НЕКОЛИКО СТРАНИЦА ИЗ КЊИГЕ:
1. Божана Јовић (девојачко Ристић), председница Женске равногорске омладине санитета 2. равногорског корпуса
У дворишту основне школе у селу Јездина код Чачка, после обиласка рањеника, лета 1944. године. У средини су капетан Предраг Раковић (са прслуком) и др Мехмед Хоџић, хирург (држи лулу). Божана Ристић, прредседница ЖРОС-а, је испред др Хоџића, нагнута. Са њене леве стране клече три рођене сестре, које су у време разговора живеле у Београду. Са њене десне стране клече две рођене сестре, из породице Трифуновић. Између Раковића и Хоџића, са шеширом, је Властимир Трифуновић, воскар и књижар из Чачка
Околина Чачка, 1944. године. С лева на десно: Милутин Ристић из Чачка, Дражин ратни друг са Солунског фронта, отац Божане Ристић, Вера Гавриловић из Чачка, активиста ЖРОС-а (1999. године професор универзитета у пензији, у Београду), др Ђура Ђуровић, секретар Централног националног комитета, родом из Горевнице код Чачка, генерал Мирослав Трифуновић.
Прва с десна је Анђа Петковић из Чачка (1999. године у Београду).
Доњи ред: три сестре Ристић, Милутинове ћерке, Душица (после рата професор биологије), Марица (балерина) и Лепосава (економиста). Четврта доле десно је Лепа Гавриловић, Верина сестра
Женска равногорска омладина санитета (ЖРОС) Другог равногорског корпуса, у селу Лазац на планини Јелици, на прослави Видовдана 1944. године. Све девојке су из Чачка. Прва с лева у првом реду (горе) је Рада Станковић, четврта је Божана Жана Ристић, а пета Љубица Јовановић. На врху стоји капетан Предраг Раковић
Божана Јовић (девојачко Ристић) била је председница Женске равногорске омладине санитета (ЖРОС) 2. равногорског корпуса. Њене слике су објављене у првом тому ''Албума српских четника генерала Драже Михаиловића у 1.000 слика'', али без потписа. Срећом, она их је видела, јер станује одмах иза књижаре ''Никола Паши''ћ у Београду, где је албум стајао у излогу. Тако сам је упознао.
Разговарали смо 15. априла 1998. године, управо у тој књижари. Разговор сам снимио, али га нисам прекуцао све до почетка 2003, јер су догађаји стално мењали моје планове. Тада сам прекуцани текст послао Божани на ауторизацију, коју је она завршила 15. фебруара. Имала је низ ситних интервенција, тако да је на крају поново прекуцала цели текст, напомињући:
''Никада нисам давала интервјуе. Када је то директно у магнетофон, онда нема много времена за бирање речи. У обичном говору то и не звучи тако страшно, али када се напише... Зато сам исте ствари рекла на блажи начин. Уколико се не слажете са мојим променама, оставите како је било. Али ако ово треба да буде нека прича из оних времена, мислим да је овако лепше''.
Реч је о класичној разлици између усмене и писане речи. Како ми је Божана оставила да бирам, одлучио сам да скоро све буде како је написала. Иначе податке није изостављала, осим детаља о (рас)попу Драгутину Булићу. Реч је о Булићевој патолошкој заљубљености у једну њену рођаку, доста старију од њега. Ту причу сам ипак оставио, јер је Булић историјска личност.
Да то није рекла, никако не бих погодио да је те 1998. Божана имала 75 година. Заиста се сјајно држала. Али ипак, жена је жена. Није пристала да је фотографишем, тако да читаоци могу видети само њене снимке из ратних дана.
У складу са изгледом била је и Божанина меморија. Дала је специфичан женски поглед на 2. равногорски корпус и нарочито на његовог команданта, мајора Предрага Раковића.
Божана је рођена у Лозници, 1923. године, где се њен отац Милутин оженио са Росом Живановић. Пошто је, попут многих Срба тога доба, био франкофил, Милутин је своју ћерку звао ''Жана''.
Милутин М. Ристић је био Солунац и један од 1.300 каплара. На Солунском фронту је водио дневник, па је у њему забележио и један сусрет са младим потпоручником Дражом Михаиловићем. Ево тог дела дневника:
''Посетио сам на десном крилу водника митраљеског вода 2. митраљеске чете потпоручника Дражу Михаиловића. Понудио ме је грожђем. `Узми, друже, то је из нашег винограда`, вели он смешкајући се и показује виноград између наших и бугарских ровова. `Него, лопови нам краду грожђе`, наставља он, `па стога морамо да га чувамо... Милане, пусти један реденик. Осећам да се прикрадају да нам оберу грожђе`.
Дража добро чува виноград.''
Милутин је после рата био адвокат, па срески начелник у Јужном Броду, Валандову, Куманову, Новој Вароши, Новом Пазару и Велесу, где је Ристиће затекао Априлски рат 1941. године. Као резервни потпуковник, Милутин се нашао на положају заменика команданта дивизије. Заробљен је при повлачењу у Северној Грчкој и одведен у Солун, под бугарском стражом. Ко год се у логору изјаснио да није Србин, одмах је пуштен, па је тако пуштено и неколико Валандовчана, у чијој вароши је Милутин био начелник током разорног земљотреса 1931. године. Валандовчани нису заборавили његово ангажовање том приликом, па су се ускоро вратили у Солун са повећом делегацијом, која је молила да се пусти и потпуковник Ристић, јер је, како су рекли, ''много добар човек и најбољи начелник кога су имали''. Командант логора понудио је Милутину слободу, тражећи заузврат да се изјасни као Македонац. ''А бре, братко, то је само про форме, да идеш кући'', рекао му је бугарски официр. Милутин му је одговорио да ће отићи кући само ако пусте и његове војнике. То није било могуће и он ускоро доспева у немачки логор у Нирнбергу. Одатле је ипак пуштен 1942. године, пошто је Милан Недић издејствовао ослобађање болесних заробљеника.
- Како су се Ристићи сналазили тих дана, у првој фази рата?
- Велес смо напустили тек у јулу, не знајући уопште шта је са татом, ни да ли је жив. Стигли смо у Чачак у време припрема за полагање велике матуре. Прихватају и мене, јер сам 5, 6, и 7. разред гимназије завршила у Чачку, док ми је тата службовао у местима где није било виших разреда гимназије (Нова Варош и Нови Пазар). До полагања матуре боравили смо у кући татиног пријатеља, судије Мике Миловановића, а потом смо отишли у Лозницу код бабе по мајци.
У фебруару 1942. на железничкој станици у Лозници породица дочекује Милутина пуштеног из ропства, пошто је једва преживео пуцање чира у стомаку. Био је тако мршав и измењен да га скоро нисмо препознали.
Када се посло око два месеца опоравио, стигла је депеша генерала Милана Недића да је постављен за среског начелника Љубићког среза, дакле на дужност коју је вршио и пре рата. После дужег колебања (натраг у логор или прихватање овако тешког задатка), тата је ипак решио да идемо за Чачак, где после Љубићког прелази у Трнавски срез. Ту је, са бројним Чачанима, бивао затваран као таоц, а пуштали су их ако би се немачке операције завршавале без губитака. Ово је радила немачка фелджандармерија, али су тату неколко пута хапсили и гестаповци. Оптуживали су га да обавештава сељаке када Немци крећу у реквизиције, да склањају стоку и друге намирнице ван села. Оптуживали су га, затим, и због бекства браће Мандић из среског затвора, као и због саботирања, јер његов срез није испоручивао ни половину разрезаних намирница (што је све било тачно). При последњем хапшењу спроведен је у немачку команду у Краљеву, а одатле у затвор Гестапоа у Београду, у улици Краља Александра број 5, одакле га је после пуна три месеца једва спасао генерал Недић. Више није смео да се враћа на дужност. Прешао је у илегалу и постао начелник при 2. равногорском корпусу.
- Како сте Ви ступили у покрет?
- Није било неког ступања или учлањивања у покрет. То није био политички, већ покрет отпора. На челу су му били официри који нису прихватили капитулацију, па су се повукли у шуму. Нама се чинило сасвим природним да припадамо том покрету. Желели смо да помогнемо нашу војску, да се у погодном тренутку реванширамо Немцима за 1941, а опредељење нам је било прозападно. Ја сам припадала том покрету још пре повратка мог оца из ропства, још од августа 1941, у време устанка и ослобађања Лознице.
- Како је изгледа устанак у Лозници?
- Почео је звоњавом црквених звона. Четници су напали Немце и ослободили Лозницу, која је тако постала први ослобођени град у Европи. Данас мислим да је то било апсолутно преурањено и да нас је скупо коштало, али са 18 година чинило ми се фантастичним.
- Да ли Вам је познато како је погинуо потпуковник Веселин Мисита, од Немаца или од комуниста са леђа?
- Од Немаца, врло храбро и прилично неопрезно.
- Видели сте борбу за град?