Bambina
Buduća legenda
- Poruka
- 25.036
Treba čovek iz knjižare da mi naruči sve delove o Ramzesu. Držite mi palčeve da se nađe negde neki komplet svih tomova za mene.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Dođoh sa seminara o inkluziji. Za početak su nam pročitali jednu poučnu priču iz knjige Melem za dušu. Momentalno sam odlučila da je kupim.
Stoji mi na polici A. Zid " Kovaci laznog novca " Knjiga koju sam davno trbao procitati ( trenutno sam u fazi vracanja na klasike koje nisam procitao )
Napravio sam i kraci spisak :
- Sekspir : Kralj Lir . Otelo
- Dz . Dzojs : Uliks
- A. Moravija : Dosada , Rimske price
- S Cvajg : Fantasticne noci
- Borhes : Alef
- Ljosa : Zelena kuca
- H. Kortesar : Progonitelj
- D. Grosman : Do kraja zemlje
- P. Ekerman : Razgovor sa Geteom
Ovo je samo deo knjiga koje sam odvojio , a na spisku inace ima oko pedesetak naslova , pa bi bilo suvise da ih nabrajam .
Molio bih kolege i koleginice koji su procitali neke od ovih naslova da napisu kratke impresije.
Hvala.
Jeza me spopadne kad mi staviš Džojsa i Tolstoja u istu rečenicu! Čak i ako je komentar tvoj, što je mnogo - mnogo je, Lucy!
A nikako da kažeš šta ti se to ne sviđa kod Džojsa. U redu dok si pravio spisak, ali, evo, sad možeš. Ja bih baš volela.
Nego, što ne reče onom čoveku impresije o knjigama? Da naučim i ja nešto u ovom životu?
Pa napisao sma mu impresije.Jasno sam stavio sta smatram najvrednijim na onom njegovom spisku.Jos mogu samo dodati da nije los i Ljosa i Borhes.moravia je prosecan.O Dzojsu sam vec vise puta pisao,i napomenuo sam sta mi se ne svidja.Pa ja to odmah osetim cim pocnem citati nekog pisca.To nekad kao mlad nisam mogao,danas mogu.
Ranije sam menjao misljenja o pojedinim piscima jer za neke svakako da nisam bio zreo sa mojih 20-25 godina zivota.
Sta ima da budem zreo u vezi Dzojsa.Pa on nije dubok pisac da bi neko morao imati predznanje da ga razume.
U opste mi kod njega ne smeta sto se sve desava u jednom danu,sto nema akcije a svaki je citalac ocekuje.Tako bez radnje i na malom prostoru pise Kafka i jos neki,ali oni umeju da pisu.
Prustu cu jos dati priliku jer sam ga malo citao.Nekad i dobar pisac napise losu knjigu,pa ako naletimo bas da nam ta knjiga bude prva,onda steknemo pogresno misljenje o njemu.
Skoro sam naleteo na jednu Zolinu knjigu(Novac) koja nikako nije na njegovom nivou.I Balzak ima knjiga koje nisu njegovog ugleda.
Dostojevski ima slabu knjigu Mladic.
Tolstoj i Dzojs nisu slicni,razliciti im je stil,ali zajednicko im je sto ih ceni sira populacija a nisu vredni.
Neko ko pise na silu kao Dzojs,ko tako pise da se dopadne,da ostvari delo eophalno,vidi se to ko ima njuha za tako sta.
Dobar pisac se ne trudi puno,on pise lako i spontano i napravi remekdelo.
Kad ja uzmem knjigu da citam,i ako mi ona ne drzi paznju,ne mogu da se koncentrisem vec mi misli lutaju,to mi je dobar znak da knjiga ne valja,da nije vredna.
Ja sad ne mogu u sitna crevca da pisem o knjigama sto je decko postavio.Jer sam neke i davno citao pa se ne secan,a neke mi nisu ni vazne da bi se secao.
I pre svega me beletristika ne zanima da bih je puno pamtio.Eto po meni Cvajg je odlican pisac ali me ne zanima da pamtim radnju njegovih romana i novela,jos manje da ih prepricavam i analiziram.
Beletristika nije toga vredna ,a ja pamtim i mogu da diskutujem o delima filozofije,psihologije i istorije koja su mnogo dublja i vaznija od beletristike.
Jedan visi nivo ima samo par pisaca beletristike a to su Gete,Dostojevski i jos neki.
Zato sam i rekao da je Ekerman na onom spisku najvredniji a to i nije roman ili neka pripovetka vec cista duhovna knjiga.
Kakvoj inkluziji, ako nije tajna? I kakav je to "Melem"?
(ala sam radoznala)
Inkluzija je ubacivanje dece sa posebnim potrebama u redovne škole. To je lepo zamišljeno, škola po meri svakog deteta, individualni planovi i slično, ali, niko nije definisao dokle te posebne potrebe mogu da idu, pa su nam poslali autističnu decu, epileptičnu (jedan mali svakodnevno ima po nekoliko napada). Sada nas obučavaju kako da radimo sa njima.
A knjiga, evo je:
http://www.gerila.com/knjige/katalog/780.htm
samo je rasprodata.
Valjda je ovo ta ista
http://www.dobra-knjiga.com/Home.asp?NaslovID=9046
Čitana nam je priča Kuce na prodaju.
Imao sam tu knjigu u prodaji par puta.Nisam je hteo procitati jer mislim da je to popularna psihologija i da to nije vredno paznje.Sad opet ko voli nek izvoli.
Uh, ja njegove knjige bas volim...
Prosle godine sam procitala Golo lice, Zvezde sijaju s neba, Ako docekam sutra i sve su mi ostavile neki trag u dusi....
sad trentno citam- 1984 od orvela.svidja mi se ta tematika.bicu zadovoljan knjigom sigurno
Pročitala sam ''Beleške jedne Ane''. Kapor mi uvek prija, nekako volim taj njegov ''beogradsko-šmekerski'' stil.
Svaki put pomislim da, ako bih morala da se odlučim za jednog jedinog autora koga bih čitala u Beogradu, to bi bio baš on.
A trenutno sam u potrazi za nekim romanom o komunizmu ili Oktobarskoj revoluciji, ako tako nešto uopšte i postoji. . .![]()
Никад нисам имала храбрости да започнем ''Тихи Дон'', увек сам га остављала за касније јер је обимно дело.
Хвала на препоруци, вероватно ћу узети нешто од Шолохова.
А да не знаш можда неки роман где се радња одвија у Москви или Санкт Петербургу?
Никад нисам имала храбрости да започнем ''Тихи Дон'', увек сам га остављала за касније јер је обимно дело.
Хвала на препоруци, вероватно ћу узети нешто од Шолохова.
А да не знаш можда неки роман где се радња одвија у Москви или Санкт Петербургу?
Daleko od toga da le los...on mi je nekako uvek bio simpatican. Ali kada citam pa se pronadjem u nekom liku, ne fizicki nego u razmisljanju i nacinu postupanja. A taj nacin je uvek nekako pogresan u knjizi...hvata me jeza...
Dobar je Sidni, ali te lepe zene i osvete![]()