilo Slovena; na istorijsku scenu stupaju tek 1000 godinai kasnije.
Da li se ta grupa širila sa Juga na Sever ili sa severa na jug ne znamo.
Ili iz centra na sve strane,
Ono što se čini izvesnim je da je ova grana, u vreme ekspanzije Slovena, VI i VII vek, bila deo slovenskog sveta.
A moguće je i da se ranije raslila na prostoru koji će u Srednjem veku popuniti Sloveni.
A najverovatnije je da su neki ogranci, u 4. i 5. veku učestvovali u etnogenezi Slovena.
Podunavska teorija o poreklu Slovena sva ova pitanja najelegantnije rešava.
No, daleko smo od puzdanih zaključaka.
Jedno su naučna istraživanja, a drugo forumaška naklapanja, rodoslovci i ostalo.A kada sam ja pisao oprez sa tom genetikom, vi ste me svi na nož dočekivali i opisivali konzervativcem, tipičnim historikom, retrogradnim i kako li sve ne..
![]()
Stanovništvo Srbije je dominantno autohtono. To vidimo posmatrajući žensku genetiku.
Kada posmatramo mušku stranu, vidimo genetiku dominantnih rodova u raznim vojnim družinama; od kojih su mnoge upale sa severa.
Zgodan je primer knez Bona.
On je sa svojom družinom otišao iz Istočne Srbije, da bi, za račun Franaka, vršio vlast u delu današnje Hrvatske.
"Јок бре"? Па не би требао да се тако изражаваш. Ти си Београђанин.
Može li nešto detaljnije o ovome? Vidim i ti i zofr ste ostavljali komentare da smatrate samo mitohondrijsku DNK relevantnom, tj. daleko relevantnijom od ove preko Y hromozoma?
Koliko vidim, u Srbiji (ne računajući Kosovo) je najzastupljenija U5a1b1c, te da je, gledajući tu haplogrupu mitohondrijske DNK, najveća je srodnost stanovništva Srbije (bez Kosova) sa Dancima i Fincima?
Ne zam odakle ti to. Koji procenat?Može li nešto detaljnije o ovome? Vidim i ti i zofr ste ostavljali komentare da smatrate samo mitohondrijsku DNK relevantnom, tj. daleko relevantnijom od ove preko Y hromozoma?
Koliko vidim, u Srbiji (ne računajući Kosovo) je najzastupljenija U5a1b1c, te da je, gledajući tu haplogrupu mitohondrijske DNK, najveća je srodnost stanovništva Srbije (bez Kosova) sa Dancima i Fincima?
Ta je konstrukcija zapravo ipak samo neutemeljena pretpostavka, zasnovana na pogrešnom čitanju jednoga lista iz Loršovih anala i određenim arheološkim predviđanjima (ne i dokazima).
Ne zam odakle ti to. Koji procenat?
http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/03014460.2017.1287954?journalCode=iahb20
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ajpa.22670/abstract
Verovatno imamo najmanje prisustvo U5a HG od svih Slovenskih naroda.
Iako je zastupljena na ovim prosotima još od Lepenskog Vira.
Kao i U4, nje imamo najviše u odnosu na okruženje. Ima je dosta u Lepenskom Viru.
Rekao sam U5a. A pitanje je bilo za procenat U5a1b1c kojju si pominjao.http://www.eupedia.com/europe/european_mtdna_haplogroups_frequency.shtml
U5 za Srbiju (bez Kosova) je 9,4%. To je veća frekventnost od većine slovenskih naroda...nešto više ima u Hrvatskoj, pa potom Rusiji i najzastupljenije je u Slovačkoj.
Naravno, to je potpuno preskačući haplogrupu H, koja je nekako opšta i dominantna za manje-više čitavi region Evromediterana.
Rekao sam U5a. A pitanje je bilo za procenat U5a1b1c kojju si pominjao.
Kod nas je češća U5b.
U slovenskom svetu U4a1, kod nas U4a2, i još neke. I to nas izdvaja u odnosu na okruženje.
Očigledno nisi pogledao radove u prilogu.
Govorim oKako bih ih mogao pogledati nakon što sam napisao?![]()
Premali je uzorak. Samo stotinjak komada.
Koreni Slovena su u istočnom Halštatu.
:
Nowadays, I2a1 is five to ten times more common than G2a in Southeast Europe, while during the Neolithic period G2a was approximately four times more common. What can explain this complete reversal? [..] the principal determining event... was probably the Slavic migrations
Dakle, iako se izražava na početku tog YouTube dokumentarca jedna izrazito dobra namera, kojom se odbacuju i kritikuju gluposti, na kraju se opet spada na stereotipne priče istih od kojih se - navodno - vrši ograda.
I tako se i plasiraju lažni podaci i pod njima grade nekakve hipoteze.
Netačne su tvrdnje izrečene u ovom snimku kako o DNK, tako i nalazima fizičke antropologije. Naprotiv, što više napretuje genetika kao pomoćna naučna disciplina istoriji i što više sakupljamo rezultata zahvaljujući Srpskom DNK projektu i mnogim drugim sličnim poduhvatima, nekako ispada da su i naši geni sve više i više u službi tzv. Bečko-berlinske škole.
A što se tiče analize lobanja i kostiju, već je puno reči bilo potrošeno na ovom forumu o tome; citiraću jedan post radi podsećanja:
"Nisu prisutne brahikrane lobanje i nije konstantovana planokcipitalija, nasuprot konstatovanom dolihoranom kurvookcipitalnom antropoloskom tipu koji odgovara novopridoslim Slovenima."
![]()
Zivko Mikic, Antropoloski profil nekropole u Mravincima kod Splita, VAHD, 83, 1990, str. 231.
Pravo Wilkes zbori, Sloveni su dosljaci.
..arrheoloska nauka sasvim jasno tvrdi da je na Balkan u 6. i 7. vijeku medju kratkoglave i kockacte (brahikrane) upala populacija dugoglavih i u to doba duzinski-sirinski indeks lobanja kratkoglavih se smanjio, da bi se opet povecao nakon 13. vijeka, sto znaci da je doslo do mijesanja robustnog leptodolihomorfnog (tj. sjevernog) antropoloskog tipa sa brahikefalnim starosjediocima...
![]()
Z. Mikic, On the Anthropology of Historic Periods in Yugoslavia, Coll. Anthrop., 6, 1982, Zagreb, 207-221.
Koliko je meni poznato, ne postoje neki naučni radovi u novije vreme koji bi pobili ova dosadašnja razmatranja. Pokušao sam pronaći o kojem to skeletu iz ilirskog perioda sa Cetinja Đorđe Janković govori kao nekakvom krunskom dokazu, ali ništa nisam pronašao, tako da je verovatno ipak reč o dezinformaciji, odnosno da nema preteranog smisla to što je Janković tvrdio po različitim emisijama u poslednjoj fazi svog života.
P. S. Da bude vrlo smešno, dok se često tvrdi kako su društvene nauke u službi dnevne politike i, shodno svojoj nepreciznoj prirodi, pristupačnije različitim manipulacijama - što je samo po sebi tačno, naravno - prilično je smehotresna situacija kada se osvrnemo detaljnije na prirodne nauke, zato što sve, otprilike, govore kao da su u službi Bečko-berlinske škole.
Koreni Slovena su u istočnom Halštatu.
Od Pomoravlja do gornje Odre.
Srbe treba tražiti od Pomoravlja, pa uz Tisu i Moriša.
Istočni panonski basen, do Zakarpatja.
U 7. veku imamo seobu u Polablje (a ne obrnuto).
Dao sam komentar da dopunim ono što u klipu nedostaje.
Zašto si ga preskočio u citiranju?
Ovi u Lepenskom Viru jesu I2a, a I2a1b3 nisu ni mogli biti jer ta mutacija tada nije ni postojala.
Procenti nisu bitni.Zato što mi je promaklo ali ne vidim ni da si nešto tu konkretno naveo?
Ne razumem se u ove stvari preterano, ali koliko vidim na Slovenskom jugu daleko je u ta vremena bila zastupljenija G2a; nebrojeno više od I2a. Taj nalaz I2a koji pominješ ako sam dobro shvatio da je izvučen iz ostatka iz kulture Lepenskog Vira, predstavlja izrazitu manjinu.
Kada su se potomci I2a doselili na ova područja, odnosno bilo došlo do te promene u genetskoj strukturi većine stanovništva, ne znam; svakako govorimo o periodu posle tih drevnih neolitskih kultura. Mislim da nemamo dovoljno indoevropskih uzoraka da bi smo mogli ovo sve porediti sa mlađim paleo-Balkancima, ali za sada teorija da je ta mutacija I2a dospela na Balkan zajedno sa Slovenima je jedna od mogućijih tj. uverljivijih varijanti; zapravo, ako je mutacija dobro datovana, i najishodnija.
Procenti nisu bitni.
Etnička pripadnost nije zabeležena u genima.
Ova procena starosti naše grane nije jošuvek dobila naučnu potvrdu.
Ako je tačno, to bi značilo da je pre 2500g postojao samo jedan pojedinac koji je nosio ovu našu podgranu.
To ne znači da je on prvi Srbin, a da njegov otac, brat i ujak to nisu.
Isto tako ako sve HG vode poreklo od jednog pojedinca, i po muškoj i po ženskoj liniji, nije potvrda da je čovečanstvo nastelo od Adama i Eve; kako to protumači Zukorlić pre neki dan.
Populacije povremeno prolaze kroz uska grla, čime se izgubi veliki broj podgran da.
To što većina Srba pripada jednoj usamljenoj i mladoj I2a1b grani, ne znači da su Srbi nastali sa pojavom ove mutacije.
To pre govori da je muška populacija dosta stradala kroz istoriju.
O tome se radi.Nije etnička pripadnost zabeležena u genima, ali jeste jedan demografski diskontinuitet.
E sada, da li je ta demografska promena, koja je mogla biti posledica samo nekog značajnijeg doseljenja novog sloja stanovništva, bila u VI i VIi stoleću, ili možda nešto ranije (sumnjam da je docnije) to je pitanje na koje treba pokušati dati odgovora.
I naravno da su bitni procenti; pa ovde se (u genetici) upravo o tome i radi. :-) No, šta je moja poenta bila? To da je izrečena tvrdnja u tom video snimku da su genetska istraživanja dokazala da su Srbi (po muškoj liniji) mahom potomci neolitskih kultura - netačna. Neko će reći da su uzorci svih ovih istraživanja isuviše mali da bi konzistentniji zaključci mogli biti doneti i verovatno je i u pravu (nešto smo slično ti i ja pisali), u čemu je upravo i poenta; odakle onda tolike smelosti da se tako pompezno, bez ikakvih dokaza, iz nebuha izvlače autohtonističke interpretacije=