Da li se vreme ubrzalo?

Samim tim sto se brzina proticanja proticanja vremena ubrzala....ubrzale su se i cestice koje cine i tebe i tvoj mozak...samim tim se ubrzalo sve od tvog kretanja do tvog misljenja...samim tim ti ne mozes registrovati ubrzanje vremena...sto je i poenta teme..

Poenta teme je da je vreme intuicija ili da je ono svojevrstan osecaj koji se ne moze meriti odnosima u prostoru ili brojem(sto si nadam se izgleda konacno uspeo da pojmis) ali kao takvo ...kao intuicja trajanja itekako moze dati osecaj ubrzanja i usporenja ... kvalitativnu a ne kvantitavnu promenu.
Promena je u osecaju trajanja koje se ne moze izmeriti ali koje je itakako realno. SUSTINA OVOG SVETA JE ZAPRAVO TAJ OSECAJ...trjanje. Objekti,opazaji ukljucujuci i sliku u svesti zvanu "mozak" jesu upravo to. Slike opazaji ... koji nemaju takvo ,objektivno postojanje izvan svesti subjkta koji opaza.

Drugo broj je simbol a ne merna jedinica....
znam sta si ti hteo da kazes...da ako se sve ubrza mora i ljudska percepcija broja...samim tim i on...ali ti si rekao da si registrovao ubrzanje vremena samim tim sve tvoje price padaju u vodu........

Ma nemoj. Registrovao jesam ali ne izmerio. Moguce je registoravti ali ne i meriti jer vreme nije linija da bi se merilo..ali jeste intuicija da bi se registrovalo.. tako da..

Od hjuma se nauka mnogo promenila...mislim da si to trebao da shvatis...

Naucni metod se nije promenio. Indukcija ili zakljucivanje o opstem iz pojedincanog nije se premenila.
A sta se indukcijom zakljucuje nije nimalo bitno niti se Hjum time bavio. Ovde govorimo o zakonima samog misljenja, o formi .a ne o dostignucima nauke prostkelih iz tih formi. Forma je ono na sta ukazujem.

Meni uopshte nije jasno shta ovaj ubermensch ovde pokushava da dokazhe.
Meni ova ozimanova pricha nema nikakvu zamerku.

U pravu si. Ovaki ljudi poput njega su zamorni jer se ne obaziru na argumente i teraju svoju utvrdjenu pricu po svaku cenu jer im se ne svidja da nisu u pravu.

Gde volja vodi kolo razum nema sta da trazi. Ko ne zeli da vidi i shvati , nece videti pa da mu argumente iznesemo pravo ispred nosa.

U pravu si. Ovaki ljudi poput njega su zamorni jer se ne obaziru na argumente i teraju svoju utvrdjenu pricu po svaku cenu jer im se ne svidja da nisu u pravu.

Gde volja vodi kolo razum nema sta da trazi. Ko ne zeli da vidi i shvati , nece videti pa da mu argumente iznesemo pravo ispred nosa.

Da. Ja sam se sa njim svadjao nekoliko puta i furao je isti fazon. Nema smisla objashnjavati mu jer NECE da skonta.

што називаш аргументом је степен наученог. далеко је то од свесности...

Poenta teme je da je vreme intuicija ili da je ono svojevrstan osecaj koji se ne moze meriti odnosima u prostoru ili brojem(sto si nadam se izgleda konacno uspeo da pojmis) ali kao takvo ...kao intuicja trajanja itekako moze dati osecaj ubrzanja i usporenja ... kvalitativnu a ne kvantitavnu promenu.
Promena je u osecaju trajanja koje se ne moze izmeriti ali koje je itakako realno. SUSTINA OVOG SVETA JE ZAPRAVO TAJ OSECAJ...trjanje. Objekti,opazaji ukljucujuci i sliku u svesti zvanu "mozak" jesu upravo to. Slike opazaji ... koji nemaju takvo ,objektivno postojanje izvan svesti subjkta koji opaza.

Ma nemoj. Registrovao jesam ali ne izmerio. Moguce je registoravti ali ne i meriti jer vreme nije linija da bi se merilo..ali jeste intuicija da bi se registrovalo.. tako da..

Naucni metod se nije promenio. Indukcija ili zakljucivanje o opstem iz pojedincanog nije se premenila.
A sta se indukcijom zakljucuje nije nimalo bitno niti se Hjum time bavio. Ovde govorimo o zakonima samog misljenja, o formi .a ne o dostignucima nauke prostkelih iz tih formi. Forma je ono na sta ukazujem.

Ti meni oces da objasnis da ti mozes da registrujes promenu brzine protoka vremena na osnovu filozofije.
Ti nisi u stanju da ga opazis..prosto nisi...prvo kvantne cestice ne mogu da se ubrzaju sve odjednom prirodno.....samim tim ti tvoja teza pada u vodu...mislim sta bi moglo da izazove ubrzanje svake cestice u kosmosu????odgovori?
Drugo je da se one cak i ubrzaju teoriski ti to ne bi registrovao jer bi se svaki kvark u tvom telu ubrzao samim tim bi ti bio u identicnoj proporciji ubrzanja sa ostatkom univerzuma samim tim ti to ubrzanje ne bi osetio jer bi bio u savrsenoj proporciji..jer jelte ne bi mogao da se ubrzas kao entitet odvojen od univerzuma..naravno to pod hipotezom da je tako nesto moguce......

mozes bre ti meni da prodajes filozofske gluposti 10 dana....stoji cinjenica da svako zna za ajnstajna a ne za bergsona..stoji cinjenica da je filozofija mrtva nauka...koja je prosto izgubila vrednost zbog svoje pogresnosti......

Drugo je da se one cak i ubrzaju teoriski ti to ne bi registrovao jer bi se svaki kvark u tvom telu ubrzao samim tim bi ti bio u identicnoj proporciji ubrzanja sa ostatkom univerzuma samim tim ti to ubrzanje ne bi osetio jer bi bio u savrsenoj proporciji..jer jelte ne bi mogao da se ubrzas kao entitet odvojen od univerzuma..naravno to pod hipotezom da je tako nesto moguce......

da, pod uslovom da je vreme fizichki a ne intuitivni faktor. A nije.

Kao kada se neko ko je doteran "do duvara" maši za ono "najace" sto je cuvao u rukavu tako se Ubermasher uhvatio na kraju rasprave za svoj realizam mislieci da ce ukazivanjem na taj apsurd realizma odbraniti svoje pogresne iluzije o vremenu liniji.
Zato da ukratko vratim temu na pravi smer.

Kao sto svako ko se potrudi da razmisli moze uvideti da vreme nije linija, i da se samim tim ne moze meriti niti analizirati na bilo koji nacin, postvice pitanje pa ako nije linija sta je?
E, tu dolazimo do intuicije trajanja. Ma kako vreme bilo izvan saznavanja, izvan analize..ono je REALNOST.!
To sto vreme ne mozemo opazati, niti meriti, niti analizirati ne znaci da ono ne postoji..naprotiv. Niko ne moze negirati vreme..ono je cinjenica svesti. Ali pitanje je kako onda postoji ?Odgvor.. KAO INTUICIJA. Kao svojevrstan osecaj u nama. NEPOSREDNO ISKUSTVO.
Eto, to je dodir sa transcendentnim ..naslucivanje supstancije ovoga sveta ma koliko se to materijalstima ne svidjalo i izgleda bilo nepojmljivo ... objektivni svet izvan svesti opazajuceg subjekta nije objektivan. vec "stvar po sebi" .
A vreme je blisko stvari po sebi. Bergsonova intuicija trajanja i Sopenhauerova volja jesu jedno te isto.

Vreme je zavisno od materije....a ti si materija....sto vazi za drugu vazi i za tebe..tvoja percepcija vremena se menja u skladu sa ubrzanjem tvoje materije...sto naravno kreptomane ne shvatas da shvatas ne bi se ni raspravljao samnom...

Tema
Korelativnost subjekta i objekta.
http://forum.krstarica.com/threads/257013

Zakljucak teme glasi:

Malo pažnje otkriće svima istinitost i očiglednost onoga što je ovde rečeno i učiniti izlišnim traženje bilo kojih drugih dokaza protiv postojanja materijalne supstancije.
Dzordz Barkli

Tako da ako hoces i dalje da palamudis o materiji kao supstanciji onda moras prvo oboriti ovaj Barklijev idealizam...a to je da te obavestim nemoguce.
Ipak ako zelis da pokusas imas temu.

Tema

Zakljucak teme glasi:

Tako da ako hoces i dalje da palamudis o materiji kao supstanciji onda moras prvo oboriti ovaj Barklijev idealizam...a to je da te obavestim nemoguce.

Ako i dalje oces da palamudis te tvoje gluposti...moras da oboris sve postulate fizike i hemije....

Ako i dalje oces da palamudis te tvoje gluposti...moras da oboris sve postulate fizike i hemije....

Nisam ih oborio ali sam ukazao na njihovu problematicnost a sto se tice postulata fizike o vremenu kao sto mozes da vidis na ovom forumu on jeste oboren u smislu da ne dotice pravo vreme trajanje vec prostor. I to nisam ucinio ja (jer da jesam mozda bih dobio Nobelovu nagradu poput Bergsona i bio milioner) vec Bergson.

meni se chini da ti ne shvatash.
Aj prochitaj prvi post josh jednom pa probaj da odgovorish opet.

Evo da ti najplasticnije moguce objasnim....
tvoja intuicija..je proizvod hemiskih procesa u tvom mozgu...sastav svega u tvom mozgu je molekularan..molekuli su sastavljeni od atoma...atomi od elektrona protona itd...protoni elektroni neutroni pozitroni itd su sastavljeni od kvarkova..kvarkovi od neceg manjeg pa sve do plankove cestice.......ako se kvark ubrza...ubrzace se elektroni neutroni protoni ako se oni ubrzaju,ubrzace se atom ako se atom ubrza ubrza se molekul ako se molekul ubrza ubrzavaju se hemiski procesi tvog mozga samim tim i tvoja intuitivna percepcija......
nema tu sta da se shvati...oziman je izgubljen slucaj neko bi rekao budala...za tebe nznam...

Nisam ih oborio ali sam ukazao na njihovu problematicnost a sto se tice postulata fizike o vremenu kao sto mozes da vidis na ovom forumu on jeste oboren u smislu da ne dotice pravo vreme trajanje vec prostor. I to nisam ucinio ja (jer da jesam mozda bih dobio Nobelovu nagradu poput Bergsona i bio milioner) vec Bergson.

ako stvarno mislis da nauka gleda na vreme kao na liniju sto si ukazivao nekoliko puta..onda lose shvatas stvari..ako si citao hokingovu knjigu kosmos u orahovoj ljusci primetices da on to u par navrata opovrgava...

Evo da ti najplasticnije moguce objasnim....
tvoja intuicija..je proizvod hemiskih procesa u tvom mozgu...sastav svega u tvom mozgu je molekularan..molekuli su sastavljeni od atoma...atomi od elektrona protona itd...protoni elektroni neutroni pozitroni itd su sastavljeni od kvarkova..kvarkovi od neceg manjeg pa sve do plankove cestice.......ako se kvark ubrza...ubrzace se elektroni neutroni protoni ako se oni ubrzaju,ubrzace se atom ako se atom ubrza ubrza se molekul ako se molekul ubrza ubrzavaju se hemiski procesi tvog mozga samim tim i tvoja intuitivna percepcija......
nema tu sta da se shvati...oziman je izgubljen slucaj neko bi rekao budala...za tebe nznam...

Prva recenica u tovm postu nije tacna tako da :

Tema

Zakljucak teme glasi:

Malo pažnje otkriće svima istinitost i očiglednost onoga što je ovde rečeno i učiniti izlišnim traženje bilo kojih drugih dokaza protiv postojanja materijalne supstancije.
Dzordz Barkli

Ovo za mozak nije tema ali mislim da mogu kratko da te navedem na razmislajnje naravno ako si sposoban za to.

Polazis od sveta objekata gde imamo sunce, planete, zemlju.. objekat do objekata. Onda medju tim objektima pojavi se slika koju zoves"mozak" i sada ta slika proizvodi sve one objekte od kojih si posao? :neutral:

Ne znam da li je ovaj sled misli komplikovan ali zapitaj se kako to mozak proizvodi slike ako je i sam slika u svesti subjekta?

I odakle slika sveta od koje si posao, uvrstivsi i mozak u nju, ako je mozak taj koji proizvodi sliku sveta od koje si posao. Kako slika moze prozivoditi i sadrzati slike?

ps. Pod slikama podrazumevam opazaje u svesti koje ti zoves "realnost" .

Upravo tako.
1. Misao je radnja. kretanje, aktivnost,, trajanje. Samim tim ona je izvanprostorna.
2. Ne moze se meriti niti analizirati. niti opazati. vec samo misliti.

извини на измени твоје мисли, да би ти олакшао да схватиш да си је:
1. изанализирао, значи опазио, ал ниси размислио.
2. измерио сам ти је.
3.сад размисли.

oVO O CEMU SE OVDE PISE JE ZRELO ZA PDF PSIHOLOGIJA....

Odlicna psiholoska tema a ne filozofska niti fizicko matematicka

Vreme se ubrzava i usporava samo u psiholoskom opazanju protoka vremena znac nije nista sa vremenom u pitanju nego sa nasom psihom...

Odite kod zubara da vam vadi koren bez anestezije i videcete kako ce da se 5 minuta "otegnu i uspore" na 50 minuta......

BORAC PREBACI TEMU NA PDF PSIHO OVO JE ODLICNA TEMA ZA RAZGOVOR NARAVNO U PSIHOLOSKOM NAUCNOM SMISLU - OPAZANJE VREMENA I SAZREVANJE LICNOSTI

Back