Blogovi

Dragi čitaoče ovih redova, ovom pesmom sam hteo da ispričam priču o životu svakoga od nas. Svi smo u ovoj dimenziji samo pajaci koji svakodnevno vode borbu da prežive još jedan dan. U toku te borbe vidimo samo ono što nam je prioritet i retko ko uspe da vidi celu predstavu zvanu život. Tek pred kraj, a češće tek posle kraja predstave uspemo da vidimo koliko je predstava bila lepa , a mi nesposobni da to vidimo. Kada se udaljujemo iz te predstave i odlazimo u neku drugu jedino što možemo poneti je naša duša. Cirkuska pruga će svačiju dušu jednoga dana odvesti do mesta na kome se nalaze duše slične našoj. Želim vam da uživate u pesmi, ali samo ako vam ne smeta da se eventualno isplačete. Mlađi naraštaji verovatno neće plakati, ali mi...
More ko žena miče pločice svojih dragulja, U sjeni jedra čipkastu pjenu plete. Blistaju zelenomodre, žute i sive fazete, drveno rebro lađe voda usnom ljulja. Na dnu u tmini sivog morskog mulja potopljene stvari miču se i svijete. Nad zrcalom modrim bijele ptice lete. Voda je teška ko kružnica od ulja. Iz dimnjaka lađe pramen čađe kulja, cvrči na ognju riba; vonj smole i joda. Titraj jegulje svijetla, gluha i nijema voda. Na pučini jedro, lik rumenog broda i ticalo bijelo svjetionika. Pod palubom oganj. Smijeh. Harmonika. Krleža
savet
Besmisleno je: Mrzeti sve ruže jer si se ogrebao na jedan trn. Odustati od svojih snova jer se jedan nije ostvario. Odustati od svojih napora jer je jedan bio uzaludan. Okriviti sve prijatelje jer te jedan izneverio. Ne verovati u ljubav jer ti je neko bio neveran ili ti nije uzvratio ljubav. Odbaciti svaku mogućnost da budeš srećan jer nisi uspeo u prvom pokušaju. Na svom životnom putu ne trebaš se prepuštati malodušnosti. Zapamti da se uvek: Može pojaviti druga prilika. Novi prijatelj. Nova ljubav. Obnoviti snaga. Budi uporan. Traži sreću u svakom danu. Siguran put ka neuspehu je – odustati! Često budući uspesi dolaze preko sadašnjih promašaja – nastavi se truditi! copy
Поштујмо србску Спарту
I Поштујмо светога краља Јована Владимира, и србску Спарту што нам је дала таквог племенитог монарха. II Поштујмо Немању и Растка и многе великане из династије Немањић, и србску Спарту што нам је дала ту величанствену династију III Поштујмо Лазара Хребељановића, и србску Спарту, што нам је одњихала таквога часног мученика за Крст часни и слободу златну. IV Поштујмо легендарног Марка Краљевића, и србску Спарту, што је обрадовала нашу историју и нашу песму таквим заточником правде. V Поштујмо Балшу и Црнојевића, и србску Спарту што обогати нашу историју таквим родољубима и честитим владарима. VI Поштујмо мудре и неустрашиве Данила и Петра другог, и србску Спарту , што нас украси таквим дијамантима, таквим узоритим духовним и народним...
Kada koracamo obicno ne razmišljamo o tome. To je normalno kao disanje recimo. Dok koracamo glavom nam prolaze razne misli o tome šta treba obaviti,kuda poci, koga posetiti.... Korak. Šta može uciniti jedan korak? Kuda nas odvesti? Jednom mi je moj prijatelj rekao da ne mogu odmah trcati vec moram prvo napraviti mali korak, pa zatim još jedan, pa još jedan.... Eh kako koraci mogu biti teški. A tek bolni....bilo da vi prilazite drugima ili drugi vama. Upravo o tim koracima razmišljam i želim ta razmišljanja podeliti sa vama. Kada neko ucini korak prema vama ili vi prema njemu razmislite na trenutak kuda ce vas sledeci koraci odvesti. Ponekad nakon prvog i drugog koraka krenete brže, pa još brže i na kraju potrcite. U toj trci cesto se...
Томас Карлајл и његова философија историје
Увод Томас Карлајл је ауторитет првог реда. О његов суд о историји немогуће је оглушити се. Карлајл, син једнога зидара, је био, по речима Гетеовим „морална снага од велике важности.“ Карлајл је патио, учио је туђу децу за плату једва довољну за сиромашан живот. Живео је у селу и граду и најзад у Лондону, стално у својој духовној усамљености и константно у независности од људске милости и ласкања, од државне плате и критичарских мишљења. Карлајлови противници Карлајлов противник био је позитивизам, који је само на речи видовит, но на практици кратковид до близу слепила. Карлајлов противник био је епикуризам, који на језику значи смирену уметност, а на делу разврат. Карлајлов противник била је напућена ученост, која има више...
Ne znam šta je dobro. Ne znam šta je ispravno. Ne znam ni šta je poenta cijele te priče. Znam samo da treba cijeniti lijepu žensku nogu. Te linije..ima li čega ljepšeg od umjetnički izvajanog ženskog lista? Lično, preferiram sljedeću kombinaciju-duge noge, mala stopala. Imam taj foot fetish, može cura da bude Monika Beluči (dobro de, ne može, Monika je samo jedna, jedina i neponovljiva), ali ako joj je stopalo oveće..katastrofa. Ništa ružnije od velikog stopala u žene. Prema tome, malo stopalo u finoj nekoj cipelici. Neka štikli, ženstvene su. Iz cipelice se prožima njen list, blago osunčan svjetlom proljeća. Gipko, vrckavo koljeno...
NE DAM VIŠE...
Ne dam vise da mi ruse zivot Ne dam vise da mi boje svet Hocu sama za sebe da zelim Da uberem koji volim cvet Ne dam vise da mi drugi pletu Onu mrezu sto pokriva lice Da mi naredjuju ko malom detetu Kojom cu stranom ici ulice Ne dam vise da mi liju suze A da nisu radosnice slane Ne dam vise nikome na svetu Da se okaci na moje rame Ne dam vise, resila sam cvrsto Al gaziti nikad nikog necu Samo zelim da negde potrazim Nekad davno izgubljenu srecu Ceo zivot ja se drugom klanjam Sama sebi nanosim i stetu Dozvoljavam da se kite mnome Obracaju ko malom detetu Sve sam svoje snove podredila Nekom drugom a ni jedan sebi Resila sam da stvari promenim Da mi dusa izvetrila ne bi Ne dam nikom da se kiti sa mnom I uspehe sebi da pripise Ko...
R E K L I O Ž E N A M A : Svaka žena je bespomoćna dok joj se ne osuši lak na noktima Treba ženiti samo lijepe žene. Inače ne postoje nikakve šanse da ih se riješimo Mojoj ženi je svejedno što radim bez nje toliko dugo dok se pri tome ne zabavljam Ne bi reka da su sve žene iste, ima ih i gorih Tko u braku ne poludi taj stvarno nije normalan Oni koji o ženama uvijek dobro govore, ne poznaju ih dovoljno. Oni koji o njima samo loše govore, ne poznaju ih nikako Bolje je biti dobro obješen nego loše oženjen Moja prva žena...
pismo
PISMO MAJCI Jesi l' živa, staričice moja? Sin tvoj živi i pozdrav ti šalje. Nek uvečer nad kolibom tvojom Ona čudna svetlost sja i dalje. Pišu mi da viđaju te često zbog mene veoma zabrinutu i da ideš svaki čas na cestu u svom trošnom starinskom kaputu. U sutonu plavom da te često uvek isto priviđenje muči: kako su u krčmi finski nož u srce mi zaboli u tuči. Nemaj straha! Umiri se, draga! Od utvare to ti srce zebe. Tako ipak propio se nisam da bih umro ne videvši tebe. Kao nekad, i sada sam nežan, i srce mi živi samo snom, da što pri pobegnem od jada i vratim se u naš niski dom. Vratiću se kad u našem vrtu rašire se grane pune cveta. Samo nemoj da u ranu zoru budiš me kao pre osam leta. Nemoj budit' odsanjane snove, nek' miruje...
Pozdrav.Jel zna neko kako da prebacim muziku sa racunara na nokiu x3.Imam instaliran nokia PC site ali kad pokusam da prebacim pise da je memorija u telefonu 0MB iako u telefonu ima dosta slobodne memorije.Predpostavljam da treba odraditi nekakva podesavanja na telefonu.
Радован Н. Казимировић ( богослов, правник, недићевац ) - занемарени Србенда ( 2. део ) Прекуцао сам занимљиве одломке из најинтересантнијег четвртог дела књиге „ Креманско пророчанство, тајанствене појаве у нашем народу “, под називом „ Прорицање “ 370 – 526 страна: " Пророчанства о Константинопољу и будућем миропомазанику Божијем - цару Михаилу У нашим књигама староставним често се говори о судбини Цариграда. Наши стари се никако нису могли помирити са тим да славни православни град буде у рукама Латина или безбожних Турака. Као што знамо наш народ је одвајкада своје духовне очи упирао на Цариград. Раније је чинио зато, што је он био престоница васељенског патријарха и што је у њему била највећа Православна црква на свету Аја...
Радован Н. Казимировић - заборављени ум Србије ( 1. део )
Пише СловесниФилозоф: Радован Н. Казимировић ( богослов, правник, недићевац ) - занемарени Србенда ( 1. део ) Заборављени српски великан Радован Казимировић родио се 14. 7. 1882. у Јабуковцу. Његова мајка звала се Марија, а његов отац протојереј Никола Казимировић је био дугогодишњи народни посланик. Брат Радована Казимировића – Владимир Казимировић је био познати народни посланик и првак Стојадиновићеве „ Југословенске Радикалне Заједнице “. Радован је гимназију завршио у Неготину, богословију у престоници, богословски факултет у Кијеву, а 1911. је коначно докторирао на правном факултету у Тибингену. Годину дана радио је као учитељ у Јабуковцу, а затим је био и суплент у Крагујевцу и Ваљеву. Што се тиче његовог живота у...
Dnevnik
Dnevnik Bez poziva šta smo ptichice? U srcu rana tudja ruka je zadaje? Pera su ti oko tog zavijena a senka njega zadovoljena. Romantika je bronzana a ako ti nestane posudjene ne moli moći ne ponovoljene Jer moć obitava samo na crnoj strani meseca Nije to zbog zlatnika niti ti je neka svastika.
Narod koji se preterano oslanja na svoju vlast obicno ne dogura daleko Vidim po prodavnicama elektromaterijala da stedljive sijalice vise nisu nepoznate kupcima, prodaju se. To me stvarno raduje . Svaka zamjenjena sijalica novom, stedljivom, znaci prosjecno utedjenih oko 70 kilovat-casova struje godisnje. Ako svako domacinstvo kupi po jednu, to je onda 70 miliona kilovat-casova ustedjene struje! Kada bi se zamjenile sve sijalice u Srbiji stedljivima, termoelektrana Obrenovac mogla bi slobodno da se iskljuci! Eto nam odmah i cistijeg vazduha. Kako ljude stimulisati da ih kupuju? Kako im objasniti da svaka sijalica ne samo da vrati ulozen novac nego jos i visestruko zaradi kroz smanjenje racuna? Pa evo ideje. Upalila mi se sijalica! Vi...
PROBAJ
probaj da zaspis kada ti misli plutaju hladnom vodom bespuca... probaj da ustanes kada ti noge teze kao dva stuba mosta probaj da tuzan budes kada leptirov let podeli tvoj pogled probaj da ostanes miran kada ti oci vide samo odlazece stope probaj da ostanes zedan kad telo ti vapi za pitkom vodom ljubavi probaj da mrzis kad tebi se dese divne stvari probaj da me ne volis kad znas sve ono neizreceno a sto ti poljupcem kazem probaj.
Molimo obratite pažnju, sva su NAMERNO pod brojem "1"! 1. Muškarci NISU čitači misli. 1. Naučite da korististe WC dasku. Odrasle ste devojke. Ako je gore, spustite je dole. Nama je potrebna gore, vama dole. Mi se ne žalimo što je vi ostavljate dole. 1. Sport nedeljom: to vam je kao pun mesec ili oseka i plima. To je tako. 1. Plakanje je ucena. 1. Traži ono što želiš. Ali znaj ovo: Tanane aluzije ne pale! Jake aluzije ne pale! Jasne aluzije ne pale! Samo reci šta želiš! 1. DA i NE su savršeno prihvatljivi odgovori na skoro svako pitanje. 1. Nama se obratite s problemom samo ako želite da se reši. To je ono što mi radimo. Saosecanje očekujte od vaših drugarica, one tome služe. 1. Bilo šta što smo rekli pre 6...
Gledam ovu naše nebo i zemlju , geldam godinama i nemogu da se otrgnem utisku da tu nema ničeg , kako da kažem : živog , emotivnog , fluidnog – biološkog . Ama ljudi , oni nešto svesno čine na očigled sviju nas. Pričao sam o tome sa rudarima, zidarima ; pričao sa pekarima i konobarima ; pričao sa stolarima i bravarima ; pričao sa učiteljima , popovima i lekarima – bogami pričah i sa tobom Vera Mihajlovska . Malo si se smejala i mazila , onako obnažena , topla , govorila si : ti si anđeo , ti si đavo – svašta si govorila . Da nije bilo tog tvog očaravajućeg osmeha , tvoje umilnosti i čarobne lepote ; znam , da nije bilo tebe Vera Mihajlovska , zaboravio bih na nebo i zemlju . Ovako , ostah pri tome : između njih ima nečeg...
pogled u nebo oznacio je kraj. resila sam da nema vise, i ste se tu moglo. nije mi bilo zao, ali nisam bila ni srecna. jednostavno, nije se moglo vise. duboki tragovi bili su urezani u meni. 25 godina, isto toliko strasnih oziljaka. ali zivot je cudo, bogom dan. idemo dalje, ma koliko da smo nesrecni i mali, postoji neko kome je gore nego nama. jos jednom ga pogledam, pogled mutan, siv, a opet prazan i iz njega ne procitah nista. shvatila bih da mu nije vazno, ali znam da jeste. verujem da jeste, mora da jeste. ne prihvatam lose misli, zivim sreco jer mislim srecno. volim i postojim za nekoga, za jedno bice barem. postojim, borim se, ali nemam snage da se pokrenem. zelim da ustanem, odem i ne okrenem se. a sve sto uspevam je da sedim i...
Tu negde Kraj je leta na dohvat ruke Kad poslednje tragove zaljubljenih parova Obrišu talasi Tu negde Na morskom žalu Huk ispisuje u pesku Mandale Središte žarišta Bitisanja Života Ređaju se simboli Sunce – ljubav Lahor – žudnja Mesec – seta Kiša – tuga Noć – bol Zvezde – nada Lagano jesen nadire Vri more Sprema se zima Tu negde , kraj nas Leto ističe Uz huk morskog žala Budi se u izgubljenim parovima Sećanje Vreme briše sve........ Simboli Žive , žive tu negde u..... Mandalama
Treba mi jos jedan zivot. Jos jedan. Ne predugacak, ali dovoljan. Da vratim sto je izgubljeno, da ispravim pokvareno. Da oprostim neoprosteno. Treba mi jos jedna sansa, da pokusam drugacije. Da sve kocke skupim i promesam, da imam pravo na jos jedno bacanje. Treba mi jos jedan dan za zelje. Ali nek' one ne budu tajna. Svima da kazem sta bih i kako bih. Pod zvezdama, pod miljama sjaja. Treba mi jos jedan besplatan poziv. Jos jedan tren za nas. Za mene i tebe. Da cujem, da saznam.. da li mi jos prepoznajes glas. Treba mi... Ali ne trebas mi ti. Ne znam zasto. Ni kako, ali u moj se svet vise ne uklapas. Valjda je to, kao sto kazu, momenat kada se iz ogromne vatre samo u prah pretvaras.
Знаш, морам да ти тражим руку није битно што већ имам две, твоја ми стварно треба Кад ми већ даш руку дај ми и целу тебе није битно што већ имам целог себе, јер ти ми стварно требаш
Tuguj
Tuguj. Kada te zabole njihovi pogledi crni Kada zaječe reči neke i odapnu strele ravno u tvoje srce Kada se ehom javi misao iskrena Kada kajanje kao bumerang vrati se Kada ljubav koju osećaš preraste u neizdrživo stanje Uma I Tela Tuguj. Kada te sa vrha jablana koji žive kraj vode pogleda sudbina Kada te reski zubi kajanja razderu na komade koji će da žive kao nekad jedan ceo Kada budeš meta neumitnog curenja peska u peščanom satu života Tuguj. Kada shvatiš da nisi drugačije sazdan Tuguj kada saznanje da ostaješ sam budi te uz jutarnju cigaretu Ja neću biti tu da ti okom san i želju ispunim. Tuguj.
Kretanje kao supstancija
Оно из чега извиру слике опажаји јесте кретање, акција. Акција у смислу трајања и воље која је основа свега а из које издвајамо перцепције, опажаје слике, као шему будуће акције на ствари тенденције воље коју зовемо "ја" а која се на начин квалитативне множине садржи у вољи по себи. Воља по себи обухвата све индивидуалне акције или индивидуалне тенденције воље, на начин прожимања, на начин мелодије. Вероватно ће овај след мисли бити много јаснији уз аналогију: Анђели кажу Лоту "у целој равни да ниси стао" Супстанција свега јесте кретање. Кретање је метафизичка категорија, оно се не може опазити, нити мерити, нити анализирати, оно је интуиција, "ствар по себи". Бити у кретању значи бити изван овога света појава, бити у...
Mač u žitu
Kada sam bio mali u žitu je stajao zarđali vitez oslonjen na svoj mač. Stojao je godinama, kako kukavica posle bitke, jer nije smeo svojoj dragoj da se vrati Bio je heroj u bitci a kukavica u ljubavi reče mi dok dmo šetali kraj žita moj učitelj-čarobnjak. Jednog jutra spazih čudo, samo mač, poboden u zemlju i trag kroz žito što u beskraj vodi. I svaki put kada sa učenikom prodjem kraj žita pokažem mu mač u zemlju poboden i kažem: - Kad u bitku podješ, prvo digneš mač na svoju ljubav. Sale http://saletovepesme.wordpress.com
...kad okopne snjegovi ili avgustovske vrucine surovim rukama grlom cupati stanu okrenem oči nebu i pomolim se sljedecem danu da mi Visnji pošalje nekog pa makar me odvela prema bez-danu oroseno čelo i grudva snijega u grlu ne daju čajevima moc a ni snagu i sve bih osim tebe poslao k vragu ...samo da me noc ne vrijedja i nesanica trese a to sto tvoje ruke jos cute i nece uz sebe da me objese neka ti je do nekad prosto i to iz srca i sto-posto ...?
Трагичан крај РОА
Када су власовци, на позив српских националних снага кренули ка Словенији, Немци им то нису дозволили, већ су их скренули ка Чехословачкој у “сендвич” између Американаца и црвеноармејаца где је РОА, као најбројнија антикомунистичка армија ( 400 000 војника ) у свету, доживела жалостан завршетак. У немачкој војсци налазио се значајан број руских добровољаца, који су долазили како из редова заробљеника ( црвеноармејаца ) , тако и од локалног становништва, па када се формирала Власовска армија ( РОА ), тај број је знатно превазилазио капацитет, и износио је укупно више од 2 000 000 људи... и то без обзира на све грешке немачког командовања и злочиначку «источну политику» Розенберга. На политичкој конференцији на Јалти, савезници су...
Back