Kao prvo, preporuka poslodavca ti ne treba. Zaboravi na sve što si čula do sada. Od kako je uveden SkillSelect, sve je mnogo drugačije. Popunjavaš EOI, kompjuter ti sabere poene, apliciraš za sponzorstvio ako ti fale poeni ili imaš rođaka tamo, ili ti je zanimanje na CSOL listi, ne na SOL listi. Ako imaš 50 poena bez staža, to ti je dovoljno, jer dobijaš 10 na bliskog člana porodice koji bi te sponzorisao. Napomena-to ne može biti baba-tetka, nego tetka i sl, jer su ljude i odbijali. Ja sam dobila 2 sponzorstva i za Viktoriju i za WA, i to VIC u roku od 24 sata, a najrigorozniji su. Ipak sam se odlučila za Pert, tamo su nam prijatelji. Imala sam 55 poena+5 za sponzorstvo, znači minimum i u roku od 3 dana sam pozvana da apliciram za vizu, tako da nema veze sa mozgom to da pozivaju pre one sa većim brojem poena. to je bilo ranije možda, sada uglavnom većina ima 60 poena, tj. na granici su. Nisam htela da tražim poene na staž, iako ga imam u struci, jer oni traže dlaku u jajetu, npr. isečke iz banke, a ja platu dobijam na ruke, i potpisujem prizranicu, takva mi je vrsta posla. Ne bih ti preopručila daq lažiraš staž jer to proveravaju uzduž i popreko...
P.S. NIKO u proteklih 2 godine nije dobio sve 8.-mice na IELTS-u u Bg-u, tako da ne zanosi se sa time, ja sam dobila L,R,S, 8., W-7.5 i kada sam išla da se žalim u Britanskom Savetu, rečeno mi je da ne shvataju na šta se žalim, pošto bolji rezultat nisu videli. Svi mi imamo broj centra na testu-EA East Adriatic, malo povoljnije ocenjuju kandidate koji polažu u Sarajevu, pokušaj tamo. Srećno.