ZUBAR!

• Začetnik teme Začetnik teme malika
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Imam 27 godina tri mlecne zdrave trojke! Na snimku se mogu jasno videti dve stalne u polozaju iznad trojke i dvojke, dok je donja stalna trojka srasla sa vilicnom koskom i po tvrdnji mog stomatologa tu ce ostati do krja zivota!
Takodje su mi u 15 god izvadjene zdrave mlecne petice ali nikad stalne nisu izrasle jer ne postoje!
( tada su se pacijenti retko slali na snimanje)
Zanimljivost da je moj otac takodje imao dve gornje mlecne trojke koje su mu u 50oj godini same ispale!
Moje pitanje je sta da radim s tim problemom? Da li da pustim tako kako je ili nesto drugo da preduzmem!?
hvala

konsultuj ortodonta moguce da oni imaju neki nacin da te stalne trojke izvuku napolje. Ako to ne mogu i ako ti ne smeta ja ne bi radio nista. Ako ti smeta. Imas nekoliko solucija. Kod svih solucija bi licno brusio postojece mlecne trojke i na njih stavio krunice. Sto se perica tice. Mogu da se stave inplanti a moze da se bruzi 4-6 sa svake strane i da nose 5.

Danas sam slučajno zagrizao viljušku i polomio zub.Ustvari to je samo mala pukotina...
Ne vidi se ako gledate pravo u zube,ali sam pogledao odozgo i vidi se da fali malo parčence (0.5mm otprilike)
Ovo je na stalnoj jedinici :?
Šta da uradim?
Treba li paničiti?

0.5 mm jeste malo ali nikad ne znas jel se napravila neka trauma u kosti. ja sam za to da se uvek snimi. nekada u rendgeni zracili strasno pa se snimanje retko koristilo. Sada je to zracenje toliko zanemarljivo da ga je ludacki pominjati. 0.8 sekundi je ekspozicija. A na naj novijim 0.3, 0.4. Da se vidi da nije doslo do neke traume.

Pozdrav!
Potreban mi je savet. Da li da stavljam most sa nosacem na zdravom zubu ili da ugradim implantat, pa onda na njega most. Imam 33 godine.
U donjoj vilici imam od detinjstva razmak izmedju trojke i cetvorke (mlecne trojke nisu htele da ispadnu pa su izvadjene i ostali su razmaci), a nemam ni sestice u donjoj vilici. U medjuvremenu su se zubi u vilici malo pomerili na desnu stranu, tako da je s leve strane ostao i dalje razmak izmedju zuba, a na desnoj nije strasno.
Uglavnom, juce mi je izvadjena cetvorka s leve strane, jer nije bio izlecen kako treba prosle godine i nije vise bilo spasa za taj zub. I sad vilica izgleda ovako:
Trojka, razmak od ranije, pa jos jedan razmak od izvadjene cetvorke, pa petica, razmak, pa sedmica i osmica.
Zubar savetuje da stavim implantat pored trojke, pa most preko petice do sedmice (most na 5 zuba). Ili da brusi zdravu trojku, pa na nju most do sedmice.
Cujem da ugradnja implantata boli, zanima me koliko je most bolan i koliko su uopste trajna oba resenja. Koliko ste "svesni" mosta u ustima kao stranog tela?
Svako misljenje ce mi znaciti. Hvala unapred!

Pozdrav!
Potreban mi je savet. Da li da stavljam most sa nosacem na zdravom zubu ili da ugradim implantat, pa onda na njega most. Imam 33 godine.
U donjoj vilici imam od detinjstva razmak izmedju trojke i cetvorke (mlecne trojke nisu htele da ispadnu pa su izvadjene i ostali su razmaci), a nemam ni sestice u donjoj vilici. U medjuvremenu su se zubi u vilici malo pomerili na desnu stranu, tako da je s leve strane ostao i dalje razmak izmedju zuba, a na desnoj nije strasno.
Uglavnom, juce mi je izvadjena cetvorka s leve strane, jer nije bio izlecen kako treba prosle godine i nije vise bilo spasa za taj zub. I sad vilica izgleda ovako:
Trojka, razmak od ranije, pa jos jedan razmak od izvadjene cetvorke, pa petica, razmak, pa sedmica i osmica.
Zubar savetuje da stavim implantat pored trojke, pa most preko petice do sedmice (most na 5 zuba). Ili da brusi zdravu trojku, pa na nju most do sedmice.
Cujem da ugradnja implantata boli, zanima me koliko je most bolan i koliko su uopste trajna oba resenja. Koliko ste "svesni" mosta u ustima kao stranog tela?

DIGITALNI ORTOPAN SNIMAK na CD-u
pa mozemo da pricamo dalje
hvala na razumevanju
ali snimak je snimak

Pozdrav!
Most kao resenje u protetici cesto podrazumeva brusenje zdravih zuba! Uz postovanje svih principa preparacije zuba za most sto ukljucuje i anesteziju mislim da ne bi trebao toliko da brines ukoliko se odlucujes za most bez implanta! to je odavno standardna procedura u protetici! Sto se tice trajnosti tog resenja u opticaj dolazi vise okolnosti a vezane su za tvog stomatologa, tvoj organizam (stanje usne duplje) i tvojih navika (higijena usne duplje)! dakle, to je nesto sto se ne moze proceniti! sto se tice osecaja stranog tela, nemam most pa ti pouzdano nista ne mogu reci! verovatno je kao kod svih pacijenata u pocetku prisutan cudan osecaj s obzirom na vec prisutne neke navike i osecaje bez tih zuba ali to brzo prodje! Sto se tice implanta tu stavrno nemam iskustva a i prevazilazi granice standardnih stomatoloskih intervencija pa ti ne mogu dati savet! U sustini ovo je par nekih opstih saveta da trebas verovati savremenoj stomatologiji a sto se tice plana terapije mislim da ovo nije pravo mesto za to i da o tome treba odlucivati tvoj stomatolog i naravno ti! ipak znaj (sto zna i tvoj stomatolog) da je stabilnost most veca sa vecim brojem nosaca (tvojih zuba ukljucenih-zbrusenih za most ili implanta)!!

Hvala na odgovoru! Radi se o tome da imam jaaako lose iskustvo sa zubarima, i da sam ovaj zub izgubila upravo zbog zubarske greske, i onda sam opet promenila zubara, zato prikupljam informacije sa strane....

konsultuj ortodonta moguce da oni imaju neki nacin da te stalne trojke izvuku napolje. Ako to ne mogu i ako ti ne smeta ja ne bi radio nista. Ako ti smeta. Imas nekoliko solucija. Kod svih solucija bi licno brusio postojece mlecne trojke i na njih stavio krunice. Sto se perica tice. Mogu da se stave inplanti a moze da se bruzi 4-6 sa svake strane i da nose 5.

konsultovala sam naravno prvo ortodonta i on naravno preporucuje vadjenje mlecnih i izvlacenje stalnih trojki ali taj proces ce trajati i duze vreme cu biti bez ikakvih trojki. neznam. a sve i kosta oko 3000 eura jer mora da se stavlja i fiksna zbog pravljenja prostora.
ako se opredelim za to da li smeta da se to radi u trudnoci?

konsultovala sam naravno prvo ortodonta i on naravno preporucuje vadjenje mlecnih i izvlacenje stalnih trojki ali taj proces ce trajati i duze vreme cu biti bez ikakvih trojki. neznam. a sve i kosta oko 3000 eura jer mora da se stavlja i fiksna zbog pravljenja prostora.
ako se opredelim za to da li smeta da se to radi u trudnoci?

3000 eura je prevelika cena.
A nije lose da sacekas kraj trudnoce. Mada nije neophodno. Ne bi time ugrozila zdravlje fetusa. Ali usna duplja dosta trpi tokom trudnoce ne treba joj dodatno opterecenje.

Subotica, i koliko to kosta orijentaciono- ne znam poslati poruku na private!! :???:
Pa,OPT-snimak(ili ortopan)kosta(ovde,u Beogradu) 650-800 din.Mada mi je jako cudno to da ti tvoj stomatolog predlaze implante i protetiku bez tog snimka :shock: jer je takav pristup resavanju problema jako neozbiljan.
P.S.Obavezno uradi DIGITALNI ortopan.

Mene zanima vase misljenje kad su u pitanju domovi zdravlja i njihovo stavljanje fixne proteze. Radi se o tome da se ceo zivot lecim kod privatnika ali je fixna 1500evra! Znaci preskupo! Pa me zanima sta mogu da ocekujem od drzavne ustanove! Koja je cena, koliko se ceka i da li su i kod njih rezultati OK. Hvala!!! :)

Mene zanima vase misljenje kad su u pitanju domovi zdravlja i njihovo stavljanje fixne proteze. Radi se o tome da se ceo zivot lecim kod privatnika ali je fixna 1500evra! Znaci preskupo! Pa me zanima sta mogu da ocekujem od drzavne ustanove! Koja je cena, koliko se ceka i da li su i kod njih rezultati OK. Hvala!!!

I gornja i donja fiksna ili samo jedna???
Znam jednu osobu cija je to cena za obe proteze , sa komplet tretmanima i kontrolama. I mogu da se zakunem da ce da odradi posao maksimalno dobro. Za sve ostale sem fakulteta ne mogu nista da ti kazem posto ne znam iskreno. Idi na fakultet.

Imam 19 godina,i toliko problema sa zubima da sam stvarno očajna!Dakle:
-plombirane su mi sve sedmice i šestice,čak i gornje petice i jedna četvorka,sto je za moje godine i više nego katastrofa,a pogotovo sto pretpostavljam da se nece na tome zaustaviti,jer su mi zubi prilično zbijeni.
-gornja trojka mi se iskrivila ka unutra, što je automatski iskrivilo donju ka spolja, pa me zanima da li je jedino rešenje fiksna proteza (i gornja i donja),zbog jednog jedinog zuba..A tu je još i faktor koji sam vec navela,jako su kvarljivi,pa se polašim da bi se situacija jos i pogoršala ispod proteze!
-na gornjoj četvorci ogoljen je vrat zuba,sto izaziva osetljivost.Koristim pastu "senzodyne" koja prilično pomaže,ali me plasi što je to početak paradontoze, sto mi je rekla i moja zubarke, i savetovala samo masiranje desni i tvrdju hranu.
I još nešto bih napomenula,higijena je garantovano dobra(perem zube 3x dnevno,pa i posle svakog obroka kad sam kod kuce,koristim konac i ostalo) i mislim da je pre svega problem u nasledju nekvalitetnih zuba.
Znam da sam smorila, i bicu jako zahvalna ako samo bude i imao strpljena da iščita do kraja i odgovori da li bih smela da stavim fixnu, i da li postoji još neki način u terapiji parodontitisa,osim onih koje je moja zubarka navela.
Ps.ako neko zna jos neki problem sa zubima,a da ja nemam,neka kaže da me oraspoloži:))

imam vestacku vilicu, zubar mi rekao da je nedeljno jednom stavljam u vodu sa rastvorenim COREGA TABS, to sam vecetas greskom popila, na omotu osim naziva te sumece tablete ne pise nista drugo. Sta da radim, da li je to otrovno, povratila sam sta sam i koliko sam mogla, popila flasu piva i sada cekam sto brzi odgovor.Dogadjaj se desio u 22 sata.Za sada ne osecam nista sto bi me zabrinjavalo ali bi htela da legnem mirna sa nadom da cu se ujutro probuditi.

imam vestacku vilicu, zubar mi rekao da je nedeljno jednom stavljam u vodu sa rastvorenim COREGA TABS, to sam vecetas greskom popila, na omotu osim naziva te sumece tablete ne pise nista drugo. Sta da radim, da li je to otrovno, povratila sam sta sam i koliko sam mogla, popila flasu piva i sada cekam sto brzi odgovor.Dogadjaj se desio u 22 sata.Za sada ne osecam nista sto bi me zabrinjavalo ali bi htela da legnem mirna sa nadom da cu se ujutro probuditi.

Ja nisam lekar niti stomatolog ali izgleda da sam jedina budna sada!Ne brini bice sve ok,ako moze proteza da stoji u tome,tvoj ce zeludac to prevariti.A i "ocistice" te iznutra!Salim se.Bice sve ok.Do sutra ko rukom odneseno!

E sad moje pitanjce.Vec godinama nosim mobilni monofazni (valjda se tako kaze) aparat jer imam los zagrizaj-dubina 9 ml,koji sam dosta ispravila.Vilica mi je uska a zubi vrlo zbijeni i siroki,u traumi i gornji i donji sa dosta preklapanja-to se sve vidi na ortopanu.Proteticarka mi je rekla da ce mi ova proteza koju sada nosim pomoci,i jeste,ali osecam da je stalo.Elem,posto imam 23 godine,odem kod prijatelja koji je hirurg maxio itd. i on mi kaze da snimim jos jedan snimak da vidi da li mogu da stavim fiksnu,te da mi nista sem fixne nece resiti stvar.Ja ne insistiram zbog estetike na ispravljanju zuba,vec zbog cinjenice da imam genetsku predispoziciju za nastanak paradentopatije,zatim los raspored i zagrizaj zuba te da je i sama higijena dosta otezana.Svi ti faktori ce me jednog dana dovesti do toga,pa da sprecim sto mogu.Dakle,konkretno:
-Da li je fixna dobro resenje?
-Da li svi mogu da je nose,tj. ima li nekih pravila?
-koji je period na koji se stavlja?
Unapred hvala ako mi neko odgovori.Pozdrav svima.

I gornja i donja fiksna ili samo jedna???
Znam jednu osobu cija je to cena za obe proteze , sa komplet tretmanima i kontrolama. I mogu da se zakunem da ce da odradi posao maksimalno dobro. Za sve ostale sem fakulteta ne mogu nista da ti kazem posto ne znam iskreno. Idi na fakultet.

Da, obe su 1500!!! I ja sam mislila da idem na fakultet, ali mislim da oni tamo bas otezu, treba im dosta vremena da urade posao… mislila sam da izbegnem tako veliku cifru ili da odem na VMA – valjda tamo moze za civile, znam da placaju civili, ali sigurno manje nego kod privatnika ili eto u obican dom zdravlja, ne znam! Nesto sam skepticna prema drzavnim zubarima, ne znam koliko su posveceni poslu.. privatnici ipak imaju potpuno drugu politiku...

-plombirane su mi sve sedmice i šestice,čak i gornje petice i jedna četvorka,sto je za moje godine i više nego katastrofa,a pogotovo sto pretpostavljam da se nece na tome zaustaviti,jer su mi zubi prilično zbijeni.
-gornja trojka mi se iskrivila ka unutra, što je automatski iskrivilo donju ka spolja, pa me zanima da li je jedino rešenje fiksna proteza (i gornja i donja),zbog jednog jedinog zuba..A tu je još i faktor koji sam vec navela,jako su kvarljivi,pa se polašim da bi se situacija jos i pogoršala ispod proteze!
-na gornjoj četvorci ogoljen je vrat zuba,sto izaziva osetljivost.Koristim pastu "senzodyne" koja prilično pomaže,ali me plasi što je to početak paradontoze, sto mi je rekla i moja zubarke, i savetovala samo masiranje desni i tvrdju hranu.
I još nešto bih napomenula,higijena je garantovano dobra(perem zube 3x dnevno,pa i posle svakog obroka kad sam kod kuce,koristim konac i ostalo) i mislim da je pre svega problem u nasledju nekvalitetnih zuba.
Znam da sam smorila, i bicu jako zahvalna ako samo bude i imao strpljena da iščita do kraja i odgovori da li bih smela da stavim fixnu, i da li postoji još neki način u terapiji parodontitisa,osim onih koje je moja zubarka navela.
Ps.ako neko zna jos neki problem sa zubima,a da ja nemam,neka kaže da me oraspoloži:))

Treba naj pre da ocistis kamenac i tvrde naslage u interdentalnim prostorima (najmanji problem prave one naslege na povrsini zuba koje vidis) govorim o onim naslagama koje ne vidis. A kod tebe se one najvise skupljaju usled teskobe u ustima. Vidi ima li tvoja zubarka ultra zvuk i neka uradi jedno ciscenje.

Sledece je da se pozabavis tim zubima sto se krive. A krive se zbog uraslih umnjaka koji rastu prema unutra i krive ti zube. To ce morati hiruski da se vadi.

Pa tek kad se sve sredi da se stavi fiksna.

Naravno vidi sta god mozes da odradis kod svoje zubarke odradi, ako ima hirurga koji dolazi da radi operacije odradi kod nje. Sta god ne mozes tamo slobodno se javi meni preko privatnih poruka rado cu da pomognem.

Da, obe su 1500!!! I ja sam mislila da idem na fakultet, ali mislim da oni tamo bas otezu, treba im dosta vremena da urade posao… mislila sam da izbegnem tako veliku cifru ili da odem na VMA – valjda tamo moze za civile, znam da placaju civili, ali sigurno manje nego kod privatnika ili eto u obican dom zdravlja, ne znam! Nesto sam skepticna prema drzavnim zubarima, ne znam koliko su posveceni poslu.. privatnici ipak imaju potpuno drugu politiku...

Znam da 1500 eura mnogo. Ali je cena u tom poslu u 99% slucajeva pokazatelj kvaliteta. Znam dosta primera da su ljudi isli tamo vamo na jeftinije varijante pa su na kraju opet zavrsili na toj od 1500 eura. Pa kad saberes kostalo ih je mnogo vise.

Zato bolje malo sacekati. Bolje skupi pare i odradi to kvalitetno i kako treba.

Mene zanima vase misljenje kad su u pitanju domovi zdravlja i njihovo stavljanje fixne proteze. Radi se o tome da se ceo zivot lecim kod privatnika ali je fixna 1500evra! Znaci preskupo! Pa me zanima sta mogu da ocekujem od drzavne ustanove! Koja je cena, koliko se ceka i da li su i kod njih rezultati OK. Hvala!!! :)

Ako se dobro secam kada sam radio u D.Z. i na fakultetu cena je bila oko 40 000-45 000din po vilici (mada nisam bas siguran za cenu)najbolje pozovi svoj D.Z. i pitaj za cenu.Da li su rezultati OK???-Hmmm,reci cu ti iskreno,u stomatologiji je sve lutrija jer je (nazalost)svakome dozvoljeno da upise ovaj fakultet ida ga zavrsi,polozi drzavni ispit i da radi bez obzira da li je psihijatrijski slucaj,ima kriminalni dosije itd.Rezultati zavise od 2 faktora:TEBE i tvog stomatologa.Najbolje je da pronadjes nekog stomatologa koji ce imati tvoje puno poverenje i to po preporuci nekoga kome verujes(ne bi bilo lose ni da je on neko ko se bar malo razume u stomatologiju) i da molis Boga da je taj izbor bio pravi! Nemoj mnogo da se uplasis od ovog mog posta,ali treba da znas da u svakom zitu ima kukolja,i obratno.Poz

Jako je tesko na osnovu napisanog dati terapiju,ipak,treba videti kako to izgleda,ali potrudicu se da pomognem,jeste,slazem se sa luciferkom da taj problem moze nastati od umnjaka(sto najcesce i jeste) i da se ti umnjaci ako prave problem moraju izvaditi,ali ne bi bilo lose da te pogledaju ortodont i oralni hirurg zajedno pa da utvrde da li i sta treba da se vadi.
Nije nasledje jedini faktor koji dovodi do "povlacenja" desni vec i drugi faktori npr. NACIN pranja zuba,cetkica koja se koristi itd.

Back