Odlazak u Australiju-opšta diskusija

Drugari, moze neki savet za trazenje posla u AU, tj web sajtova za trazenje posla. Imam jos jednu nedoumicu, naime na poslovima sto sam ja uspeo da nadjem navedeno je da "You must have the right to live and work in this location to apply for this job." A kada gledam za radnu vizu onda tamo pise da moram da imam posao. E sad, kako resiti ovu problematiku, tj da ne bude stuck in the midle! :D

Drugari, moze neki savet za trazenje posla u AU, tj web sajtova za trazenje posla. Imam jos jednu nedoumicu, naime na poslovima sto sam ja uspeo da nadjem navedeno je da "You must have the right to live and work in this location to apply for this job." A kada gledam za radnu vizu onda tamo pise da moram da imam posao. E sad, kako resiti ovu problematiku, tj da ne bude stuck in the midle! :D

Pa kad se prijavljujes za neku od radnih viza ti unapred konkurises i za odredjeno mesto... Bolje se raspitaj oko toga u ambasadi i imigracionom...

Tacnije, Sydney :D Interesuje me kakav je tamo zivot za sudente, da li ima nas puno iz Srbije, ili ne, tako neke stvari. ^^ Inace upisla sam Bachelor of Arts, na UWS . Imam tamo rodbinu, kod njih bi trebalo da budem. :D

Super je, mozda dobijes i concession card za jeftinije putovanje ako ti treba i ako si eligible. Iz Srbije ne postoji ni jedan logicki nacin da ih bude puno :D Glavni razlog je sto je naravno mala zemlja pre svega, drugo veoma siromasna, trece vecina Srpske zajednice ovde je konzervativna. Uglavnom zive u Sydney West i ne interesuje ih skolovanje jer u vecini slucajeva rade jedni kod drugih neke zanatske poslove ili ciscenja i nikad ne napreduju dalje od toga (jer naravno oni su tu samo privremeno dok skupe pare za kucu, decu, majku, oca, roDZaci i familiju) i ne "isplati" im se da ulazu tu oni nesto u "tudji" sistem i da gube vreme oko skole. :D

I tako privrememo po 30 godina oni tu provode. Jedino po nekad mozes decu njihovu da sretnes negde kao studente, ali nije to tako neka masovna pojava. Nazalost. Bilo bi bolje da jeste.

Moj savet ti je da prosiris vidike i das svim ljudima sansu nezavisno od njihovog porekla jer mozes da upoznas stvarno dobre ljude i prijatelje sa raznih strana. Bez da imas neki target group za druzenje. Samo nemoj da se nadas i od tih poreklom iz Srbije da ces da dobijes neki poseban trretman, pre ce da te ignorisu i prave se ludi.

Inace imas prava, student community, association, staraju se za vas, za vas komfor, ne znam tacno na tom univerzitetu, jer sve ima svoj neki nacin manje-vise kako rade stvari, ali standard koji dobijas je prilicno isti... Imas poptunu podrsku za sve i savetnike i legalnu i svasta... Uglavnom puna podrska za studiranje! :D

Hvala na odgovoru :D Ja sam u susitni, raspolozena za druzenje sa bilo kim, ako je dobar prema meni, bez obzira na nacionalnost :D Samo sam htela da vidim, da se raspitam malo oko studenskog zivota. Ostavljam drustvo ovde, i roditelje, porodicu, po prvi put, pa imam tremu :\ Uglavnom , hvala na odgovoru ^ ^ Snacicu se ja :D

Samo jedna od stvari koja je kao sitnica a vrlo bitna je da nisi ti jedino nervozna i "zabrinuta". Svi su. I to je u neku ruku nesto sto ce laske da vas veze da napravite drustva. Videces posle maltene prvog dana- dva vec ces da imas drustvo i da se uklapas lagano. Studentski zivot je dobar. Brinu se za vas, organizuju druzenja, sausage sizzle, events stuff like that... Svaki college, uni pa cak i campus u okviru toga ima svoj neki stil i nacin rada, ali generalno je to to...

Upoznaj se sa pravima i mogucnostima, to je bitna stvar. Imas TONU studentskih usluga i podrske... Od prakticnih stvari, savetovanja, tehnika ucenja i rada, za kontrolu pred ispitne nervoze, resavaja problema, stresova, svega sto treba do legalne i welfare support preko svega ostalog...

Kao prvo, preporuka poslodavca ti ne treba. Zaboravi na sve što si čula do sada. Od kako je uveden SkillSelect, sve je mnogo drugačije. Popunjavaš EOI, kompjuter ti sabere poene, apliciraš za sponzorstvio ako ti fale poeni ili imaš rođaka tamo, ili ti je zanimanje na CSOL listi, ne na SOL listi. Ako imaš 50 poena bez staža, to ti je dovoljno, jer dobijaš 10 na bliskog člana porodice koji bi te sponzorisao. Napomena-to ne može biti baba-tetka, nego tetka i sl, jer su ljude i odbijali. Ja sam dobila 2 sponzorstva i za Viktoriju i za WA, i to VIC u roku od 24 sata, a najrigorozniji su. Ipak sam se odlučila za Pert, tamo su nam prijatelji. Imala sam 55 poena+5 za sponzorstvo, znači minimum i u roku od 3 dana sam pozvana da apliciram za vizu, tako da nema veze sa mozgom to da pozivaju pre one sa većim brojem poena. to je bilo ranije možda, sada uglavnom većina ima 60 poena, tj. na granici su. Nisam htela da tražim poene na staž, iako ga imam u struci, jer oni traže dlaku u jajetu, npr. isečke iz banke, a ja platu dobijam na ruke, i potpisujem prizranicu, takva mi je vrsta posla. Ne bih ti preopručila daq lažiraš staž jer to proveravaju uzduž i popreko...
P.S. NIKO u proteklih 2 godine nije dobio sve 8.-mice na IELTS-u u Bg-u, tako da ne zanosi se sa time, ja sam dobila L,R,S, 8., W-7.5 i kada sam išla da se žalim u Britanskom Savetu, rečeno mi je da ne shvataju na šta se žalim, pošto bolji rezultat nisu videli. Svi mi imamo broj centra na testu-EA East Adriatic, malo povoljnije ocenjuju kandidate koji polažu u Sarajevu, pokušaj tamo. Srećno.

Kada sam gledala state sponsorship opcije, uslovi država su bili da imam minimum godinu do dve godine radnog iskustva. Bez toga ne mogu aplicirati za sponsorship države, tako da - da, gledam kako da steknem radno iskustvo jer mi makar tu jednu godinu traže. Jedino ako se nešto drastično izmenilo od Nove Godine, kad sam zadnji put to proveravala, što me ne bi čudilo. I dalje mi nije baš najjasnije koja sve dokumenta traže kao dokaz radnog iskustva. Ovo pitam u slučaju da me pogleda viša sila i prođem u zadnji krug testiranja za posao koje čekam :roll: Ma naplašila sam se čitajući sve i svašta, više ne znam ni ko sam ni gde sam. Čas zovu one s većim brojem poena, čas je granica 60, pa 65, pa ograničenja, čuda.. Stres na kilo :(

Jako bih bila zahvalna ako biste mi, bilo ovde, bilo preko p. poruke, pojasnili kako ste dobili state sponsorship, pošto je to trenutno jedina stvar koja mi daje te poene koji su mi potrebni da prebacim 60 poena. Ostadoh bez živaca :roll:

Možete li mi dati link ili neku smernicu preko koje mogu videti ocene polagača u protekle 2 godine? Čitala sam ovde po forumu i pokušaću da nađem ponovo iskustva ljudi, čini mi se da sam pročitala da je neko dobio osmice. No, zato bih da proverim, ako možete prosledite mi gde se mogu videti rezultati ljudi koji su polagali IELTS, ili mi makar recite gde mogu da vidim to što ste mi gore pomenuli, da niko nije prošao sa tim osmicama, da se ne zanosim. Nisam znala da mogu ići i u Sarajevo, hvala na sugestiji!

Možete li mi dati link ili neku smernicu preko koje mogu videti ocene polagača u protekle 2 godine? Čitala sam ovde po forumu i pokušaću da nađem ponovo iskustva ljudi, čini mi se da sam pročitala da je neko dobio osmice. No, zato bih da proverim, ako možete prosledite mi gde se mogu videti rezultati ljudi koji su polagali IELTS, ili mi makar recite gde mogu da vidim to što ste mi gore pomenuli, da niko nije prošao sa tim osmicama, da se ne zanosim. Nisam znala da mogu ići i u Sarajevo, hvala na sugestiji!

Nisam siguran da li postoji link, imas na krstarici temu http://forum.krstarica.com/showthread.php/250038-IELTS-pitanja-i-odgovori pa prelistaj i to.

Ja sam u februaru polagao i dobio L 7.5, R 9, W 7 i S8, generalno mi je writing i bio problem. Moja sestra je polagala pocetkom februara i dobila L 8 R9 W8 i S 8.5, tako da dobijaju i kod nas ljudi sve osmice. Ona se spremala mesec - dva, privatno, najvise za writing. Nikada nije zivela u inostranstvu i engleski zna iz skole. Ja sam ziveo u USA i na Kipru, poslednje 4 godine radio na engleskom pa opet nisam dobio sve 8, doduse spremao sam se minimalno, odnosno procitao pravila za writing i to je to. Na listeningu sam verovatno mogao da dobijem vecu ocenu, pretpostavljam da sam se zamislio nesto.

Ako smatras da ti je engleski dobar i imas vremena da se spremis, ne bih se slozio da su sve osmice "zanosenje". Pripremi se dobro, skoncetrisi se i zapamti da je sve moguce.

Pozdrav

dukeusa, hvala od srca. Na zadnjem testiranju (TOEFL) skor mi je bio na C1 što je u proseku 7-7.5 na IELTS-u, a znam da ga nisam spremala bog zna šta. Idu mi jezici i imam vremena i volje da učim, a vidim da postoje šabloni za pisanje eseja, način odgovaranja, itd, što mi nije problem da naučim, niti imam tremu u ispitnim situacijama. Ne želim da drugima delujem prepotentno, ali verujem da sve može da se nauči, naročito ako postoji jaka osnova za to, pa sve i da se zanosim - moja stvar, jel. Jako mi je drago što je vaša sestra postigla te rezultate, recite joj da je znanjem ulepšala dan nekome ko želi da postigne isto što i ona :hvala:

Mene i dalje interesuje kako je neko dobio state sponsorship a da nema ni dana radnog iskustva. Za state sponsorship za moju struku traže od godinu do dve godine radnog iskustva. Bilo bi mi drago kad bi NAATI T&I napisala kako je dobila state sponsorship a da nije imala radnog iskustva, mislim da bi pomoglo i meni i drugima koji imaju problem sa radnim knjižicama.

Još jednom hvala svima na informacijama koje delite, divni ste :bye:

Da mozda neko, nekim slucajem ne putuje za Australiju za dve nedelje? :D Ili mozda ako je neko putovao, neki savet, da se covek ne izgubi kada menja avion u Dubaiu, cula sam da je aerodrom tamo prevelik :D Putujem sama, i prvi put uopsteno avionom :D

Ma opusteno, pogledas na "departures" nadjes broj svoga leta i vidis na kome je GATE i odes tamo :). Qantas i Emirates koriste Terminal 3 pa na T3 mozes da ih pitas ako ne znas da se snadjes. Verovatno ce ti na T3 izdati nove karte.

Nisam siguran da li postoji link, imas na krstarici temu http://forum.krstarica.com/showthread.php/250038-IELTS-pitanja-i-odgovori pa prelistaj i to.

Ja sam u februaru polagao i dobio L 7.5, R 9, W 7 i S8, generalno mi je writing i bio problem. Moja sestra je polagala pocetkom februara i dobila L 8 R9 W8 i S 8.5, tako da dobijaju i kod nas ljudi sve osmice. Ona se spremala mesec - dva, privatno, najvise za writing. Nikada nije zivela u inostranstvu i engleski zna iz skole. Ja sam ziveo u USA i na Kipru, poslednje 4 godine radio na engleskom pa opet nisam dobio sve 8, doduse spremao sam se minimalno, odnosno procitao pravila za writing i to je to. Na listeningu sam verovatno mogao da dobijem vecu ocenu, pretpostavljam da sam se zamislio nesto.

Ako smatras da ti je engleski dobar i imas vremena da se spremis, ne bih se slozio da su sve osmice "zanosenje". Pripremi se dobro, skoncetrisi se i zapamti da je sve moguce.

Pozdrav

Potvrdjujem ovaj utisak koji prenosi dukeusa. Ja sam polagao prosle godine i dobio sam slicne ocene, samo sto mi je najgori bio W a najbolji L. Ziveo godinu dana u english speaking inostranstvu, radim dosta na engleskom, spremao se za IELTS oko 1 mesec.

Pozdrav svima.Javljam se iz Kanade. Zivim ovdje i radim vec duze vremena. Imam zelju da se preselim negdje toplije pa me zanimaju neke stvari u vezi Australije.

Za vas koji ste tamo, kakvo je stanje u vezi poslova za Enrolled Nurses? Po profesiji sam Medicinska Sestra (ustvari brat ;)) ali trenutno radim kao Correctional Officer.

Jos jednom pozdrav svima i hvala unaprijed na odgovorima

Pozdrav svima.Javljam se iz Kanade. Zivim ovdje i radim vec duze vremena. Imam zelju da se preselim negdje toplije pa me zanimaju neke stvari u vezi Australije.

Za vas koji ste tamo, kakvo je stanje u vezi poslova za Enrolled Nurses? Po profesiji sam Medicinska Sestra (ustvari brat ;)) ali trenutno radim kao Correctional Officer.

Jos jednom pozdrav svima i hvala unaprijed na odgovorima

Mislim da je bas potraznja za medicinskim sestrama...

Back