22.

Nije se činilo da je Liam došao u goste ni iz kakvog određenog razloga. Za sever ga, svakako, ništa nije vezalo. Temelj na kom je aristokratija počivala, bio je zemlja; i one porodice, obično iz daleke provincije, koje su ostale najniže pri toj zemlji i svojim korenima; ni danas nisu živele mnogo drugačije nego njihovi preci. Iako je uzeo za šalu, Liam se dobrim delom slagao sa Reillyevima: i njegova je sopstvena porodica oduvek verovala u neoborive zakone koji su plemstvu branili da žive od ma čega drugog osim svoje zemlje. Obrazovanje koje je imao bilo je za nekoliko zvaničnih stepeni više od njenog; ali od iste vrste. Liam se nikad nije obrazovao za bilo šta određeno. Bio je budući lord Muldoon, i sve što se uopšte od njega tražilo, bilo je da poznaje etikeciju. Imao je trideset godina, i nikakav ga posao nije vukao na sever, ili bilo koje drugo mesto na planeti. Muldooni su bili veoma bogati, i uopšteno se uzimalo da su đavolski vispreni; ali Morgana je pre mislila: razumni. Muldooni su retko kad rizikovali i špekulisali ako se ticalo novca. Lord je kao dečak pobegao od kuće bez prebijene pare u džepu; i dobar deo svog života proveo na ivici pogibelji; ali kad je u pitanju bio novac, onda je postupao trezveno poput kakvog bankara. Mnogi su Muldooni bili barabe, još ih je više bilo tirana i gotovo su svi bili uvrnuti – ako ne i ludi; ali u njihovoj se lozi nikad nije pojavilo ništa slično Emmetu Reillyu. Ako su sedali za kockarski stol, to je bilo samo onda kad su im bile poznate sve podeljene karte i obezbeđena pobeda. Iz perspektive Muldoona, kockanje ondašnjeg lorda i Emmeta Reillya bio je samo dobar poslovni potez. Ceo je svet znao da je budalasti Reilly prokockao gotovo svo imanje, i da se nikad nije ubrajao u dobre kartaroše. U partiji u kojoj s jedne strane sedi bolesna ovisnost o kocki udružena s nesposobnošću; a na drugoj hladni racio koji je odvagnuo sve izglede – ko će trijumfovati?..
Muldooni se nisu kockali iz zadovoljstva; nisu padali na priče o bogatim rudnicima zlata i sumnjivim deonicama; nikad nisu išli naslepo i svoju su zemlju smatrali božanskim, neotuđivim pravom. Morgana je verovala kako lord u potaji prezire svoju titulu, kao što je prezirao sve konvencije uopšte; ali mu nikad ne bi palo na pamet da je se odrekne ili, nedajbože, otuđi. Titula je značila zemlju, a zemlja novac.
Novac je kupovao sve ostalo.
Već dugo vremena ona je verovala kako je propast Reillyevih i tvrdokorno opstajanje Muldoona jedino što se, zapravo, i moglo dogoditi. Njen je otac do idolopoklonstva poštovao svoje ime; ali Muldooni su poštovali svoje izobilje i komfor… Nikom od Reillyevih za sto godina nije palo na pamet da zasuče rukave i priskrbi si sopstveni krov nad glavom; kamoli šta drugo; međutim, Muldooni su se školovali, oblačili, zabavljali i putovali po svetu. Svoju su titulu prvenstveno voleli jer im obezbeđuje slične stvari; a ne, kao njen otac, zbog starostavnih almanaha i povelja…
Tu je krajnji ishod svakoj budali bio očigledan. Kao poslednji preostaci viteštva, Reillyevi su propali; dok su Muldooni, tvrdokorni, vispreni i ne mnogo maštoviti; opstali sve do danas. U ljudskoj vrsti obično prežive oni kojima je glava čvrsto na ramenima.
To se zvalo evolucija.

Da,u pravu si...to se zove evolucija,draga moja!

Divno je citati te,Valkyriur..
Nisam sklona spisateljstvu,ali citam puno o onome što drugi ljudi napišu.
Nisam sklona davanju paušalnih komentara,ostavim ih tamo gde oni to zavredjuju..
Ti si jedna od retkih na ovom Blogu koja je posebna u svojoj sposobnosti sklapanja reči..
Zadovoljstvo mi je sto si ovde i što te "poznajem"..

Upravo zato sam sinoćnu "Priču za laku noć" posvetila tebi....stil njenog pisanja me je,mada ne znam zasto,podsetio na tebe.

Back