Za Zoricu 023 (i sve koje zanima) recept za žerbo kocke moje mame:
Kore:
- 200g masti
- 2 kašike šećera
- 1/2 kašičice sode bikarbone (ili praška za pecivo)
- 400g brašna
- kvasac prethodno rastopljen u mleku (oko 1dl)
Fil:
- domaći pekmez od kajsija (oko pola tegle
)
- 200g samlevenih oraha
- 200g šećera u prahu (može i kristal)
Glazura:
- 100g čokolade
- 2 kašike ulja
Mast lepo umutiti mikserom (da sasvim pobeli i bude skroz penasta), dodati šećer, brašno sa sodom bikarbonom i kvasac (ako treba dodati još malo mleka... toliko da može da se sve lepo umesi) i umesiti testo.
Podeliti na tri dela i staviti u frižider.
Samleti orahe i šećer pa pomešati, pripremiti pekmez.
Razvući 1/3 testa na veličinu pleha, premazati pekmezom (ne štedeti ga!), posuti polovinom mešavine oraha i šećera, razvući drugu koru i postupak ponoviti. Prekriti trećom korom i staviti u rernu da se peče (na oko 180C).
Kad je ispečeno i ohlađeno, istopiti čokoladu na pari i kolač preliti glazurom.
*Napomena: Ja kore razvlačim na sledeći način (važi za sve kore koje se razvlače na veličinu pleha).
Nejpre isečem tri komada pek papira po tačnim dimenzijama pleha.
Papir stavim na radnu površinu, i testo rukom razvučem što više po sredini papira. Drugi komad papira stavim preko, tako da se ivice donjeg i gornjeg papira poklope i preko papira testo razvučem oklagijom. Sve što ide izvan površine papira, stavim tamo gde "fali" i opet sve iztravnam oklagijom. Skinem gornji sloj papira i koru stavim u pleh. Isto uradim i sa drugom korom, s tim što, u slučaju žerbo kocki, drugu i treću koru postavljam tako da strana sa papirom bude gornja pa kad testo lepo postavim na mesto, papir skinem (i upotrebim za razvlačenje sledeće kore). Nadam se da sam pojasnila. Tako mi je najbrže i najjednostavnije da kore budu svuda iste debljine i da nema pucanja i lomljenja prilikom prenošenja testa do pleha.