Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ta edicija jeste skupa, ali Školice postoji i u jeftinijim izdanjima. Ja imam od izdavača No Limit Books iz Beograda. Vidim da se ove godine pojavilo i neko crnogorsko izdanje.

Ja sam nedavno ( mozda pre pola godine) kupila tu knjigu u Beogradu, kostala je oko 10 evra ( oko 1200 dinara). To i nisu bas neke uzasne pare za takvu knjigu.
Rada je kupila ( valjda na sajmu knjiga) za polovinu,, valjda i 500 dinara. Takvu istu knjigu.

Mislim da je na Sajmu bila 600, znam neke ljude koji su je tada kupili za toliko ( ovo izdanje)
Skolice-133x0-000005129137.jpg

Pročitao:
"Spomenica Branka Miljkovića", zbirka pesama posvećenih našem pesniku vatre, mnogobrojni autori su dali doprinos, retko ko valjano i iskreno :)
"Tri plus 1", Peter Zilahi. Mađarski (puto)pisac koji, mešajući različite žanrove, uz finu notu humora opisuje živote u gradovima širom sveta, pritom svaki povezuje sa svojom domovinom i dešavanjima 'preko grane' .

Sada "Sabrana dela Silvije Plat", i "Tren" od Malkolm Gladvela. Još nisam odmakao mnogo da mogu skontati uopšte o čemu se radi. Smrdi na onu Tajnu pomalo, a ako je u tom fazonu, sklapam je zanavek.

Ako je to Slepilo koje sam ja čitala, knjiga je fenomenalna. Uz nju sam zavolela Saramaga. :lol:
I ja sam razumela da je ta knjiga.
Ne mogu da zamislim da jedna knjiga ima barem tri razicitih naslova.
Na nemackom je Grad slepih.

I ja sam njega zavolela bas posle te knjige.
Sada nadjoh original:

Ensaio sobre a cegueira", wörtlich „Essay über die Blindheit“

Esej o slepima doslovan prevod.

Poslednja izmena:
Ja uzela Sva imena :)

- - - - - - - - - -

Vreme brzo stari – Antonio Tabuki, Paidea 140 str. 9/10

Meni se kao ne-ljubiltelju priči (jel priči ili priča?) jako, jako, dopala ova zbirka.
Skoro sve priče su mi baš legle.

- - - - - - - - - -

SFRJ za ponavljače – Dejan Novačić, Stylos 150 str. 10/10

Jedna setna i duhovita knjiga o vremenu kada sam bila dete. A bez patetike.

I meni se svidelo Slepilo, ili kako god da se već zove,
toliko da se nisam usudila da čitam išta više od Saramaga da ne pokvarim utisak.
Ako neko ima neku preporuku u vezi sa tim... :ceka:
Ja imam Sva imena ( a imam jos jednu, al ne znam bas tacno koja je jer sam je zapakovala;)), a ovu prvu sam i pocela da ctam , ali mi toog dana nije legla na dusu,
medjutim obecava:)

Od ponedeljka pocinjem obe da citam pa cu javiti kako je.
Sva imena izaziva teskobu , ali to je slucaj ( valjda) sa ciitavim njegovim opusom.

Preporucite mi nekog poljaka a da nije Henrik Sjenkjevic :) quo vaids mi se ne svidja.

Prije desetak godina sam mnogo citao Poljake. Sve klasika: Boleslav Prus, Jaroslav Ivaskjevic, Marija Dombrovska, Jezi Kosinski, Stefan Zeromski, Vitold Gombrovic...

Zasto si se ogranicio samo na Quo vadis kada je Sjenkjevic u pitanju? Ima on mnogo toga. Na primjer, odlicna je njegova epska trilogija Ognjem i macem, Potop i Pan Volodijovski. Nedavno sam procitao njegove price o poljskoj emigraciji u Americi u drugoj polovini XIX vijeka. Mracne i dobre price.

Prije desetak godina sam mnogo citao Poljake. Sve klasika: Boleslav Prus, Jaroslav Ivaskjevic, Marija Dombrovska, Jezi Kosinski, Stefan Zeromski, Vitold Gombrovic...

Zasto si se ogranicio samo na Quo vadis kada je Sjenkjevic u pitanju? Ima on mnogo toga. Na primjer, odlicna je njegova epska trilogija Ognjem i macem, Potop i Pan Volodijovski. Nedavno sam procitao njegove price o poljskoj emigraciji u Americi u drugoj polovini XIX vijeka. Mracne i dobre price.
Pa kad čovek ne voli Sjenkeviča... :D ja obožavam Quo vadis.
Inače, od pomenutih, Kosinski mi je broj 1. Ono kad pročitaš Obojenu pticu s 13 godina, to se ne zaboravlja, naJEŽIš se za sva vremena. I to na preporuku mame. :D
Prus je fin, sa ostalima nisam previše upoznata. Čitala malo Gombroviča... mogla bih se jednom "baciti" na njih.

Meni će Saramago biti tek treći ili četvrti po redu, taman ću dočekati utiske onda. :)

Preporucite mi nekog poljaka a da nije Henrik Sjenkjevic :) quo vaids mi se ne svidja.

Od Poljaka sam čitala samo Gombroviča , Ferdidurke. Meni se svidela.Monti Pajtonovska satira za one strpljive i sklone ' WTF did I just read' knjigama. Slapstick humor,provokacija i na momente totalni nonsens. :mrgreen:
pa sad ako si sklon takvim knjigama:);)

Mogu da prekucam jedno odlomče iz knjige, moje omiljeno

Poslednja izmena:
ma kakav je ovo citat mene bre taj boldovani :lol:

Evo, 'vako, valjda će još nekom biti sjajno,a ne da me ispalite ko za Erlenda Lua

Dakle, još jednom ponavljam, gospodo: veliki pesnik Julijuš Slovacki, veliki pesnik, volimo Julijuša Slovackog i oduševljavamo se njegovom poezijom, jer je bio veliki pesnik. Molim vas zapišite temu za domaći zadatak: ’ Zašto u poeziji velikog pesnika, Julijuša Slovackog, obitava besmrtna lepota koja budi oduševljenje?’
Na ovom mestu profesorovog predavanja jedan učenik se poče nervozno vrteti i zaječa:
Ali ja se uopšte ne oduševljavam! Uopšte se ne oduševljavam! Ne zanima me! Ne mogu da pročitam više od dve strofe, a i to me ne zanima! Bože spasavaj me,kako me to oduševljava kad me ne oduševljava? – Razrogačio je oči i seo tonući u nekakvu bezdanu provaliju.
Od ovog naivnog priznanja zagrcnuo se čak i profesor.
- Tišina, zaboga! – siknu on. – Galkjeviču, dajem ti keca. Hoćeš da me upropastiš! Ti valjda nisi svestan šta si rekao?
Galkjevič
Ali ja ne mogu da razumem. Ne mogu da razumem kako to oduševljava kad ne oduševljava.
Profesor
Kako te, Galkjeviču, ne oduševljava kad sam ti hiljadu puta objašnjavao da te oduševljava.
Galkjevič
A mene ne oduševljava.
Profesor
To je tvoja privatna stvar, Galkjeviču. Kao što se vidi, ti nisi inteligentan.Druge oduševljava.
Galkjevič
Ali, na časnu reč, nikog ne oduševljava. Kako može da oduševljava ako to niko ne čita, osim nas učenika, i to samo zato što nas silom primoravaju...
Profesor
Tiše, zaboga! To je zato što ima doista malo kulturnih ljudi koji su na visini...
Galkjevič
I oni kulturni takođe. Niko. Niko. Uopšte niko.

Galkjeviču, ja imam ženu i dete! Imaj milosti bar prema detetu! Galkjeviču,nema sumnje da velika poezija treba da nas oduševljava, a Slovacki je bio,ipak, veliki pesnik...
Možda te Slovacki ne uzbuđuje, ali nećeš mi valjda reći da ti iz temelja ne potresaju dušu Mickjevič, Bajron, Puškin, Šeli, Gete...
Galkjevič
Nikog ne potresaju. Ništa se to nikoga ne tiče, svima je to dosadno. Niko ne može da pročita više od dve ili tri strofe. O bože! Ne mogu!
Profesor
Galkjeviču, to je nedopustivo. Velika poezija, budući da je velika , i budući da je poezija, ne može da nas ne oduševljava, dakle oduševljava.
Galkjevič
A ja ne mogu. I niko ne može. O, bože!

Poslednja izmena:
Geijalno, a i istinito. I ja sam u gimnaziji imala jednu zamlatu od profesora ( srpskog), a koga je zanimala samo poezija.
I sam je pisao pesme, izdavao neke knjizice, mucio nas s tom poezijom do zla boga. Medjutim, mi nismo bili hrabri kao
Galkijevic:D Cutali smo i mrzeli smo poeziju.:D

Mi smo na jednom pismenom imali da analiziramo pesmu, i to izvlačeći pesme, svako je imao drugu.
Uglavnom su to bile nepoznate pesme poznatih pesnika. Čitaš pesmu punu nepoznatih izraza, prvi put, i treba da je analiziraš u roku od 45 minuta.. O Bože traume... :sad2:
Logično, nijedna analiza joj se nije svidela. :lol:

Citat- odličan. :ok:

Geijalno, a i istinito. I ja sam u gimnaziji imala jednu zamlatu od profesora ( srpskog), a koga je zanimala samo poezija.
I sam je pisao pesme, izdavao neke knjizice, mucio nas s tom poezijom do zla boga. Medjutim, mi nismo bili hrabri kao
Galkijevic:D Cutali smo i mrzeli smo poeziju.:D

Imala sam ja par kolega, sad su u penziji i nisu iz iste škole. Što su ti umeli da masarijau svojim pesmama, joooj... Nisu propuštali priliku da udave, vadili su svoje pesmarice uvek i svugde. Jedan je putovao sa mnom, imao je punu aktovku svezaka sa pesmama, pa kad počne da mi ih čita, onako osećajno...:roll: Ja se divila kurtoazno, on pomislio da uživam...:zcepanje: Pored njega sam zamrzela poeziju.:rumenka:

Poljska ima veliku književnost, i kulturu uopšte. Mislim da kod nas nije dovoljno cijenjena, možda zbog neke slovenske zavisti.
Gombrovič je težak, ali odličan pisac. Težak u pogledu tema - često se bavi mračnim stranama ljudske psihe, moralnim talogom... Česlav Miloš je poznat kao pjesnik, ali i njegova proza je odlična. Bio je vrlo originalna ličnost - poljski antikomunista, ali ne i rusofob, katolik, ali ne i jezuita.

Neko je pomenuo Ježija Kosinskog, ali on je uglavnom pisao na engleskom.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back