Blogovi

Ти одлазиш сутра знам Ти одлазиш сутра и ништа то неће променити Ти одлазиш сутра а ја сам одавно равнодушан И, знаш, волео бих да си отишла јуче Јуче је био за одлазак прави дан Сутра је сутра је прекасно за више него један дан
Чекам те да дођеш и да донесеш пролеће у воја град Није битно када ћеш доћи ни годиншње доба ни колико сати јер кад дођеш знам биће пролеће сунце ће сијати макар и поноћ била Искрено да ти кажем свеједно је заиста свеједно ја и онако нећу видети ништа осим твојих очију и нећу осећати ниша осим твојих прстију на мом лицу... Напомена: Назив је изведен од слободног превода речи која у грчком језику означава сунчеву светлост.
Љубио бих те док не заспиш и чим се пробудиш љубио бих те Љубио бих те целу и увек снену будну радосну љуту и тужну целу и увек љубио бих те Љубио бих те макар морао да те крадем макар морао да се скривам иако желим да сви знају да те баш ја љубим Рекох љубио бих те и да поновим да, љубио бих те Па, шта чекаш пољуби ме да бих те љубио
Клечао бих кад бих само знао да ће то променити ствари Плакао бих молио и преклињао косу бих чупао пепелом се посуо кад бих само знао да ће те то ганути Али, знам да неће и зато, и само зато то и не радим не треба теби нити желиш моје понижење а ја још увек немам ништа друго да ти понудим Напомена: Хвала Матији за инспирацију за ову песму.
Ljudski mozak se u potpunosti razvija do, otprilike, dvadeset godina starosti organizma. Jedan od kritičnih perioda za razvoj mozga dolazi u period između prve i četvrte godine života. Tokom ovog perioda odvijaju se procesi koji upravljaju razvojem ličnosti i kongitivne sposobnost (sposobnosti saznanja). Razvoj mozga u tom period je direktno pod uticajem negativnih faktora sredine, uključujući nedostatak stimulacije zbog emocionalne nemare, loše ishrane, izloženost nasilju i zlostavljanju. Negativnio uticaji na živutnu sredinu imaju direktan uticaj na sve oblasti stvaranja novih neurona (neurogeneze), izumiranje i reapsorpciju neurona, sinaptična vajanja (određivanje sastava sinapse), rast i još mnogo toga što može dovesti do...
Šta da ti kažem hartijo bela ti što prazna kao i ja čekaš da u tebe utisnem klonulim svojim perom tragove svojih uzdaha Šta da ti kažem kad sve već znaš ali se pretvaraš Da li da zapevam ili da vrisnem ne,neću od tebe da napravim pesmu napraviću od tebe pticu rugalicu pa da se u bespuća nebeska otisnem i tako izmešan sa pticama po vrletima nebeskim lutam možda na tren zaboravim svoj nemir u virovima plavim a možda mi se i beznadje skloni sa puta makar na pet minuta Milan Višnjić
Secas li se,Olovni vojnice moj,naseg prvog susreta na talasima ovog broda? Na njemu smo prispeli,kao posle brodoloma-vec nasukani,nakon sto smo prošli Sedam gora i Sedam mora. I sada smo tu gde jesmo,negde na beskrajnoj pucini,u delu sveta sto se nalazi izmedju Neba i Zemlje. Tacnije,izmedju Jave i Sna.. Pisem ti ovo pismo jer se stalno susrecemo na palubi "Krstarice",onako usput,u prolazu,kao slucajno. A namerno se trazimo,ne priznavajuci to. I dotaknemo se pogledom ili srcem,pa zurno odlazimo svako na svoju stranu. Ti jurisas kroz svoje ratove,jer je to sudbina viteza. Ja bezim u svet bajki,jer je to namenjeno izgubljenim princezama.. Ovde boravimo cesto,jer samo ovde Pravda pobedjuje Zlo i Zivot uvek ima svoj srecni zavrsetak...
Osmatračnica
Osmatračnica Neznaš da postoji i iz prikraja, t'adore al amore ali ne zbog ti tvojih čizama. A lepe su jahačka atira, ali stas tvoj mi dushu dira, pa kao ljubav na prvi pogled umesto da ti pridjem, vatam se za dvogled. Sram me zar mator da osmatram što mi ne pripada, plen i lepotica, za pojasom balada vladaš svim morem i jatu ptica.

22.

Nije se činilo da je Liam došao u goste ni iz kakvog određenog razloga. Za sever ga, svakako, ništa nije vezalo. Temelj na kom je aristokratija počivala, bio je zemlja; i one porodice, obično iz daleke provincije, koje su ostale najniže pri toj zemlji i svojim korenima; ni danas nisu živele mnogo drugačije nego njihovi preci. Iako je uzeo za šalu, Liam se dobrim delom slagao sa Reillyevima: i njegova je sopstvena porodica oduvek verovala u neoborive zakone koji su plemstvu branili da žive od ma čega drugog osim svoje zemlje. Obrazovanje koje je imao bilo je za nekoliko zvaničnih stepeni više od njenog; ali od iste vrste. Liam se nikad nije obrazovao za bilo šta određeno. Bio je budući lord Muldoon, i sve što se uopšte od njega tražilo...
Ljubav ili egoizam? Neki filozofi religija smatraju da je čovek rođen nepotpun,nedovršen,nedorečen,pa otuda njegova čežnja i potreba za drugim,voljenim bićem koje bi ga upotpunilo,ispunilo,pomoglo mu da pronađe svoj put i ostvari svoju svrhu. U tome ljubav ima posredničku ulogu u stalnoj borbi sa samim sobom. Tek kada čovek spozna sebe,postaje otvoren za potrebe i želje drugih ljudi. Sa ovim tumačenjem slažu se i neki stručnjaci,pa tvrde da je potreba za ljubavlju,u suštini,duboko egoistična,jer nam koristi da bismo otkrili sopstvene želje i potrebe. Logika emocija Ljubav se u literaturi često poistovećuje sa srećom. U stvarnosti to može ali i ne mora da bude tako. Svaki čovek ima lično poimanje sreće,za nekoga je to stanje...
INICIJACIJA Jedna ćerka, jedno blistavo dete koje je dugo odbijalo da poraste bistrooka lukavica, Princeza na zrnu graška jogunasti devojčurak mekog srca na raskrsnici potrošenog devojaštva, danas postaje ŽENA Kad sutra s praga nove kuće pogleda iza sebe, videće da su peskom vremena zatrpani svi tragovi njenog detinjstva.. Daj Bože da joj pesak na stope ne nanose nikad oluje, da joj vihori tragove ne metu. Daj Bože blage povetarce zavetrinu i mirno more ovoj odrasloj lepoj ženi, tom bivšem blistavom detetu.. ROĐENDANSKA PORUKA Neka te mudrost krasi kao što te krasi lepota. Neka te sreća prati na putevima nepoznatim kojima će te život povesti. Zadeni svoje lepo ime u kosu kao cvet ciklame...

21.

Tokom onog kratkog razdoblja vremena koliko je Liamu trebalo da se u zamku odomaći; Morgana je po prvi put u svom životu počela osećati da je svet u redu. Ona nikad nije bila nesretna; osim ako se, možda, otuđeno i usamljeničko življenje ne smatra nesrećom; ali, s druge strane, nikad nije upoznala ni suprotni kraj te skale. Njeni su dani bili tihi i mirni, neometeni ljudskim prisustvom; i još pre nego je dorasla do punoletstva privikla se na mišljenje da za drugačije nije ni sposobna. Godinama je posmatrala majku kako voli oca slepom, beskompromisnom, infantilnom ljubavlju koja od predmeta pravi idole; ali njena majka nije bila strasna žena. Njena su osećanja bila nema i sakata. Takve žene ne umeju uobličiti u reči ili dela silinu koju...
DRAGA......
( ili neka moja razmiščjanja o životu inspirisana ko zna čime) DRAGA..... Pre nekih deset-jedanaest godina dodje jedna mlada plava ženica da me pita da joj vodim knjige. Šta radite, kako radite.....radi se o preduzeću koje radi sa kineskom robom. Imaju i prodavnicu. Pitam da li slučajno nije Kinez u poslu (iskustvo kaže da ni našem čoveku ne mogu da objasnim ovaj naš poreski sistem a kamoli strancu)......ma kakvi, kaže ona, sama sam u ovome. Molila me, molila jer sam se ja nećkala i ajd, prihvatim. Usput, dolazila je od drugog knjigovodje. Ma posle dva dana eto poreske kontrole......ajd, prodje to na veliko naše zadovoljstvo ali u sred kontrole, jednog tmurnog, sivog dana kada je nestala struja u centru, inspektor koji je uz sveće...
Welcome to Tijuana Tequila, sexo y marihuana Welcome to Tijuana Con el coyote no hay aduana Bienvenida a Tijuana Bienvenida mi amor De noche a la mañana Bienvenido a Tijuana... Bienvenida mi suerte A mi me gusta el verte Bienvenida a Tijuana
Mnogo je priča o ponašanju pasa pa i o njihovim emocijama.Evo jedne koju su zapamtili mnogi koji su gledali ovu love story na obali Save pre nekoliko godina.Tu ,pored pristaništa ,je inače prostor na kome vlasnici pasa šetaju svoje ljubimce a tu je i jedn čopor "domaćih" lutalica.Tog leta je pristao i ukotvio se u pristaništu šlep na kome je bila Ona,zvezda na obali tog leta.Bila je to keruša terijer,ljubimica posade na šlepu a ubrzo i svih nas.Bila je puna života i radosti,sa neobičnim šarmom,duhovita i inventivna, i brzo se svima tako predstavila,upoznajući se sa psima i vlasnicima na njen način,uvek drugačiji,iznenada,zbunjujući i pse i vlasnike svojom uvek drugačijom igrom,i dok zbunjeni pas kome je dotrčala u susret nije ni...
Bože, ako te ima pokaži mi pravi put da ne lutam bespućima i ne trošim nadu uzalud Ako zaista postojiš pokaži mi izvor pravi da žedne želje napojim i dušu žednu ljubavi Pomozi mi da zaboravim tugu i beznadje i mir svoj nadjem makar na palubi papirne ladje Milan Višnjić
~Odabrana mudrost o roditeljstvu~ Nedavno sam od Stephena Glenna čuo priču o slavnom naučniku iz područja medicine. Neki ga je novinar upitao zašto je on toliko kreativniji od prosečnih osoba. Šta ga je to toliko uzdiglo u odnosu na sve druge? Odgovorio je da je,po njegovome mišljenju,uzrok tome dogadaj u njegovoj drugoj godini. Pokušavao je dohvatiti bocu mleka iz frižidera,ali je bila klizava,pa mu je ispala iz ruku. Svo se mleko prolilo po podu. Čitavo more mleka! Kada je mama ušla u kuhinju,umesto da viče ili ga kazni,samo je rekla: »Roberte,kakav si veliki i prekrasan nered napravio! No, šteta je već učinjena. Želiš li se poigrati u mleku pre no što ga počistimo?« To je i učinio. Nakon nekoliko minuta mama je dodala...
Dok me vetar miluje i sunce na obali greje ja mislim ona gde je. Mogla bi ona oba da zameni uživanje veće da pokloni meni Ma,samo kad ona hoće bolja je nego citrusno voće da osveži,da očara ima dara ,ima žara. Ima ona svog čuvara al nas ona oba vara.
Zna li neko nešto o našem dragom prijatelju capljari? Od 12.04. se ne javlja na forumu. Mnogo mi nedostaje njegova duhovitost i neposrednost na forumu.Žao bi mi bilo da ima bilo kakav ozbiljan razlog što se ne pojavljuje. Iskreno se nadam i želim da njegov jedini razlog što ga nema sa nama na forumu, bude to da mu je dosadio i forum i mi forumaši.
POZVONI
(ili neka moja razmišljanja o životu inspirisana ko zna čime) POZVONI Kao i uvek kada bi izašla iz kuće Andju je pratila neka nervoza u stomaku. Kako je stasavala ta se nervoza pojačavala. Zna da je lepa....milijardu puta joj je to rečeno od svih....roditelji, rodbina, komšiluk, prijatelji. U školi je uvek bila najlepša devojka, na fakultetu takodje.....smučila joj se njena lepota. Kao da je ona to tražila da dobije. Nije. Svi su videli samo spoljnu lepotu....niko nije smatrao da Andja ima i nešto da kaže, pita, popriča. Njene misli kao da nisu postojale. Zaneseni pogledi muškaraca kada hoda ulicom....prelazila je na drugu stranu kad bi ugledala grupu muških. Strašno je šta lepota može da učini od života.....kako može mladost da...
ИМАТИ И НЕМАТИ
РАЗМИШЉАЊА ДОКОНОГ ШЕТАЧА Гладни столећима, купујемо више хлеба него што нам је потребно. А, онда га бацамо. Хлеб у ђубрету није добар призор. Он слути на зло. И зло долази Видим, на тротоару контејнер за ђубре. Над њим нагнута млада жена у уфлеканој хаљини, која памти и боља времена. Нешто гледа. Некоме нешто говори. Видим, из контејнера излази тамнопута девојчица дуге коврџаве косе. Она личи на Ботичелијевог анђела. Израња из ђубрета као мала Венера из шкољке и мутне морске пене коју је избљувао град. Девојчица каже мајци: „Нема...“ Има ли краће и страшније речи у нашем језику од тог вечног„нема“? Та реч предуго траје. Мајка каже: „Погледај још мало...“, и дете поново ишчезава у ђубрету. Стојим запањен тим призором. Мој...
PRICA O DVOJICI KOJI SU SANJALI... Arapski istoričar Al Išaki prepričava ovaj događaj: „Pričaju ljudi dostojni poverenja (ali samo je Alah sveznajuć,moćan,milosrdan i ne spava) da je u Kairu bio jedan čovek koji je bio vrlo bogat,ali toliko velikodušan i plemenit da je sve izgubio osim očeve kuće i da je bio primoran da zarađuje za hleb. Radio je toliko da ga je jedne noći san savladao ispod smokve u njegovoj bašti.. A u snu je video nekog potpuno mokrog čoveka koji je iz usta izvadio zlatni novčić i rekao mu : „Tvoje blago je u Persiji,u Isfahanu...idi po njega !“ Sledećeg jutra čovek se probudio i krenuo na dug put. Suočio se sa mnogim opasnostima - od pustinja,brodova,gusara,idolopoklonika,reka,zveri i ljudi. Na kraju je...
Kao što nam deca u suzama donose svoje igračke na popravku, tako ja dadoh moje slomljene snove Bogu, jer boljeg prijatelja naći ne mogu.. Ali umesto da ga ostavim da svoj posao radi na miru, muvao sam se okolo i pomagao mu -učeći ga da radi u mom maniru.. ”Mnogo si spor !” - bio sam ljut, i iz ruku sam počeo da mu ih vadim. ”Dete moje, šta sam mogao - rece On "kad me nisi me pustio da radim” .. . ~ Nepoznat autor ~ /prevod sa engleskog jezika/
Na stolu mome prazna čaša stoji, ispijen je život,ispijeni snovi. A duša me boli kao stara rana i liječim je evo već godina dana. Prazna čaša ispijena duša samo nje je željna. I topim je tako skoro svakog dana ne bi li mi možda i zarasla rana.
Novi sam clan i malo se teze snalazim sa ovim.....ali evo da i ja napisem koju rijec, pa mozda ce nekoga i dirnuti...... Davno je sreca mene zaobišla Ni zbogom mi nije htjela reći Onog dana kad si s’njim otišla Mene su pekle paklene peći Molio sam Boga da mi tebe vrati I vrati te meni kao dar sa neba Al’ sudbina tvoja ne krsti se mojom Vec iska od Boga pr’o pogače ’leba Narav tvoja bjese k’o vjetar kad duva Ne mogaše imat’ samo ljubav jednu Tražeći za sebe nekog da je čuva Bacila je mene, moju vječnu ljubav A bila je meni dah vječnog života I puteve naše zajedno smo snili Al’ nije mogla ostati mi vjerna Već odbaci život i sve sto smo bili Sad se eto kaje što mi boli stvori Što ne htjede meni saputnica biti Kaje se i zato što mi...
Zbirka pesama: Antropološke studije o smrti je završena. Hteo bih na kraju da kažem i nešto lično. Celokupna zbirka nastala je od ideje da dokučim zašto su pojedini umetnici, ponajviše pesnici, odgovorili na najveće filozofsko pitanje po Kamiju. Zašto su se ubili? Zašto su doživeli tako tragične sudbine? Više od neznanja nego znanja tražio sam u njihovim delima, dnevnicima ili zabeleškama trag, nit tragičnog kraja. Taj teški korak za mene je ponekad bio lak, nekad surovo nerazuman, nekad objektivno nemoguć. Ni sam ne znam kako sam se na kraju izborio. Što je napisano, napisano je. Čitajući komentare, gledajući posećenost pojedinim pesmama bio sam donekle začuđen, zbunjen bolje reći. Pojedine pesme koje su meni izgledale dobre, koje su u...
Заљубљен сам у тебе, знаш, и баш ме брига за све разлике за године за даљину за твоје богаство и моје празне џепове знаш, заљубљен сам у тебе Знам да сам више него довољно стар да немам разлога да верујем у романтику и сродност душа али верујем и баш ме брига за све те битне факторе другима битне, не и мени мени су неважни јер видим да ти размеш сваку моју реч а ја сваку твоју слутњу
Back