pinkpufnica
Početnik
- Poruka
- 11
Brak za rucak Milica Blagojevic Jankovic ....za svaku preporuku :-)
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Pas krajputaš - Česlav Miloš : ne bih smeo ovo nazvati poezijom u prozi... u stvari, Česlav se trudio da to ne deluje kao nešto što može spasti pod kategorizaciju. To je nešto slično onome što ja nazivam "Random thoughts" kad izbacujem pijane misli kroz kratke rečenice, i sve se to zaokruži u jednom pasusu kao celina.
Ali covek ga je tako doziveo, zar ne?
Evo, za mene je Bukovski jedan prostak koji pise samo o tome koliko se napio i koliko zena *eb*o. I strasno je kul zbog toga.
Cemu ubedjivanje da moje(necije) vidjenje nije ispravno i nije dobro? Ono je samo moje i kao takvo postoji, i ako odudara.
![]()
Od filozofske rasprave o čoveku i Bogu do tople ljubavne ,a tragične pričeiz IV.veka..preporučujem srcem...
"Život je tako kratak(Vita brevis) da nemamo prava da izreknemo osudjujuću presudu ljubavi. Moramo prvo živeti, Aurelije, onda možemo filozofirati. (Primus esse, tum philosophari). "![]()
Nemoj da se ljutiš, ali malo je neukusno da svoje pijane misli porediš sa Česlavom Milošem.![]()
Ne volim ga!
More plodnosti - Jukia Misime
Toliko su mi pričali o tom romanu pa eto,da pokušam da se uključim u poštovaoce .Mada tanka sam sa njihovom književnošću.Čitala do sada samo toliko,da budem informisana..![]()
Ali covek ga je tako doziveo, zar ne?
Evo, za mene je Bukovski jedan prostak koji pise samo o tome koliko se napio i koliko zena *eb*o. I strasno je kul zbog toga.
Cemu ubedjivanje da moje(necije) vidjenje nije ispravno i nije dobro? Ono je samo moje i kao takvo postoji, i ako odudara.
Ja nekako zamišljam da knjige sa seksualnom tematikom pišu apstinenti...![]()
Bukovskog sam ja citala i dozivjavala nekako ""izmedju redoar" jer on ne pise samo o pijancenju i yebanju nego pise i o sindikatima u USA,
svasta covek nauci i sazna citajuci ga.
Oskar Davičo - Gladi (NIN-ova nagrada 1963.)
Kakav smor! 454 strane o tome kako grupa komunista, političkih robijaša za vrijeme Kraljevine Jugoslavije, dvije sedmice štrajkuje glađu.
Već sam ranije govorio da Davičo gaji vrlo težak stil pisanja, nejasan, sa dosta prebačaja. Preplitanje djela, riječi, misli, sna, jave...Da te bog sačuva! Još ovi štrajkači kad su počeli da buncaju usled iscrpljenošću gladi, tek onda nisam mogao da shvatim o čemu je riječ. Rečenice od po 75 riječi su sasvim uobičajene. Dešavalo mi se da pročitam po 4-5 strana i da mi uopšte nije jasno o čemu to pisac govori!
Naravno, taj period štrajka su zatvorenici iskoristili da vode dubokoumne filozofske razgovore o komunizmu, revoluciji, klasnom neprijatelju, oportunizmu...
Sto puta sam govorio da neću čitati književna djela koja su izrazito obojena nekom ideologijom ili religijom, ali ovaj put se prevarih i nazor pročitah, samo zbog ove NIN-ove nagrade.
Inače, ovo je druga knjiga tetralogije Robija. Treća knjiga Tajne, koja takođe ima 454 strane, je dobila NIN-a 1964. godine, ali sumnjam da ću više prilaziti Daviču, jedino ako pročitam baš sve laureate NIN-a, pa mi ta ostane poslednja nepročitana.
Nema dileme da Davičo stvarno zna da piše, ali mislim da je on ove 3 NIN-ove nagrade dobio zahvaljujući svojim hvalospjevima na račun komunizma. Čovjek je bio izraziti komunistički apostol, a mislim čak i funkcioner u to doba, pa nimalo ne čude ove nagrade.