Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ја сам схватио да се TaDeUss-ов коментар односио пре свега на моју последњу, болдирану реченицу која говори о нашој подложности манипулацијама. Е па тога има итекако много код Хрвата, и више него код нас. А што се "цепања" тиче, па они су први који покушавају да се покажу различитим од оних који су им најближи, да не кажем од оних од којих највећим делом потичу.

U smislu manipulacija absolutno, kad govorim o cepanju, mislim na skorije vreme. Ono sto je uslo u korpus hrvatski, drzi se jako nacijonalno. Ali, u pravo sve pocinje od manipulisanja, rezutlati su samo razliciti.

Оливер Стојковић критикује Приморца због непримерених изјава штампи, али и он тако нешто ради, додуше не у тако великој мери. На пример, он каже " На основу ДНК анализа ми знамо да ти људи припадају И2а1 хаплогрупи и они су на Балкану сигурно били и пре 10.000 година." Ипак је ово превише слободна изјава за научника. На основу чега зна? Да ли је вршио анализе? Ако јесте, где је публиковао резултате? Оно што ја могу да закључим је да никакве анализе на остацима из времена које помиње нису вршили, и да је ово паушална оцена, претпоставка коју изводи из претпоставки других. А и није ми логично да су успели да тестирају Y-DNK из неких остатака старих 10 хиљада година ако им то није успело са моштима Кнеза Лазара.

Jeste, slazem se s tobom. Kad procitas, pomislis da ti ljudi nisu se pomerili odavde od ledenog doba. Prvo, sto nema dokaza da je I2a prezimio na Balkanu, nema analiza ili sam mozda promasio nesto posle godinu dana ovde ? i ako je veorovatnoca velika da jeste I2a balkanskog porekla. A drugo, sto ne pominje da i ako bi I2a bio na Balkanu pre 10000 godina, da danasnji I2a su dosli kao Sloveni.
Razumem da za siroke mase, mora pricati razumljivim jezikom, ali ta romansa o drinske doline koja nije pod ledom, mislim da je preterano.

@Ahil
Kada si već pomenuo onu razliku između matematičara i inžinjera, da dodam nešto što ima neke veze sa ovom temom. Osnovno izvorište razlike u pogledima na matematiku kod inžinjera i matematičara je to što se kod inžinjera učenje matematike svodi na rešavanje raznih konkretnih zadataka, po nekom šablonu koji nauče iz knjiga poput onih koje pominješ. Kod matematičara poenta nije u učenju gotovih šablona za rešavanje zadataka, kod njih je poenta u dokazu. Matematičari se uče da dokazuju matematička tvrđenja. Meni se čini da upravo iz tog razloga ja ne mogu da prihvatim poneke tvrdnje koje se ovde iznose onako "inžinjerski" (ili fudbalerski - volej na prvu), za mene to nije dovoljno dobro dokazano (argumentovano). Ali, verovatno da i među onima sa kojima se bolje slažem i razumem ima inžinjera, pa ne bih da uopštavam.

Ono sto je zabavno, je da na ovoj temi ima nas dosta iz prirodnih nauka. Ja sam masinac po struci, e sad, da li moze da se generalizuje da svi inzenjeri "razmisljaju" na isti nacin? nisam uveren u to.
I u pravo ovde nedostaju "pravi" istoricari, lingvisti, etnolozi, arheolozi.

To i meni jako smeta. Na primer, govori se o Slovenima ili Germanima iz nekog perioda, recimo pre 5000 godina, a Sloveni i Germani nisu stariji od 2500-3000 godina. Koriste se neki nazivi u doba kada ti nazivi još uvek nisu postojali, pa čak ni ono na šta se taj naziv odnosi nije postojalo, ili se istovremeno koriste nazivi koji su se za istu stvar koristili u različitim vremenima... Postavlja se pitanje da li su Germani I1 ili R1b, a Germani su nastali pre oko 2500 godina, a I1 i R1b su znatno stariji... I još toga...

Jeste. Mora ipak neki minimum da se postuje sto se vremena i prostora tice. Ako se to ne postuje, onda ode diskusija u fantastiku.
Prave se neke paralele, tipa zato sto su I2a-din danas sloveni = svi I su Srbi. Ne preterujem.

Za Tračane se kaže da su mešavina starosedelačkog Balkanskog stanovništva i Indo-evropljana koji su 1500 BC došli iz oblasti iznad Crnog mora. Kako su u tim oblastima oduvek živeli R1a, većina pretpostavlja da su Tračani imali značajan udeo R1a. Kaže se da su Tračani i Dačani kao narodi formirani oko 1000 BC. Dakle, ovo se ne uklapa u ono što tvrdi Kljosov. Jedino bi možda mogli da se uklope Makedonci. Međutim, mene muči još jedno pitanje: ako su Makedonci imali značajan procenat R1a, i isto Tračani i Dačani, pa još su i južni Sloveni u 6-7. veku doneli R1a, kako to da ga danas na Balkanu ima toliko malo, ispod 15% na celom Balkanu?

pa sta se desavalo na balkanu u zadnjih 3000 godina? hipi komuna? pa cudo je da je i ovoliko R1a ostalo posle svih ratova, invazija, seoba i posasti.
drugo odakle ti ovo da su juzni sloveni doneli iskljucivo R1a? ti se stvarno drzis ovog kao bibilije. pa jel ti lepo reko investigator da su nasli I2a u ceskoj? jel ga ima u bavariji. ima ga i u severnoj nemackoj. jel ti znas gde se vodio tridesetogodisnji rat, najkrvaviji rat u istoriji evrope? upravo na severno slovenskim zemljama upravo tamo gde je trebalo da bude puno I2a.

evo ti ovde slika koja pokazuje smanjenje populacije bas u severnim slovenskim (dana nemackim) zemljama posle ovog rata. bas odakle su dosli srbi pobijeno je 60% populacije. sto tamnije to je vise pobijeno.

fragmentation.jpg

http://en.wikipedia.org/wiki/Thirty_Years'_War

u to vreme je bila i strasna emigracija "wenda" slovena iz nemackih zemalja koji su masovno bezali u novo nadjene teritojije tipa australije, amerike...

dakle ovo sto je ostalo u nemackoj samo posle ovog jednog rata je zanemarljivo. da ne pricam koliko je pobijeno ili se iselilo za vreme svih kasnijih ratova.

kad moram da budem dosadan: ne mozes na osnovu samo danasnje genetike nista da zakljucujes. moras da konsultujes istoriju.

Poslednja izmena:
Nešto se meni tu ne slaže. Prvo, ako su R1a pre 2500 ili 3000 godina došli na Balkan, to ne znači da ih možemo i trebamo nazivati Slovenima. Prema onome što pišu Ruski arheolozi i istoričari, Sloveni su nastali upravo u to vreme, pre oko 2500 godina, ali na drugom mestu. Postavlja se pitanje: Ko su bili ti R1a koji su tada došli? To je bilo vreme kada su Grci već uredno beležili glavna događanja u svom severnom susedstvu, ne verujem da bi im ti R1a promakli ako ih je bilo dosta. Ako se to desilo, verujem da su zabeleženi, ali pod kojim imenom. Od starih Balkanskih naroda, mnogi za haplogrupu R1a vezuju Tračane, Dačane i Makedonce. Za Tračane se kaže da su mešavina starosedelačkog Balkanskog stanovništva i Indo-evropljana koji su 1500 BC došli iz oblasti iznad Crnog mora. Kako su u tim oblastima oduvek živeli R1a, većina pretpostavlja da su Tračani imali značajan udeo R1a. Kaže se da su Tračani i Dačani kao narodi formirani oko 1000 BC. Dakle, ovo se ne uklapa u ono što tvrdi Kljosov. Jedino bi možda mogli da se uklope Makedonci. Međutim, mene muči još jedno pitanje: ako su Makedonci imali značajan procenat R1a, i isto Tračani i Dačani, pa još su i južni Sloveni u 6-7. veku doneli R1a, kako to da ga danas na Balkanu ima toliko malo, ispod 15% na celom Balkanu?

Detaljna analiza R1a na prostoru Balkana je potrebna so detaljnih SNP. Prvo, tu gde je Mikenska kultura u Grckoj, proveriti da li ima povisen R1a ? Ali, svakako je oglo biti i tada genocida i tkd.

Prvo, krecem o danasnjeg vidjenja da je I2a-din slovenski, dobar deo R1a mora biti slovenski, sta ostaje posle ? Ostaje E-V13 neolitcki, J2b neoliticki. Jednostavan odgovor bi bio da su R1a populacije Crnog mora, nadmetnuli svoju kulturu i jezik balkanskim narodima. Ili, postoji jos jedna varijanta, da grupacije skito-tracanska nije bila R1a, nego J2b na primer (ili R1b ne-zapadno evrospki). Sto je moguce ako su Sktiti iranske grupacije, znacilo bi da je neki J2b(+R1b) po-irancen negde oko Kavkaza. U tom slucaju, skiti (ne-R1a) bi pogurali R1a Z280 populacije van oblastima Crnog Mora, na Karpatima. Ovi bi se posle vratili kao Sloveni.
Trazim samo objasnjenje.

Prave se neke paralele, tipa zato sto su I2a-din danas sloveni = svi I su Srbi. Ne preterujem.

ovu paralelu samo ti pravis.

ja sam sam ovde mnogo puta rekao da ja pravim razliku izmedju I i R1a. i rekao sam da mislim da su I starosedeoci u centralnoj evropi. i rekao sam da su se i podelili i da se pola priklonilo germanima (R1b) a pola slovenima (R1a). ja isto tako mislim da su I staro srbi od kojih je deo koji se priklonio R1a stvorio zapadne slovene (wende ili danasnje srbe) mesajuci se sa R1a, a deo koji se priklonio germanima dance i severne nemce mesajuci se sa R1b.

kad izjednacavam R1b sa germanima i R1a sa slovenima ja govorim o ranom srednjem veku u srednjoj evropi na dodiru R1b i R1a. naravno da su neki R1a isli na zapad i mesali se R1b i naravno da su neki R1b isli na istok i mesali se sa R1a i naravno da je tu bilo i drugih koji su se mesali sa svima. nije bilo zidova da to sprece. ali ja ovde govorim o genetskim jezgrima koja su kreirala narode ne o periferiji. a ta genetska jezgra su i dan danas jasno razdvojena.

Poslednja izmena:
Као да су Илири и Трачани гумицом избрисани што има сличности са И2 популацијом. Једна од теорија је да су Илири дошли из Лужице где је могао да се налази И2а. Онда се на Балкану ствара И2 дин, али у борби против Римљана бива десеткован. Мали део(И2а дин) бежи у Карпате, а други део улази у Римске легије и бива расељен широм царства(у Малу Азију где данас имамо И2а Курде).

I2a kurdski nije I2a-din koliko znam. U pravo nedostak I2a-din na mediteranu, zapadu je argument koji potvrdjuje da I2a-din nije bio na Balkanu pre Slovena.

pa sta se desavalo na balkanu u zadnjih 3000 godina? hipi komuna? pa cudo je da je i ovoliko R1a ostalo posle svih ratova, invazija, seoba i posasti.
drugo odakle ti ovo da su juzni sloveni doneli iskljucivo R1a? ti se stvarno drzis ovog kao bibilije. pa jel ti lepo reko investigator da su nasli I2a u ceskoj? jel ga ima u bavariji. ima ga i u severnoj nemackoj. jel ti znas gde se vodio tridesetogodisnji rat, najkrvaviji rat u istoriji evrope? upravo na severno slovenskim zemljama upravo tamo gde je trebalo da bude puno I2a.

evo ti ovde slika koja pokazuje smanjenje populacije bas u severnim slovenskim (dana nemackim) zemljama posle ovog rata. bas odakle su dosli srbi pobijeno je 60% populacije. sto tamnije to je vise pobijeno.

Pogledajte prilog 262207

http://en.wikipedia.org/wiki/Thirty_Years'_War

u to vreme je bila i strasna emigracija "wenda" slovena iz nemackih zemalja koji su masovno bezali u novo nadjene teritojije tipa australije, amerike...

dakle ovo sto je ostalo u nemackoj samo posle ovog jednog rata je zanemarljivo. da ne pricam koliko je pobijeno ili se iselilo za vreme svih kasnijih ratova.

kad moram da budem dosadan: ne mozes na osnovu samo danasnje genetike nista da zakljucujes. moras da konsultujes istoriju.

Stvarno si izgubljen u vremenu. Ljuti se koliko hoces.

Као да су Илири и Трачани гумицом избрисани што има сличности са И2 популацијом. Једна од теорија је да су Илири дошли из Лужице где је могао да се налази И2а. Онда се на Балкану ствара И2 дин, али у борби против Римљана бива десеткован. Мали део(И2а дин) бежи у Карпате, а други део улази у Римске легије и бива расељен широм царства(у Малу Азију где данас имамо И2а Курде).

Ako su Iliri dosli iz Luzice, mogli bi biti R1a M458. Mozda je R1a M458 (vendski) dosao pre Slovena.

Ne mora biti Din, ali bio je na Balkanu. Dardanci i Međani. Seoba pre tri milenijuma, okvirno.

:dash:
Prica je bila o rimskog periodu, izenesena je teza da su I2 Kurdi poreklom Iliri i da su dosli tamo sa rimljanima. To je ne moguce. Govorimo o rimlajnima ti ode pre 3 miljenjiuma. Kyrios govori o Tracana, Dublin prikazuje kartu nemacke 17og veka.

Ja stvarno vise ne mogu, preterali ste.

Prica o I2a kurdski je sigurno jako interensantna, ali nije tako jednostavno. Lupiti bez nijednog, abslotuno nijednog dokaza da su I2 Kurdi Dardanci je van svake pameti, i ne govori mi da je to neko inzenjersko nacin razmisljanja.

ovu paralelu samo ti pravis.

ja sam sam ovde mnogo puta rekao da ja pravim razliku izmedju I i R1a. i rekao sam da mislim da su I starosedeoci u centralnoj evropi. i rekao sam da su se i podelili i da se pola priklonilo germanima (R1b) a pola slovenima (R1a). ja isto tako mislim da su I staro srbi od kojih je deo koji se priklonio R1a stvorio zapadne slovene (wende ili danasnje srbe) mesajuci se sa R1a, a deo koji se priklonio germanima dance i severne nemce mesajuci se sa R1b.

kad izjednacavam R1b sa germanima i R1a sa slovenima ja govorim o ranom srednjem veku u srednjoj evropi na dodiru R1b i R1a. naravno da su neki R1a isli na zapad i mesali se R1b i naravno da su neki R1b isli na istok i mesali se sa R1a i naravno da je tu bilo i drugih koji su se mesali sa svima. nije bilo zidova da to sprece. ali ja ovde govorim o genetskim jezgrima koja su kreirala narode ne o periferiji. a ta genetska jezgra su i dan danas jasno razdvojena.

Daleko da si samo to izneo, necu sad traziti link o Srba Vikinzima i tkd.

Dublin,
da dodam da Kyrios ne prica o Slovenima, nego govori o Tracanima. Pogotovo sto Kyrios u pravo govori od kad se ukljucio ovde da je I2a-din dosao sa Slovenima. Jeste nelogican manjak R1a na Balkanu. Ali kakve to ima veze sa Nemackom iz 17og veka ???

pa na osnovu cega on zakljucuje da su juzni sloveni R1a? 17 vek je kad je verovatno I2a u centralnoj evropi sveden na danasnje vrednosti. da nije bilo tridesetogodisnjeg rata danas ne bi bilo misterije o I2a i odakle je dosla. ja znam da se pocelo sa tracanima ali je kyrios onda odma skocio sa njih na juzne slovene (srbe) iz sedmog veka.

Daleko da si samo to izneo, necu sad traziti link o Srba Vikinzima i tkd.

kod proucavanja istorije je najvaznije znati kad da prestanes da se smejes...

tebi je smesno i neverovatno jer malo o svemu ovome znas. i meni je bilo smesno kad mi je prvo palo na pamet al sto vise saznajem o ovoj temi sve se manje smejem a sve se vise smeskam :)

Poslednja izmena:
:dash:
Prica je bila o rimskog periodu, izenesena je teza da su I2 Kurdi poreklom Iliri i da su dosli tamo sa rimljanima. To je ne moguce. Govorimo o rimlajnima ti ode pre 3 miljenjiuma. Kyrios govori o Tracana, Dublin prikazuje kartu nemacke 17og veka.

Ja stvarno vise ne mogu, preterali ste.

Prica o I2a kurdski je sigurno jako interensantna, ali nije tako jednostavno. Lupiti bez nijednog, abslotuno nijednog dokaza da su I2 Kurdi Dardanci je van svake pameti, i ne govori mi da je to neko inzenjersko nacin razmisljanja.

Ja ti kažem šta je bilo.
Dikazi postoje, ali ću te uskratiti za njih.
Ionako nisi u stanju da razumeš.
Nisam vam ja BOSSNJO, niti sam raspoložen za debilna prepucavanja.

Ja ti kažem šta je bilo.
Dikazi postoje, ali ću te uskratiti za njih.
Ionako nisi u stanju da razumeš.
Nisam vam ja BOSSNJO, niti sam raspoložen za debilna prepucavanja.

Ok, ne zelim ni ja da se prepucavam, ali najlakse je prebaciti na drugog kako je ogranicen pa ne razume tvoju argumentaciju. I ja ponekad iznosim neke stavove kojima ne dostaje dovoljno dokaza, jednostavno danas i jeste problem sto nista novo ne dolazi, ni detaljne analize po novim preciznim SNP, ni analiza populacija iz proslosti. Pa moramo izvoditi vise mogucnosti i kopati u to i videti sta je najlogicnije. Mora postojati neka konstrukcija stavova, ja to ne vidim kod tebe, barem ne u ovom slucaju o kurdskim I2a.

pa na osnovu cega on zakljucuje da su juzni sloveni R1a? 17 vek je kad je verovatno I2a u centralnoj evropi sveden na danasnje vrednosti. da nije bilo tridesetogodisnjeg rata danas ne bi bilo misterije o I2a i odakle je dosla. ja znam da se pocelo sa tracanima ali je kyrios onda odma skocio sa njih na juzne slovene (srbe) iz sedmog veka.

kod proucavanja istorije je najvaznije znati kad da prestanes da se smejes...

tebi je smesno i neverovatno jer malo o svemu ovome znas. i meni je bilo smesno kad mi je prvo palo na pamet al sto vise saznajem o ovoj temi sve se manje smejem a sve se vise smeskam :)

Dok ne dokazes da postoji populacija koja se naziva Srbima u centralnoj Evropi pre 5og veka, ne mozes korsititi taj termin za predhodne narode centralne Evrope. Ne vodi nikuda.

Ok, ne zelim ni ja da se prepucavam, ali najlakse je prebaciti na drugog kako je ogranicen pa ne razume tvoju argumentaciju. I ja ponekad iznosim neke stavove kojima ne dostaje dovoljno dokaza, jednostavno danas i jeste problem sto nista novo ne dolazi, ni detaljne analize po novim preciznim SNP, ni analiza populacija iz proslosti. Pa moramo izvoditi vise mogucnosti i kopati u to i videti sta je najlogicnije. Mora postojati neka konstrukcija stavova, ja to ne vidim kod tebe, barem ne u ovom slucaju o kurdskim I2a.

Dobro,
U glavi imam, kada budem mogao da odvojim popodne prikupiću i postaviti.
Šta znamo o Kurdskom i Kavkaskom I2a

Poslednja izmena:
Dok ne dokazes da postoji populacija koja se naziva Srbima u centralnoj Evropi pre 5og veka, ne mozes korsititi taj termin za predhodne narode centralne Evrope. Ne vodi nikuda.

gde sam ja rekao pre 5 veka? 7 vek.

ja sam rekao ovo:

ja znam da se pocelo sa tracanima ali je kyrios onda odma skocio sa njih na juzne slovene (srbe) iz sedmog veka.

a da su se ti ljudi zvali srbi za to postoje podaci.

ja nisam gledao intervju sa ljusovom ali ako je ovo rekao kljusov u koga se svi ovde kunu... izgleda da ima jos neko ko milsi kao i ja !? i to ne bilo ko vec kljusov. ej kljusov i dublin misle isto. kljusove majstore :worth:

Na mene je najveći utisak ostavio razgovor Kljosova u studiju, kad kaže: "postoji i jedno starije, drevnije pleme, opet u sastavu Srba, koje postoji od početka života na evropskom kontinentu, dakle 30-40 hiljada godina već. Oni su svedoci vremena neadertalaca, videli su ih. Apsolutno su Srbi drevni narod i svakako su najdrevniji narod u Evropi i kao takvi, vremenom su se podpodelili na manja plemena (i- jedan i i- dva)"

e da i kako on zove te I starosedeoce centralne evrope? jel ih zove srbi? kako se usudjuje. pa on je bezobrazniji od mene. ja ovo nikad ne bi rekao bez da kazem "postoji mogucnost". a kljusov PLJAS pravo u lice.

:hahaha:

ps: naucio sam da koristim smajlije. sad ste nadrljali :)

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back