Novi grb Srbije

KOJI JE GRB BOLJI

• Ukupno glasova
    189
  • Anketa je zatvorena .
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Вероватно си у праву да није постојао изворник грба РС, али то не значи да се није знало како тај грб треба да званично изгледа. У званичној употреби, барем после рата, само је постојала ова верзија коју сам ја векторизовао, и понекад (у можда 10% случајева, ако и толико) она "друга верзија" коју помиње члан."Tresnjevo"). Ова верзија коју сам ја векторизовао се налазила на свим личним картама и другим званичним документима, на свим таблама испред државних зграда, у заглављу Службеног гласника РС и других званичних докумената. Просто речено, та верзија је била званична, јер се једино она користила за оне стварно битне државне сврхе.

Samo si delimično u pravu.

Pazi - i kad imaš izvornik dolazi do ispada i provuče se neko nestandardizovano rešenje. A kamoli kad nemaš izvornik...

Najčešće postoji rešenje koje se u najvećoj meri koristi, ali pitanje je koja je zaista ta mera...

U svakom slučaju ne postoji jedan grb R.Srpske jer nema izvornika...
Samo sam to hteo da kažem i moraš da se složiš sa mnom (kao što si već i uradio...)

Možemo mi onako da uzmemo da je jedan grb preovlađivao i da je bio na najvažnijim mestima, ali i dalje stoji ovo - nema izvornika, nema jedninstvenog grba.

Poslednja izmena:
Samo si delimično u pravu.

Pazi - i kad imaš izvornik dolazi do ispada i provuče se neko nestandardizovano rešenje. A kamoli kad nemaš izvornik...

Najčešće postoji rešenje koje se u najvećoj meri koristi, ali pitanje je koja je zaista ta mera...

U svakom slučaju ne postoji jedan grb R.Srpske jer nema izvornika...
Samo sam to hteo da kažem i moraš da se složiš sa mnom (kao što si već i uradio...)

Možemo mi onako da uzmemo da je jedan grb preovlađivao i da je bio na najvažnijim mestima, ali i dalje stoji ovo - nema izvornika, nema jedninstvenog grba.

Сигурно је постојала нека векторизована и стандардизована верзија грба РС у електронском облику у Влади РС, и ону су ту верзију користили за своје званичне документе, личне карте, возачке дозволе (док нису уведена заједничка лична документа БиХ), табле испред државних зграда, итд. Доказ за постојање такве стандардизоване верзије је јако велики број примера које сам навео овде, где се јасно види да се користи једна, те иста верзија грба, без икаквог одступања. Та званична, стандардизована верзија је вероватно изгубљена (или свакако нама није доступна) од како је укинут грб РС, али она јесте постојала.

Ја сам кренуо да правим ту векторизовану верзију на основу сећања. Није баш најверодостојније испала та моја прва верзија (Лима је јуче накачио тај мој први покушај овде на форуму), па сам онда кренуо да гледам примере тог грба на старим сликама (неке сам овде накачио), па сам средио ту прву верзију, добио коначну верзију и ставио сам је на Википедију.

Постоји један ЗВАНИЧНИ грб Републике Српске, јер је то грб који се у скоро свим случајевима користио у званичном промету. Да ли је постојала и та друга, незванична или "полу-званична" верзија? Да, јесте. Али, и пре него што је почела ова садашња прича са грбом Србије, нису ни све државне институције Србије (која је имала какав-такав изворник још од 2004.) користиле званичну верзију грба Србије. Неке, као што су Срећовићева или Кркобабићева министарства, су користила потпуно нестандардно решење (користе га и данас).

И пре доношења коначног изворника грба Србије 2010. године, постојао је привремени изворник, који није био до те мере прецизан као овај из 2010., али који јесте јасно показивао како треба да се нацрта и користи грб Србије. И поред тога, користила су се и друга решења, а користе се и данас. То што Република Српска јесте или није имала изворник, не значи да није постојала званична верзија грба. Она јесте постојала, а ови примери које сам навео на претходној страници то потврђују.

Poslednja izmena:
У сваком случају, ја сам доказао да нисам лажов, као што рече онај члан "Tresnjevo" (ја њега нисам вређао ни у једном тренутку, чак ни кад је он мене почео да најстрашнијим именима назива), мада морам приметити да се нико жив није сетио да нешто каже против тешких увреда и клевета које је тај члан мени упутио, али се јесу сетили да се одмах, и то под хитно, јаве, али само након што сам ја почео себе да браним. Веома интересантно.

Сигурно је постојала нека векторизована и стандардизована верзија грба РС у електронском облику у Влади РС, и ону су ту верзију користили за своје званичне документе, личне карте, возачке дозволе (док нису уведена заједничка лична документа БиХ), табле испред државних зграда, итд. Доказ за постојање такве стандардизоване верзије је јако велики број примера које сам навео овде, где се јасно види да се користи једна, те иста верзија грба, без икаквог одступања. Та званична, стандардизована верзија је вероватно изгубљена (или свакако нама није доступна) од како је укинут грб РС, али она јесте постојала.

Ја сам кренуо да правим ту векторизовану верзију на основу сећања. Није баш најверодостојније испала та моја прва верзија (Лима је јуче накачио тај мој први покушај овде на форуму), па сам онда кренуо да гледам примере тог грба на старим сликама (неке сам овде накачио), па сам средио ту прву верзију, добио коначну верзију и ставио сам је на Википедију.

Постоји један ЗВАНИЧНИ грб Републике Српске, јер је то грб који се у скоро свим случајевима користио у званичном промету. Да ли је постојала и та друга, незванична или "полу-званична" верзија? Да, јесте. Али, и пре него што је почела ова садашња прича са грбом Србије, нису ни све државне институције Србије (која је имала какав-такав изворник још од 2004.) користиле званичну верзију грба Србије. Неке, као што су Срећовићева или Кркобабићева министарства, су користила потпуно нестандардно решење (користе га и данас).

И пре доношења коначног изворника грба Србије 2010. године, постојао је привремени изворник, који није био до те мере прецизан као овај из 2010., али који јесте јасно показивао како треба да се нацрта и користи грб Србије. И поред тога, користила су се и друга решења, а користе се и данас. То што Република Српска јесте или није имала изворник, не значи да није постојала званична верзија грба. Она јесте постојала, а ови примери које сам навео на претходној страници то потврђују.

Ma mi se razumemo - sve ovo stoji i ja to znam...

Ja sam samo tebi hteo da kažem da kad ne postoji zvanična verzija grba kao što je sada kod nas (uređena ustavom, zakonom, uredbom i izvornikom) ne možeš da kažeš da je grb jedan.
To sam hteo da kažem jer si ti insistirao da je postajao istorijski grb Srpske, a to, ipak priznaćeš, ne možeš da kažeš... Jer nije bio samo jedan (iako je jedan preovladavao)...

Naravno da je postojao neki rad (sređen za upotrebu ovako ili onako) koji su institucije koristile, ali bilo ih je više... Kao i u Srbiji što ih i dalje ima...

Ma mi se razumemo - sve ovo stoji i ja to znam...

Ja sam samo tebi hteo da kažem da kad ne postoji zvanična verzija grba kao što je sada kod nas (uređena ustavom, zakonom, uredbom i izvornikom) ne možeš da kažeš da je grb jedan.
To sam hteo da kažem jer si ti insistirao da je postajao istorijski grb Srpske, a to, ipak priznaćeš, ne možeš da kažeš... Jer nije bio samo jedan (iako je jedan preovladavao)...

Naravno da je postojao neki rad (sređen za upotrebu ovako ili onako) koji su institucije koristile, ali bilo ih je više... Kao i u Srbiji što ih i dalje ima...

Ово је тачно што си написао, али је такође тачно, као што си и сам рекао и као што свако ко истражи ово питање може да примети, да је било једно решење које је преовладавало до те мере, и користило се искључиво и без конкуренције на тако важним и службеним документима и исправама, да се то решење може третирати као званично, барем у недостатку званичног изворника. Ако је то тако, а јесте, онда се свакако треба то решење ставити на Википедију, а не један аматерски покушај да се векторизује нека друга верзија која се никад није користила ни у Службеном гласнику РС, ни на личним документима, ни на меморандумима, ни на таблама испред државних зграда, ни на многим другим јако важним местима.

Kako crni bratac smanjio, gledaj kolika šerpa iznad, j-bt... :D :D :D

Šalim se naravno, to je samo pokušaj da vidim kako bi izgledalo... Mada, realno, da se ja pitam, kruna bi letela sa grba odma'... :D a i ovo vizantijsko čudo sa 4B (tj. ocila) takodje... Šta će nam nešto što nije naše... ;)

Ovaj orao je meni npr. jako dobar... dignutih glava, sa raširenim krilima... prosperitet bratac... :D

109859_126662426_grujashin01m.jpg
-- ili ---
scaled.php

Ili još bolja varijanta je grb Raške sa potkovicama... PRELEP je... jedinstven... moćan...

images
---------------
grbraskerasciakoska.jpg

Шта би са акцијом писања писама и мејлова Министарству културе, у којима ћемо јавно изразити своју подршку да остане Грујићево решење? Да ли ће се то и даље радити? Да ли сад подржаваш неку промену блазона (да буде само орао на штиту, или чак још више да се промени блазон, па се само буду три потковице на штити, као на "илирском" грбу Рашке)?

Шта би са акцијом писања писама и мејлова Министарству културе, у којима ћемо јавно изразити своју подршку да остане Грујићево решење? Да ли ће се то и даље радити? Да ли сад подржаваш неку промену блазона (да буде само орао на штиту, или чак још више да се промени блазон, па се само буду три потковице на штити, као на "илирском" грбу Рашке)?

Naravno da krećemo s akcijom... Ja sam samo rekao da bi da se ja pitam grb bio drugačiji, ali pošto "MORA" biti kao onaj Kraljevine Srbije onda je Grujićevo rešenje najbolje...

Hoćemo da pišemo svi isto? Kome sve šaljemo? Ajde da pošaljemo i Dačiću i još nekima...?!

У сваком случају, ја сам доказао да нисам лажов, као што рече онај члан "Tresnjevo" (ја њега нисам вређао ни у једном тренутку, чак ни кад је он мене почео да најстрашнијим именима назива), мада морам приметити да се нико жив није сетио да нешто каже против тешких увреда и клевета које је тај члан мени упутио, али се јесу сетили да се одмах, и то под хитно, јаве, али само након што сам ја почео себе да браним. Веома интересантно.

Баш гледам, одговорио си укупно осам пута на један те исти пост плус неколико успут. Нема шта, вредно и марљиво си до пола пет ујутру покушавао да одбраниш свој "историјски" грб РС.

Као што рекох, поред РС тај грб је био у званичној употреби и у РСК, а и дан данас га користи влада у изгнанству на званичним документима:

01.jpg
02.jpg
05.jpg
06.jpg
08.jpg

Мени су подаци две владе више него довољни да могу да кажем који је грб имао статус званичног. На сајту владе РС се испод самог грба који је био солидне резолуције, налазио и блазон грба што довољно говори о томе да су ти подаци били званични.

На црвеном штиту, златном краљевском круном надвишен двоглави
сребрни орао у полету, златно наоружан, златних језика и ногу,
а на грудима орла црвени штит на коме је сребрни крст између
четири иста таква оцила бридовима окренута стаблу крста.

Друга ствар је то што су у употреби од стране осталих институција биле и верзије попут орла на плавом штиту или малог грба Србије из 2004. коме је неко у Paint-у избрисао велики штит и за који ти сад кажеш да је грб РСК (што је још један пример твог незнања). Очигледно је да многи нису поштовали званичне симболе.

Само, теби је изгледа мало теже то да схватиш.

Википедија иначе уважава Хеимеров сајт као извор за тачне и прецизне информације о историјском изгледу грба или заставе једне државе.

Мораћу да ти одговорим и на ову глупост. Ево како су изгледала обележја Краљевине Србије по Хајмеру:

rs_ks.gif
rs_kc.gif

Ово не да нису "тачне и прецизне информације о историјском изгледу грба или заставе", већ су најгоре реконструкције симбола Краљевине Србије које су до сада урађене. Успут, FOTW није његов сајт, већ се на њему налазе неки његови радови.

Што се тиче тога да ли си лажов или не, нема потребе да се правдаш. Тврдити да си грб који се врти по интернету већ 10 година исцртао из сећања (како би ти испао аутор реконструкције) је ван сваке памети. Али ти изгледа мислиш да си уверљивији са свим тим жалопојкама. Нема маркоме нико сажаљења за лажове.

Баш гледам, одговорио си укупно осам пута на један те исти пост плус неколико успут. Нема шта, вредно и марљиво си до пола пет ујутру покушавао да одбраниш свој "историјски" грб РС.

Као што рекох, поред РС тај грб је био у званичној употреби и у РСК, а и дан данас га користи влада у изгнанству на званичним документима:

Pogledajte prilog 199693Pogledajte prilog 199694Pogledajte prilog 199695Pogledajte prilog 199696Pogledajte prilog 199697

Мени су подаци две владе више него довољни да могу да кажем који је грб имао статус званичног. На сајту владе РС се испод самог грба који је био солидне резолуције, налазио и блазон грба што довољно говори о томе да су ти подаци били званични.

На црвеном штиту, златном краљевском круном надвишен двоглави
сребрни орао у полету, златно наоружан, златних језика и ногу,
а на грудима орла црвени штит на коме је сребрни крст између
четири иста таква оцила бридовима окренута стаблу крста.

Друга ствар је то што су у употреби од стране осталих институција биле и верзије попут орла на плавом штиту или малог грба Србије из 2004. коме је неко у Paint-у избрисао велики штит и за који ти сад кажеш да је грб РСК (што је још један пример твог незнања). Очигледно је да многи нису поштовали званичне симболе.

Само, теби је изгледа мало теже то да схватиш.

Мораћу да ти одговорим и на ову глупост. Ево како су изгледала обележја Краљевине Србије по Хајмеру:

rs_ks.gif
rs_kc.gif

Ово не да нису "тачне и прецизне информације о историјском изгледу грба или заставе", већ су најгоре реконструкције симбола Краљевине Србије које су до сада урађене. Успут, FOTW није његов сајт, већ се на њему налазе неки његови радови.

Што се тиче тога да ли си лажов или не, нема потребе да се правдаш. Тврдити да си грб који се врти по интернету већ 10 година исцртао из сећања (како би ти испао аутор реконструкције) је ван сваке памети. Али ти изгледа мислиш да си уверљивији са свим тим жалопојкама. Нема маркоме нико сажаљења за лажове.

Види се да не знате ништа о хералдици. Овде се не ради о два грба, него о два емблазона истог блазона. Грб је исти, само није исто графичко решење грба. Блазон који сте дали у својој поруци у потпуности одговара обема графичким верзијама, тј. емблазонима грба.

Верзија за коју ја тврдим да је била званична се налазила на свим изводима из матичних књига, на свим личним картама, на свим возачким дозволама, на свим меморандумима, на свим таблама испред државих зграда и просторија државних институција, на свим униформама и ознакама војске и полиције, у заглављу Службеног гласника, итд. Дакле, нема дискусије који је емблазон грба био у званичној употреби, а који се само споредно и повремено користио. Влада и Скупштина РС су користили овај емблазон који сам ја векторизовао, а ја сам навео разне примере и показао са разним фотографијама да је то тако.

Ви сте навели само један званичан доказ за своје тврдње, а то су ови меморандуми Владе РСК у изгнанству. На Википедији је већ вођена расправа по овом питању, и речено је да се не смеју обележја Владе РСК у изгнанству представљати као историјска обележја Републике Српске Крајине, јер нису иста, односно обележја Владе РСК у изгнанству не одговарају историјским обележјима Крајине (од 1991. до 1995. године). У току те исте расправе, речено је да се сајт "FOTW" третира као референтан од стране Википедије, и да се радови Жељка Хајмера третирају као референтна, кад су у питању заставе и грбови са простора бивше СФРЈ.

Ја се не правдам, него Ви мене вређате, јер Вас је неко наговорио на то, па сада износите разне глупости да бисте доказали мање упућеним члановима овог форума да сам ја лажов. Само да знате да је ово што Ви пишете о мени увреда и клевета, а нисте изнели ниједан доказ да тако нешто потврдите. Оно што се налази на меморандуму Владе РСК у изгнанству нема везе са историјом РСК. Ту Владу у изгнанству су формирали представници једне политичке партије у Србији, и то 10 година након што је РСК престала да постоји. Нема ниједна слика, фотографија, документ или било који други доказ да је иједан државни орган РСК користио тај емблазон грба за време постојања РСК. То по дефиницији значи да тај емблазон није историјски, мада се може рећи да САДА представља Владу РСК у изгнанству (шта представља ту Владу данас нема везе са оним што је представљало ту Владу у прошлости).

Камо ли лепе среће да сам поставио на Википедију неки цртеж који се врти по интернету већ годинама. Ја бих одмах то рекао, да је тако. Него сам ја, на жалост, морао да седим пола дана и вршим прву (доста лошу) реконструкцију из сећања, па онда још пола дана (неколико месеци касније), кад сам коначно средио тај први цртеж, и ускладио тај рад са историјским изгледом грба РС.

Ви само наставите да мене називате лажовом. Можете рећи шта год хоћете, јер ја не наседам на те јефтине провокације, нити имам намеру Вас да вређам. Ја сам изнео гомилу доказа, и показао сам да сам у праву, а Ви нисте изнели ниједан историјски доказ (нешто из садашњости није доказ из прошлости), тако да су Ваши аргументи без икакве основе.

П.С.: ЈА НИСАМ РЕКАО ДА ЈЕ ГРБ СРБИЈЕ ИЗ 2004. (САМО БЕЗ ЦРВЕНОГ ШТИТА) УСТВАРИ ГРБ РСК, НЕГО ЈЕ ТО РЕКЛА УПРАВО ОНА ВЛАДА РСК У ИЗГНАНСТВУ НА КОЈУ СЕ ВИ ПОЗИВАТЕ, И КОЈА ЈЕ ОБЕЛЕЖИЛА ТАЈ ГРБ КАО "ГРБ РЕПБЛИКЕ СРПСКЕ КРАЈИНЕ" У ДОКУМЕНТУ КОЈИ СЕ ЗОВЕ "РЕПУБЛИКА СРПСКА КРАЈИНА - ДОКУМЕНТИ ВЛАДЕ И СКУПШТИНЕ У ПРОГОНСТВУ".

ДА НЕ БУДЕ ДА ЈА ЛАЖЕМ, ОВДЕ ЈЕ ЛИНК НА КОМЕ СЕ НАЛАЗИ ТАЈ ДОКУМЕНТ, ПА ВИ ГА СКИНИТЕ И ПОГЛЕДАЈТЕ АКО МИ НЕ ВЕРУЈЕТЕ: http://www.krajinaforce.com/dokumenti/doc_1990_do_sada.html

ВИ МЕНЕ ЗОВЕТЕ "НЕЗНАЛИЦОМ", А ЧАК И НЕ ПРОЧИТАТЕ ШТА САМ НАПИСАО, НЕГО ЛУПАТЕ ГЛУПОСТИ И ВРЕЂАТЕ МЕНЕ БЕЗ ИКАКВЕ ОСНОВЕ.

Poslednja izmena:
Naravno da krećemo s akcijom... Ja sam samo rekao da bi da se ja pitam grb bio drugačiji, ali pošto "MORA" biti kao onaj Kraljevine Srbije onda je Grujićevo rešenje najbolje...

Hoćemo da pišemo svi isto? Kome sve šaljemo? Ajde da pošaljemo i Dačiću i još nekima...?!

Хајде онда да кренемо. Не верујем да би било добро да сви напишемо буквално исто, али требамо да се сложимо око неколико кључних ствари на којима хоћемо да поентирамо, па да свако од нас то нагласи у своме писму и/или мејлу. Мислим да требамо да напишемо писма свим институцијама које имају своје представнике у тој комисији, а то су: Министарство унутрашњих послова, Министарство одбране, Министарство правде, Министарство културе и Секретаријат Владе Србије. Свакој од ових институција појединачно треба послати исто писмо, и нагласити да су писма исте садржине послата и овим другим институцијама (то се нагласи доле испод текста писма). Можда бисмо требали и Тадићу писати, јер је Хомен једном рекао да је водио разговор са Тадићем, и да је добио подршку од њега да врати "старо" решење грба (мада то Тадић никад није потврдио). Хадје да се онда договоримо која ће бити кључна питања која ћемо нагласити и на којима ћемо поентирати.

Што се тиче овог другог питања, само могу рећи да је, са једне чисто графичке тачке гледишта, овај "илирски" грб Рашке стварно екстра! Слажем се с' тобом да је моћан и оригиналан.

Хајде онда да кренемо. Не верујем да би било добро да сви напишемо буквално исто, али требамо да се сложимо око неколико кључних ствари на којима хоћемо да поентирамо, па да свако од нас то нагласи у своме писму и/или мејлу. Мислим да требамо да напишемо писма свим институцијама које имају своје представнике у тој комисији, а то су: Министарство унутрашњих послова, Министарство одбране, Министарство правде, Министарство културе и Секретаријат Владе Србије. Свакој од ових институција појединачно треба послати исто писмо, и нагласити да су писма исте садржине послата и овим другим институцијама (то се нагласи доле испод текста писма). Можда бисмо требали и Тадићу писати, јер је Хомен једном рекао да је водио разговор са Тадићем, и да је добио подршку од њега да врати "старо" решење грба (мада то Тадић никад није потврдио). Хадје да се онда договоримо која ће бити кључна питања која ћемо нагласити и на којима ћемо поентирати.

Што се тиче овог другог питања, само могу рећи да је, са једне чисто графичке тачке гледишта, овај "илирски" грб Рашке стварно екстра! Слажем се с' тобом да је моћан и оригиналан.

Pa ajd ti pošto se bolje razumeš sastavi nešto pa ću ja da dodam još ponešto... :D

Da, da, grb Raške je baš dobar... Čitao sam nešto pre možda koji mesec ili godinu na sandzakpress-u da će neko od bošnjačkih političara predložiti da to postane "zvaničan" grb Sandžaka, ali su komentari bili izričito protiv, jer je kao to grb i simbol Srba (???!!!) pa se verovatno od toga odustalo...

rasciagrbkoska.jpg

Poslednja izmena:
Pa ajd ti pošto se bolje razumeš sastavi nešto pa ću ja da dodam još ponešto... :D

Da, da, grb Raške je baš dobar... Čitao sam nešto pre možda koji mesec ili godinu na sandzakpress-u da će neko od bošnjačkih političara predložiti da to postane "zvaničan" grb Sandžaka, ali su komentari bili izričito protiv, jer je kao to grb i simbol Srba (???!!!) pa se verovatno od toga odustalo...

rasciagrbkoska.jpg

Добро. Ја ћу то да саставим, па можемо сви да додамо или одузмемо, по сопственој вољи и избору. То ћу прекосутра, јер сад идем да спавам, а сутра сам доста заузет, мада ћу гледати да већ сутра увече кренем са састављањем текста тог писма за министарства и друге наше државне институције.

Него, да те питам нешто, имаш ли ти овај грб Рашке у неком векторском формату (SVG или Илиустратор или који год)? Ако имаш, дај шибни ми га на мејл.

Sve je to lepo, ali koliko god grbova da smislimo, brzo nam dosade.Grb ne mora da mi se svidja, ni zastava.Mogu da budu i babine gace, ali da ih postujemo, da ne cepidlacimo, da ne dovodimo sve u pitanje.Meni je smesan grb Raske, ali shvatam zasto ima potkovice, mada mi se svidja njegova jednostavnost. E,ajde da ga menjamo!Sada cu da vidim papagaje na grbu.Ma, nama treba bela zastava, beli mantili i potkovica u glavu.Ako niste heraldicari, zasto se igrate?!Joystck na grbu, ou yea

Вероватно си у праву да није постојао изворник грба РС, али то не значи да се није знало како тај грб треба да званично изгледа. У званичној употреби, барем после рата, само је постојала ова верзија коју сам ја векторизовао, и понекад (у можда 10% случајева, ако и толико) она "друга верзија" коју помиње члан."Tresnjevo".

Као што сам показао са овим силним примерима, ПОСТОЈАО ЈЕ ЈЕДИНСТВЕН ДИЗАЈН, јер је свуда грб исти по изгледу. Уопште нема "шарања". Чак има много, много, много мање "шарања" не код нас у Србији, иако они у РС нису имали изворник, а ми га имамо.

Ова верзија коју сам ја векторизовао јесте историјска, јер је коришћена још од рата, па све до укидања грба РС. Ја сам историчар, и не користим израз "историјски грб" олако. Ово је био историјски грб, а ја сам накачио све ове постове као доказ својих тврдњи. Кад "Tresnjevo" каже да ја ЛАЖЕМ, и да је она друга верзија коју он пропагира била ЈЕДИНА ОРИГИНАЛНА, нико жив се не буни. А, кад ја накачим постове да докажем да то није тачно, одмах се нађе неко да се буни.

Дакле, кад неко кажем да сам ја ЛАЖОВ, то је уреду. Кад ја докажем да НИСАМ, онда то није уреду!?

Ова верзија коју сам ја векторизовао се налазила на свим личним картама и другим званичним документима, на свим таблама испред државних зграда, у заглављу Службеног гласника РС и других званичних докумената. Просто речено, та верзија је била званична, јер се једино она користила за оне стварно битне државне сврхе.

Успут, ево оно што си тражио:

zastava2.png

Marko, znam da malo cepidlačim, ali hajde mi molim te još ovo pokušaj...

Ne tražim ti bezveze, verovatno ću dati na izradu ovu zastavu... :)

Dakle - hajde smanji krst i ocila samo toliko koliko da se sredina ocila po dužini poklopi sa prelaskom jedne boje u drugu (ne znam da li me razumeš...) Malo mi je preveliki krst ovako, taman da se i on malo smanji, a mislim da će ovo poklapanje (presecanje ocila linijama) da bude efektno... I lepše...
Hvala!

Dakle - hajde smanji krst i ocila samo toliko koliko da se sredina ocila po dužini poklopi sa prelaskom jedne boje u drugu (ne znam da li me razumeš...) Malo mi je preveliki krst ovako, taman da se i on malo smanji, a mislim da će ovo poklapanje (presecanje ocila linijama) da bude efektno... I lepše...
Hvala!

Може, Уроше, нема проблема. Сувише сам уморан сада, али ћу то сутра урадити.

Кад будем урадио, накачићу тај фајл у растерском формату овде на форуму, да видиш како изгледа, а ставићу и векторску верзију на неки "shared" сајт, па ти скини и то, посебно ако хоћеш да израдиш такву заставу (много је лакше да се изради застава, или нешто тог типа, од векторског, уместо растерског, фајла).

Сутра увече ћеш то добити. Није никакав проблем. Јасно ми је шта хоћеш.

'Ајде, народе, лепо ми спавајте, па се видимо сутра (ова тема ми дође као неки "home away from home", што би рекли Енглези...:)

Hvala!

Ma ne valja kada ocila i krst seku dva polja... Bar se meni to ne svidja... bolje mi je kada se sve METNE u plavo polje... :)

scaled.php

Poslednja izmena:
Nije loša ni ova ideja samo sa umetnutim štitom i krunom, ali mi sve to nekako liči na stari italijanski grb... samo bez ocila...

http://3.***************/-0XyIXun9e4M/TfXNYT3ARmI/AAAAAAAAE2M/yDK6rMnpeNY/s1600/350px-Lesser_coat_of_arms_of_the_Kingdom_of_Italy_%25281890%2529_svg.png vs
grbkoska4ocilaver1.jpg

Nije loša ni ova ideja samo sa umetnutim štitom i krunom, ali mi sve to nekako liči na stari italijanski grb... samo bez ocila...

http://3.***************/-0XyIXun9e4M/TfXNYT3ARmI/AAAAAAAAE2M/yDK6rMnpeNY/s1600/350px-Lesser_coat_of_arms_of_the_Kingdom_of_Italy_%25281890%2529_svg.png vs
grbkoska4ocilaver1.jpg

Pa ima sličnosti naravno, ali nisu tako velike.

Mislim... Razlike su velike tako da su sličnosti nebitne. Eto tako nekako... :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back