ZUBAR!

• Začetnik teme Začetnik teme malika
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
ALTEC

ja sam negde slusao da "umrtvljivanje zivca" ne sme da boli !!!
Mozda je pogresna dijagnoza, a mozda i nedovoljno prezicna terapija !
U svakom slucaju, cini se da sto pre treba da se "popnes na kanal" :)
Izgleda da samo Chika Zuba moze da te resi nesnosnih bolova.
Trpeti bolove 24h u 21. veku, meni zvuci malkice bezveze :)
....
malo mnogo bezveze :)

langel_s
ti si vec pod nadzorom profesionalca. Keep smiling :)

Pa DR!!!! .............................................) zar i to ne smemo da kazemo da se uzima. Pa nisu to antibiotici zaboga. Koliko ljudi uzima te stvari bez ambulantne konsultacije. Sad ga vec pretera. Razumem te za antibiotike ali ne i za obican analgetik.

Otrov za umrtvljenje zivca zavisi od osobe do osobe neki i ne oseti neko vrlo malo a neko hoce iz koze da iskoci. A to se radi radi sugurnije terapije. Posto pored glavno kanala postoje i akcesorni. Kada bi se odma radila ekstripacija postoji opasnost da neki dalic zaostane. I onda kasnije zna da napravi komplikacije. Zato je mnogo bolje sto ja kazem "ubiti skota" zapecatiti mu sudbinu i posle bezbedno raditi. Fakticki vam je cilj da dovedete zub u stanje sretilne gangrene tj gangrene u kontrolisanim uslovima. Pulpit prelazi u gangrenu ako se ne tretira. Dakle vi u ovom slucaju izazivate ono sto bi i priroda sama izazvala samo u kontrolisanim uslovima.

Pozdrav svima, imam problem sa nalazenjem jednog prstena za fiksnu protezu pa bi mi znacilo ako neko zna gde to moze da se kupi u beogradu ili u srbiji...
Ono sto bi mi trebalo je :
Prstenovi za premolare u donjoj vilici, Dentaurum br 12-15 levi i desni... Nadam se da sam ispravno napisao...

Hvala

Ne mogu jer bih narusila sopstveno pravilo da se lekovi ne komentarisu na ovom forumu a Aca je vise puta upozoravan da ne daje terapije online.
Kad bude naucio farmakologiju i polozio je onda ce mu biti jasno i zasto ga stalno opominjemo.

pozdrav. imam pitanje za vas koji se razumete...

naime pre nekih godinu dana su je poceo da me zateze vrat sa leve strane, i krenuo am da ga pipipa, i pipam i pipiam i posle nekih mesec dana pipanja sam napipao neke cvorice ispod vilice, limfne cvorice, u isto vreme mi je proradila sedmica gore levo i zubarka mi je ocistila kanale medjutim ja sam i dalje osecao neki cudan blagi bol, zubarka je rekla da hoce to neko vreme i da ce prestati, kako se zlezde nisu smanjile, otisao sam kod orl koji je rekao da je mozda "mulj" u pljuvacnim zlezdama syalodenitis, i kao nije to nista strasno.... kako sam na netu svasta procitao o limfnim zlezdama uputio sam se kod vrsnog ongologa, koji je uradio ulta zvuk, gde su se videle dve zlezde submandibularno opisane kao reaktivne, i rekao je da uzivam u zivotu, da to nije nista i da je verovatno od grla ili zuba, ponovo sam otisao kod zubarke koja je rekla da treba da vadim donji umnjak levo jer imam dzepove velike koji su verovatno upaljeni i izvadili smo umnjak, ali to nije proslo, za sve to vreme ja i dalje osecam sedmicu kaoja je radjena, cudno je osecam kao da kljuca, odlazim kod maksilofacijalnog hirurga na vma koji me salje na CT i opet te 2 zlezde jema submandibularno 1 cm druga ispod nje uzduzno 2 cm, i ispod do 7 mm valjkastog oblika opisane kao reaktivne. i on mi kaze da je verovatno od zuba. odlazim kod drugog zubara pre nedelju dana znaci posle goginu dana muke, i kazem da mi snimi sedmicu gore levo, i na snimku se vidi da jedan kanal nije napunjen, otvoorio mi je zub kaze imam znakove upale, nazvao je to "procesom", stavio lek i rekao da dodjem za 15 dana i ako ga nebudem osecao da ga zatvori plombom. i dalje ga osecam i imam utisak da mi zlezde jos vise oticu, samo utisak takav kad ih pipnem iste su ali me zatezu, i zateze me obaz. zanima me dali zaista limfne zlezde hoce da oteknu od zuba? i sta da radim sa tom sedmicom?
hvala unapred

Da, limfne zlezde mogu da odreaguju zbog procesa na zubu,ne povlace se odmah i to nekad traje, a sto se tice zuba, uradices onako kako te stomatolog bude savetovao.

Skokni na kliniku za maksilo facijalnu hirurgiju u dr subotica za te zlezde.
Inace ne napunjen kanal je pisano pravilo za sirenje infekcije. Tu price nema. Taj zub ako moze da se spase a nemam snimak pa ne mogu da kazem. Naj pre treba ocistiti sve do zdravo. Znaci sav trulez sa zuba i iz kanala osistiti, tj ispostovati hiruske principe. Onda kada se dodje do zdravog dobro prosititi kanale. Do APEKSA (vrha korena). Pa uraditi snimak sa iglicama da se vidi da li se proslo do apeksa. I ako nije proci. Ako je nesto zaostalo u kanalu izvaditi. Pa onda leciti. Ulosci jodoform clumski 7 dana na otvoreno , pa 7 dana na zatvoreno, pa kalcijum hidroksid pasa u kanale do apeksa (takodje kontrolisati snimkom) 14 dana. Pa kontrola. Isprati dobro. I ako je sve cisto. Punjenje do apeksa. Da stoji 2 dana minimum. I onda plomba.

Orazlozenje. Pomenuti preparati koje sam pomenuo se nalaze samo u ordinacijama i mogu da ih koriste samo stomatolozi. Zato sam i napisao nazive. Klumski se unosi sa tankim nosacem na kome je namotana vatica, sve je sterilno. Vatica se ubaci u kanal i ostavi u njemu. Sve je sterilno. Kalcijum hidroksid se ubacuje pomocu masine i lentule koja ga gura u kanal zuba.

Ovo je standardna procedura za lecenje infekcija u kanalima zuba. Moze se modifikovati. Recimo ako je posle prve seanske od 7 dana infekcija izlecena i stanje cisto moze se odma puniti. Ali sam ja ipak za to da se radi sve do kraja.

Moram da menjam svog stomatologa, posle 15 godina lepe saradnje... nemam vise vremena da idem na drugi kraj grada... i za sutra sam zakazala u komsiluku, vadjenje 7. Da je dr zensko, nema sanse, trauma iz detinjstva kad mi je u 11. godini vadila zivac iz 5. i jedna od iglica za sirenje kanala kliznula meni u grlo... Hvala bogu pa imam dobre reflekse, ali nema sanse da zaboravim, nikad vise kod zene stomatologa!

Moram da menjam svog stomatologa, posle 15 godina lepe saradnje... nemam vise vremena da idem na drugi kraj grada... i za sutra sam zakazala u komsiluku, vadjenje 7. Da je dr zensko, nema sanse, trauma iz detinjstva kad mi je u 11. godini vadila zivac iz 5. i jedna od iglica za sirenje kanala kliznula meni u grlo... Hvala bogu pa imam dobre reflekse, ali nema sanse da zaboravim, nikad vise kod zene stomatologa!

Cinis veliku gresku sto menjas stomatologa sa kojim si zadovoljna.

Pa sta cu, svaka poseta mom starom zubaru me kosta minimum 3 sata, a taj luksuz sada sebi ne mogu da priustim, iz vise razloga. I nema sanse da se reorganizujem, sistem je na granici izdrzljivosti..

Sve je u najboljem redu, Beograd nije mali ali eto, ovaj novi doca i onaj stari se poznaju, godinama su radili u istom DZ, slicnih su godina... Zub izvadjen uz dosta muke, ako je to proslo kako treba popravke ostalih ce tek biti lake.

dobar dan. za par dana idem na apikotomiju(2,3 gore) i bice mi lakse ako mi neko sa iskustvom pacijenta ili stomatologa kaze koji antibiotici se preporucuju kod alergije na penicilin, koliko dugo traje otok i koliki moze biti, koliko traje oporavak(posle skidanja konaca) ...znam da je sve to individualno ali uvek se bolje osecam kad sto vise znam. hvala.

dobar dan. za par dana idem na apikotomiju(2,3 gore) i bice mi lakse ako mi neko sa iskustvom pacijenta ili stomatologa kaze koji antibiotici se preporucuju kod alergije na penicilin, koliko dugo traje otok i koliki moze biti, koliko traje oporavak(posle skidanja konaca) ...znam da je sve to individualno ali uvek se bolje osecam kad sto vise znam. hvala.

Otok traje 2-3 dana. Kod nekih je veci kod nekih manji. Maksimalan je najcesce jutro posle operacije. Mada i ne mora da ga ima. Mi smo poceli da dajemo pacijentima u ruku posle operacije inekciju deksazona i fenomenalno se pokazalo u praksi. Ljudi ne oticu. Epitel usta lako zarasta. Posle nedelju dana se skidaju konci. I to je to. Dalje se zivot nastavlja normalno. Antibiotici se ne daju uvek to hirurg proceni na osnovu toga sta je radjeno, koliko je bilo komplikovano, koliko je kopao. On bi treba da zna sta se daje pacijentima osetljivim na penicilin. Ako vam je frka od otoka pitajte vaseg stomatologa za inekciju deksazona. Taj metod se danas masovno primenjuje u ordinacijama.

A posto operativni tok ide ovako:

1. Ne spavati taj dan
2. Tu noc ako bas morate da spavate spavajte blago uzdignuti
3. Taj dan uzmete led u krpu pa hladjenje 10 minuta pa 10 minuta poustite pa tako u krug
4. Posle operacije se uzme nesto protiv bolova da preuzme dejstvo anestezije
5. Sledece jutro je otok maksimalan i dalje se ponasate ko da nista nije bilo. Nivite normalno. Malo pazljivije tu perete zube i to je to.
6. Za nedelju dana dolazite na skidanje konaca.
7. Ako vas na sve to doktor bocne deksazonom pa i ne oteknete, procicete ko da nista niste radili.

luciferko
hvala. iscrpno i utesno, zato cu pustiti da vas mail bude poslednji u net-informisanju. radujem se deksazonu, mada sam cula da imaju razlicite poglede na koriscenje istog. sutra cu saznati sta moj doktor o tome misli. nasmejalo me ovo sa spavanjem, sa malom decom to nije ni moguce pa sam mislila da ce mi operacijica obezbediti postedu...

Imam 27 godina tri mlecne zdrave trojke! Na snimku se mogu jasno videti dve stalne u polozaju iznad trojke i dvojke, dok je donja stalna trojka srasla sa vilicnom koskom i po tvrdnji mog stomatologa tu ce ostati do krja zivota!
Takodje su mi u 15 god izvadjene zdrave mlecne petice ali nikad stalne nisu izrasle jer ne postoje!
( tada su se pacijenti retko slali na snimanje)
Zanimljivost da je moj otac takodje imao dve gornje mlecne trojke koje su mu u 50oj godini same ispale!
Moje pitanje je sta da radim s tim problemom? Da li da pustim tako kako je ili nesto drugo da preduzmem!?
hvala

Danas sam slučajno zagrizao viljušku i polomio zub.Ustvari to je samo mala pukotina...
Ne vidi se ako gledate pravo u zube,ali sam pogledao odozgo i vidi se da fali malo parčence (0.5mm otprilike)
Ovo je na stalnoj jedinici :?
Šta da uradim?
Treba li paničiti?

Back