Blogovi

Ih, da je bar neki bod, nemož se ni uzbuditi,.... Ovo su me bocnuli pred spavanje, pa zato nije ispalo kako treba,.... A, ovo za moral,....nije to bila,....nije to moja greška, već njena, a nije ni jedina,..... Morao bih i ja, malo da preispitam svoje stavove, prema Vama,.... Da se mene pita, Vama bi se mogao dati, pokoji negativan bod, za niske udarce,.... Umete i vi ispod pojasa, samo se vaše ne broji,.... Brojao sam, dok se sabiralo, sad sam se oduzeo,.... Čekao sam je na pristaništu, a ona došla vozom,.... Pošto se prilično dobro razumemo, moglo bi među nama, doći i do nesporazuma! :hvala:
OBLAK
OBLAK U predvecer iznenada, ni od kog iz dubine gledan, pojavio se iznad grada oblak jedan. Vetar visine ga je njiho, i on je stao da se zari, al oci sviih ljudi behu uprte u prizemne stvari. I svako je isao svojim putem: za vlascu, zlatom, il za hlebom, a on - krvareci svoju lepotu - isao je svojim nebom. I plovio je sve vise, kao da se kani dici do Boga; vetar visine ga je njihao, vetar visine razneo ga. Dobrica Cesaric
Све чешће се чује, од стране појединих националних мањина, о слабој или готово никаквој заступљености, њихових сународника, у појединим органима власти. Најчешће се скреће пажња о заступљености истих у редовима милиције. Своје примедбе изнели су Мађари, Шиптари, а од недавно, то чине и припадници ромске националне заједнице. Имао сам прилику да видим групу од тридесетак младих рома, који су посетили наставни центар за обуку полицајаца у Сремској Каменици. Одушевљени су начином извођења наставе и сви редом су изразили жељу да обуку униформу заштитника јавног реда и безбедности.У овој ДЕКАДИ РОМА, у којој припадници те нације имају разноразне повластице у социјалној политици, полако се назиру и повластице при уласку у органе власти. Многе...
Негде прочитах..... Ви сте нас изабрали. Срам вас било наших грешака. :dash: А што се млохавог тиче...па и још доста вођа из различитих политичких опција, постоји нешто што утиче на раст њиховог рејтинга, или пад истог...а стручњаци називају политички моменат и политичко окружење. Наш народ је добар,.нормално је да жели да живи боље, али су се несретно склопиле коцкице које праве МОЗАИК ЖИВОТА. Нови смо у демократији, блокаде, ембарго, ратови, политичка незрелост, не разумевање многих термина, којима се политичари ФРЉАЈУ... Све то ствара конфузију, коју исти уз коришћење медија, увек окрећу на своју воденицу.:rtfm:
Lažljiva pesma Zagrej mi dušu pogledom setnim i ne boj se kada mi iz usta bujica laži poteče, jer te reči će manje da bole, od istine koja čuči u meni -prema tebi čoveče! A istina je kraljica u ritama, ne traži je ako ne možeš da je nosiš na plećima.... Pusti da te uspava, da te nežno ušuška, moj šapat lažljivi, bezobrazan ali umilan. A sada mi samo dušu pogledom setnim zagrej i ne boj se....molim te!
Jutros se i danu spava, nesto se proteze i zeva, kao da mu je bila kratka noc... Jutros se,nekako,dan sporo budi,lenjo i lagano.. kao da se jos uvek pokriven i ususkan mrakom opustio uz muziku nestasnog vetra koja mu je celu noc misli premestala i saputala neke nase tajne.. Cuvajte se vetra,drzite se cvrsto i cuvajte tajne.. na vetru morate da sapucete tiho,najtise,direktno u uvo.. on je stari poznati spijun i sve ce da prenese dalje, odnece vase reci ko zna gde i sakrice ih daleko od vas.. a kako cete onda da zivite bez tajni?.. zato budite oprezni poput zaljubljenih koji se cvrsto drze i svoje tajne sapucu direktno,usta na usta.. Ovaj dan je bas.. bas je onako..nepopravljiv.. a poznato mi je to jer i proslih godina je pocinjalo...
Žuta košulja
Nekih godina tamo unazad ljudi su masovno odlazili na “privremeni rad” u Nemačku. Vraćali bi se o praznicima i na godišnji odmor. Teško ih je bilo prepoznati. Ono što je najviše upadalo u oči bila je garderoba koju su nosili. Meni su ličili na klovnove. I baš jedno takvo čudo stoji naslonjeno na spomenik u centru grada. Žuta košulja, šarena kravata, karirani sako i obavezna čačkalica u ustima. Osmeh ispod tankih brkčića i šeširić na glavi odaju čoveka koji je došao da pokaže kako je on uspeo tamo negde u dalekom svetu. Mi klinci se okupili oko njega kao da igra mečka . On podigao nos visoko, valjda misli da je onaj spomenik podignut njemu u čast a mi se nismo okupili zbog njegove žute košulje i šeširića na glavi,takvih je svakim...
Стави свој живот у стихове. И опет ти кажем:стави свој живот у стихове, ако хоћеш да осетиш живот универзални и да будеш с овим у везии хармонији. Можеш бити аналитичар песме, но не заборави певати песму.Песнички критичари живе и умиру, а песници само живе. Анализа умртвљује, песма оживљава.Само поезија може васкрснути прозу.Поезија је никла из дрвета живота, а проза из дрвета познања. Сви говоримо:лаж је малотрајна, а истина је вечна.Зашто поезија дуже живи од прозе, ако не зашто што је она ближа истини, ближа животу?И тако, ако ставиш свој живот у стихове, бићеш ближе истини, ближи животу. (Мисли о добру и злу, св.Владика Николај) Избор посвећујем свим мојим дивним пријатељима, који су окусили од тог дивног дрвета живота да би...
POKAJNICKA PESMA
Pokajnicka pesma - Zorica Simovic Mnogo sam lutala Mnogo govorila Premalo cutala Jos manje tvorila Preblagi prastaj Sva ta tumaranja I od nerada Duga odmaranja Prastaj sijaset Preostrih sudova Retko na njivu Iznetih plugova Zednom da l dadoh Vode pitke Zaorah samo Braze plitke Nesto mi sapuce Mucni kefalo Al dosta veka Protrcalo Za ono sto mi Preostaje Valjda bih morala Da se pokajem I to mi vazda Muku stvara Al doteralo Do duvara… Sta ces guknuti U onom casu Kad zapitaju Gde si bila Ti umna gospo Sta si cinila U sta si vreme Protracila Zurec u neku Na krpi saru Kraj telefona Na bazaru Troseci reci To divno seme Na neke vrlo Bitne teme Kolko si puta Gospo mila Nozicom neznom Zakoracila Na put podviga Na stazu spasa A rekli su...
Volim te Između dva uporednika dok provirujem glavu između dve žiške u slepoočnicama u pauzama kad radnici piju čađavo mleko i prašnjavi maslačak lepi se za plućna krila dok crpem med iz jezika i sipam u tvoje uši između dva daleka poređenja Volim te Brodovi se ljuljaju kao poljupci i sloj vazduha se na lepe senke cepa u mašineriji noći moje je srce slično kompresoru naklonjeno svemu što nema veze sa mnom dok pokušavam nestati u poljupcu Volim te Rudnici kamene soli u mom srcu zora lomi suđe od porcelana kad si sa mnom znam da si na drugom mestu postaću prašina ako prašinu voliš ti koja me tuđim imenom zoveš Volim te Dolazi proleće i jednu pravu damu niko ne može zamisliti bez pudlice stavi mi ogrlicu oko vrata i...
POLUDELA PTICA ;-)
POLUDELA PTICA Kakvi to glasovi čuju se u mraku, Nad noćnim poljem, visoko u zraku? Ko li to peva? Ah, ništa, sitnica. Jedna u letu poludela ptica. Nadleće sebe i oblake trome S vetrom se igra i peva o tome. Svu svoju veru u krilima noseći, Kuda to leti, Što bi htela doseći? Nije li vreme da gnezdo vije? Kad bude hladno da se u njemu greje. Ko li te posla pevati u tminu???? Sleti u nizu, u bolju sudbinu. Ne mari za to poludela ptica!!! Peva o vetru što je svu golica. A kad je umor jednom bude srvo, Neće za odmor naći - nijedno drvo. D. Cesaric :hahaha:
PESMA O PROBUDJENIM USPOMENIMA
PESMA O PROBUDJENIM USPOMENIMA Propala ljubav ne nosi se na put kao sto nosis kovcege i sveznje. U uspomenima zivot samo spava; kad probudi se - oni budu ceznje. Putujes dane i putujes noci, oni su tvoje drustvo u samoci. U zanosima, lutanju daleku oni te naglo zabole, zapeku. Odes dalje. Oni dublje riju i glumljenu ti radost tiho piju. Na dnu ti srca cuce sumnje; cuju micanje svake nade, pa je truju. Teskobama, ljubomorom te muce. I sutra senu bacaju od juce. D. Cesaric
NAUCI SE DA ZAPISUJES "RANE" NA PESKU, A "SRECU" UREZI U KAMEN
NAUCI SE DA ZAPISUJES "RANE" NA PESKU, A "SRECU" UREZI U KAMEN Ovo je prica o dvojici prijatelja koji su zajedno setali pustinjom. Odjednom, putem pocese se raspravljati i jedan udari drugog. Udareni se osjeti povrijedenim, ali bez reci napisa ovo na piesku: " DANAS SAM DOBIO UDARAC OD MOG NAJBOLJEG PRIJATELJA". Produzili su tako sve dok nisu naisli na jednu oazu gde su se odlucili okupati. Onaj sto je dobio udarac zamalo da se nije udavio kupajuci se, ali zivot mu spasi prijatelj. Kad se onaj sto se umalo nije udavio malo pribrao, urezao je na jednom kamenu: "DANAS MI JE MOJ NAJBOLJI PRIJATELJ SPASIO ZIVOT!" Prijatelj koji je udario svog najboljeg prijatelja pitao ga je: "Kada sam te udario - ti si napisao poruku...
LJUBAV U VREMENU
LJUBAV U VREMENU Jednom davno bese neki otok gde su ziveli svi osecaji: Sreca, Tuga, Tastina, Radost kao i i mnogi drugi, ukljucujuci i Ljubav. Jednog dana osecajima je nagovesteno da ce otok potonuti, tako da su svi uzeli svoje camce i otisli... Ali, Ljubav je bila jedina koja je ostala. Htela je ostati s otokom dok ne pocne tonuti. Kad je Ljubav gotovo potonula, odluci da ipak zamoli za pomoc. Raskos dodje do Ljubavi u prelepom camcu. Ljubav joj rece: - Raskosi, mozes li me povesti sa sobom? Raskos odgovori: - Ne, ne mogu. Ima puno zlata i srebra u mome camcu, ovde nema mesta za tebe. Ljubav odluci upitati Tastinu koja je takodje prolazila: - Tastino, molim te, pomozi mi! - Ne mogu ti pomoci, Ljubavi...
Hladno vreme polako stize i u nas kraj.Jednostavno osecaj u meni je zeleo da se leto nikada ne zavrsi.Samo kada pomislim ujutru na setnju do skole po hladnom vremenu... Sve je uobicajeno za ovo doba godine,mirno i tiho.Sunce pruza stidljivo svoje zrake.Oktobar ipak svojim zutozelenim bojama krasi ovo hladno vreme.I ono ima neku svoju lepotu i zanos.Oblaci umorno prelaze preko neba,ali ipak ne zele da pokvare deciju razdraganost i igru u kojoj svakodnevno uzivaju. Jutra su hladna,a izmaglica laka,pokusava da ustupi mesto suncu.Setajuci se oko jezera,pogled mi odluta ka drvecu cije lisce polako zuti i opada.Krasnim laganim pokretima kao da igra svoj valcer po ovom hladnom jesenjem danu.Suskajuci mi pod nogama,lisce kao da stvara neku...
Čeznem da ti kažem...
Čeznem da ti kažem najdublje reči koje ti imam reći ali se ne usudjujem, strahujući da bi se mogla nasmejati. zato se smejem sam sebi i odajem tajnu svoju u šali. Olako uzimam svoj bol, strahujući da bi mogla ti učiniti. Čeznem da upotrebim najdragocenije reči što imam za te alise ne usudjujem strahujući da mi se neće vratiti istom merom. Zato ti dajem ružna imena i hvalim se svojom surovošću. Zadajem ti bol, bojeći se da nećes nikada saznati šta je bol. Čeznem da sedim nemo pored tebe,ali bi mi inače srce iskočilo na usta. Zato brbljam i ćaskam okolo i zatrpavam svoje srce rečima. Grubo uzimam svoju bol, strahujući da bi mogla ti učiniti. Čeznem da te ostavim zauvek, ali se ne usudjujem, strahujući da bi mogla otkriti moj...
Mujo kuje.. al` ne konja po mjesecu, vec mlazne avione i baca ih na tudje balkone.. Gledala ga Ajka iz budzaka, baildisana k`o smrznuta hrana, kad prepozna Muju sred ekrana, pa proziva na mobil junaka: "Bolan Mujo,man` se aviona, presjela ti Hanka iz sokaka! Stici ce te begova nafaka svrati meni,bit` ce makarona." Slusala to Fata sa hayata, cura stara sjeca se Mostara, kad je Muja mandalio vrata da joj dusu dere i ispara: "Bolan Mujo,ost`o bez alata, man` se jadan tvicije rabote, dodji tiho,al` razvali vrata utopi se u me od sramote!" Sejrila ga Ajsa sa Mejtasa, pa ga stala nujna dozivati: "Sto pobjeze,alcace..haj` se vrati treba njivu znojem zalivati!" Mujo slusa..cijepa mu se dusa, objesio brke na sve strane. Ne zna koju prije...
"Kao bajka"
"Kao bajka" Hteo bih jednu noć kad mesec kunja, Plačevan, kržljav, bez sjaja i boje, A zemlja ima setan miris dunja Što mesecima u prozoru stoje; I sve da bude tužno, sve da bude Kao da svuda ječe bolna deca, Rastapaju se čežnje kao grude, I sve kroz suton prigušeno jeca; Pa kad na mene padnu usne tvoje, Da zajecamo i mi, obadvoje... Hteo bih jednu noć venčano belu, Providnu, svetlu, svu u mesečini, Da nezemaljski izgled da tvom telu, I svakoj stvari, i da mi se čini Ko bajka da je, da to nije java, Da s mesečinom sve se stapa sada, I neosetno gubi se i pada, I sve nestaje, i sve iščezava, Pa kad na mene padnu usne tvoje Da iščeznemo i mi, obadvoje... Milan Rakić
Kad me prekrije sedam slojeva prasine, kad mi izdaju zivezne navike, kad se po meni odrone daljine, poslije svoje smrtovnice kad procitam novine.. Molim da me se nazad ne opetuje, molim da me vise ne bude, da me iz usca-postelje niko ne dize, i nijednom nebu ne pokazuje moje zablude.. ..jer cu sa sobom sve zapise ponijeti (i sve u proslosti ostaviti) sve kodove,rjesenja i kljuceve za riznice zakljucanih boja onostranih.. Stihovi su samo pijesak u oluji, lavine i odroni nesnadjenih puzzli, krajputasi-kamencici na putu do svjetlosti sto trgaju i tragaju,razvlace i sjeckaju, zare i zuljaju dusu uzamucenu.. Saputnici u podrebrici i lubini, saptaci iza oba uha-voda sto ispira, zablude lubanja-spolja i iznutra, teret na ledjima-geni...
Оно што није успела ни владајућа гарнитура, ни опозиција, успео је председник Руске федерације МЕДВЕДЕВ. Одавно нисмо могли видети толико посланика на својим радним местима....Мислим да их је присутно било барем онолико, као кад је усвајан Устав Србије. Поједини посланици су почели долазити око 14 часова, и ако је обраћање Медведева најављено за 16 часова и 30 минута. Не знам који су у питању, да ли они НАЈСАВЕСНИЈИ, или оно којима савест није чиста. Прве редове заузели су МИНИСТРИ...У главном сви....ма колико их имамо. Јесте, да нисам могао видети Млађу, али можда превидех..... Председница Скупштине, Славица Ђукић-Дејановић, доводећи председника Медведева, имала је прилику да доживи, да сви посланици стоје на ногама и да ЈОЈ тапшу.И...
Оно, што је председник Тадић тражио, је и добио. Док он размишља онако, како му запад налаже, па са тим чини неке небулозне политичке потезе,извињавајући се државам са простора екс Југославије, дотле они, којима се извинуо и не размишљају о истом и сличном чину, већ користе његове речи и поступке, како би опет нападали и понизили Србију... Дакле, председниче...ШТО СИ ТРАЖИО - ТО СИ И ДОБИО. Али молим те. Немој више у будућности да чиниш овако нешто. Не због себе. Себе си давно срозао на најнижи ниво. Већ због српског народа. Он не заслужује да буде поистовећен са тобом. Српски народ....вреди много више.
SUSRET NA ZALU
Mozda je jos bilo ljeto Ili tek jeseni pocetak Sretosmo se na morskome zalu Na nebu su sijale zvijezde Imali smo i mi jednu Nasu sjajnu i malu Volio sam njene usne Voljela je moje usne Da l' to bijahu usne ili med Ne znam vam ni danas reci Voljeli me nisu njen stari i stara Htjeli su princa za princezu svoju No ona je htjela mene Mene kao ikonu svoju Lagano je pristizala jesen Lisce je opadalo Sve svoju zakonitost ima Eto i lisce i jesen I kise i zima Pravoj ljubavi ne smeta ni kisa Ni kapi ledene Samo su joj potrebne usne medene Dusa,srce,strast I nista manje I nista vise vise Samo oslusnite koliko vam srce brzo lupa Zavirite u svoju dusu Sve ostalo je nevazno Pa i hladna kisa Jer ljubavi...
U školi su bila samo tri odeljenja elektrotehničara računara. Sva deca, tj. svi dečaci, jer nije bilo ni jedne jedine devojčice ne samo u ta tri odeljenja nego u celoj školi, su bili jaki vrlo dobri djaci I odlični. Znači, “dobra deca”. Razredna im je bila jedna mlada profesorka informatike………toliko mlada da je bila malo starija od njih. Njihovom oduševljenju nije bilo kraja. Bukvalno su je obožavali…….toliko da su je svojom ljubavlju maltretirali. Siroto, mlado stvorenje……bila je slatka, lepa, lepo vaspitana I luda za svojim prvim odeljenjem. Ali, ona je bila na zameni. Većina ostalih profesora u zbornici je bila znatno starija od nje, pa je normalno, kako to biva u svim kolektivima, a što bi škole bile drugačije, da je nisu mnogo...
Volim te uprkos tome što znam da nisam jedini koji ti je to rekao Jer ja uvek govorim ono što osećam i nije me sram Volim te i da je to sve što imam bio bih bogatiji od onih koji su ti to isto rekli pa hrabro utekli srećni što nisu dolijali i ko zna kakav su plan na umu i srcu skovali ako su srce zaista imali
RECI...I DELA
RECI ... I DELA Bese jednom dečak veoma loše naravi. Otac mu dade vreću eksera i reče mu da - svaki put kad pobesni i izgubi kontrolu nad sobom - zakuca jedan ekser u ogradu. Prvoga dana dečak ih je zakucao 37 (ili čak i više). Tokom sledećih nekoliko meseci naučio je da kontrolise svoj bes, i broj ukucanih eksera se smanjivao. Otkrio je da je lakše kontrolisati svoju narav nego zakucavati eksere u ogradu. I tako je došao dan kad tokom čitavoga dana nije ni jednom podivljao. Otrča ocu i pohvali mu se, a otac mu reče neka odsada svakoga dana - u komu uspe da iskontrolise svoje ponašanje - iz ograde iščupa po jedan ekser. Dani su prolazili i jednog je dana dečak bio u stanju pohvaliti se ocu kako je iščupao sve eksere...
Pred crkvu i reku stanem,pa zacutim.. I mislim.. dal` umre mlad taj covek, k`o Djordjone il` prastar k`o Ticijan? Mozda ga je zavolela Nemanjicka, visoka i mlada, obesna i mudra,poput oceva i rekla mu noci borove poneko divno slovo ljubve,velmosko.. I posle je on pretocio njene oci i ruke u Bogorodicin lik, nezan i pomalo ljubicast,prolecan, pa su se jednoj ljudskoj ljubavi klanjali starovlaski cobani i casni jereji zlatnih odezdi. A on dugo nosio carskim putevima od Ibra do Soluna jedan mili lik..kao amajliju. Sad,kad je sve prah i kad je sve tako sveto, pred crkvu i reku stanem,pa zacutim.. I mislim, dal` umre mlad taj covek k`o Djordjone, il star i gresan k`o Ticijan? SVETISLAV MANDIC ( 1921 - 2003 )
Back