Blogovi

Evo sad sedim i mislim o tebi... uspeo si da mi udjes u snove. Al tako iznenada, bez nade za novo sutra, za nasa zajednicka jutra... Tuzne su ove sanje u noci kad zivis u nadi i samoci... dok gledas zvezde i cekas... nadas se da ce on doci. Tesko je kad sanjam nevidljive oci dok budna sedim i mastam... u hladnoj, besanoj noci. Osmeh mi ponekad lice ozari a tuga ode na tren... Kao da se san ostvari! Znam, ovo je glupo, pricam ti skrivene snove. Ova noc je donela nemir i cudna osecanja... Nemoj me slusati veceri ove... Sve ce to jednog dana odneti vetar na njive Srema, rasuti radost sto zablista... a znam, znaces i ti tada da je moja dusa cista. Zivot je jedna opasna kucka, trazim opravdanje za nade i snove... O, zar bas moram da te...
PRETPRAZNIČNO VEČE Ona spada u ispovednu pesmu, u njoj se prepliću dva motiva sumorna sadašnjost i srećom ispunjena prošlost.Pesnik je usamlje, kuća je pazna, u duši oseća bol zbog ljudi kojih više nema. Na zidu je ikona, staro kandilo, sat ali nema nikoga. Seća se prošlosti -- badnje veče, u oči božića, svi su za stolom, majka šije košulje, dolazi komšija Petar i otac uzima gusle i peva narodnu pesmu o Banović Strahinji. Vatra pucketa, kandilo sija, sve je puno ljubavi i mira. Pisac je usamljen, jedini drug su mu knjige -- pesme u samačkom domu. Listovi pesama simbolišu cvrkut ptica koje žele da ga razvesele i da oteraju tugu sa srca. vEČE NA ŠKOLJU Deskriptivno opisna pesma, sa socijalnim motivima. Pesnik opisuje bespomoćnog i...
Dugo godina putujem i saradjivala sam sa mnogim turistickim agencijama. Ovom prilikom hocu da pohvalim i preporucim saradnju sa novosadskom turistickom agencijom Avenija putovanja. Hocu da istaknem veoma profesionalni iodgovorni odnos njihovih agenata (poseban pozdrav Jeleni - izuzetno dobro to radis:super:). Sve sto je bilo u ponudi za letovanje to je i realizovano.Destinacije u Grckoj su im izuzetne / veoma prijatno i usluzno osoblje u hotelima. I ove godine opet na letovanje idem sa njima na isto mesto u Nea Potideu , Golden Beach hotel, fenomenalna plaza i sve sto ide uz nju, predivni kafici i barovi na samoj obali, more cisto i toplo.... predivni gostoljubivi mestani,....
Ćutanje. Ćutanje i praštanje. Ćutanje, osveta i praštanje. Praštanje. Kraj svih pravih ljubavi- praštanje. Zašto baš praštanje? Prosto. Zato što smo tek tada slobodni da idemo dalje, svojim putem. Zato što tek tada shvatamo da je bilo dobro. Ne praštamo onima koje nismo voleli, njima ne, sve im pamtimo i vraćamo se nazad, vrtimo u krug. Samo kad voliš praštaš. Praštaš i odlaziš. Kad voliš praštaš, razumeš nerazumljivo, praštaš neoprostivo, činiš nemoguće ostvarljivo, od mane paviš vrlinu, od lošeg dobro, sastavljaš pokidano, popravljaš nepopravljivo. Ćutanje je priprema za osvetu, ali i za praštanje. Šta će biti? Mržnja ili ljubav, osveta ili praštanje, a uvek je samo pitanje voli ne voli. Nije važna planeta s koje si stigao, ni...
iNTERPRETACIJA OD NAJBOLJE PROFESORKE IZ SRPSKOG JEZIKA--KNJIŽEVNOST UJKA VANJA je savremena drama u 4 čina. Likovi su--Ujka Vanja ili Vojnicki, Serebjakov profesor u penziji koji ima 64 godine, Jelena Andrejevna druga žena profesora koja ima 27 godina, izuzetne lepote, Sonja ćerka profesora iz prvog braka, koja je mnogo ružna, doktor Astof i Marija Sonjina baba. Radnja se dešava na jednom imanju u Rusiji, gde svi žive jednim jednoličnim i dosadnim životom. Ujka Vanja je nekad učio i radio, a sada samo spava, jede, pije, i sav je utonuo u čamotinju i dosadu. Doktor Astrof je došao pre 10 godina i niko ga ne voli niti ga žele. Pacijen mu je umro na operaciji, odtada pije, zaljubljenik je u šume, jedino ga oduševljava lepota. Profesor...
Kazu da je zivot privilegija .. Da smo stvoreni da budemo tu.. Da skrojimo urbani mit o sopstvenom postojanju iako smo malecki u univerzumu... Bio je pocetak proleca , ipak je padao sneg.. Jedna malena pahuljica
..kako sam se okrenuo odvali me nesto po sred glave, jedan som u ljudskom obliku,djavo mu mira neda. E sta sve covek na svet baci a rekao bih samo iz dosade valjda.Opsova mu sve po familiji...i nista,neverujem da je i rec razumeo,glupost mu mozak popila..valjda. Sirovina imas raznih fela do ljudskih najtezih. Nije da sam ja neki pamet-zvanovic ali ono je mazga. Mislim se u sebi ma sto dalje,grozno mi dan pokvari stroko. I tako uvek se nadje a ima krpiguza ihaa pa se zadene uz tebe a ti trpi e sigurno,znam se.. Vratim ja to i te kako lekovito,zdrav mu razum povratim za cas i bude fin par dana dok se ne zaboravi bena. I tako pored muka mojih lecim i ''muke'' njihove i zivimo kao u bratstvu ljudi...nazdravlje bilo.......
Ne tragajuci za srecom,ja je pronadjoh u tebi,andjele:heart: Sada tragam za tobom i pronalazim ljubav.trazim ljubav,pronalazim tebe.Iscekujem radost,darujes mi ushicenje.Ceznem, a ti me opijas. I nista vise nije vazno,osim nas...nista nema takav sjaj kao moje oci kad te zamisljam...niko nema takav osmeh kao ja kad se setim da postojis,da me volis i osecas... Potrazi me...pogledaj u ogledalo...videces moj odraz...jer Ti si Ja...jer ja sam TI... Potrazi me...naci ces me pod prstima dok dodirujes zice pomalo rastimane gitare! Naci ces me u slucajnoj prolaznici na ulici,koja ce ti darovati osmeh... A...ja...vidim i osecam te svud oko sebe...cujem te...dodirujem te...opijas me,zbog tebe sam snena i zanesena,zbog tebe moj osmeh...

PS

Ono sto je najlepse u iskrenoj i dubokoj ljubavi,u kojoj je sve lepo,to je da u odnosu prema onome koga volimo nijedna nasa mana ne dolazi do izraza. Mnogo sta,sto je zlo u nama iscezava,a ono sto je dobro ustostruci se. ivo Andric Hvala Rev
Полемике У делићу несвакидашњег тренутка схватила сам,остала сам без свог кутка, схватила сам, некоме сам ,страна и далека утеху ми не пружа ни наша библиотека. Књиге,компјутери,визуелизација до перфекције све у корист знања,учења,врхунске креације, колико користи од све те технике остају нам само жустре полемике. Оне морају да се воде,да служе напретку да спрече нарастајуће зло,насиље, да учврсте законитости у поретку и воде нас у нове победе све живље и живље. Тешко оствариво,критичка мисао неразвијена, полемике се губе у муљу неслободе, реалност велом тајне обавијена трезвеном човеку све више очи боде.:tajna::tajna::tajna:
ми твоја реч... Док лутам овом џунглом на асфалту, размишљам о твом животу у тој далекој оази усред пустиње... Шта те све вреба из мрака? Које звери и какви људи? И да ли су људи зверскији од звери? И да ли су звери људскије од људи? И боли ме истина, трагична, да не могу никако да те заштитим, никако да помогнем, никако да утешим... Ипак, има нешто што је у мојој моћи. Помињаћу те пред Господом.
Secash li se kada sam dobila batine na utakmici protiv Crvene Zvezde..onda??? -Ne??? Naravno kada i ne znash da sam ih dobila...a bile su zbog tebe... Secash li se kada sam bila u bolnici pet dana u komi od batina koje sam dobila....Opet zbog tebe??? -Ne??? Ni za njih nisi bio ispravno obaveshten... Secash li kada sam u gradu dobila shamar od dechka...dok smo shetali pod ruku, a onda si ga isprebijao na mrtvo ime??? -Secash se! I on je bio besan na tebe...pa mu je lakshe bilo da oshamari mene nego tebe... Ja sam sve to prezivela...Rekao si mi da sam zena zmaj...svakakve hvale i pohvale... A ko ce sada da me hvali...kada si me ti ranio? Udario tamo gde najvishe boli? ...pa daj onda unishti me do kraja kada si vec pocheo...ne...
Rekli smo da necemo nikada Gaziti po stazama kojima je padala slana. Rekli smo da nikada necemo Bezati od granja i pljuskova. Rekli smo da necemo nikada Hvatati senke u plavim odsjajima sutona - I da nikad necemo odrasti. Rekli smo da necemo gledati mraku u lice I da oboje poznajemo samo jednu stranu Sunca - I zakleli se, da cemo drugu polovinu Gledati zajedno.:):heart::cmok:
"Molim te da se vidimo,samo na dva minuta....Bio sam na dalekom istoku.Doneo sam ti nešto.Mislio sam na tebe tamo..." Mali crni Buda uselio se na moju policu.Ćuti.Ćutim i ja.Gledamo se i vrovatno slično razmišljamo - kuda li smo to zalutali.
Opraštanje Opraštam me neprevodivosti neprelaznog i nepogazivog izgublljenog u nađenom i nađenog u izgubljenom opraštam se sebičnim dodirima opraštam te ćutanjima i tišini kojom si nas zarekao opraštajući ostavljam ti svo ono vreme ovoga sveta i ovaj trenutak I ne prevodi me Oprosti me Košmar Moja spasonosna večita buđenja čekajte ovo ćemo odsanjati te svrakoliko dvoglave prikaze svu nezgrapnu mimiku i gestikulaciju što tako jezivo gvozdeno krešti u mlataranju za ravnotežom metalni kljunovi me štrpkaju svetlucaju im oštrice nakaznosti šta traže po mojim grudima (ne odaj se u porubu) očiju nemaju a repovi im na glavama gluvoćom se prepoznaju i dozivaju krljušti njihove seku me bar perjem da ih je kitio tvorac košmara oni se...
Fantazija ili, jednostavno rečeno, sanjarija, maštarija, u osnovi je psihološki svesni preobražaj pojmova u neke nove, koji nisu dati u opažanju. Produktivna fantazija je ona koja prozvodi nove tvorevine i ima dalekosežan značaj u umetnosti. Prema tome, fantastika (fantazija) je ono što nastaje maštom, bez obzira na stvarnost. Veliki estetičari XVIII veka (Didro, Lesing, Herder) usprotivili su se tadašnjem racionalizmu i otvorili put iracionalnom poimanju umetnosti. Nadolazeća epoha romantizma odbacila je sve stege krutosti i iznedrila velike pesničke sanjare lepršavog, slobodnog duha. U osnovi svih romantičarskih ostvarenja leži – fantastika. Njena pozadina je a priori; metafizička, duhovna, transcendentalna. Danas se skoro ne može...
ELEMENTI HORORA ZLO: Sastojak bez koga se ne može zamisliti horor--priča ili film. Zlo može biti oličeno u Lavkraftovom Ktuluu; čudovištu ili, naizgled običnom čoveku, koji se jednog jutra, iznenada, probudio s idejom da pobije sve one koji mu se nađu na putu. Zlo je, tako, neka vrsta drevnog virusa: frustrirani pisac-alkoholičar iz Kingovog „Isijavanja“ zaraziće se Zlom i postati ubilački manijak. U njegovoj realnoj prošlosti nema ničega što bi ga dovelo do tačke ludilačkog usijanja; za njegovo bezumlje odgovorno je samo i jedino – Zlo. Ono se, dalje, može manifestovati kroz nekoliko različitih autorskih pristupa: a) kao morbidna i dekadentna fascinacija (vampiri u delima En Rajs ili junaci iz priča Popi Brajt); b) osveta koja jeste...
GOTSKI ROMAN Književni, romantičarski stil koji je nastao u Engleskoj krajem XVIII i početkom XIX veka, karakterističan po svojoj kombinaciji realnog i natprirodnog u funkciji izazivanja užasa. Ime je dobio po stilskom pravcu u arhitekturi i primenjenoj umetnosti – „gotici“, a usledio je kao svojevrsni prozni odgovor na pesnička dela engleskih „grobljanskih“ poeta (Grej, Parnel, Bler). U tadašnjem engleskom obrazovanom društvu razvilo se interesovanje za srednji vek, misticizam i egzotiku Orijenta, kao reakcija na racionalizam i praktičnost. Suštinu gotskog romana možda je najbolje ilustrovao engleski pisac Metju Luis, koji je u svom romanu „Opat“ (ili „Monah“) citirao Horacija: „Snovi, strašila magova, čuda, vračare, noćni duhovi...
Istrgnuto iz zivota MAJKO, MIRNO SPAVAJ, JA BDIM NAD TOBOM:heart: Noć i JA. Oko mene između olinjale fotelje i prašnjave stolice razapelo se telo šezdesetogodišnjaka. Umesto jastuka, neudoban naslon, pokrivač mu beše jakna. Na korak dalje u ležaj, smeštenog u pikolinu, na uzglavlju, načinjenom od bezbroj improvizovanih jastuka, leži stara majka, razbijena nosa. Šmrkće, otežano diše i tek po koji put se oglasi. Umor je savladao. Strah joj narušio mir. Nešto dalje od njih, na fotelji, ko zna kada kupljenoj-JA. Vrpoljim se, češem se i gore i dole i levo i desno…kao da su me napale stotine vaši. Jedino JA i peć budni. Po katkad zatvorim oči, pokušavam da tminu noći zamenim svetlim mislima o...
Moram da podelim sa svima koliko je mrzim sto sam na fakultetu. Sigurno nisam jedna koja tako misli ali sam verovatno jedna od retkih koja ce to reci ovako javno. Cetvrta sam godina imam jos dvanaest ispita da se dokopam diplome. Kazem da se dokopam jer je to jedini nacin bar na nasem fakultetu. Zezanje nas studenata je omiljen hobi gotovo svih profesora, ali ajde da je samo njihov hobi nego nas zezaju i pomocni radnici na fakultetu, salterski sluzbenici pa i osoblje studentskog kluba. Koliko mi je samo puta doslo da odustanem jer cekam, cekam za jednu jedinu potvrdu ili potpis. Skoro sam cekala profesora puna tri sata samo da bi mu postavila jedno pitanje ali on me je naravno posle tri sata cekanja rekao da dodjem sledeci put. Takodje...
Ja pisem ma ko bi drugi to.Neunistiva si draga moja gluposti....Sve ispocetka ide,kazu da si mracna,ma nisi.To ti je moj zivot-slepilo koje ne vodi nikuda?E tako nece moci,ja dobro vidim!Ici ce,samo polako svanuce... Pa bilo je i losijih dana,sta da radim:da cutim,aha! E necu da cutim,nisam ti ja lud da cutim. Same gluposti pravim. Jurim nekako dane,brzoplet sam ti ja,kao da ih biti nece,zato jurim. Trazim ja sve i sada,nevalja mi to draga moja,galama mi glavu strefi.Sam sa sobom ratujem,to ti je neki inat. Putujem stalno da se vratim,kao da se vrtim,smesno ,da.Pokusavam da uhvatim nesto nalik na put,jako,jako mi smeta,ne mogu da izgovorim. Srecan sam cini mi se,pa dobro ne sasvim,losi dani kao podsetnik dodju,jednu sam sebi ,da opustim...
Dan je vetrovit, prepun hladnoce i neke studi...Ali kod mene u srcu, danas, bas danas i vetar ljubav budi...osecam tvoje misli, tvoj dah je topao, blag...danas sam konacno shvatila...da si mi uvek bio mio i drag...Nek duvaju vetrovi, kisa neka kvasi trotoare, nek procvetaju svi prolecni cvetovi a ja...cu o tebi pisati memoare. Nisam uzalud cekala toliko godina, da se nesto u mom zivotu zgodi...kada sam se najmanje nadala...Amorova strela me pogodi... A znamo se...puno leta i zima, svasta smo preneli preko praga...i tugu, zalost, i srecu...a nikad nisam ni slutila...da sam ti toliko draga!... Trebalo je da prodje ...neko vreme da shvatis...ko sam za tebe, ko si ti za mene...koliko ti u stvari znacim...Ali, ne mari, nikad za ljubav i nije...
Vracas se mojim ocima dugo je trajala zima srce i dusu mislis draga svako da ima Vracas se uvelo cvece vecito skrivala lazi mislis li srce i dusu jos jednom da potrazis Vracas se kao i obicno dogorele srece bez srca i duse vise te niko i nece.
Godina prodje od zadnjeg susreta godina bola i tuge ostade rana da vecno krvari rana ljubavi duge. Uvek i vecno, cesto si saptao mesecu u tihoj noci trajace ljubav sto nam bica spaja i nikad nece proci. Sada te reci sapuces drugoj i cudis se sto mesec place sto svaki kamen tiho uzdise a vetar - sumi jace. To su svedoci umrle ljubavi pogreb joj spremaju svecan sa njom umirem i ja sada a ti - ostani srecan!:bye:;)
Back