Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Mimi, tendencija je da prelaze sa ostalih na NAATI prevode, jer je NAATI član odgovoran i gubi licencu, a šta oni mogu ovde nekom ko će da skarabudži nešto ili doda, oduzme u prevodu ? Novina je i to da ako ne prevodi NAATI prevodilac, onda mora da se navede kontakt, i-mejl, podaci osobe koja prevodi ( sudski tumač ). Kao, NAATI prevodilac, znam da nikada ni jedan moj prevod nije vraćen, a dosta sam prevodila i za turističke vize koje se predaju u Bg-u i za institucije u Australiji. Druga stvar je ta što je NAATI prevodilac naplaćuje bar 60-70 $ stranu, uglavnom su u Australiji ( ja sam jedina u Srbiji, ali i mi za godinu dana odlazimo ), tako da angažovanjem NAATI prevodilaca sliva se novac od poreza u budžet, tako da to svima odgovara. Sigurno će u budućnosti biti obavezno, za sada je samo preporuka.Mislim da sam negde ovde pročitala (ali sad ne mogu da pronađem gde) da mi ne vredi da u AU nosim prevode dokumenata koje je uradio naš sudski prevodilac, već da se priznaju samo oni koje je uradio NAATI prevodilac. Da li neko ima iskustva s tim?
Izguglaj redom immigration South Australia, pa West Australia, pa sve države, videćeš listu tu, ko koje zanimanje i šta traže. Viktorija je imala podugačak spisak, čak i uputstva kako napisati CV, samo u formi koju oni traže, koliko strana, to sam smišljala par dana. WA nije tražila ni CV, ništa, uplatiš 200 $, polažeš test o WA, ako imaš preko 60 % na testu-smeš da izguglaš odgovore, naravno, onda uzimaju u obzir tvoju aplikaciju. Radno iskustvo traži država koja ti daje sponzorstvo, kao meni VIC 2 godine, ali pošto to ne donosi poene, CO to ne gleda i ne proverava...U svakom slučaju, lako je. Prednost VIC nad ostalim državama, je u tome što ne moraš da imaš EOI pre nego što apliciraš za sponzorstvo, a za ostale moraš napraviti EOI i označiti da si zainteresovana npr. za WA ili NSW. Moj savet ti je dobro sve pročitaj, čak i plati migracionog agenta ako nisi sigurna, jer svaka greška u broju poena za EOI rezultira odbijanjem vize.Kada sam gledala state sponsorship opcije, uslovi država su bili da imam minimum godinu do dve godine radnog iskustva. Bez toga ne mogu aplicirati za sponsorship države, tako da - da, gledam kako da steknem radno iskustvo jer mi makar tu jednu godinu traže. Jedino ako se nešto drastično izmenilo od Nove Godine, kad sam zadnji put to proveravala, što me ne bi čudilo. I dalje mi nije baš najjasnije koja sve dokumenta traže kao dokaz radnog iskustva. Ovo pitam u slučaju da me pogleda viša sila i prođem u zadnji krug testiranja za posao koje čekamMa naplašila sam se čitajući sve i svašta, više ne znam ni ko sam ni gde sam. Čas zovu one s većim brojem poena, čas je granica 60, pa 65, pa ograničenja, čuda.. Stres na kilo
![]()
Jako bih bila zahvalna ako biste mi, bilo ovde, bilo preko p. poruke, pojasnili kako ste dobili state sponsorship, pošto je to trenutno jedina stvar koja mi daje te poene koji su mi potrebni da prebacim 60 poena. Ostadoh bez živaca
Možete li mi dati link ili neku smernicu preko koje mogu videti ocene polagača u protekle 2 godine? Čitala sam ovde po forumu i pokušaću da nađem ponovo iskustva ljudi, čini mi se da sam pročitala da je neko dobio osmice. No, zato bih da proverim, ako možete prosledite mi gde se mogu videti rezultati ljudi koji su polagali IELTS, ili mi makar recite gde mogu da vidim to što ste mi gore pomenuli, da niko nije prošao sa tim osmicama, da se ne zanosim. Nisam znala da mogu ići i u Sarajevo, hvala na sugestiji!
Pozdrav svima,
zamolio bih nekoga ko je malo upućeniji u tematiku odlaska, da mi odgovori na sledeće pitanje, pošto nam od toga i zavisi da li uopšte da se cimamo oko odlaska u AUS ili ne:
Da li se priznaje radno iskustvo od preko 10 godina koje imaš na osnovu diplome srednje škole, plus fax koji nema veze sa tim. Konkretno, supruga ima 10 godina iskustva kao računovodja (ima srednu ekonomsku), a ima završenu pedagogiju na faxu ( tu nema nikakvo radno iskustvo)?
Izvinjavam se što upadam ovako, ali je ovo jedna od aktivnijih tema, pa se nadam da će neko i odgovoriti. Sem toga, pročitao sam čitavu ovu temu vezanu za odlazak u AUS, ali pre više od godinu dana, zaboravlja se polako 8-)))
Pozdrav svima,
zamolio bih nekoga ko je malo upućeniji u tematiku odlaska, da mi odgovori na sledeće pitanje, pošto nam od toga i zavisi da li uopšte da se cimamo oko odlaska u AUS ili ne:
Da li se priznaje radno iskustvo od preko 10 godina koje imaš na osnovu diplome srednje škole, plus fax koji nema veze sa tim. Konkretno, supruga ima 10 godina iskustva kao računovodja (ima srednu ekonomsku), a ima završenu pedagogiju na faxu ( tu nema nikakvo radno iskustvo)?
Izvinjavam se što upadam ovako, ali je ovo jedna od aktivnijih tema, pa se nadam da će neko i odgovoriti. Sem toga, pročitao sam čitavu ovu temu vezanu za odlazak u AUS, ali pre više od godinu dana, zaboravlja se polako 8-)))
Umrtvio se forum, gde su buduci emigranti? Gde su iskusni da nam daju savete?
Naime zelim da postavim jedno prosto pitanje i voleo bi da dobijem bas prost odgovor, naravno da bude od pomoci.
Da li postoji neki nacin, nekako, da se ode u Australiju, makar privremeno, a da nije skill select i da nije preko rodbine koju nazalost nemamo tamo. Radio bih bilo sta, nije problem ako posao nije iz struke stvarno, samo da se ode.
Pozdrav buducim i sadasnjim Australijancima.![]()
e pa red je da se i ja malkice hvalim... dobih COa
A sad i da priupitam: izmedju ostalog, traze mi i 'military discharge papers'... Da li neko zna: jel dovoljno da prevedem vojnu knjizicu, ili mi treba neka potvrda (i ako treba, ko ce to da mi izda)?
Aleksin, pronasao sam informaciju da se uzima neka potvrda iz vojnog odseka, kome pripadas, jedino mislim da u Beogradu tu potvrdu moze da izda i neka opstina, Zvezdara ja mislim.
Cestitam!Sta si na kraju izabrao ACT ili Adelaide? Ja sam dobio SS ACT pre neki dan
Reci mi , molim te, posto ja nisam sluzio vojsku, da li si u toku aplikacije negde imao pitanje da li si sluzio vojsku? Ukoliko napisem da nisam, verovatno mi nece ni traziti tu potvrdu.
Hvala i srecno
Dugo smo vecali jer oba grada puno obecavaju... ACT nam se svideo zbog blizine planina (mi smo skijasi), predivne prirode, dobrih univerziteta, ali na kraju smo prelomili i odlucili za Adelejd - veci je grad, nizi troskovi, na obali, vece mogucnosti za zaposlenje itd...QUOTE]
Moje zanimanje je otvoreno samo u Kanberi i Darwinu, tako da nisam dugo razmisljao
Danas sam pozvao Vojni odsek na Vracaru, gde sam sada prijavljen, rekose da dodjem kod njih sa vojnom knjizicom i l/kartom i da ce oni po sluzbenoj duznosti da zatraze moj dosije iz vojnog odseka gde sam ranije bio prijavljen. Ja nisam ni sluzio vojsku, odlagao nakon faksa jer sam ziveo na Kipru i onda su je ukinuli, mada imam jednu godinu kada su me trazili a ja izbegavao da primim poziv. Objasnio sam i to u vojnom odseku i dobio odgovor da necu imati problema zbog toga, to se vise ne gleda
Sada moram da smislim nacin na koji cu dobiti Police Clearance sa Kipra a da ne moram da idem tamo, u ambasadi se ceka po 6 meseci za tako nesto
Pozdrav i srecno u nastavku procesa.