Blogovi

SVA SAM OD SNOVA NAPRAVLJENA
Mudrosti razne citam i mislim Koliko u njima istine ima… I da li moja dusa moze Sve da izdrzi i sve da prima? Volim jer velika su srca koja vole, Pa ipak od toga nista nemam… ,,Ljubav nema godina, ona se uvek radja.” Odavno se za tu mudrost spremam. ,,U ljubavi iskustvo nista ne znaci,” Odavno su tako govorili stari… Pa ipak danas kad razmislim, Promenila bih mnoge stvari. Mozda sam u dusi mastar i sanjar, Al otvorim oci onda kad treba… Ponekad pozelim da sa njim budem Iza duge tamo, ispod modrog neba… A onda shvatim da su moje sanje Na zemlju pale vec poodavno… A moja masta bas smislja svasta I to onako nemoguce al maestralno… Sva sam od snova napravljena, Odavno su mi govorili svi… Ja do danas nisam u to verovala Dok mi oci...
Devet dana ne cujem tvoj glas devet dana od kako nema nas u stanu iznajmljenom sto nekad zvao se dom jos tvoje stvari stoje Devet dana od kako nisi tu kao crna rupa u svemiru oglas, jucerasnji broj nadjeno - izgubljeno ima li negde i nas dvoje Odavno slutimo kraj izmedju nas je pao i poslednji most ljubavi ne vrati sjaj ni ovaj nezvani gost REF. Jos te ima u meni nesto je tvoje ovde ostalo plavo ili crveno meni bez tebe, crno sve je to Jos te sanjam u boju u ovo sivo jutro nemirno tebi sve dobro stoji meni bez tebe, crna jedino Devet dana od kako nisi tu kao crna rupa u svemiru oglas, jucerasnji broj nadjeno - izgubljeno ima li negde i nas dvoje Odavno slutimo kraj izmedju nas je pao i poslednji most ljubavi ne vrati sjaj ni ovaj...
Ptice ćute. Oči mi teške kao olovo. U grudima mali komad smrti. Bojim se da priznam... Humke raskopane. Usne me peku kao koprive. U prstima tanak miris snivanja. Bojim se da se okrenem... Dani sakati. Kosa mi vene kao lišće. U glavi razlivene boje reči. Bojim se da se prisetim... Grlo zaboravlja. Glas mi se o stene razbija. U stopalima drhtav pepeo koraka. Bojim se da gubim... Ogledala polomljena. Srce mi modro odbrojava. U zubima gorak otrov privida. Bojim se da ne vidim... Sunce izgorelo. Duša mi se u vrisak pretvara. U kolenima bolne kapi dodira. Bojim se da izgovorim... Noći odbačene. Krv mi sebe samu ispija. U rukama težak trzaj hvatanja. Bojim se da grešim... Reči rasute. Jastuk mi se pod glavom rastapa. U suzama ljute...
Хвала ти предивна жено твоја рука ме водила и извела из лавирнта туге Онда кад већ одавно нисам био човек ти си препознала дечака у мени и видела шта и ко сам био и видела шта и ко могу да будем Знај, повредила си ме јако много кад си отишла и ниси ми дозволила да носим део твог бола јер ја сам га ипак понео док ходам ивицом празнине која је настала после твог одласка Мало је тога остало после твог одласка И питам се често да ли је то мало довољно за радост самоће
.....;))
Dodirujem ti usta,prstom dodirujem rub tvojih usana i ocrtavam ih kao da izlaze iz moje ruke,kao da se tvoja usta prvi put malko otvaraju,dovoljno je da zazmurim pa da se sve raspline i sve ponovo pocne,svaki put stvaram usta koja pozelim,usta koja moja ruka bira i crta na tvom licu,usta izabrana od svih mogucihsuverenom slobodom mog sopstvenog izbora da ih svojom rukom iscrtavam na tvom licu a koja se pukom slucajnoscu koju ne nastojim da shvatim,podudaraju bas sa ustima sto se smese ispod ovih koja ti crta moja ruka. Gledas me,gledas me izbliza,sve blize me gledas,zatim se igramo kiklopa,gledamo se iz sve vece blizine a oci postaju sve vece,priblizavaju se i pretapaju,kiklopi se gledaju i zbunjeno disu a usta se srecu,bore se u...
Gledala je u njega kao u nešto što nikada neće imati, nekoga ko je nikada neće ni pogledati, ..., on je za mene neko, a ja sam za njega niko, mislila je,...nadala se videvši ponekad njegov osmeh, makar je i okrznuo,..., gubila nadu kada je ne bi u prolazu ni pogledao,.... Sva ljubazna prema njemu u strahu da ne pokida najtanju nit, makar prijateljstva,.., uvek sa osmehom kada bilo šta njemu kaže,... i td. i bla, bla... Prođoše godine. Pomirila se sa tim da je ne voli, da ga nije možda vredna, da voli neku drugu,..., baš dosadno. I onda jednog dana, na jednoj sedeljci, nagovoriše ga da kaže jednu svoju pesmu. To je bila pesma o ženi, pesma o toj ženi, nedvosmisleno, pesma o njoj. Stajala je prilepljena za zid i tresla se, tačnije...
Odbivši da nosi žutu traku kojom su fašisti obeležavali Jevreje, Bela Rohel Frajnd je čitav rat provela skrivajući se od Gestapoa. Stalno menjajući prebivalište spavala je po palankama i selima oko Beograda. U periferijskoj udžerici kod Magde, sitne nepismene ženice, jedne noći naiđe racija. Dok su zlotvori lupali na vrata pogledala se u ogledalo – u trenu kosa joj je potpuno pobelela. Tako je osedela jedna od naših najvećih glumica – Rahela Ferari. Oduzeta od straha, k’o da nema ni stopala ni tabane, Vojvođanka Ruža, kako se predstavila Magdi, otvara vrata i izlazi pred gestapovce. A onda ju je bog pogledao. Odjednom utrčava njena drugarica Smiljka i kaže: „Ružo, kaži dragička, dobila si poziv iz pozorišta u Pančevu.“ Osedela Ruža u...
U travi nehajno rasuti svici sa muzikom noci prospu se krici ka treperavoj svetlosti nebeskog svoda: praznina se skuplja,tama je prati mucnom tisinom eho se vrati... To nemirne noci skrivaju tajnu o nebu,sto cuva jednu zvezdu sjajnu. Al' jedan pogled jos luta kroz noc... Kad ce da shvati taj svitac mali da njegova zvezda lezi u travi? EuReKa
Ima li smisla davati savjete ljudima?. Ako je neko formirana licnost, sve sto cete mu reci, vec zna. Na kraju, uradice onako kako zeli, a vi cete mu posluziti kao podstrek za vec isplanirano, ili ce pomisliti kako niste u pravu, bolje da uradi po svom osjecaju. Vrlo rijetko neko poslusa drugog i uradi suprotno od svog prvobitnog stava. Zasto onda dajemo savjete? I zasto nas ljudi slusaju? Mozda sam previse nervozna zbog svih problema, ali ja vise ne slusam savjete, iskljucim se. Ne mogu ljudima koji mi toliko znace govoriti- Znam to, nisam retard i ne govori mi stvari koje i dijete zna! A tako pozelim! Posebno me nerviraju novnski tekstovi."Kako usreciti decka", "10 savjeta za nezaboravan sex", "Kako biti samouvjeren"... A tek knjige...
Za učestvovanje u rijaliti-šouu „Moja desna ruka", u kojem će Seka Aleksić izabrati svog pomoćnika, prijavilo se skoro 450.000 ljudi! Samo njih 12 dobiće priliku da se takmiči u šouu, čije je emitovanje najavljeno za kraj februara. _____________________________ Ova fascinantna vest pokazuje , da smo mi kao , homosapijensi, kao gradjani, jedan od najLicemernijih naroda ove planete zemlje... Bogte, gotovo pola miliona osoba u Srbiji bi pristalo da bude kurir, poštar, batler Seke Aleksić. Do juče 90 % Srbije se gnušalo nje kao pojave, nje kao pevačice, nje kao gradjanke. Uvek sam govorio, da pola Srbije jedno misli, drugo radi, treće govori. A ko zna šta tek radi ona druga polovina ? Možda potajno sluša Micu Trofrtaljku i sanja da joj...
Moja samoca postaje mi (opasno) dragocena. Svaki izlet u svet zavrshava se tom svescu. Svaki pokusaj da zaplovim medju ljude,vraca me na moju obalu. Ovde je pustos,ali mir. Svaka plovidba,svaki let je izazov koji remeti ravnotezu. Gubim sigurnost,gubim oslonac. Prisecam se lepote (vatre koje nigde nema) i pocinjem da trunem. Svaki let prepun je straha od pada. Svaki pocetak ranjava me,pri pomisli na kraj. Svaka vatra podseca me na pepeo. Moja samoca postaje mi zato (opasno) dragocena. Lisena uzleta spasavam se pada. Bez pocetka za mene nema ni kraja. Odsustvo vatre onemogucava pepeo. Mir Nikoga i Nicega donosi nepomicnost koja me spasava. * * * Kakvu si mi uslugu ucinio! Posle tebe svaki jad mi je tek trun u oku,tek kamencic...
Cvet od zada
Moj skoro ceo zivot je bio na neki nacin povezan sa cvecem... Imao sam priliku da posetim Holandske proizvodjace cveca u Holandiji, da prisustvujem nemackim izlozbama cveca, madjarskim staklenicima, italijanskim cvecarama, najcuvenijim odgajivacima orhideja i bromelija na svetu... Sam sam se bavio ukrstanjem pojedinih lukovicastih vrsta i stvaranjem hibrida, kako generativnih tako i vegetativnih. Ali, najvise od svega u botanici me je fascinirao cvet koji se zove Flor de jade ili Cvet od zada (Strongylodon macrobotrys) To je najfantasticniji cvet koji sam ja u zivotu imao prilike da vidim. Kao da je stigao sa nekog drugog sveta... Prvi put sam ovaj retki cvet video u basti jednog poznatog (bivseg) venecuelanskog politicara. U...
Svet je vazda krug što se okreće Ništa ne miruje u pokretu je sve Stalno se iz sadanjeg ka suprotnom kreće Ali iz kruga ništa ne izleće U njemu se jedno u drugo pretvara Neprestano se nova šara stvara Kaleidoskop taj zove se mandala.

А

Цео дан Размишљам О твојим очима И О твом осмеху Кад ме погледаш Онако искоса И Лагано развучеш усне Зуби ти блесну И ја сваки пут Помислим Да је то одраз Сјаја твојих очију А Тај осмех Ми Пробуди наду Да сам ти битан Да сам ти биран А Знам да нисам И да је то трен У коме ова Провалија између нас Као да не постоји на трен. А Постоји И Изгледа као да је вечна Но, ја одбијам да поверујем у то Јер И у најцрњој ноћи У најдубљем подруму Светло је јаче од таме И тама увек губи битку са њом А Ти си светло у мојој тами
Не тражи значење у мојим песмама не питај зашто баш та реч на том месту Читај их као јецај човека који мора све да каже од једном Слушај их као потез четкице сликара који је схватио да то није нијанса коју је тражио Јер, како да изразим трептај душе која чезне за њеним осмехом и о додиру њеном машта као старац о детињству
Ево ме, сстојим над твојим крстом и лежим ту са тобом у руци ми мала воштана свећа која тако лако гори на овом прелепом дану И, питам се каква је ово превара како може да буде леп дан у коме тебе нема Зар не би требало да плаче за твојим плавим очима за добротом која је људима данас тако страна О, зар има толико добрих на овом свету да могу и тако млади да одлазе од нас Тешим се само вером да си у месту остварених нада Но, није поштено јер мени си требала више него иком требала си ми да ме волиш и, још и више, да ја тебе волим
Volim te samo povremeno onako usput izmedju dva otkucaja srca izmedju dva zraka sunca izmedju dve kapi kiše mogao bih ja i više ali ponekad moram i da dišem...
Zamišljam te kao sasvim običnu čak kao neobično običnu romantičnu i nesebičnu euforičnu i haotičnu pragmatičnu i porodičnu lažima nevičnu i meni sličnu Jer samo takvu bih mogao da te volim a to što ja u pesmama mojim lepim ti krila nebeskih vila to činim da bi mi slika dnevnog sivila manje sumornija bila
Od prvog trena zauzela je najvišu kotu u mom životu Bila je Penelopa svih mojih odiseja i mamurnih epopeja Bila je ... i još je ništa joj nisu mogle godine prošle Al kad u luci vezah umornu ladju nisu više mogli ni trag da joj nadju
Oktobarsko jutro
Ne drhtim ja,to lisce treperi nisu to suze,kisa iz oblaka lije raspiruje vetar jos ostala secanja i umire godina s jesenjim ruzama Slusas li ranjive zvuke gitare cujes li....vetar sapuce reci zauvek je prolece u mojo dusi ali mi jesen sudbina pise Uveli pupoljak,suza od kristala biseri klize niz moje obraze posuta staza trnjem i bodljama magla i slutnja besciljna lutanja... Uzalud lisce kiti moju kosu Ne,nemoj da te dodirnu stihovi ovi ne daj svom ledenom srcu da se topi ljubomorno cuvaj svoju oholost za sebe ja necu....ja ne znam da k`o ruza svenem al jesen je stigla...
Ljudi mogu da budu veoma okrutni, nezahvalni, ljubomorni.....sto je slucaj kod mene.... okruzena sam ljudima koji su ljubomorni na mene i svakim danom mi to pokazuju i govore u lice.... to me je napocetku povredjivalo, ali pose sam dosla do zakljucka da ja ne zivim od tih ljudi i da mi njihovo misljenje nije ni bitno... ali najgore je sto mi te osobe glume kao prijateljstvo....a ovamo pricaju i iz ledja, a mnoge mi stvari kazu i u lice.....
Yugosloveni su vozili fiću i zastavu (Fićo i Stojadin) ,i zbog svojih narodnih imena,da ne bi neko krivo shvatio da to ime ima šovinistički prizvuk,napravili su Yugo.Mada mislim da je to promašeni projekat FIAT-a,kao modifikacija FIAT-a 127,pa kad su videli da su pogrešili,ponudili komšijama . Yugo je imao ime kojim su se ponosili svi žitelji Jugoslavije.I onda je taj isti Yugo počeo da sanja kao i većina Jugoslovena u to vreme,i poželeo da ode preko bare.Otišao je u Ameriku,i odma dobio ime Yugo America,razdaljinu i brzinu više nije merio u kilometrima nego u miljama,počeo da nosi alarm,upaljač za cigarete i kasetofon kao standarnu opremu i još neke sitnice za razliku od svog rodjaka koj je ostao u domovini.Da bi osvojio srca tada...
Back