ZUBAR!

• Začetnik teme Začetnik teme malika
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
E sad moje pitanjce.Vec godinama nosim mobilni monofazni (valjda se tako kaze) aparat jer imam los zagrizaj-dubina 9 ml,koji sam dosta ispravila.Vilica mi je uska a zubi vrlo zbijeni i siroki,u traumi i gornji i donji sa dosta preklapanja-to se sve vidi na ortopanu.Proteticarka mi je rekla da ce mi ova proteza koju sada nosim pomoci,i jeste,ali osecam da je stalo.Elem,posto imam 23 godine,odem kod prijatelja koji je hirurg maxio itd. i on mi kaze da snimim jos jedan snimak da vidi da li mogu da stavim fiksnu,te da mi nista sem fixne nece resiti stvar.Ja ne insistiram zbog estetike na ispravljanju zuba,vec zbog cinjenice da imam genetsku predispoziciju za nastanak paradentopatije,zatim los raspored i zagrizaj zuba te da je i sama higijena dosta otezana.Svi ti faktori ce me jednog dana dovesti do toga,pa da sprecim sto mogu.Dakle,konkretno:
-Da li je fixna dobro resenje?
-Da li svi mogu da je nose,tj. ima li nekih pravila?
-koji je period na koji se stavlja?
Unapred hvala ako mi neko odgovori.Pozdrav svima.

1.Fixna je najbolje resenje
2.Pravila kao i u svemu i ovde ima,vecina ljudi moze da jenosi bez dodatnih priprema,a da li ti mozes da je nosis moras da pitas nekog ortodonta.(sto ja,nazalost,nisam).
3.Period na koji se stavlja...pa to zavisi od slucaja do slucaja(obicno je 1-1,5 god.),ali moze biti i duze.

Jako je tesko na osnovu napisanog dati terapiju,ipak,treba videti kako to izgleda,ali potrudicu se da pomognem,jeste,slazem se sa luciferkom da taj problem moze nastati od umnjaka(sto najcesce i jeste) i da se ti umnjaci ako prave problem moraju izvaditi,ali ne bi bilo lose da te pogledaju ortodont i oralni hirurg zajedno pa da utvrde da li i sta treba da se vadi.
Nije nasledje jedini faktor koji dovodi do "povlacenja" desni vec i drugi faktori npr. NACIN pranja zuba,cetkica koja se koristi itd.

Ja sam za to da ako umnjaci rastu kako ne treba da se vade sto pre. Mnogi kazu, ne ne nema potree cackati dok ne naprave problem. Pa sta treba da se ceka dok se ne pokrive zubi ili dok se ne upali pa onda antibiotici ako je upala, ili fiksna ako pokrivi zube. Ondma napolje. Mozda sam radikalan. Ali vadjenje umanjaka PO MOM SISTEMU kosta 100 eura i 2 dana natecenosti a vadjenje umnjaka po sistemu DA SACEKAMO moze da kosta 100 eura za vadjenje 2 dana natecenosti i 1500 eura za protezu.

Dakle moj savet svima. Treba da imate uradjen jedan ortopan snimak BEZ OBZIRA na stanje u ustima. Rastu vam umnjaci nepravilno. Ne cekajte da naprave cudo. Nego kod hirurga i napolje.

Ja sam za to da ako umnjaci rastu kako ne treba da se vade sto pre. Mnogi kazu, ne ne nema potree cackati dok ne naprave problem. Pa sta treba da se ceka dok se ne pokrive zubi ili dok se ne upali pa onda antibiotici ako je upala, ili fiksna ako pokrivi zube. Ondma napolje. Mozda sam radikalan. Ali vadjenje umanjaka PO MOM SISTEMU kosta 100 eura i 2 dana natecenosti a vadjenje umnjaka po sistemu DA SACEKAMO moze da kosta 100 eura za vadjenje 2 dana natecenosti i 1500 eura za protezu.

Dakle moj savet svima. Treba da imate uradjen jedan ortopan snimak BEZ OBZIRA na stanje u ustima. Rastu vam umnjaci nepravilno. Ne cekajte da naprave cudo. Nego kod hirurga i napolje.
Xe,xe,xe,da li ja to citam postove od kolege oralnog hirurga? Salim se
Pa i ja sam za to,da se umnjaci koji mogu da naprave problem u bliskoj ili daljoj buducnosti izvade (zato sam izvadio 3 svoja zdrava umnjaka).

postovani zubari!molim savet.. imam paradentozu i na stomatoloskom mi predlazu operaciju sa vadenjem osam zuba donje vilice a gornje ugradnju vestacke kosti zatim brusenje svih zuba i pravljenje krunica odnosno mostova,naravno to sve kosta stravicno mnogo?Molim za savet da li je pametno to da radim ili postoji neko drugo resenje?sta ako se sve to jednog dana upali ispod tih krunica?sta raditi?Inace zubi su mi zdravi popravljeni,uredno je ciscen kamenac ali ta borba traje 23 godine a sada mi je 43.pozdrav! i hvala unapred

postovani zubari!molim savet.. imam paradentozu i na stomatoloskom mi predlazu operaciju sa vadenjem osam zuba donje vilice a gornje ugradnju vestacke kosti zatim brusenje svih zuba i pravljenje krunica odnosno mostova,naravno to sve kosta stravicno mnogo?Molim za savet da li je pametno to da radim ili postoji neko drugo resenje?sta ako se sve to jednog dana upali ispod tih krunica?sta raditi?Inace zubi su mi zdravi popravljeni,uredno je ciscen kamenac ali ta borba traje 23 godine a sada mi je 43.pozdrav! i hvala unapred

Opet se unapred ogradjujem jer nisam video kako izgleda Vas slucaj,ali ukoliko je parodontopatija toliko uznapredovala kao sto Vi kazete,onda najverovatnije i nema drugog resenja osim operacije(koja ako se dobro uradi ponekada moze i da ucvrsti pojedine zube pa se oni i ne moraju vaditi) ukoliko je defekt kosti veliki preporucuje se ugradnja tzv. "vestacke kosti" koja ima ulogu da napravi matriks (reshetku)kroz koju ce se Vasa kost brze stvarati.Cilj operacije je uklanjanje svih negativnih faktora koji doprinose razvoju bolesti i usporavanje (neretko i zaustavljanje) samog oboljenja. Nakon odredjenog perioda zarastanja rane preporucuje se da se preostali zubi povezu u "blok" tj. da se izbruse i povezu u most!Cilj tog mosta je prenos sila zvakanja (koje su vrlo jake,jace nego sto Vasi vec osteceni zubi mogu pojedinacno da podnesu) na celu vilicu tj. na sve preostale zube odjednom i na taj nacin dolazi do smanjenja pritiska koji vrsi sila zvakanja (na znam da li sam ovo bas najjasnije napisao)tj.zub na koji se zvace se rasterecuje.Veoma je bitno da se ovi mostovi urade dobro,jer iako operacija uspe ,a mostovi nisu dobro uradjeni oni mogu dovesti do vecih problema i ubrzavati razgradnju preostale vilicne kosti,a sa tim i "isplivavanje" preostalih zuba ,pa i njihovo ispadanje...Sto se tice drugog resenja ima 2.
1.Operacija,pa ako je sve u redu na mestu izvadjenih zuba se ugradjuju implanti na kojima se pravi krunica.Nedostaci su,naravno,cena 1 implant kosta 800-1200 evra po zubu bez krunice na implantu +200-300evra ,i plus naravno operacija.
2.Druga varijanta je mnogo jeftinija:Operacija,vadjenje najostecenijih zuba,pravljenje "skeletirane proteze" tzv. vizil proteze i povezivanje preostalih zuba mostom.Nedostaci:Proteza,najcesce,jos vise ostecuje preostale zube i ubrzava njihovo ispadanje.
A ako se to nekada upali ispod tih krunica??-Ako se sta upali ispod krunica? Zub tj.njena pulpa?Desni?Nije mi bas najjasnije to pitanje,pa molim da ga pojasnite.
Opet,se ogradjujem jer ne znam Vas slucaj,pa ne znam ni da li je moguce uraditi ove varijante koje sam Vam rekao,ipak nadam se da sam bar malo pomogao.Ako je jos nesto nejasno rado cu Vam pomoci.

Ha,ha!Pa ja sam jedina bila budna a zena pred smrt!I ja sta cu,pomogoh nekako!E sad da li je ziva...To je vec "strucno" pitanje!Mislim kako je uspela da popije???Bila sam u soku ali sam se prvo valjala od smeha!Ali ona je roknula i jedno pivce na sve!Veselo!

Pa da,i ja sam se smejao,panika je,umire se,pa kada se umire onda bar sa pivom u ruci...:lol: "Kad' je bal,nek je na vodi!"
Nadam se da nece da se naljuti na nas posle ovih postova...;)

par pitanja :)

izvadio sam umnjak pre tacno nedelju dana.. krvarenje je stalo odmah tog dana nakon 6 ili 7 sati a bol ... ehhhhh bolelo do juce i to najvise mesto gde je udarena anestezija.... ali to me ne plasi jer je proslo... ono sto mi cini problem je to sto me na pritisak boli zub koji je bio do umnjaka (inace dole desno).... kada zagrizem on onako tupo boli paaaa jel to normalno ili je moguce da dodje do poremecaja zbog vadjenja umnjaka ????..... verovatno jeste normalno ali da pitam :)...

e sad glavno pitanje :)

pre par godina sam izvadio gore desno cetvorku i sada zelim da tu namestim zub ali se javlja jedan problem, pricao sam sa jednim cika zubom i on je rekao da mora da napravi most ili sta vec odnosno (kako sam ja ukapirao) da obrusi trojku i peticu pa da zakaci peticu na ta dva zuba...... a ja postavljam potanje da li je ikako moguce to uraditi a da se ne diraju ova dva zuba jer mi nekako to bzvz unistiti dva zuba da bi napravio 1 i onda da nemam 3 :))))).... sve u svemu ovo sam lupio ali ...... moguce li je namestiti zub bez ostecenja ostalih zuba i ako jeste koliko to kosta okvirno naravno :)?

izvadio sam umnjak pre tacno nedelju dana.. krvarenje je stalo odmah tog dana nakon 6 ili 7 sati a bol ... ehhhhh bolelo do juce i to najvise mesto gde je udarena anestezija.... ali to me ne plasi jer je proslo... ono sto mi cini problem je to sto me na pritisak boli zub koji je bio do umnjaka (inace dole desno).... kada zagrizem on onako tupo boli paaaa jel to normalno ili je moguce da dodje do poremecaja zbog vadjenja umnjaka ????..... verovatno jeste normalno ali da pitam :)...

pre par godina sam izvadio gore desno cetvorku i sada zelim da tu namestim zub ali se javlja jedan problem, pricao sam sa jednim cika zubom i on je rekao da mora da napravi most ili sta vec odnosno (kako sam ja ukapirao) da obrusi trojku i peticu pa da zakaci peticu na ta dva zuba...... a ja postavljam potanje da li je ikako moguce to uraditi a da se ne diraju ova dva zuba jer mi nekako to bzvz unistiti dva zuba da bi napravio 1 i onda da nemam 3 :))))).... sve u svemu ovo sam lupio ali ...... moguce li je namestiti zub bez ostecenja ostalih zuba i ako jeste koliko to kosta okvirno naravno :)?

Nije normalno da te boli na pritisak. I sta vise vrlo je lose sto te boli na pritikak. To je verovatno pulpit. Naravno ko i svi na formu ni ti nemas snimak. Ali bolje idi kod zubara. Dok jos mozes da spases zub. Sledeca je gangrena. A posle nje oticanja i sranja. Da prostis na izrazu. Moe biti i ozbiljna upala desni sto je takodje lose. VEOMA. Pa isto treba da odes kod cika zube.

Mozes da stavis inplant koji kosta oko 1000 eura sa sve zubom koji ide na njega.

hmmmm .. ipak necu namestati zub :)....
Hoce li doci do kvara ova dva zuba koji se trebaju obrusiti ??? recimo da za nekoliko godina i oni odu u aut pa da budem morao neka nova dva da radim da bi imalo na sta da se drzi i tako u nedogled tj. do celokupne proteze :)...

a sto se tice ovoga ... oticic u sutra odnosno prekosutra inace snimak imam ali to je snimak pre vadjenja umnjaka ..... u svakom slucaju cu otici kod zubara jer ionako imam da popravim jedan zub ali cisto da pitam da vidim o cemu se radi i jel hica ili ne:).. mozda ne bi bilo lose uraditi onaj propan ili kako se vec zove :)

hvala jos jednom na info.....

Ono sto ne vidim iz prilozenog jeste da li se taj bol, koji osecas na pritisak, jeavio nakon vadjenja umnjaka ili si to mozda osecao i pre! Bilo kako bilo, prethodni post kolege se odnosi na samo jednu od mogucnosti! Moje misljenje se odnosi na mogucnost da ti se taj bol javio nakon vadjenja zuba! Iznosim ti samo, znaci kao mogucnost, ne kao dijagnozu.
Kod orlno-hirurskih intervencija (gde spada i vadjenje umnjaka) nisu retke pojave komplikacija! Jedna od mogucih komplikacija je i povreda susednog zuba! ... ukoliko se taj zub koristi kao oslonac za koriscenje poluge pri vadjenju! Posto ne znam na koji nacin je vrseno vadjenje tvog umnjaka ovaj post se samo odnosi na jednu od nekoliko mogucnosti!Takodje ne znam ni stanje tvoje sedmice (plomba, karijes, lecenje, ili postojanje nekog problema oko vrha nekog od korena te sedmice)! Ovo navodim jer se povreda susednog zuba cesce desava kod ovakvih zuba! Posladice ovakvih povreda zuba mogu biti: upala koja se javlja oko vrha korena semice, klacenj sedmice, prelom sedmice ili vadjenje sedmice!
Posto je ocigledno da ti je zub i dalje u ustima i da se ne klati (iz tvog teksta) osaju dve mogucnosti od koji se eventualni prelom zuba (krunica ili koren) mogu iskljuciti rendgen snimkom! U najboljem slucaju postoji varijanta da je oko vrha korena sedmice doslo do reakcije na traumu (ako je postojala)! U ovom slucaju prognoza moze biti povoljna i moze doci do spontanog povlacenja problema uz izbegavanje opterecenja tog zuba (sto svakako vec i radis)!
...ili je trauma (ukoliko je postojala) probudila neki vec postojeci problem sa tvojom sedmicom!
sto se tice drugog problema ne vidim razlog zasto ne bi stavio most (tj poslusao tvog stomatologa)!
Znaci ovde dobijas samo hiljadu AKO a definitivno ZASTO moras naci kod stomatologa!
pozdrav!!!

ma naravno da mi niko ovde ne moze dati tacnu dijagnozu za nesto sto nije karijes ...... a to i ne ocekujem.....
Inace se problem javio posle vadjenaj umnjaka, taj zub je inace pod plombom vec duze vreme i nisam imao problema sa njim, umnjak je vadjen hiruskim putem a imao sam blagu upalu desni svih ovih dana a evo sve to polako prestaje pa cak i bol ovog zuba se sveo na neki minimum, meni u svakom slucaju zubar ne gine sutra ali nekako se lepse osecam kad pitam :)
hvala...

faustinjo....
"U najboljem slucaju postoji varijanta da je oko vrha korena sedmice doslo do reakcije na traumu (ako je postojala)! U ovom slucaju prognoza moze biti povoljna i moze doci do spontanog povlacenja problema uz izbegavanje opterecenja tog zuba (sto svakako vec i radis)!"

evo citirao sam te ).... odgovor je to :)... sva sreca pa nije nista.....

Ono sto ne vidim iz prilozenog jeste da li se taj bol, koji osecas na pritisak, jeavio nakon vadjenja umnjaka ili si to mozda osecao i pre! Bilo kako bilo, prethodni post kolege se odnosi na samo jednu od mogucnosti! Moje misljenje se odnosi na mogucnost da ti se taj bol javio nakon vadjenja zuba! Iznosim ti samo, znaci kao mogucnost, ne kao dijagnozu.
Kod orlno-hirurskih intervencija (gde spada i vadjenje umnjaka) nisu retke pojave komplikacija! Jedna od mogucih komplikacija je i povreda susednog zuba! ... ukoliko se taj zub koristi kao oslonac za koriscenje poluge pri vadjenju! Posto ne znam na koji nacin je vrseno vadjenje tvog umnjaka ovaj post se samo odnosi na jednu od nekoliko mogucnosti!Takodje ne znam ni stanje tvoje sedmice (plomba, karijes, lecenje, ili postojanje nekog problema oko vrha nekog od korena te sedmice)! Ovo navodim jer se povreda susednog zuba cesce desava kod ovakvih zuba! Posladice ovakvih povreda zuba mogu biti: upala koja se javlja oko vrha korena semice, klacenj sedmice, prelom sedmice ili vadjenje sedmice!
Posto je ocigledno da ti je zub i dalje u ustima i da se ne klati (iz tvog teksta) osaju dve mogucnosti od koji se eventualni prelom zuba (krunica ili koren) mogu iskljuciti rendgen snimkom! U najboljem slucaju postoji varijanta da je oko vrha korena sedmice doslo do reakcije na traumu (ako je postojala)! U ovom slucaju prognoza moze biti povoljna i moze doci do spontanog povlacenja problema uz izbegavanje opterecenja tog zuba (sto svakako vec i radis)!
...ili je trauma (ukoliko je postojala) probudila neki vec postojeci problem sa tvojom sedmicom!
sto se tice drugog problema ne vidim razlog zasto ne bi stavio most (tj poslusao tvog stomatologa)!
Znaci ovde dobijas samo hiljadu AKO a definitivno ZASTO moras naci kod stomatologa!
pozdrav!!!

Procitaj prethodne postove tog"kolege" obrati paznju na njegovo izrazavanje ja sumnjam da nam je on kolega...

Procitaj prethodne postove tog"kolege" obrati paznju na njegovo izrazavanje ja sumnjam da nam je on kolega...

Ja se dragi kolega spustam na nivo obicnih ljudi. I ne vidim sta je problem u mom izrazavanju. Vecina nasih ljudi ne svata kad im kazete uvijeno u ukrasni papir (metafora) da ce da izgube zub ili zube, zato sto su takvu. Pa bolje da im ja kazem iskreno po naski nego da pogube zube. Isto cu tako ako nekome smrdi iz usta to da mu kazem otvoreno i gledam ga u oci. I necu nista da uvijam. Mene su bar ucili da se pacijentma govori istina istina i samo istina ma kakva ta istina bila. To je jedini nacin da zastitie i sebe i pacijenta.

Bolje da mu ja kazem recimo "Smrdi ti iz usta decko", pa uradim ono sto treba da mu ne smrdi, skinem recimo naslage tvrde i meke, operem. Nego da sutra otvori takva usta pred nekom devojkom.

I neces verovati ljudi se vracaju. Nikome ta iskrenost ne smeta.

Ja samo da se javim da se, ljudi moji, toliko plasim zubara, da dok ne pocne upotreba leka koji se topi i busi zub za 20 sekundi, sto je najvaznije bez bola, necu otici. )
Kada ce taj lek vise, i da li je neko cuo za to? )

Back