Odlazak u Australiju-opšta diskusija

Veliki pozdrav svima!!!

Ovako, posle dosta citanja zeleo bih da cujem i druga misljenja za sledecu situaciju. :) Ja imam 24 godine, Diplomirani menadzer za odnose s javnoscu, srednju skolu sam zavrsio Rade Koncar smer elektrotehnicar-elektromotornih pogona. Iskustva u struci nemam, trenutno radim kao prodavac u IT shop-u i zavrsavam master studije na politickim naukama u Beogradu, smer Regionalne studije SAD-a. Devojka ima 23 godine, ona je Diplomirani ekonomista, srednju skolu je zavrsila gimnaziju, trenutno takodje radi kao prodavac u trznom centru. Da li neko od iskusnijih moze da nam da savet, koja viza je za nas najpogodnija, najbrzi put do vize kao i Australije. :D Sto se tice trazenih zanimanja postoje i moje i njeno zanimanje na onoj drugoj prosirenoj listi.
Sto se tice rodbine nazalost nemamo nikog tamo. :/
Nadamo se da cemo dobiti korisne odgovore. :)

Veliki pozdrav svima!!!

Ovako, posle dosta citanja zeleo bih da cujem i druga misljenja za sledecu situaciju. :) Ja imam 24 godine, Diplomirani menadzer za odnose s javnoscu, srednju skolu sam zavrsio Rade Koncar smer elektrotehnicar-elektromotornih pogona. Iskustva u struci nemam, trenutno radim kao prodavac u IT shop-u i zavrsavam master studije na politickim naukama u Beogradu, smer Regionalne studije SAD-a. Devojka ima 23 godine, ona je Diplomirani ekonomista, srednju skolu je zavrsila gimnaziju, trenutno takodje radi kao prodavac u trznom centru. Da li neko od iskusnijih moze da nam da savet, koja viza je za nas najpogodnija, najbrzi put do vize kao i Australije. :D Sto se tice trazenih zanimanja postoje i moje i njeno zanimanje na onoj drugoj prosirenoj listi.
Sto se tice rodbine nazalost nemamo nikog tamo. :/
Nadamo se da cemo dobiti korisne odgovore. :)

Ima li koga? :)

Pa nista, raspitajte se za ta zanimanja koja su na listi kod ambasade... To bi bio najlogicniji odgovor. Drugi nacini ne postoje osim da studirate nesto ovde sto nije jeftino... Moj savet vam je da sve informacije uzimate direktno od zvanicnog izvora, a ne sa blogova i foruma. Znaci sve kako i sta moze neka vam ONI kazu u ambasadi. Tako je samo najsigurniji nacin da je to 100% tacno, a onda mozete da podelite iskustva ovako...

Rodbina mnogo ne pomaze, to da znate. Eventualno neko sponzorstvo ali... good luck with that :D Jedina korist rodbine je ovako da imas da odes nekad na kafu ko dodje i tako nesto :D Tako da ne gubite puno da znate...

Srecno.

Pa nista, raspitajte se za ta zanimanja koja su na listi kod ambasade... To bi bio najlogicniji odgovor. Drugi nacini ne postoje osim da studirate nesto ovde sto nije jeftino... Moj savet vam je da sve informacije uzimate direktno od zvanicnog izvora, a ne sa blogova i foruma. Znaci sve kako i sta moze neka vam ONI kazu u ambasadi. Tako je samo najsigurniji nacin da je to 100% tacno, a onda mozete da podelite iskustva ovako...

Rodbina mnogo ne pomaze, to da znate. Eventualno neko sponzorstvo ali... good luck with that :D Jedina korist rodbine je ovako da imas da odes nekad na kafu ko dodje i tako nesto :D Tako da ne gubite puno da znate...

Srecno.

Hvala na odgovoru. Kontaktirali smo ambasadu i usmerili su nas na onaj njihov zvanican sajt, u fazonu citajte sami nemojte da nas smarate na kafi smo. :D

E sad poceli smo da citamo onaj booklets. Da li nesto znas nesto vise o subclass 190: you have applied for a subclass 190 (Skilled–Nominated) visa; and•you have been nominated by a state or territory government for the purposes of the visa application; and•the Minister has accepted the nomination.
To znaci tacno sta? :D

Hvala na odgovoru. Kontaktirali smo ambasadu i usmerili su nas na onaj njihov zvanican sajt, u fazonu citajte sami nemojte da nas smarate na kafi smo. :D

E sad poceli smo da citamo onaj booklets. Da li nesto znas nesto vise o subclass 190: you have applied for a subclass 190 (Skilled–Nominated) visa; and•you have been nominated by a state or territory government for the purposes of the visa application; and•the Minister has accepted the nomination.
To znaci tacno sta? :D

Skroz tacno mi na zalost nije poznat ceo koncept toga, jer nisam se time bavio, ali znaci da si aplicirao za vizu i da ti je prosla aplikacija za dalje (sledeci korak). Ili u slucaju da si to uradio i da su ti prihvatili pa onda nesto dalje. Sad zavisi znacenje od konkretne situacije u kojoj si. Mada ovde sigurno ima nekog ko je isao na tu vizu.

Pa dobro, to sto su vas usmerili tamo se podrazumeva ako te nesto dovoljno interesuje da ces da na zvanicnom mestu uradis sve kako bi sto bolje upoznao materiju i da ces vise da ih kontaktiras za neka malo "tehnicka" pitanja i detalje za razliku od necega sto vec i pise i mogao si da procitas vec. Znaci prvo research, pa posle eventualne nejasnoce i nedoumice, pa ako je sve jasno, akcija...

http://www.immi.gov.au/Visas/Pages/190.aspx

Evo ovde ako pogledas vidis da ima sve o tome i vrlo lako mozes da se dobro upoznas sa svim obavezama, pravilima, cenama, procesima i tako dalje... Vrlo je jednostavno objasnjeno da bi se za kratko vreme upoznao skroz sa materijom. Evo cak ima i "before you apply" sta da radis...

Srecno.

Dobar dan, interesuje me jedna stvar. Ukoliko bih recimo ušao u Australiju sa dokumentima neke druge zemlje, recimo Nemačke ili Francuske, i pritom poneo sa sobom značajnu svotu novca, recimo između 30.000 - 50.000 eura, da li bih pritom morao da imam sve ove silne peripetije kao kada bih želeo da tamo odem sa srpskim dokumentima ?

Te pare su za njih vise nego smesne. Treba da imas milion ili milion i po i da otvoris firmu da bi preko para dosao do papira da tamo ostanes. A proces viziranja je za sve zemlje isti osim mozda za Novi Zeland. Jedina povoljna razlika izmedju Srbije i npr. Nemacke je sto ti manje cesljaju sva dokumenta pri proverama.

Molim za pomoc oko sledeceg:

treba da apliciram za State Sponsorship u ACT. Prikupio sam vecinu dokumenata ali trenutno se mucim sa Declaration of Financial Capacity. Ponudjen mi je formular na engleskom koji treba da popunim i koji treba da se overi. Koji je najbolji nacin da se to uradi? Znam da ovi nasi sto overavaju traze prevod na srpski pre nego sto bilo sta overe na engleskom... Da li to znaci da ja treba da ga popunim, pa dam tumacu da prevede tako popunjeno, pa tek onda u opstinu na overu?
Ima li jos neki nacin da se to overi, recimo da tumac to overi? Mozda zvuci smesno, ali u zvanicnoj potvrdi za Skill Assessment koji sam radio u AIM mi stoji "BA degree from xy university as witnessed by Pera Peric from Belgrade" (Pera Peric je tumac koji je radio i overio moje prevode)... Dakle, ako vec neko treba da zna moju finansijsku situaciju, lakse mi je da to zna samo tumac, nego srpska administracija... Sta vi mislite?

Znam da je ranije bilo reci o ovome, ali od kako su teme spojene, tesko se snalazim i stalno gubim puno vremena da pronadjem odgovarajuce odgovore...

Hvala unapred

Pozdrav svima! Izvinjavam se ako ću postaviti pitanje o kojem je već bilo reči, ali stvarno nemam vremena za prečešljavanje foruma.
Da počnem. Nedavno sam čuo za ljude ili agencije koje obezbeđuju posao i kuće u Australiji, u zavisnosti od obrazovanja a sve to uz odgovarajuću nadoknadu. Pouzdano znam za ljude koji su na ovaj način tamo otišli. Ipak, voleo bih da mi neko kaže nešto više o ovome. Konkretno me zanima, da li se tim ljudima plaća tamo (procenat plate) ili ovde? Koju vizu tražim za odlazak, ko šalje garantno pismo za mene? Koliko je pouzdano? Da li mi možete nekog preporučiti? Jel su bitnije godine ili iskustvo? Čuo sam da su izuzetno traženi zanati, ali ja sa tim nemam veze. Zanima koliko su plaćeni grafički dizajneri (ako znate o čemu govorim) i da li ima posla za njih? Web i grafički dizajneri su i sa srednjom školom traženi i izuzetno dobro plaćeni u zemljama EU, pa me zanima kakvo je stanje u Australiji.
Unapred Hvala! :)

Pozdrav svima! Izvinjavam se ako ću postaviti pitanje o kojem je već bilo reči, ali stvarno nemam vremena za prečešljavanje foruma.
Da počnem. Nedavno sam čuo za ljude ili agencije koje obezbeđuju posao i kuće u Australiji, u zavisnosti od obrazovanja a sve to uz odgovarajuću nadoknadu. Pouzdano znam za ljude koji su na ovaj način tamo otišli. Ipak, voleo bih da mi neko kaže nešto više o ovome. Konkretno me zanima, da li se tim ljudima plaća tamo (procenat plate) ili ovde? Koju vizu tražim za odlazak, ko šalje garantno pismo za mene? Koliko je pouzdano? Da li mi možete nekog preporučiti? Jel su bitnije godine ili iskustvo? Čuo sam da su izuzetno traženi zanati, ali ja sa tim nemam veze. Zanima koliko su plaćeni grafički dizajneri (ako znate o čemu govorim) i da li ima posla za njih? Web i grafički dizajneri su i sa srednjom školom traženi i izuzetno dobro plaćeni u zemljama EU, pa me zanima kakvo je stanje u Australiji.
Unapred Hvala! :)

Ljudi koji ti obezbedjuju odlazak su ljudi iz ambasade. Posao i kuce? Za posao opet apliciras preko ambasade za radnu vizu, da negde nadjes smestaj imas neku pomoc, ali uglavnom je tvoja stvari i kako tebi najvise odgovara. Garantno pismo ne postoji, ne znam zasto to cesto ljudi pominju. Mozda mislis sponzorstvo? Niko osim ambasade ne moze da ti odobri ulazak u Australiu.

Mada ne znam tacno na sta mislis.

Znam, naravno da samo ambasada konačno odobrava odlazak. Probaću da budem jasniji.
Postoje ljudi odavde koji žive u Australiji (verovatno imaju državljanstvo), nemaju veze sa ambasadom. Ne znam da li rade samostalno ili kako god. U glavnm rade kao neka vrsta agenata.
Oni valjda dolaze u Srbiju jednom godišnje i onda imate priliku da razgovarate sa njima. Na osnovu obrazovanja, ili ako već imate iskustva u nekom poslu on će vam tražiti posao i smeštaj u Australiji. Naravno sam će proceniti koliko ste ozbiljni i spremni za tako nešto. Verovatno se na početku plaća neka nadoknada, ali ništa nedostižno. Kad krenete tamo da radite, ne znam koliko dugo vremenski (3, 4 god) ste dužni da mu plaćate procenat od plate.

Znam, naravno da samo ambasada konačno odobrava odlazak. Probaću da budem jasniji.
Postoje ljudi odavde koji žive u Australiji (verovatno imaju državljanstvo), nemaju veze sa ambasadom. Ne znam da li rade samostalno ili kako god. U glavnm rade kao neka vrsta agenata.
Oni valjda dolaze u Srbiju jednom godišnje i onda imate priliku da razgovarate sa njima. Na osnovu obrazovanja, ili ako već imate iskustva u nekom poslu on će vam tražiti posao i smeštaj u Australiji. Naravno sam će proceniti koliko ste ozbiljni i spremni za tako nešto. Verovatno se na početku plaća neka nadoknada, ali ništa nedostižno. Kad krenete tamo da radite, ne znam koliko dugo vremenski (3, 4 god) ste dužni da mu plaćate procenat od plate.

Mislim da je to scam i da je nelegalno. Najlakse ti je da uradis procenu za radnu vizu, sacekas, dobijes to i uselis se normalno za svoj dzep i potpuno legalno gde zelis. Sam resis obaveze jer je jednostavno manje vise.

Stvar je u tome sto Australija nece da te pusti da ti tamo neko trazi posao i smestaj na nesigurno, kad moze sve jasno da se sredi unapred i da ne upadnes u nevolju i na teret drzave. Zato su sponzorstva i ostale stvari tu da bi osigurale kolko-tolko stabilno stanje po dolasku. Ceo proces se zasniva na tome. Ako su agenti moraju da imaju dozvole (aktivne) i skroz legalne detalje. Najprostiji test ti je da sve sto ispricaju tebi, kazu imigracionom. U tvom prisustvu.

U slucaju da je scam i slicno i dodjes pod radar imigracionog i ostalih organizacija koje to prate oni ce mozda za par godina da te nagaze, ne odma, nekad, kad budes zaboravio... a mozda i odma. Mada najverovatnije bi to bila prica za neki long-con i vise bi nestali.

Idi ti preko zvanicnih izvora, to je jedini savet na tu temu.

Pozdrav svima.

Imam malu dilemu, ne znam da li se neko susreo sa ovim ranije. Naime, aplicirala bih za Skilled ocupation visa 190 zanimanje Accauntant (general). Ono sto mene buni je koji je IELTS meni potreban? Znam da je za rad neophodan General, za koji se vec spremam, ali na sajtovima institucija koje bi trebalo da mi urade Skills Assessment za moje zanimanje stoji da je neophodan Academic??
Naravno da sam i njima poslala mejl, medjutim jos nema odgovora, a ja sam malo nestrpljiva pa sam htela da proverim da li neko ovde mozda zna? :-)

Pozdrav svima.

Imam malu dilemu, ne znam da li se neko susreo sa ovim ranije. Naime, aplicirala bih za Skilled ocupation visa 190 zanimanje Accauntant (general). Ono sto mene buni je koji je IELTS meni potreban? Znam da je za rad neophodan General, za koji se vec spremam, ali na sajtovima institucija koje bi trebalo da mi urade Skills Assessment za moje zanimanje stoji da je neophodan Academic??
Naravno da sam i njima poslala mejl, medjutim jos nema odgovora, a ja sam malo nestrpljiva pa sam htela da proverim da li neko ovde mozda zna? :-)

Ja ne znam za tip vize ali CPA ili CA ko ti vec radi assessment traze academic ielts i mislim sve 7.

Ja ne znam za tip vize ali CPA ili CA ko ti vec radi assessment traze academic ielts i mislim sve 7.

Hvala na odgovoru, bas mi je jutros stigao odgovor od CPA, definitivno je academic. Moracu da zagrejem stolicu :)

Imam jos jedno pitanje, da li je neophodno imati radno iskustvo za 189 ili 190 vizu? Diplomirala sam prosle godine, i naravno nikako ne uspevam da nadjem posao u struci. Bez obzira na poene za iskustvo, mogu da sakupim do 70 bodova. Ali nisam uspela nigde da dobijem informaciju da li bez radnog iskustva mogu da apliciram?

Ovako, ti da bi uradila skill assessment vecina tjela zaduzena za to, traze minimum godinu dana iskustva za to zanimanje za koje apliciras, a sto se tice DIAC-a tamo ti jasno pise da do 3 godine radnog iskustva dobijas 0 poena, sto hoce reci, ako tjelo koje vrsi skill assessment ne trazi da imas iskustva onda ne moras imati ni za DIAC. Čak DIAC ima mogućnost da ne prihvati tvoje radno iskustva iako ga imas, i dace ti 0 poena, nece te odbiti zbog toga.

Back