Blogovi

Danas je 5 oktobar. Televizije opet prepune raznih tumaca ovog istorijskog datuma. Datuma kada su naivni Srbi pomislili da je promenjen sistem i da ce jutarnje sunce vec narednog dana , 6 oktobra izbrisati glad, nemastinu, kriminal, korupciju, a da ce oni koji smo mi doveli na vlast konacno , svesni te cinjenice, raditi u korist naroda, a ne ocuvanja vlasti ili borbe za istu. Brzo smo se razocarali.Onaj koga smo na mitiznima pozivali da " spasi Srbiju iz ludnice" postao je brzo nastavljac te iste ksenofobicne politike, a svu svoju drzavnicku energiju usmerio u jacanje svoje , pre 5 okotbra relativno male stranke, preuzimajuci ljude a sa njima i sistem vrednosti SPS-a. Onaj drugi, u narodu i medijima omrazen, a jedini koji...
Verovao sam ja i u PETI OKTOBAR I Tita sam voleo i dok nije umro u vernost mu se kleo Verovao sam ja i u Prvi Maj I četvti Jul pa i u 29. NOvembar onda je došao taj Sepetembar Voleo sam ja i Slobu i Šešelju sam srce davo jer je bio pravi djavo al neki vrag odvede ga u Hag Sanjao sam ja taj Peti Oktobar Al još izgleda nije svanuo Da l su krivi Turci ili sam drug Tito Al neko je drugi opet omanuo to je očito I još sanjam taj Peti Oktobar al možda datum ili možda mesec za novi početak nije dobar Meni su u Oktobru i dalje kao i u poslednjem veku svi dani isti jer i oni ćud ne menjaju kao onaj što ih izmisli dobri stari komunisti
Divan dan danas....Posle posla otisla sam do grada,podigla ono malo plate sto mi je ostalo kad se odbiju svi sinidikalni krediti uzeti za hranu,obucu i odecu,knjige i skolski pribor...To sto sam podigla,veci deo uplatih na drugi racun,za bankarski kredit...Ostalo mi je 2000 din da razvucem do prvog...Kako?Dobila sam i 3 ceka,pa cu za vikend otici u Maxi,kupiti namirnica i ostalih potrepstina za 5000 din,zakasnicu malo sa placanjem nekih racuna,a sinu cu spremati uzinu sama,on ionako obozava mamine pite,kiflice,pogacice....Cerka je nasla neki poslic i radice do polaska na faks...Juce je dobila platicu,100 evra...Imace da kupi sebi nesto,da plati prevoz do posla i izlaske sa drugaricvama... Izasla sam iz banke i razmisljam sta cu...I...
ONA ČEKA
Rano jutro. Krećemo Maca i ja posle dve popijene kafice u ovo aprilsko praskozorje u selo. Prohladno je. Muzika tiho svira u kolima. Kako se krećemo tako se gube stanice, radio krči, pa se opet čuje jasan glas voditelja. Promiču kraj nas usnule njive, rosom pokriveni šumarci se bude. Sunce lenjo proteže svoje zrake preko zelene trave i mlade pšenice. Prepuštam se miru dok Maca vozi, ne mislim ni o čemu posebnom, samo plutam i osećam lepotu jutra........prazne glave a oko puni dušu. Stigosmo. Stajemo da otvorim kapiju i da udjemo u dvorište. Kako sam je zatvorila kada je Maca uterao kola u avliju, tako videh nešto od čega mi je zastao dah. Skoro trideset godina dolazim u ovu avliju i nikada, ali nikada nije izgledala...
Komentar dana .....PORUKA ...nad porukama,prijateljima
Zasto zurimo iz detinjstva da odrastemo, a kad odrastemo,zeleli bismo da opet budemo deca?! Zasto trosimo zdravlje da steknemo novac, a onda trosimo novac da bi vratili zdravlje ?! Zasto razmisljamo o buducnosti,zaboravljajuci sadasnjost,i na taj nacin ne zivimo ni u buducnosti ni u sadasnjosti?! Bog me uhvati za ruku,povede me i rece: Nauci da nikog ne mozes prisiliti da te voli, mozes samo da volis. Nauci da nije bogat onaj ko najvise ima,vec onaj kome najmanje treba. Nauci da je potrebno nekoliko sekundi da se povredi voljeno bice,a potom su potrebne godine da se izleci. Nauci oprastati drugima,ali i da oprastas sebi. Spoznaj,da postoje osobe koje nezno vole,a da to ne znaju reci. Nauci da novcem mozes kupiti sve ,osim srece. Pravi...
Samo jos par ljubavnih… jos par nebeskih lastavica u mom vidiku. Rec, po rec, i stavljam ti na posluzivanje sve svoje sto zelim dati nekome, a ko ce to znati da ceni? Sreca je u vrelom pesku, a ti probaj da koracas po njemu. Volim zvuk mandoline, jer me tera da osecam. Pokucaj, sacekaj jos par minuta da ti otvorim. Da se pripremim, jer znam da ce nastati nesto veliko, da cu etapu sadasnjosti zameniti nekim novim zivotnim putem, kad cu medju prstima osecati samo med, a ljubiti tebe. Nek se stvari promene onako kako ja to zelim, i nek konacno sreca bude zadovoljena i poslata na pravu adresu - u tvoje snove. Moja sreca nek bude taj moj stranac u noci. Prekriven zagonetnim plastom, misticnoga pogleda. Uzdasi, pogledi, prozimaju ih...
Ti beše onaj što pere stakliće. Da ti kaže baba... Prvo, muški su ti ko krpelji. Ne vadu se iz prijateljice dok se sami ne odlepidu. Jer mož da zabelajiš. To da zapametiš. A ondak, pa ti se manje razumevaš od mog pokojnog Jeremije u žemskinje. :mrgreen: Sećam se jedared mi se porečkali i on me izbači na sokak. Taki onda bio red. I ja sedim na onu klupu pred kuću i drečim. Kad ete ti ga Živa niz putanju: - Šta je Tinke, što si nevesela, a? I ja uzem da mu pričam, te ovako, te onako, te ovdi me lupio.. A Živa: - Da poljubim da prođe. Pa mu ondak kažem di me još lupio a on sve poljubi da prođe. I stvarno kanda malo prođe. :rumenka: Al odjednom čujem kako Jeremija razbija penđer iz kuće i protura tandžaru. - A, Živojine! Baš si...
Snovi nikad nisu bili, i ne mogu biti java, u snovima sve je lepo , a java je danas strava. U snovima uvek dobro pobedjuje, u stvarnosti uvek strava, bas i nije neka java.
U meni večeras jedna reka razbija ogromna brda daleka, muči se, urliče, razmiče klance i kida svoje zelene lance i tije kroz moje srce i peče i kroz oči mi kipi i teče. U tebi večeras ista reka čudno je meka. Sva je od mleka. I čas je srebrna. I čas je plava. U njoj se tišina odslikava. Svako u sebi reke druge pod istim mostovima sretne. Zato su naše sreće i tuge uvek drukčije istovetne...
Eto i sad će leto još ponekim lepim danom da nas časti doduše te dane od jeseni će ukrasti A jesen se ne odupire jer zna da leto umire pa čak otpor i ne pruža A sledećeg leta kad se bolje naoruža neće mu ostati dužna ta stara lopuža
Da li sam nekad prvo sekao pa tek onda vagao Da jesam i bio sam besan i uzalud zapomagao Da li si nekad lagao s potrebom ili bez potrebe Pa da i druge i sebe Da li si krao a za posledice znao Da više puta sam i do dna pao Da li si nekad zbog kukavičluka izdao najboljeg prijatelja Da i on je to znao al mi je uvek prećutno opraštao Kako si se nosio sa tim Neke stvari ne mogu ni dan danas sebi da oprostim Kad god sam u napuštenog sebe svraćao danak sam svojoj labavoj savesti plaćao Dozvoli će te mi ipak da sam i ja samo mrav koji nije razmažen ali ponekad osećam da ću biti zgažen ostavljen onako sam na ledini i budem slab al sad bar znam da nisam jedini
- Šta ako iznad mene nema grane? Šta ako su mi je drugi posekli, oni koji su se izvukli iz tog blata, da se ne bih i ja spasao? Nisi razmišljao o tome da ti oni koji su se iščupali ne daju da se izvučeš i sve one koji su ispod njih sprečavaju da isplivaju na površinu. Po tome bi se reklo da treba da budeš prvi koji se izvukao, a već si rekao da su se oni koji su upali u to blato do članaka, odavno izvukli. Takvi sad stoje nada mnom i gledaju kako ja tonem. Seku moje zdrave grane sa zluradim osmehom na licu. Niko mi neće pružiti ruku kao ni tebi. Nisam previše pametan, ali mi je jedno jasno. Ova država je na izdisaju, nije ništa više do lešine nad kojom se crvi jate u želji da oglođu njene kosti. Njeni zdravi organi su transplantirani...
A sada malo opsirnije. Da li vam je informativni program zaista informativan? Da li vam je zabavni program zaista zabavan? Da li su crtani filmovi zaista primereni vasoj deci? Verujem da ne govorim samo u svoje ime kada kazem da je TV veliki krivac mozda i cele situacije u drzavi. Jer kome je najlakse uvaliti gomilu gluposti nego glupacima. A ko stvara glupake ako ne TV svojim nebuloznim idiotskim programom. Bas tako nas verovatno smatraju i vode ka tome oni koji vide malo veci plan, da ne kazem celu sliku. Ne bih voleo da sad budem proglasen paranoikom, propagatorom neke teorije zavere. Ako nisam u pravu onda super. Ali ako sam bar malo u pravu onda smo u problemu. A nije oduvek bilo tako. Kada sam ja bio mali pamtim da sam...
Svu večer na pustom bregu neko stoji. Pusti me, majko, da vidim da li je čovek ili bor. Pusti me da vidim ko to svu večer gleda u nas beli, skromni dvor. Pusti me, majko, neće me umoriti hod, breg je blizu našeg doma. O, ja osećam da mi je rod taj čovek ili bor što svu večer blizu groma stoji i gleda u naš dvor. Vidiš li oblak crn, ogroman, zlokoban brod nad njim plovi i smrt nosi? O, majko, idi, ti ga bar zovi neka se skloni u naš dom taj čovek ili bor što svu večer stoji i gleda u naš beli skromni dvor. Na pustom bregu on je sam kao dete kad ruke skrsti nad bolom nekim prvi put. Pusti me da tanki moji prsti meta budu burama zlim. Pusti me, pusti, dobra majko, tako je potmuo i zao oblak što vitla nad...
Artur Rembo:-Takođe je I Rembo jedan od ukletih pjesnika,a nazvali su ga i,,kradljivcem vatre“.Živeo je samo 37 god.a rodjen je 1854.god.U 19.god.odriče se poezije i spaljuje zadnju knjigu ,,Sezona u paklu“.Umro je 1891.god. u marsejskoj luci od tumora na nozi.Artur je postao pjesnik u njegovoj 16.god.Rembo je postavio sjebi yadatak da prođe kroz sve vrste ljudskog iskustva.Hteo je da istraži svoju dušu.Bio je ubeđen da poezija nastaje iz nesvesnih,iracionalnih dubina bića.Zato je i sjebe vidio kao pijani brod koji nose talasi i vetrovi.Kao pjesnik koji je najkraće vrijeme stvarao,a iza sjebe ostavio najdublji trag,poznat je po djelima:Parijske orgije,Ruke Žane Marije,po prozi Iguminacije,pesmama:Pijani brod,Samoglasnici,Spavač u...
Ivo Andrić je rođen 9. oktobra 1892. godine u Dolcu pored Travnika u tadašnjoj Austro-Ugarskoj. Matične knjige kažu da mu je otac bio Antun Andrić, školski poslužitelj, a mati Katarina Andrić (rođena Pejić) i da je kršten po rimokatoličkom obredu (Andrić se, ipak, najveći deo svog života izjašnjavao kao Srbin). Detinjstvo je proveo u Višegradu gde je završio osnovnu školu. Andrić 1903. godine upisuje sarajevsku Veliku gimnaziju. Svoju prvu pesmu „U sumrak“ objavio je 1911. godine u „Bosanskoj vili“. Naredne godine započeo je studije na Mudroslovnom (filozofskom) fakultetu Kraljevskog sveučilišta u Zagrebu. Školovanje je nastavio u Beču, a potom u Krakovu gde ga zatiče Prvi svetski rat. Andrić je imao veoma uspešnu diplomatsku karijeru...
Radnja romana smestena je u sedamdesete godine devetnaestog stoleca,u bogate krugove petrogradskog društva.Paralelizam radnji: sretan brak Ljevina i Kiti te tragicna veza Vronskog i Ane,pisac koristi kao komentar jedne drugoj. "Sve sretne porodice lice jedna na drugu,svaka nesretna porodica nesretna je na svoj nacin".Tom recenicom Tolstoj zapocinje roman. Ana dolazi u kucu svog brata Stive Oblomskog ne bi li pokušala spasiti njegov brak.Stivina žena Doli saznala je da je muž vara s guvernantom.Ana uspeva pomiriti strane.Ana je razumna žena,dobra majka i supruga,lepa i šarmantna,pleni pažnju društva.Ana je u braku sa Aleksejem Aleksandrovicem Karenjinom,službenikom državne službe, hladnim i ugladenim covekom.Njihov brak je korektan, pun...
Бранислав Нушић је српски писац романа, драма, прича и есеја. Родјен 1864, a умро је 1938 године. Нушић је рођен у Београду. Његов отац је био угледни трговац житом, али је убрзо после Браниславог рођења изгубио богатство. Кад је напунио 18 година,законски је променио своје име у Бранислав Нушић. Дипломирао је на правном факултету у Београду.1900 godine Нушић је постављен за секретара Министарства просвете. Сумњиво лице,једно од Нусицевих познатијих дела,настало је 1887 године,а 1923 године је први пут изведено на позориници. Дело је на то цекало 30 и 6 година .
Šarl Bodler:-Bodler je jedan od najvećih,,ukletih“pjesnika koji je promovisao novi način pevanja i uveo nove nezamislive sadržaje.Bodler je rošđen u Parizu 1821.god.Kada je imao 8 god.umro mu je otac,a majka mu se brzo preudala za pukovnika i budućeg generala Opika.Sa preudajom majke njegova duša biva ranjena i u njemu počinje da se javnja prkos i nemirenje. To se sve iskazuje bekstvom u kafane,u dim i alkohol. Da bi ga sprecili,šalju ga na put u Indiju,u Kalkutu 1841.god.Sa tih putovanja on će doneti vizije o daljinama,o egzotičnim krajevima i upoznat će još jedan porok-moć opijuma. Nakon povratka sa dugog putovanja Šarl Bodler učestvuje čak i u revolucionarnim borbama 1848.god. Prvu knjigu pjesmama,Cveće zla,objavio je 1857.god...
LIKOVI : ANA KARENJINA Ulazak Ane Karenjine u romanesknu pricu dolazi posle Oblonskih,Kiti,Ljevina i Vronskog.I tek što je ušla Ana se pokazuje kao licnost protuvrecnih postupaka, misli i osecanja-upravo onakva kakva ce biti tokom cele romaneskne price. Ona osvaja Dolinu decu;simpaticna je Kiti;osetice tugu što je daleko od sina;ocenice Vronskov dolazak na vrata Oblonskih kao ružan postupak. Ali ce na balu osvojiti Vronskog, izazvace kod Kiti ljubomoru("Jest,u njoj ima neceg strašnog,demonskg, i u isti mah bajnog"-Kiti).Ana ce pravdati sebe zbog Kitine ljubomore:"Ali ,veruj da ja nisam kriva, ili sam kriva samo malo",ali ni sama ne veruje svojim recima.Kad je ušla u voz za Petrograd,odahnula je pri pomisli da ce sutra videti sina i...
-Moderna je opsti naziv za vise struja,pravaca. Postoje neke osnovne odlike moderne : bjezanje od stvarnosti i okretanje unutrasnjem covjekovom zivotu, dakle trazenje subjektivnog "ja", pesimizam i individualizam, isticanje osjecanja i subjektivnosti i trazenje svega novog i iracionalnog. Moderna se bavi misticnim ,iracionalnim i spiritualnim vidovima stvarnosti .Moderna nije jedinstven pokret,a sam termin moderna javio se 80-tih godina u njemackoj knjizevnosti oznacavajuci nastojanja mladih stvaralaca okrenutih protiv pozitivizma u filozofiji i realizma u umjetnosti, razlicito je obiljezena.Naprimjer,u Austriji pjesnici propagiraju individualnost i umjetnost duze. Moderna u juznoslovenskim knjizevnostima znaci prije svega zaokret prema...
Odakle dolazim !?
Odakle Dolazim Odakle dolazim !? Da l' se, dok kroz Zivot prolazim Na taj Nacin sam sebi opet vracam Da li takvo nesto ja uopce shvacam Da l' te Spoznaje postajem bar imalo svjestan Mislim da jesam Mada me okruzuju Strah i Nesigurnost Pokusavam sacuvati Razum i Mudrost I budno, trezveno Oko Ne ulazim u Srz Stvari bas previse Duboko Jer svaka od njih, ipak, ima svoju Intimu I svi smo ponekad i u Pravu i u Krivu Intimu postujem I ne bih da se glasno cujem Niti da bucno okolo smetam Stoga najcesce nisam ni primjetan Onako postranice Pisem svoje Knjige stranice Od Rodjenja, pa dokle stignem Prolaznika pozdravim il' mu namignem Ponekad padnem, pa se opet dignem Obrisem Koljena i pogledam u...
Ako ti jave: umro sam a bio sam ti drag, mozda će i u tebi odjednom nešto posiveti. Na trepavicama magla. Na usni pepeljast trag. Da li si ikad razmišljao o tome šta znači živeti? Ko sneg u toplom dlanu u tebi detinjstvo kopni. Brige... Zar ima briga? Tuge... Zar ima tuga? Po merdevinama mašte u mladost hrabro se popni. Tamo te čeka ona lepa, al lukava duga. I živi! Sasvim živi! Ne grickaj kao miš dane. Široko žvaći vazduh. Prestiži vetar i ptice. Jer svaka večnost je kratka. Odjednom nasmejani u ogledalu nekom dobiju zborano lice. Odjednom: na ponekom uglu vreba poneka suza. Nevolje na prstima stignu. Godine postanu sivlje. Odjednom svet, dok hodaš sve više ti je uzan i osmeh sve tiši i tiši i nekako iskrivljen. Zato živi, al...
Back