Pitanje glasi: Da li je se sta promijenilo u procedurama za vizu 189 ili ti po starom 175?
Ovako je bilo nekada, a neko od vas ce me ispraviti ako grijesim:
1. Polaganje IELTS testa, akademski nivo sam zaboravio koji treba.
2. Slanje diplome, popratnih papira o ocjenama i radnom stazu u EA
3. Ukoliko dobijem pozitivno misljenje od EA, podnosim zahtjev za vizu u DIAC
4. Nakon duzeg cekanja dobijam CO. Ovdje bih molio da mi kazete koliko se sada ceka?
5. Ljekarski
6. Intervju
7. D Day
Znam da ce se sada mnogi obrusiti i reci da prelistam teme, ali moram znati odakle da pocnem!?
Hvala!
Pozdrav
Pozdrav Cartman-e, kako je Kenny?
U principu si objasnio ceo proces i to je to, s tim sto postoji i opcija za 190 vizu, za koju sam ja aplicirao, i koliko sam razumeo to je novo od 2012. Razlika izmedju 189 i 190 je ta sto na 190 vizi moras biti nominovan od odredjene drzave na kojoj je tvoje zanimanje trazeno, i moras da provedes min 2 godine u toj drzavi. Sa druge strane, viza 190 ima prioritet u odnosu na 189 tako da se verovatno viza dobija za mesec - dva brze nego 189, mada i ne mora da znaci.
Ukoliki se ne varam tvoje zanimanje je 233912: Agricultural Engineer, koje se nalazi na SOL listi za vizu 189, kao i na CSOL listi za 190 vizu, s tim sto je jedino moguce da apliciras u PERTH-u. Pogledaj ovaj sajt
http://www.anzscosearch.com/.
Polazes IELTS, pretpostavljam da je General, treba ti min 7 na sva 4 dela Ielts-a, time dobijas 10 poena, ukoliko imas sve cetiri 8, dobijas 20 peona. Zatim posaljes potrebnu dokumentaciju u EA, platis procenu i cekas rezultat. Kada to dobijes, ukoliko apliciras za 189, posaljes Expression of Interest, kada te pozovu onda apliciras za vizu i cekas CO-a verovatno oko 2-3 meseca, mozda i duze, koji moze da trazi dodatna dokumenta i medicals, i nakon toga mozes dobiti vizu, naravno ukoliko je sve u redu sa dokumentima, zdravljem i sl. Koliko sam razumeo viza 189 se ceka oko 6 meseci, mada je mozda bolje nego drugi da to potvrdi, posto ja apliciram za vizu 190.
Ukoliko zelis da apliciras za 190, onda nakon procene od strane EA, posaljes dokumenta prvo u WA (posto je tvoje zanimanje otvoreno samo u Perth-u), cekas par nedelja/meseci odobrenje i poziv da apliciras za vizu i onda je proces isti, mada sam opet citao da je 190 u prednosti nad 189, pa mozda brze ide.
Proveri na immi.gov.au koliko poena mozes ukupno da imas na osnovu godina, Ieltsa, diplome, iskustva, i u slucaju vize 190, nominacije WA, treba ti min 60 poena za obe vize, i to neka ti bude prvi korak.
za procenu iskustva ti treba placeno, full time iskustvo, moraces da saljes dokaze o platama, porezima i sl...bez toga ne verujem da uopste i mozes da apliciras.
To je sve sto mi je palo na pamet.
Nadam se da pomaze