Blogovi

Jesi li ti ta, sto nocu fenjer sa svicima nosi, i pesmom svojom milostivom zvezde budi? Jesi li ti ta, koja kroz olujne noci svetlost dusi mojoj donosis? Jesi li ti ta, sto poje nezno,najneznije ne bi li zvezdana cheda uspavala? Jesi li ti ta, koja kroz zivote hodase, u haljinama raznim , ne bi li dusu moju zagrlila? Jesi li ti ta, koja u sebi tajnu znade i ispruzene ruke srcu mome pruzas? Jesi li ti ta, koju sam u molitvama nocima,godinama,vekovima dozivao? Jesi li ti ta, koja me je u sebi pronasla i koja u srcu svome meni peva? Jesi li ti ta...
U luci od zada U luci od zada okupanom mirisom kristalnog srca Gaje-cekam. Sam,stojim na mostu od paucine, tetoviran mastom unutarnjeg secanja. U luci od zada sa prtljagom secanja, zavezljajem zudnje,i flasicom sete ocekujem ladju. Okeanom dimenzija i vremenskih ciklusa sazdana ladja Gospodnja sa Sirijusa stize. Nek noge sto ovo tlo gazahu ne pokleknu i nek suze sto kapahu kristalno ciste budu! Ulaznica je svetlo srce probudjenih i dusa koja Gospoda ljubi te se sa Njim stopi. U luci od zada ostavljam masku,misli zudnje i sankare, odlazem haljinu telom zvanu i cistom dusom ka Plavoj zvezdi hitam. U luci od zada...
Vidik je ponekad pogled kroz naočare očajnika Prizor kroz durbin brodolomnika i nebeski prozor beskućnika Vidik je više od onog što naše oči vide jer i naše srce nešto vidi nešto predoseća kao što je i u sred zime dah ranog proleća
The Corrs - goodbye - tekst pesme http://www.world-in-motion.rs/tekst-pesme/The+Corrs+-+goodbye/75310/ Lullacry - Don't Touch The Flam - tekst pesme http://www.world-in-motion.rs/tekst-pesme/Lullacry+-+Don%27t+Touch+The+Flam/45954/ Zerina Cokoja - Zvijezda sjeverna - tekst pesme http://www.world-in-motion.rs/tekst-pesme/Zerina+Cokoja+-+Zvijezda+sjeverna/82225/ Nada Topcagic - To, to, to je to - tekst pesme http://www.world-in-motion.rs/tekst-pesme/Nada+Topcagic+-+To%2C+to%2C+to+je+to/55305/ Zeljko Vasic - Mnogo duse - tekst pesme http://www.world-in-motion.rs/tekst-pesme/Zeljko+Vasic++-+Mnogo+duse+/82181/ A thorn for every heart - The Prediction - tekst pesme...
SLIKA
Suncem kad slikas bljesak dana seti se tada svih bivsih rana. Malo crvene boje nek' doda zora za secanje na svitanja puna purpura. Mesecom kad bi da bojis noci seti se da su sve prosle moci. Malo bele na sliku nek' doda cednost ne bi l' slika imala vrednost. Rekom kad bi da obojis nebesa seti se svih minulih cudesa. Dodaj prah zute tek da zasja ti znas da zeleno volim ja. Ne prestaj da slikas dodir nas bojama radost umes da das. Naslikaj beskraj,u njemu nas- za radost,ljubav, zivota spas. Slovenska
Simonidino isceljenje Simonida bejase tek slika na zidu,olicenje jednog mita iz prohujalih dana,pa ipak stajase njezin lik na njemu,slika bez ociju,bez vida,mada je I bez njih videla dusom svojom I osecala srcem svojim.Tajnovita,uzvisena,nedokuciva…Simonida… Pustinjak bejase samo mit,umorni putnik sa ocima lutalice,samotnjak koji tezi otkrovenju na svojoj Beloj Stazi,bez pocetka I kraja.Simonida ga nije mogla videti,jer ociju ona ne imade,no ona srcem svojim cistim dodje do njegove usamljenicke duse,I otvori mu dusu svoje nudec mu ljubav I svetlost na putu njegovom.Tako se preplete mit I san na Stazi dvoje usamljenih pacenika.Pustinjak pusti suzu za Simonidom I suza kanu u oko njezino I dogodi se cudo!Zaplaka,I on sav sretan ugleda...
Z U D NJ A
Kad ti u srce Useta neko, Pa taj neko Zivi daleko... Pa ti se sve U glavi zbrka, Pa te uhvati Velika frka... A telo gori... Hoce da voli... Al nema koga Pa moli Boga Ma samo da dodje... Sve ce da prodje!!!
“Brak je slican pecurki, da li je dobra ili otrovna primijetite tek kad je kasno” – Servantes Posto nam roditelje daje sudbina, tim prije moramo voditi vise racuna o izboru naseg bracnog druga. Prije sklapanja braka treba dobro otvoriti oci, a poslije je najbolje zatvoriti ih, jer ce nam to biti korisnije. Brak je slican opkoljenoj tvrdjavi, I oni koji su unutra zeljeli bi da su vani, a oni sto su vani, zeljeli bi da su unutra. On dolazi poslije ljubavi, kao I dim poslije vatre. Brak je jedina od rijetkoh anomalija u istoriji, gdje se pobjednik povinuje pobijedjenom. Brak se moze porediti sa ruckom, gdje se slatkishi sluze I prije predjela. Najcesce propadaju oni brakovi u kojima zena provodi onoliko vremena u kuhinji, koliko je...
Dusa
Srce ti ostavljam,znam da si sam i bezim kud me gorka misao nosi. Dusu sam prigrlila snazno-ne dam. Bosih nogu ja trcim po suznoj rosi. Srce ti ostavljam,znam da si sam otplakane su sve nase daljine. Dusu sam stegla jako-ne dam. Ona ce krenuti u beskraja visine. Srce ti ostavljam,znam da si sam bezumno jos te grlim i ljubim. Dusa je moja,nju jedinu imam. Nasmejana sam a svesna da gubim. Srce ti ostavljam,znam da si sam. Hoces li dusu da ti dam? Slovenska
Da li su postojale Amazonke?
Očigledno propadaju mitu, iako grčki istoričari govore o njima kao o istorijskom narodu. U opisima njihove društvene organizacije, koje često daju s pojedinostima vrednim pažnje, moguće je pratiti tragove matrijarhalnog uređenja. "Amazonke su bile narod" sažima mišljenje o njima Diodor Sicilski u 1. veku p.n.e. "kojim su vladale žene. Njihov način života vrlo se razlikovao od našeg. Žene su se obučavale u ratnoj veštini i neko vreme su morale da služe u vojsci. Za vreme vojničke službe ostajale su device. Nakon otpuštanja iz vojske udavale su se da bi imale decu. Ali svu vlast u javnom životu držale bi u svojim rukama. Muškarci su vodili domaćinstvo, kako to u našem društvu čine udate žene". Ime im je, navodno, bilo izvedeno od reči...
PAUZA
(ili neka moja razmišljanja o životu inspirisana ko zna čime) PAUZA Ovoga puta, nešto što meni ulepšava noćašnju pauzu Pored njega........moje reči bolje da ćute
Estetska kontemplacija - "Candle in the Wind"
Интелект ослобођен службе вољи је основни услов стварања уметничког дела. Естетска контемплација подразумева да су уметник, као и његова публика, заборавили на своје индивидуално хтење, да су осећаји и емоције, како их индивидуа доживљава, нестали из свести и да је на сцену ступио ткз. чист субјекат сазнања. Овај "сценарио" иманентних дешавања у нама приликом сусрета са уметношћу а који је пре свега Шопенхауер објаснио у својој естетици, узима се као мерило сваке уметности, сваког уметничког дела. То је заправо оно што раздваја уметничко дело од кича. Ако уметник приђе платну, стиху, скулптури, музици, имајући као извор и инспирацију своју похоту или можда своју прождрљивост, тј. своју жељу за храном и размножавањем кратко...
Ako sam ljubomorna, sumnjicava ili nervozna u trenutku kad on misli da nemam razloga, moram li da cutim? Zar nije nenormalno da dobijem viku na to? Ili, jos gore, inat! Pa znamo se 4 godine, ja sam sumnjicava i ljubomorna, ali ipak vjerujem! Ustvari, pitam se gdje je granica izmedju sumnjicavosti i logicne sumnje. Tj. da li sumnja mora biti mana? Situacija je sledeca. Vodi tel. razgovor sa drugaricom, dogovor oko izlaska. Na neku njenu konstataciju on kaze: "Znam, znam". E sad, ako odmah zatim on zavrsi razgovor, a ne moze da se sjeti sta je to ona rekla, jesam li ja losa sto mi je to nenormalno? U svoju odbranu iznio je cuvenu recenicu - Znas mene, mozak mi blokira kad me ti tako satjeras! E pa znas i ti mene! Znas i ti da ja u...
Danima pokusavam sebi objasniti,postupke ljudi,roditelja,koji nemaju osjecaja prema vlastitoj deci,ili unucima..Dali nas sve gusi ova neimastina,te iz toga proizlazi nas egoizam,sebicnost-mada slucaj mog muza seze daleko u proslost,kad se zivelo u blagostanju komun.rezima-te se neimastina nije osecala u nijednom segmentu nasih zivota..No da pocnem ispocetka,ostavljen je kao beba od 2.god-od strane majke-te ostaje s ocem..i otac se zeni sa za par godina drugi puta.Moj suprug,sa 7.god prelazi ziveti kod macehinih roditelja-dok otac.ostaje sam ziveti sa novom zenom..tu kod tih ljudi,zavrsava osnov.sred.skolu-te pocinju veliki problemi sa ocem-koji narav.nije zadovoljan sa,postupcima,karakterom svog sina.Narav.dolazi nas brak,rodenje...
Nebeski Svedrzitelju, dugo me vec dodirujes dahom svoje sveprolaznosti, Ne bi li me naucio da vecnost u njemu nadjem. Dodir Tvoga daha dusu moju hrani, Sapuces mi vetrom, Umivas me vodom, Greajas me Suncem,i Noge moje sto zemljom hode obuvas Silinom svoje ljupkosti… Saljes mi ptice, svetlis mi Lunom Zoves me Srcem svojim,kojim sam Vecnom vrpcom za Tebe vezan Palis mi zvezde I dusu moju Vetrovima njihovim cistis… Ljubljeni moj,Nebeski Svedrzitelju, Odeni me ruhom svojim, Nauci me da sluga Tvoj maleni budem, Upisi me u knjigu vecnog zivota, Zapisi ime moje slovima Bozanske ljubavi Tvoje, U knjigu Tvoju… Objavljujem da sam ziv, Sluga sam Tvoj, Sluga sam Tvoj Vecnoljubljeni Stvoritelju postojanja mog. Plelsem u tonovima galakticke laute...
Jednom davno, svi ljudski osecaji i svi ljudski kvaliteti nasli su se na jednom skrivenom mestu na Zemlji. Kada je Dosada zevnula treci put, Ludost je, uvek tako luda, predlozila: "Hajdemo se igrati skrivalice! Ko se najbolje sakrije, pobednik je medju osecajima." Intriga je podigla desnu obrvu, a Radoznalost je, ne mogavsi precutati, zapitala: "Skrivalice? Kakva je to igra?" "To je jedna igra", zapocela je objasnjavati Ludost, "u kojoj ja pokrijem oci i brojim do milion, dok se svi vi ne sakrijete. Kada zavrsim sa brojanjem, polazim u potragu i koga ne pronadjem, taj je pobednik." Entuzijazam je zaplesao, sledilo ga je Odusevljenje. Sreca je toliko skakala da je nagovorila Sumnju i Apatiju koje nikada nista nije interesovalo. Ali...
ŽIVOT JE.....
(ili neka moja razmišljanja o životu inspirisana ko zna čime) ŽIVOT JE….. Život je polje pšenice rodne, zeleno more što se talasa. A klasje krupno osmesi jesu sitnije neko, to suze behu. Mešano tako u polju stoji i dane što idu skupa broji. Neka stabljika jaka, zelena a neka slaba, nejaka, bleda. Zato što jaka od smeha raste sitniju ipak suza hrani. Zato što jaka od ljubavi živi slabijoj tuga da poraste brani. Miluje sunce pšenicu nežnu A ona raste, krupnja se, zrije. Mladosti njenoj ne smeta vreme, Vetar je ljubi a kiša mije. I tako jedra, zrela I puna prepuna roda ponosno stoji. Ukras je polju, lepota oku U žuto ona život oboji. Kad naidje oluja, letnja i crna kad zemlja ropće pod sivilom tamnim kad oblaci sidju medj...
PCELE UBICE
Kod takozvanih afrikaniziranih medonosnih pcela (pcela ubica kako ih nazivaju u SAD), ne radi se o genetski manipulisanim pcelama kako mnogi misle, nego su nastale konvencionalnim ukrštanjem izmedu evropske i africke medonosne pcele 1957. godine u Americi. Jedna od prvih domacih životinja, koje su evropski naseljenici doneli u Ameriku, bila je evropska medonosna pcela Apis mellifera. Narocito je dobro napredovala u Severnoj Americi, tako dobro da je njen podivljali oblik ubrzo postao žrtva razlicitih uticaja.Ubrzo je kolonizovala kontinent od istoka prema zapadu. Na vlažnu i toplu klimu u tropskim krajevima nisu se mogle cak ni lokalno uzgojene pcele prilagoditi. Proizvodile su relativno malo meda i bile su podložne raznim bolestima. Da...
Chekam te da mi Hrista doneses u dusi svojoj miloj. Cekam te posmatrajuci zvezdana jata i tvoja se kafa hladi, natocena pre par godina... Cekam te mesecima, godinama,stolecima,eonima Cekam te i trazim Ja nemam nikoga sem Svetlosti Gospodnje koju bih da s tobom podelim Cekam te,da zvezdani vetrovi Sirijusa rasplamsaju plamen duse tvoje i duse moje. Cekam te,da u molitvama ne budem usamljen vise Cekam te da snove istkane mastom u akashu zapisemo zajedno Cekam te,dok secanja brisu tragove nogu ptica na nebu i dok vreme jede iluziju postojanja CVekam te,da se dusa tvoja probudi i docekamo svitanje Nove zore,kao Jedno kao Izvor,kao luna i Gea kao san i masta...
Vrlo jednostavno- nikad ne umrijeti ;). Ono što je bitno shvatiti jeste da smrt ne postoji. Logički, etički i estetski je neprihvatljiva. http://milkogrmusa.blogspot.com/2009/12/kako-pobijediti-smrt.html
OBECAJ MI...(Za REV)
Da me neces zaboraviti sve dok tvoja dusa u mojoj svetli i da ovu sliku koju ne slkam kistom jer slikar nisam znacice ti, slikana srcem za te, cudnim bojama nekim arhaicno razbacanim, bez reda i proreda, al" toplim i mekim Veru kao najlepsi dar slikam za te s planine pune zelja, kad se osetis nesrecno i jadno. Ispij i tugu i kap veselja jednog bez drugog nema, bez jednog se ne bi cenilo drugo ne postoje srece bez tuge,i nista ne traje dugo, zauvek dugo... Slikam Mir za te, da prekrije predele kojima hodas i snujes da ga sacuvas za vecnost, makar tren samo koji osetis i cujes da zivotu ti lucha bude. Slikam mora za te, zajedno ne plovimo, jedno...
Sramoti nikad kraja. Bio sam na rodjendanu kod kumova .Po obicaju prespavamo jedni kod drugih kad dolazimo u goste jer smo udaljeni nekih stotinjak kilometara jedni od drugih.Tako je i bilo te nedelje .Ustali smo da pijemo kafu i ono reda radi kuma je upalila tv. Na ekranu ispisano velikim slovima da je Patrijarh Pavle preminuo. bilo mi je tesko jer je to za mene covek koga sam smatrao za zivog sveca Vratili smo se kuci .Bio sam poprilicno neraspolozen. Stize mi e majl od Jednog od rukovodecih ljudi u klubu. Pozivnica za festu sledece subote .organizuje se svirka i prasece pecenje. Pomislio sam da je neka provokacija posto sam odavno napustio klub zbog nacina razmisljanja. Pa zar neko moze danas kada je citava nasa nacija ozaloscena...
Dobro Vam jutro,prijatelji!Ako Vas ova magla demorališe ili ste ne daj Bože ustali na levu..setite se da je nekada i Nedelja bila kao mali praznik.Možda Vam prva jutarnja kafa i pomisao na lepe dane rastera maglu i vedro rspoloženje obasja vidike
Osnovali smo klub nasih ljudi u ovom malenom gradicu. Ima dosta nasih porodica pa smo odlucili da ih na neki nacin pokusamo spojiti sve u cilju nekog progresa ili resavanja problema koji su zajednicki za sve.Naravno da smo odmah sa velikim elanom pokrenuli i malo KUD-o sve u ocuvanju tradicije. Naravno velika vecina je bila ZA. Ubrzo smo napravili statut i sve one administrativne stvari koje su bile potrebne da se urade radi registracije kluba .Sve je teklo po planu(napominjem da sam tada bio na jednoj od rukovodecih funkcija iako imam samo 35 godina ali eto sakupio sami neke skolice )z:lol: Ja sam tu najmanje samo pet godina sam u Austriji i bilo je napocetku i interesantno ali i u jednu ruku i meni drago da su mi ukazali poverenje ...
Ko je j'ebo, j'ebo je. Ko je zaljubljen, proći će. Ko je tužan, više biti neće. Revolucija je počela i sve snage usmerene su na borbu. Borbu za dobar život. Borbu za našu decu i decu naše dece. Borbu za život. Ovo je pamflet, o našoj sudbini, koja nas čeka u majci Srbiji. Zajebite više, vaše trivijalne probleme o sexu. Borimo se za nas, za Srbiju, zemlju u kojoj smo rodjeni. Samo Sloga Srbiju Spašava Pitanje : da li revolucionari u borbi, imaju vremena da vole i da se sexaju i da li je ta vrsta sexa u neljudskim okolnostima ( ratno stanje ), više uzbudljiva, nego istovetne priče o sexu, na forumu LjiSa ? ps. da li sex utiče na ishod rata ? __________________
Nasredin Hodža i Filozofija
Шопенхауер је писао да у општим учењима ислама није могао наћи ишта филозофски вредно, али да је сасвим друга прича са самом сржи те религије или њеним мистичним езотеричним правцем "суфизмом" што је нешто веома вредно и што стоји раме уз раме са Упанишадама и будистичким учењима. Шта је заправо суфизам може постати јасно на примеру "Насредина Хоџе". Насрадин хоџа је измишљени лик кроз кога су суфисти (мистични езотерични правац ислама) преносили срж свог учења у народ. Ради се о шалама и вицевима у правом смислу те речи, који изазивају смех и личе на сасвим обичне вицеве. Њих има много и неки од њих су стварно смешни, актуелни и дан данас. Сервантесов Дон Кихот је у свом роману искористио многе од тих шала о Насредину Хоџи, што можда...
Back