Blogovi

"On je bio polovina nečega. Snažna, lepa i darovita polovina nečega, što je možda bilo još lepše i snažnije od njega. Bio je, dakle, čarobna polovina nečega veličanstvenog i nedokučivog. A ona, ona je bila potpuna celina. Mala.dezorijentisana, ne mnogo snažna ni skladna celina, ali celina." Jedan od citata koji ne može a da me ostavi ravnodušnom...
...A ja i dalje bezuspješno...
Umesto razbijene čaše...na dan 17.10.2007. sa albuma Balkanska rapsodija... ...Azra - Trazi mene-Dao sam ti svoju ljubav ko da tražiš neko lice u djeliću ogledala u prazninu neku davnu sjetno si se zagledala ko da tražiš neke ruke od samoće grube ledne u bistrini toplih suza oči su ti drage čedne a ja kradom neprimjetno zavirujem u sne tvoje i posmatram da li gledaš moje lice ruke moje dao sam ti svoju ljubav jer za drugo nemam dara kakva sam to luda bio znam da si me progledala dao sam ti svoju ljubav misleći da nešto vrijedi nismo isti shvatio sam osjećaj me rijetko vara a ja i dalje bezuspješno razotkrivam tlapnje svoje i nije pravo to što čine protiv mene riječi moje
Klasa zrtva - rod- problematikus -vrsta- problematikus novititus Ova vrsta se periodicno pojavljuje i vrlo brzo nestaje.Obicno je suocena sa nekim nepremostivim problemom i nada se da ce mu drugi ljudi otvoriti ochi tamo gde su mu bile zatvorene.Posto se ne smatra sposobnim za tako nesto. -zatim se deli na dve podvrste- -problematikus novititus-nerviosus Obicno se nakon otvaranja teme na njega nakachi cela klasa lovaca i nesvrstanih roda-naduvanis- To ga iznervira , i dobije zivchani slom nakon chega ili odlazi sa foruma , ili se svrsta u komplesidae narcis rod. -saljivitus novititus-podvrsta To je jedna hladnokrvna i vesela zivuljka.Uglavnom je nemoguce za lovce da ga ubodu.Sto neke lovce automatski svrsta u nerviosus kompleksidae...
Dobar dan !
naš prijatelj Malj je prepun živopisnih sećanja.. pa, zavirimo malo u tu baštu.. Čuči čovek sa velikim čekićem u grmu.. sleti vrabac na grm i upita ga: 'ko si bre ti?'...a ovaj će... 'ja sam grmaalj !
Dobro veće..
Naš drugar Malj ima poruku za večeras pa..ima li šta lepše... od priče za laku noć..? "Sede Mujo i Haso na nekom stepeniku u ladovini, Mujo izvadi kutiju cigara pa ponudi Hasi : de jarane, zapali.. - Aa, jok ja ! - A? - Presto. - Ma šta to pričaš..Pa kolko to dana ima kako ne pušiš ??! a Haso prebroja čvoruge po glavi pa reče: - šes'.."
..potrazi me...
POTRAŽI ME U PREDGRAĐU Ova dvorišta puna neba i ptica udju, ko muzika stara, nekud duboko u nas i tu uvijek ostanu. Tu nas čekaju davno poznata lica. Jedan je kuštravi dječak uvijek u proleće tu, ti znaš zašto dolazi. Tko je nekada nosio prvo sunce po dvorištima, nikada sasvim ne ostavlja ovaj žvot u predgradjima... Potraži me u predgradju, na ulici, na raskršću, gdje ti je jorgovan rasuo perle, gdje nam je proleće dotaklo usne i pobjeglo. Potraži me u predgradju, kraj vlakova što prolaze, bićemo sami u svitanje dana, bićemo sami u pjesmama ptica, ko nekada. Drijemaju jedra od rublja i cvijeća, čekaju vjetar da nekuda plove. Čujes li - naše nas predgradje zove, traže te kuće i ulice stare. Potraži me u predgradju, poljubi...
Terapija
dragi moji, naš junak malj ne miruje. Pa.. počujmo: Došao Suljo kod psihijatra i ovaj mu pokazuje apstraktne slikice sa onim flekama od mastila (Rorschach Inkblot Test) a Suljo u svakoj vidi malj...malj...malj. "Liči na malj-kompleks, ali nisam potpuno siguran...ček samo malo," reče pisihijatar, pretura jedno vreme po fioci, izvadi malj od jedno 200kg i upita ga, Šta sad vidis?" A Suljo zažmuri i reče, "Vidim da sam opet najeb'o.."
Turpijam nešto ovaj domali nokat na desne ruke i mislim se nešto o ovi dogadjaji ot pre neki dan u Novem Sadu. Kukuj mene šta je bilo a šta je moglo da bidne! Da mi neki prič'o ne bik mu verovala ni reč. Pljunula bi ga u lice i isterala iz avliju. A ja zamal' da dobijem batine pod stare dane od jednu barabu. I to ne u Novi Sad već u Beograd kat sam se vrnula. Eve da počnem od početak. Ne bi valjalo da počnem od kraj jerbo mlogi ne bi pofatali o čemu baba Višnja kazuje. Javili na radiju da ima brezplatan prevoz do Novi Sad. E kad je džabe ja ti brže bolje uznem ono korito pa se okupam. Donela mi jetrva od šurnjaju jedan sapun od palmu. Miriše na krušku. Ondak odem do kredenac pa izvrnem one kutije pa nadjem ono najlepše odelo. Još...
Ova situacija
Prehlada ...vise dva malja okačena o klin na zidu, kad se jedan odjednom zaljulja...oop..ooop.. TUP!! - i tresne u zid. Nazdravlje.. reče drugi. fala ..reče prvi i nastavi da visi..
Zdravooooooooooooo drugari! Evo, Liiiize, stigla sam sa novim vestima. Izasao je Zeka sinoc. Sada cu moci da se odmorim, jer me je jako smarao sa onim njegovim muvanjem. Seljak. Tanja je odlucila da me izgladni totalno. Problem je zato sto sam rekla Natasi daje zgodinija od Tanje i od tada mi nist ne da da jedem. Taman sednem da jedem, a ona skoci, istrgne mi tanjir i pocne da jede. Slavisa i Zeka su me pozvali da udjem u sobu kod njih, ali ja nisam htela. Rekli su mi da imaju nesto za mene, ali posto je Zeka smor nisam otisla. Burek i dalje govori kako mi je bolje da idem na Kosovo da spasim Srbe nego sto sam u Kuci VB. Stalno mi govori: "Ljzo, Ljzo, zbog TEbe ce nas Siptari PObiti" Zezaq mi govori stalno: "JAo Lizo, kako si ti lepa i...
ZAKLETVA
Svecano obecavam ti sada da neces ostati sam iza mene ce samo ostati prasina jedan mali izgubljeni dan Obecacu i da necu prestati da volim one koji za mene grade buducnost pristacu da zivim u lazima, ali sretna podaricu tebi svoju poslusnost Oteracu suze sto ti kvase lice izbrisacu tugu,umiriti nemir pozacu ti polja , usamljene ptice odletjet cu sa tobom u daleki svemir Stegnucu ti ruku, onda kad se bojis brojacu sa tobom izgubljene sate zatrpacu ponor pred kojim sada stojis preduhitriti misli sto te vjesto prate Preci cu sa tobom ovu stazu srama sada kad smo ljudi zivot manje boli koracacemo hrabro jer snovi su pred nama lakse je u dvoje da zivi se i voli. Prva pjesma koju sam ikada napisala...
Lagana muzika i kisa koja tiho zubori probude u covjeku ono nesto sto najcesce nazivamo " mastom". Dosta puta razmisljala sam o tome zasto je bas kisa ta koja u meni probudi tu kreativnu stranu mene i zasto se bas tada osjecam ispunjenom , voljenom i sigurnom, dok umotana u svoju plisanu deku , sa soljicom toplog caja pored ove tastature pisem rjeci koje ponekad same zure napolje iz moje glave. U tim trenutcima preplavi me nevjerovatan osjecaj , sve mi nekako postae draze, prisjetim se naravno i sjecanja koje mi izmame i suzu u oku , ali ipak sve me to nekako raznjezi jos vise , a onda pozelim da zauvjek ostanem tako sigurna u tom svom malom svjetu. Ponekad uhvatim samu sebe kako satima posmatram kapljice na prozoru i grane koje se...
U senkama prošlosti krije se i tvoj lik. Dozivam ga često u nadi da ću ponovo pred sobom ugledati tvoje oči i da ću, deleći sa tobom bol, iznova postati deo tebe. Ali, tvoja je sen neposlušna. Ponekad se pojavi samo na tren i raspline – tek da u meni probudi žeđ. Tada uzalud dozivam tvoje ime, jer kao eho javlja se samo tvoj prkosni smeh. Neumoljiv i istrajan, prodire u svaku poru moga tela – u njegovoj sam vlasti... Moja soba postaje tamnica, a jedina veza sa svetom prozorsko okno... Uzalud podižem pogled ka nebu koje nemo upija moje molitve, i u očaju pritiskam dlanovima i čelom staklo – čak je i ono moj neprijatelj, jer dok tajanstveno titra u ritmu tvoga glasa, osećam kako se svaki njegov atom zariva u moje telo... Surovu igru igra...
Čas iz hemije..
e,da..naš junak Malj, prepun dogodovština, ne miruje.. Rešava Mujo ukrštene reči . Grad u Italiji..horizontalno..prvo slovo F... Reka na O u Africi... Glumica iz stare garde..., međutim ništa mu ne pada na pamet.. Gleda on tako dalje, pa kad naiđe na pitanje Oznaka za zlato.. reče: "E, ovo znam..." i upisa Cr. Utom iz šifonjera iskoči Dimitri Ivanovič Mendeljev u plavom yassa šorcu, spiči Muju maljem br. 19 po vertikali i uskliknu: "To je taj....Zvuuuuuk koji me o ba raa...!"
Ima jedan divan nevidljiv svijet,a to je onaj sto ga zaljubljeni u srcu nose.V.Igo Ljubav je jedna strast koja nece da zna ni za prošlost ni za sadašnjost.Balzak Ljubav ! Citava knjiga u jednoj reci,celi okean u jednoj suzi, sedam nebesa u jednom pogledu, vihor u jednom uzdahu,grom u jednom dodiru,hiljadu godina u jednom trenu." Tuper :confused::confused::confused:
Nerazdvojivi
Voz napušta peron...malj maše Muji iz vagona...Mujo uzvraća mah i jedva zadržava suze. Odlazi voz. Neki minut kasnije, sedi tužan Mujo na klupi, kad evo ga vraća se malj. Zabezeknut reče Mujo, " Šta.bi..nešto se desilo vozu?" "Ma ne, postao sam nostalgičan" rece malj...i tupnu ga k'o kad dugo nije..
Chindōgu
Chindōgu je japanska umetnost izumevanja vrlo potrebno-nepotrebnih stvari. One bi, prema svojoj nameni i sustini, vrlo lako mogle da budu resenje svih nasih problema, ali... Djurine kucne carolije, i kasnije Pile-teleshop su koristili upravo ovaj princip. (preuzeto mahom sa http://thenonist.com/index.php/weblog/permalink/chindogu) Napravica, koja sprecava upadanje kose u supu/spagete/rucak. Za one koji su alergicni na polen... zar ne pozelite ponekad da imate nesto slicno Cist kiseonik za one koji brinu o svom zdravlju... Spojite lepo sa zdravim sa korisnim.. Neka vasa beba radi za vas! A ima ih jos! Samo prosetajte po http://www.chindogu.com , medjunorodno udruzenje chindogu umetnika. Primaju clanove!
Evo jednog mog pisamceta drugarici. Meni je nekako uvek bilo simpatično. Psst! Princeza korača gradom! Stopala joj klize po vlažnom pločniku kao mekano zeleno lišće, Sunce odbljeskuje od sedefnih školjki na njenim rukama. Princeza skakuće. Miris proleća je zapljuskuje u talasima. Nebo je blistavi autoput za ptice, glatko je i duboko. Vetar zuji oko nje, namešta joj kosu. Ona se igra. Reka klizi i dodiruje čamce, obilazi ih vešto i nežno. Nosi nemirne zvezde u oku. Zelenilo miriše. Psst! Gledajte je kako prolazi gradom. Gledajte je kako prolazi pored vas, velika i nedokučiva kao čitava planeta. Jer, princeza je danas napunila osamnaest.
Samo Te Volim" Zasto me ovoliko boli kad te samo Volim Ne mogu da te ne gledam pokusavam da te duze ne gledam jer tad samo jos vise me bolis i ako sinoc shvatih stvarno da te Samo Volim Zasto bjezim od tvog pogleda osjetim da me zeljno gledas vidim ti to u ocima promjeni ti se boja i velicina tad me jos vise bolis moram pogled svoj da sklonim Kad sklanjam pogled dusa bi tad da crkne zamanta mi se gdje god drugo da pogledam samo mi se place kad sklonim pogled sa tebe jer bez tog pogleda me nema ne osjecam sebe vidim i cujem druge ljude ali ne osjecam ih oko sebe sve to zato sto te Samo Volim Molim te pomozi mi da me bar malo manje bolis ili bar malo na veseliji nacin nedostajes S tobom vrijeme provoditi mi je kao na autoputu a kada...
Više ne znam što bih rekla, jer svaka riječ mi sve gluplje zvuči, i čini mi se da neprestalno govorim isto i ništa ne kažem da iskreno nije ali vjeruj mi...sve moje riječi, sve što imam, što sam ikad rekla poteklo je iz mog srca, iz dubine duše se izvuklo i sve je tebi posvećeno.A gde si ti?Cujes li moje reci?Cujes li da te molim za oprostaj?Cujes li me bilo sta?Ja te volim i dalje isto kao pre....... Znam da se neces vratiti,znam........ali nada zadnja umire i ja se jos nadam......mozda se vratis kad vidis nasu cerku,mozda zaboravis sve ostalo,mozda ti samo ja i ona budemo vazne u zivotu....mozda ko to zna....... Ja znam da ti ovo nikadneces procitati ali ti ipak pisem jer te VOLIM DUSO
Ja ne znam kako sada trenutno Srbija stoji sa pregovorima za ulazak u EU i NATO ali ovo što se dešava u Hrvatskoj sve mi više liči na ucjenu! Najnovija je od Italije i Slovenije koja sljedeće godine predsjedava EU u vezi proglašavanja ekološko-zaštićenog pojasa u Jadranskom moru od Hrvatske! Čak se koliko vidim ucjenjuje sa prekidom pregovora ili zaustavljanjem ako Hrvatska od 01.01.2008 počne provoditi zakon! Zar je to demokracija da se zbog nekih interesa drugih zemalja zabranjuje očuvanje i ovo malo prirode što nam je ostalo! Ako je to demokracija onda bi ja rekao ne EU hvala! A to je tako i sa NATO-m !Da bi se dobila potpora u ulaz u takav savez vi morate dopustiti njihove viježbe u Hrvatskoj!Ako se Hrvatska kao glavnom privrednom...
Iako zelimo kontrolisati sopstveni bjes , to uvjek nije moguce i uciniti.Kada vam dan zapocne ganjanjem papira, tj. moljenjem drzave za ono sto vam po zakonu pripada, poznato je da takav dan nazivamo ludilom , a njegov kraj obicno zacinimo tabletama za smirenje koje su nam nakon beskonacnog cekanja u predugackim redovima , zaista potrebne. U danasnje vrjeme veoma je tesko opstati u ovom surovom svjetu ako nisi zvjerka dovoljna jaka da pregazis sve pred sobom i pojedes slabije.Potrebno je znati sve tehnike uspjesne i krajnje nekulturne komunikacije izmedju ljudi koja se najcesce prekida recenicama zbog kojih smo kao mali dobijali batine, jer smo uceni da su nekulturne i vulgarne....sto je priznajmo jos jedna greska u odgoju nasih...
Bila je to još jedna u nizu ne prospavanih noći.Ležala sam nepomično u svojoj hladnoj sobi posmatrajući zvjezde kroz blago zamagljeni prozor te ogromne vile koja je ličila na zatvor.Maštala sam o pogledu stranca koji me je podigao iz mrtvih i o slučajnom dodiru njegove ruke koju sam dotaknula u prolazu.I dok sam u jednom trenutku svog maštanja nježno milovala to ozbiljno lice koje su krasile nestvarno plave oči i uredno začešljana tamna kosa, u drugom sam trčala svom svojom snagom, pokušavajući da pobjegnem od njega kao od najgore noćne more koja nas uvjek sa suzama na licu probudi iz sna.Sve mi je ovo bilo tako nepoznato, a opet i tako predivno.Tišina koja je odzvanjala oko mene, misteriozni stari ormar i mračni ćošak ovog skučenog...
Tema ovog bloga je ko sve zivi u Kovinskoj mentalnoj bolnici (tj ludnici) i zasto je sve tu. Sad cu napisati samo jednu prichu , kad budem raspolozena stavitju ih i vishe.Majka mog decka je terapeut tamo , pa sam od nje saznala. Dakle prvo sto treba da znate , da bi proglasili coveka ludim , potrebno je da clan porodice to potpishe i da lekar potvrdi.Tj da dijagnozu. Da bi covek , izlecen , izashao iz bolnice , potrebno je da clan porodice potpishe da ce se starati o njemu.Ili da ima sam gde da ode , sto obicno nije slucaj , i izleceni ljudi su najcesce socijalni slucajevi bez sanse za zaposlenje.Pricham za bolest psihoza i bolest neuroza. ___________________________________________________________ Prva pricha pocinje tako sto kasno...
Back