Blogovi

Olovka piše SRCEM Radeći na statističkoj obradi podataka jednog teksta za merenje dečje inteligencije u Istitutu a psohologiju, listajući protokole, naišli smo na čitavo blago dečjih odgovora. Ispitivanjem je bilo obuhvaćeno oko 2000 devojčica i dečaka iz Srbije uzrasta od 4 do 14 godina. Prilikom odabiranja nije nas interesovalo da li si to odgovori samo mudri ili samo smešni, niti da li dobijaju poene u testu - mi smo, jednostavno, želeli da sačuvamo tu izvornost ito bogatstvo. Tako odabrani odgovori, uz naznačen pol i uzrast deteta, objavnjivani su tokom 1967. i 1968. godine u listu "Svest". Nekoliko godina kasnije, praveći od tih odgovora celine, trudili smo se da u što većoj meri očuvamo autentičnost. Neke od tih celina...
Mnoge sam noći provela sama, u četiri zida, tama. Besane noći prepune tuge i plača. Ne shvatanja zašto se baš meni sve to dešava, nadanja da će možda ipak jednog dana doći neko bolje vreme. Uvek je tu bilo nešto što je umelo da me isprovocira, da me u trenu uništi da mi se čini da je svaki put od mene ostajala samo mokra fleka. Koliko sam samo puta osetila taj gorko slani ukus sopstvenih suza! I opet sama, uplakana, na ivici svega što postoji. Na ivici razuma bezbroj puta. Molila sam Boga da me uzme, jer nisam imala snage da dalje izdržim. Da se borim, da pobeđujem, to nisam mogla. Nisu mi dozvoljavali da se radujem, nisam smela da se nadam, ponekad sam se čak plašila da li ću smeti da dišem. Molila sam Boga da se nešto desi. Da se...
Svadba bez Darinke
Моја сека Биља је поставила ову причу. Предивна је и дирнула ме је у срце. (Potresna prica o neprolaznoj ljubavi dvoje mladih iz jednog sela u Macvi (preskocila bih imena osim njenog, jer porodica o cijem muskom pretku i junaku ove price je reč, i danas postoji, i vrlo je uticajna u ovom kraju i u ovom vremenu)! Bila je prelepa a siromasna. Otac alkoholicar, preke naravi. Vise je gladovala nego bila sita, vise nadnicila nego sto je radila na svom zapustenom malom imanju, ali se nikad nije zalila. Maljiva, smerna, dovijala se na sve nacine da ublazi ocev nehat i porok. Procula se po Macvi po lepoti, vrednoci, i ponosu kojim se branila od zla zivota, i onih koji bi je rado uzeli a koje ona nije volela koji su ocu kupovali pice i...
Разговор У општини "Нови Београд" шалтеру број 9 прилази старији господин видно узбуђен и нервозан.Са повишеним тоном се обраћа службеници показујући јој неколико папира.Службеница уз осмех узима папире и покушава да га умири али он је и даље видно узбуђен.Млатара рукама,виче,лице му је црвено,у грчу,очи исколачене. Налазим се на неколико метара од њих и не могу да разазнам о чему заправо говоре.Реч,по ко зна који пут узима службеница и тихим,благим,готово ћеркинским тоном му се обраћа.Покушава да га смири ,што јој и полази за руком.Постепено старчево лице постаје мирније.Појављује се благи осмех на његовим уснама. Само за 15 минута службеница је доживела тријумф.Убеђује старца у оправданост својих аргумената а...
Original postavila phoEnix16 Sa rukama ispred sebe čuvaju ljudi kolena Ne okreću se Nikako se ne okreću Možda je i ostao neko sa ramenima u kafani na uglu osuđen na pevanje osuđen da vidi Pustite nokte, više ništa nije jednostavno Napravili grešku, svoje oči deci dali A na njima je. Jedna je majka sa krilima svojim leptirima šaptala: Tiho, deco... Leti pravo Milosrdni. AND... ;)
"prijatelji" ali zasto pod navodnicima,,,hmmm,,,zato sto su oni niko i nista,,,ali *** svako ima svoje,,,mislis da su ti prijatelji,,,povjeris im svoje tajne a oni ti zabiju noz u ledja,,i to pravi prijatelji,,,eee nema ih,,,,ali zasto pricaju kad mene nema u tu nego kad sam odsutna,,,komentarisanje mene i mog decka pa fkt,,,ali ok nema veze,,,tek sad,,nakon 3 godine shvatam sta su i ko su,,,ali ipak pravit cu se da se nista nije desilo,,jer zelim izbjegavati konflikte i svadje sa njima,,ipak ne znaju sta mi se desava,,ne znaju sve moje probleme,,,svaki moj smijeh je da ne prepoznaju moje pravo lice,,,ali sta rec,,samo jedna osoba zna sta mi se desava,,,,ali ne bih o tome,,,od svake skrivene suze,,od svake moje boli,,,skrivam se i...
Boze ne znam kako cu pred tebe pijan i hrabar a ne znam sta me ceka... A lud bicu veruj mi dok ne saznam.. Kada bi znao da krv sto nosim nije potok koji piju.. ne bi mi zao bilo.. Trazim osvetu: za sve dane sto miran nisam bio, za vremena koja su me napustila za sve sto moje srce boli za sve... a nisam mogao brzinom izreci.. za sve..
TIN FEST - Pobednik *2 KARTE ZA BEČ* PDF Štampaj E-pošta Autor Ljuba Monday, 30 March 2009 Стручни жири другог Фестивала средњошколског театра у саставу: др. Милош Марковић професор културе говора, Бојан Вељовић драмски уметник и Никола Ракић драмски уметник донео је следећу: ОДЛУКУ: да се СПЕЦИЈАЛНА НАГРАДА ЗА ПЕДАГОШКИ РАД додели: МИЛАНКИ МИЛОСАВЉЕВИЋ-МИЛОСАВЉЕВИЋ, професору Техничке школе из Крушевца за рад на представи „ПЛЕЈ ЧЕХОВ“ да се СПЕЦИЈАЛНА НАГРАДА ЗА ОРИГИНАЛНО РЕШЕЊЕ СЦЕНЕ додели: СЦЕНИ „БУЂЕЊЕ СТАЉИНА УЗ КОРЕОГРАФИЈУ“ у представи ПУЊЕНЕ ТИКВИЦЕ а у извођењу ансамбла Медицинске школе из Крушевца. да се СПЕЦИЈАЛНА НАГРАДА ЗА КОЛЕКТИВНУ ИГРУ додели: АНСАМБЛУ ПРЕДСТАВЕ „ПЛЕЈ ЧЕХОВ“ у извођењу Техничке...
Dok srčem prvu jutarnju kafu... Srk ... Sretnem juče na putu do prodavnice mog školskog druga, pa ga onako u prolazu upitah : - Nisi valjda krenuo na posao ...( a u sebi se mislim...ako, tako ti i treba kad nisi hteo da učiš školu )... - Ma jok...- nonšalantno odgovara – krenuo sam u bioskop... -Eh...džabe si u školi prepisivao od mene...ništa nisi naučio...Ne treba da ideš u bioskop nego u pozorište...Danas je premijera moje drame ’’ Dve karte za Beč ’’...treba ti samo jedna karta do Kruševca...i eventualno još jedna ako ti budu tražili na ulazu u salu...ali dozvoljavam ti da se pozoveš na mene...Kaži da sam ja rekao da te puste... Srk ... Posle sam i u prodavnici morao prodavačicama da objašnjavam zašto nisam otišao u Kruševac na...
NEKO JE TREBALO DA MI KAŽE Zapamtila sam šta su mi rekli Kada sam otišla da slušam rok Rekli su mi da uopšte ne pijem Zato sam uzela samo sok Rekli su mi da ću biti ponosna Što neću voziti posle pića Zato nisam ništa pila Mada je bilo i takvih mladića Znala sam da je svet dobar Kada je koncertu došao kraj, Kada je počeo opšti razlaz U toplo veče jer je maj Ušla sam u svoj auto Sigurna da ću kući stići Ne znajući šta će biti Da ću kraju života prići Sada ležim na pločniku Čujem policajca iznad sebe: „Dečko u drugom autu bio je pijan“ Osećam da mi donose ćebe Ležim u bari sopstvene krvi I sada čujem dva glasa Drugi je lekar koji kaže: „Ovoj devojci nema spasa“ Taj momak, vozeći pijan, Nije znao da će danas ubiti mene Ali...
Ta baba... ovih dana bacila me na neko tesko razmisljanje... Tekst je ovdje, vi izvolite ako zaista zelite da procitate. :whistling: Na primer, Vanga je predvidela 11. septembar i napad na WTC, kada je rekla da će 'američka braća pasti pod napadom čelične ptice'. Takođe je predvidjela početak Drugog svetskog rata, perestrojku u SSSR-u, smrti princeze Diane, pa čak i potonuće ruske nuklearne podmornice Kursk. Stručnjaci kažu da je priznata vidovnjakinja predvidela i događaje povezane sa oružanim sukobom u Južnoj Osetiji. Vanga je rekla kako će treći svetski rat započeti nakon pokušaja atentata na predsednike četiri država i poslije sukoba u Hindustanu, a za njegov početak naznačila je 2010. godinu. 2010. - Pocetak III svetskog rata...
moja baka, na primer, nikada nije imala osamnaest. ona je rođena negde sa pedeset godina, a malo posle toga sam se rodila ja. moja mama je tek tad i počela da živi tek kad sam se ja rodila, nije se nikada prvi put zaljubila, napila na žurci i ljubila sa nekim tamo likom. nije nikada trčala posle faksa kod dečka, pila kafu na pauzi, vrištala od smeha, išla u kupovinu sa drugaricama. a-a! moj tata nikada nije pevao na koncertima i pio pivo iz plastične čaše od pola litra u nekom tamo studentskom domu, i nikada nije prespavao kod neke drugarice koja je pravila žurku u stanu. Patrijarh je oduvek imao bradu, i oduvek je sed. niko od mojih profesora nije imao bubuljice, niti retke, tek porasle brčiće. samo moja generacija je mlada, samo...
Ja mozda ne znam pisati stihove sloziti reci u rime... Ali zelim, bas silno zelim podeliti tugu sa njime... Zelim da reci moje do njega dodju, da mu snage za zivot daju... Zelim da postane imun na bol i da mu osmesi dugo traju... Ja mozda ne znam pisati stihove i nisam pesnik pravi... Samo mu poruke saljem u snu, a onda ih pisem, na javi... :bye:
Ne volim kad mladost prerano sazri i otupi... Sve u svoje vreme, nisu ljudi glupi... Velika gorcina, suze u mladim ocima, rastuze me jako, znam, reci cete: svako je bar jednom plak'o. Surovo vreme i jad unisti bica ove planete... A mladost brzo prodje, kao raketa... a juce si bio dete! Hajde, mladosti sveta trgni se bar malo... nek vam u 25. bude kao da je vreme stalo! :):zag::dontunderstand:
Možda je ovaj kamen bio nekada živi plamen možda je cvetao i divno mirisao možda je zemljom šetao i uzdisao A možda je leteo al mu se slomilo krilo možda je usebi sagoreo jer nije preboleo i srce mu se skamenilo Možda i sad duboko u sebi gori ali je stao na tren umoran i zamišljen da u večnosti snagu odmori Ali samo njegove duboke bore od njega samog više govore
Noc je... prolece se oseca u zraku ja mislim o tebi i sedim u mraku... Cudni su putevi kojim covek hodi... ako ide mrakom moze se spotaci, a put koji zeli tesko ce pronaci... Kroz prozor gledam oci mesecine... trazim te u njima, trazim te u zraku, poruka od tebe stize mi po mraku... Mesec svuda stize, poruke nam nosi... a mene je nocas milov'о po kosi. Znam, ti si mu sapnuo da se brines za me, da mi pozdrav donese i osmeh podari... necu ni zaspati da sve ne pokvarim. Mesecina nocas greje moje lice... sretna sam zbog tebe i poruke tvoje... Iako si daleko nocas nas je dvoje...:zag:
Imam 35 god.pre tacno godinu dana sam prvi put utvrdio da imam povisen krvni pritisak,nisam osecao nikakve poteskoce a prilikom merenja pritisak je bio 166/112/111otkucaja u minuti.Prtisak sam lecio naredna tri meseca koristeci presolol bromazepam i demetrin uz povecanu fizicku aktivnost.Tada su oscilasije bile od 125/150sa85/100 otkucaji srca su bili u granicama normale.Tacno nakon godinu dana doslo je do poremecaja mog pritiska opet stim sto sada imam vece oscilacije od 115do164sa 65do 97broj otkucaja takodje varira od 53 do 94,ekg.krvna slika su savrseni.zivim na kosovu gde je sve poremeceno ,i zato sam se odlucio da na ovaj nacin potrazim savet dali su ovo simptomi da treba da odem u neki veci centar da bi izvrzio vise...
Ne mogu ti opisati sebe duso.. nisam ti ja toliko zreo ne mogu te ne znam zasto ljubiti,voleti, cuvati za zivot ceo Ne mogu to objasniti krijem se.. kao pustinjak zivim sa tugom bojim se duso odlaska ne mogu te predati drogom..
Čak Noris je 60-tih godina bio šampion i sportista za primer, žilav borac i džentlmen. Zbog svoje veštine i takvog svog ponašanja uživao je poštovanje kako publike, tako i takmičara sa kojima se borio. Noris je ostao u sećanju kao takmičar koji je u svakom trenutku bio spreman i na šalu, i na smeh, i na potpisivanje autograma. Nikada nije bio umoran, nikada toliko zauzet da publici ne bi dao sebe. Bio je potpuno svestan primera koji pruža mladima i zato je osećao veliku odgovornost. Ali, ono što je kod njega bilo nesvakidašnje - žvieo je za ovu odgovornost i za to da svoje ljubitelje i publiku nikad ne razočara. Na strunajči je bio izuzetno "čist" borac. Nikada nije koristio preimućstva u borbi koja nisu imala ništa zajednočko sa...
Senke svuda oko mene kruze brizljivo mi sapcu da me ne rastuze ne znam gde je i na kojoj strani moja ljubav onako me rani Ko zna gde je otisla od mene ne znam gde sam ni kuda da krenem da je nadjem i jos jednom vidim kajanja se ni malo ne stidim Crna slutnja da li cu je naci dok jos snagom te ljubavi zracim senke svuda oko mene kruze da mi nadju taj pupoljak ruze.
Setila sam se danas naseg prvog pogleda, prvih reci upucenih tebi, setila sam se i osmeha koji si uputio meni... U svemu tome se nazirala ljubav, tako beskrajna i cista... i strast koja nas spaja. Setila sam se i svega onog sto nas od prvog dana razdvaja. Sve smo to osetili na samom pocetku... Znali smo odmah gde smo i da nas taj put vodi ka neminovnom zavrsetku. Ali, ljubav nikad ne pita da li u nas zivot moze uci, samo se usunja polako... A kad postanemo svesni, pitamo se:,,кako se to desi, kako''? Nemoj da zalis za mojim usnama, potrazi ih u nekim drugim... i voli nekog kao mene sto si... Zivot se nekad nasali s nama i cesto nam iskusenja nosi. Treba biti hrabar i jak, na putu koji nas vodi... Ponekad to nije sasvim lako. Doneti...
Петар Краснов, Козачки Алманах. Париз. 1939 Једанаест козачких војски једанаест је бисера у блиставој круни Руске Империје. Три градска козачка пука три су округла зрна Белог Цара. Донска, Кубанска, Терска, Уралска, Сибирска, Астраханска, Оренбуршка, Забајкалска, Семиреченска, Амурска и Усуријска козачка војска свака од њих има своју историју код неких се протеже у дубину вековa, све до изворишта Руске земље, a код неких је још увек кратак, млад живот пукова вештачки истурених “на линију” све су овенчане непролазном славом похода и битака, бојева и победа. Свака је имала свог непријатеља, своју арену војних дејстава, своје у песмама опеване јунаке. Три градска пука Краснојарски, Иркутски и Јенисејски козаци три су ослонца градова...
Back