ZUBAR!

• Začetnik teme Začetnik teme malika
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Pa eto, mi vidimo: posle svakakvih slika polnih oprgana i promena na istima koje smo odavde morali da brisemo, i retg snimaka cije citanje nije za forum nego za radiologa koji se time bavi - smatrali smo da je kontraproduktivno baviti se tolikom cenzurom sta je u redu a sta ne i doneli smo odluku koja se tice svih privatnih slika i snimaka, i to je to. Pozdrav

Sta se desava???? Posetio sam stomatologa pre 2 dana, imao sam bolove na 6ici gore desno..na tvrdo i haldno.. Iako je tu bila plomba doktorka je otvorila zub, i ponovo stavila novu plombu. Rekla je da je tu bio neki karijes i da ce sada biti u redu.

Medjutim, bol se jos vise pojacao, i sada ne mogu da pojedem nista tvrdje od banane (bukvalno) i bilo koju tecnost hladniju od mlake vode.. Sacekao bih ponedeljak da ponovo odem ali doktorka je otisla na odmor...

Sta je u pitanju i sta da radim? Da se razumemo ne boli me zub ovako, nego samo kad jedem i pijem nesto osetim jak bol...

Hvala

Sta se desava???? Posetio sam stomatologa pre 2 dana, imao sam bolove na 6ici gore desno..na tvrdo i haldno.. Iako je tu bila plomba doktorka je otvorila zub, i ponovo stavila novu plombu. Rekla je da je tu bio neki karijes i da ce sada biti u redu.

Medjutim, bol se jos vise pojacao, i sada ne mogu da pojedem nista tvrdje od banane (bukvalno) i bilo koju tecnost hladniju od mlake vode.. Sacekao bih ponedeljak da ponovo odem ali doktorka je otisla na odmor...

Sta je u pitanju i sta da radim? Da se razumemo ne boli me zub ovako, nego samo kad jedem i pijem nesto osetim jak bol...

Hvala

Ako te boli na pritisak, znaci kad zvaces, grizes i tako i na sve to boli na hladno to je onda pulpitis ili upala zivca. Moras da odes da neko to otvori i stavi otrov da se umrtvi zivac. Pa da se leci i napune kanali.

Ajde da ne postavljamo dijagnozu preko foruma, je l moze? Neka lepo ode kod stomatologa, ako njegov nije tu radi neko drugi, pa neka taj neko na licu mesta konstatuje sta je u pitanju. Mozda uopste nije pulpitis. Nije da sporim tvoje stomatolosko znanje, ali nebrojeno puta me je boleo zub na zagrizaj i hladno, pa se ispostavilo da ni jednom nije bio pulpit, prema tome ajde da ne dijagnostikujemo ljude metodom "javlja mi se..." nego zna se kako.

nebrojeno puta me je boleo zub na zagrizaj i hladno, pa se ispostavilo da ni jednom nije bio pulpit.

Sta moze da bude? Ja sam bio kod stomatologa i nije mi pomogao.. Otvorio je staru plombu i stavio novu, medjutim time nista nije resio.. Ne mogu da idem kod drugog doktora jer zivim u domu i ne postoji drugi dok se ovaj ne vrati... A bolovi su dosta jaki, dodushe samo kad pijem nesto ili jedem na tu stranu... Da li da popijem neki lek?

Ama mora da ima neki stomatolog u gradu (drzavni, ako ne privatni) za hitne slucajeve?! Ili ima samo taj jedan jedini na celom svetu pa kad ode na odmor svima poispadaju zubi posto nema drugog? Ne razumem! Idi covece kod stomatologa, ne glupiraj se. Bol na hladno moze biti senzitivnost zuba zbog ogoljenog vrata zuba na primer, bol na zagrizaj moze biti nepravilna okluzija (nepravilno grizenje), visoka plomba itd - sto stvari....

Ama mora da ima neki stomatolog u gradu (drzavni, ako ne privatni) za hitne slucajeve?! Ili ima samo taj jedan jedini na celom svetu pa kad ode na odmor svima poispadaju zubi posto nema drugog? Ne razumem! Idi covece kod stomatologa, ne glupiraj se. Bol na hladno moze biti senzitivnost zuba zbog ogoljenog vrata zuba na primer, bol na zagrizaj moze biti nepravilna okluzija (nepravilno grizenje), visoka plomba itd - sto stvari....

Vidis vidis vidis izvinjavam se ja sam prevideo visoku plombu.

Za VJEK I VJEKOVA da se ne ponavljam 100X.

Sto hitnije vidjenje sa stomatologom indukuju sledeca stanja. Bez ulaska u suvisne detalje.

1. Bol na pritisak pulpitis, gangrena, upala desni, ozbiljna paradontoza, visoka plomba
2. Bol na toplo koji se smiruje na hladno - gnojni pulpit (logicno gnoj se na toploti siri pritiska okola tkiva i to boli kada uzmete nesto hladno on se skupi)
3. Bol sam od sebe najcesce nesnosam ostar bol od kog zelite da vristite

Ovo su stanja gde treba sto hitnije da vidite stomatologa. Ni antibiotici ni lekovi protiv bolova vam nece mnogo pomoci. A stanje jedino moze da se sve vise i vise komplikuje. I komplikovace se sigurno ako ne odete kod stomatologa. To vam je pravilo. Nema tu neke prevelike dijagnostike i filozofije.

Naravno i za sve ostale bolove treba da vidite stomatologa. Ali ne zahtevaju takvu hitnost kao ovi gore navedeni. Ali najcesce ti bolovi ako se ignorisu vode u ove gore nabrojane. Dakle kad vas boli na hladno treba da odete kod stomatologa da se to sanira da ne dovedete sebe u situaciju da zaradite pulpit ili gangrenu. Kontrole na 6 meseci su majka ko hoce to da postuje.

@Luciferko

Jesi li ti student, budući stomatolog? :) Ako jesi, mogu ti reći da ćeš biti super doktor, jer sve kako si mi objasnio tako mi je doktorka uradila do sada... Ne znam koja si godina i kako napreduješ sa ispitima, ali biće od tebe nešto :D Samo se još potrudi da imaš "laku ruku" sa pacijentima i to je to. Hvala i bravo!:)

p.s. više me ništa ne boli. Zubari su zakon!

@WithdrawnWater,

meni se svidja tvoj stav, nacin na koji moderiras, itd.....
Moji komplimenti :)
Takodje mi se cini da si mozda "previse revnosna" u svemu tome !?
Zar se tebi ne cini da Loots&Ferko dobro radi posao za koji nije placen?
Zar se tebi ne cini da kod "zubara" nema bojazni od ugrozavanja privatnosti, gledanja polnih organa, i sta si vec navela kao argument protiv postovanja x-ray ?
Zar se tebi ne cini da i publika koja postavlja pitanja hoce upravo ono sto im nudi Loots ?
Zar je iko resio problem sa zubima na netu? :) :) :)

Citao sam par postova by INDIGO, i to je bilo divno :)

Ja predlazem da Loots dobije vise kreativnog prostora, na zadovoljstvom vrlo povrsnih pacijenata :)

evo zasto :

@Luciferko

Jesi li ti student, budući stomatolog? :) Ako jesi, mogu ti reći da ćeš biti super doktor, jer sve kako si mi objasnio tako mi je doktorka uradila do sada... Ne znam koja si godina i kako napreduješ sa ispitima, ali biće od tebe nešto :D Samo se još potrudi da imaš "laku ruku" sa pacijentima i to je to. Hvala i bravo!:)

p.s. više me ništa ne boli. Zubari su zakon!

@WithdrawnWater, pozdrav :)

Zubari su zakon!

to mislim i ja :)

u aktuelnim vremenskim koordinatama, sa dostupnom tehnologijom, u stomatologiji skoro da nema neresivih problema, i skoro sveeeeee je moguce :)

Zaboli Nekog zubic, i Neko ode kod chika zube, i On moze da mu popravi zubic, da ga izvadi, nadomesti, prepravi, ispravi, dopravi,.....

Zamisli samo da Nekog zaboli bubreg :( (pu, pu,... daleko bilo)

Hvala na komplimentima.
Mislim da se snimci ne postavljaju da nekome ne bi slucajno palo na pamet da se usudi da ih tumaci. Sad kao ja protumacim par snimaka. Pa neko pomisli kako on moze. Jer ****** gledao je mene.

I da na prvoj sam godini stomatologije. A ovo znanje gde sam pokupio nebitno pokupio sam ga :) Ja sam za vise prakse a manje filozofiranja i teorije. Od stomatologije su napravili nauku, citavu filozofiju i to je ono sto plasi ljude. A u principu je vrlo prosta stvar kad sagledas realno, nema neke velike filozofije. Problem je sto je na fakultetu jako malo prakse a previse teoretisanja. I sto imaju kompleks od medicinara pa jasu ljude sa gomilom medicinskih predmeta da dokazu ne znam ja sta.

Bosilicu u ruke i riljaj bato.

CoffeInn:

Sorry, ne cini mi se. Ali mozemo da se slozimo da se ne slazemo, svakako.
A Aca ima sasvim dovoljno kreativnog prostora za opseg znanja i vestina kojima barata. I to ga nije dobio - nego ga je ZASLUZIO. A bas zato sto niko nije resio probleme sa zubima na netu, a nas zdravstveno primitivan svet ce pre pristati da im neko, makar i nedovoljno strucan i nedovoljno strucno, protumaci snimke i postavi dijagnozu na netu pa da ne mora da ide kod lekara, bas zato javnih snimaka (nikakvih) i dalje nece biti. BAr ne na ovom podforumu.

Usput, Indigo je diplomirani stomatolog sa visegodisnjom stomatoloskom praksom. Uz duzno postovanje i simpatije prema Aci, svako poredjenje je samim tim nemoguce.

Pozdrav i tebi.

Luciferko, ajde opet da pitam, zasto mi se odjednom napravio kamenac na donjem kecu i dvojkama ( jedan kec je i vadjen jer jer mi je stavljena fiksna proteza (ispravljam/ redjam zube). Rece moj zubar pa takva vam je pljuvacka. OK, ali kako mi do sad nij bila...

Luciferko, ajde opet da pitam, zasto mi se odjednom napravio kamenac na donjem kecu i dvojkama ( jedan kec je i vadjen jer jer mi je stavljena fiksna proteza (ispravljam/ redjam zube). Rece moj zubar pa takva vam je pljuvacka. OK, ali kako mi do sad nij bila...

Ima veze sa pljuvackom i kalcijumom u pljuvacic. I da tvoj zubar je u pravu.
Cisti kamenac na 6 meseci i sve ce biti u redu.

Posto mi niko (Luciferko, pomagaj-u prevodu!) nije odgovorio na moj post od pre par dana, da pokusam opet:

Ja sam hirurski izvadila poluimpaktirani umnjak (donja leva osmica) pre mesec i po dana, sve je proteklo sasvim OK. Dve nedelje posle ekstrakcije otisla sam na more, i tamo nisam imala problema, osim sto mi se ponovo pojavio otok. Tacnije-meni otok posle operacije nikada i nije u potpunosti nestao, a na moru se samo donekle povecao.
Otok je nespecifican, ne vidi se mnogo, nije mi natecen ceo obraz, vec je lokalizovan, kao da iznutra imam cvorugu-ocvrsnuce na donjoj vilici, i to me boli samo na dodir-poput modrice, npr. Nemam temperaturu, ne boli me zub, nemam nikakve druge komplikacije.
Danas sam bila na pregledu u Domu Zdravlja, uradila ortopan, i oni smatraju da je verovatno u pitanju zaostali delic hrane u rani, jer se rana zatvorila i on nema kud, te predlazu kiretazu.
Kontaktirala sam privatnog hirurga kod koga sam vadila umnjak i on ce me primiti u ponedeljak. Do tada, po njegovoj preporuci, pijem Panklav 625mg.

Ovo je bio moj prethodni post. Od tada se izdesavalo sledece:

Otisla sam kod hirurga, i on kaze da mi je zapravo odreagovao limfni cvoric, pa je to apscesiralo. Stoga mi je on otvorio problematicno mesto, ali od spolja, tj.secnuo mi je obraz (veoma uzak a dubok rez) i sada mi od spolja cedi gnoj vec treci dan.

Misljenje? Please?

Hvala unapred!!!

Hirurg je verovatno u pravu. Ipak je to njegov domen.

Lek za umrtvljenje zivca (tacnije otrov) ako je savljen danas do sutra ujutru bi trebao da prestane da boli. Treba da prestane da boli najkasnije u sledeca 24 sata od vremena stavljanja. Ako ne prestane da boli onda se javi svom stomatologu. Mozes da uzmes nesto za bolove, ...................... je fenomenalan.

Back