ZUBAR!

• Začetnik teme Začetnik teme malika
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
joca skljoca da li je neophodno da se to odma ugradjuje ili moze da prodje par godina

može proć i par godina i ništa se neće dogoditi ali što prije napraviti to bolje,bolje ćeš žvakati a ako čekaš dugo može se 8 nagnuti pa da više ne bude pogodna za izradu mosta.Ili zubi koji su ispod tih izvađenih mogu polako s vremenom početi urastati u tu prazninu

Pozdrav svima!
Imam jedno pitanje u vezi umnjaka. Pre 2 dana operisan mi je umnjak dole desno i sve je proteklo ok, nakon anestezije me gotovo i nije bolelo, otok je bio mali, jedino imam problem kada gutam, tada osetim bol. Da li je to normalna stvar kod operacije umnjaka?

ništa strašno,biće da se malo upalilo što je često kod vađenja umnjaka

Koliko dugo posle vadjenja treba pauzirati sa fizickim aktivnostima (kao sto je trcanje)?

ovisi,ima slučajeva kad su posljedice vađenja teže pa se pacijent ločije osjeća i tada možda nije dobro iscrpljivati organizam vježbanjem nego se radije malo poštediti dok se upala ne smiri.Dok kod nekih drugih skoro da nema posljedica i ne treba im antibiotik.Uglavnom možeš na trčanje par dana nakon vađenja.

I ja sam rekreativni trkač pa otprilike znam kako tu stvari stoje,uglavnom ne preporučam ti da trčiš nekim jačim tempom nego idi laganini,npr.negdje između prve i druge zone pulsa i ne predugo.Dapače čitao sam neke znanstvene radove di se čak preporuča umjereno vježbanje kod nekih lakših upala ili kod prehlade jer se time poboljšava cirkulacija a ima i druge blagotvorne učinke,ali samo umjereno ili lagano da se ne bi iscrpio organizam i tako oslabio pa time i upala razbuktala

ovisi,ima slučajeva kad su posljedice vađenja teže pa se pacijent ločije osjeća i tada možda nije dobro iscrpljivati organizam vježbanjem nego se radije malo poštediti dok se upala ne smiri.Dok kod nekih drugih skoro da nema posljedica i ne treba im antibiotik.Uglavnom možeš na trčanje par dana nakon vađenja.

I ja sam rekreativni trkač pa otprilike znam kako tu stvari stoje,uglavnom ne preporučam ti da trčiš nekim jačim tempom nego idi laganini,npr.negdje između prve i druge zone pulsa i ne predugo.Dapače čitao sam neke znanstvene radove di se čak preporuča umjereno vježbanje kod nekih lakših upala ili kod prehlade jer se time poboljšava cirkulacija a ima i druge blagotvorne učinke,ali samo umjereno ili lagano da se ne bi iscrpio organizam i tako oslabio pa time i upala razbuktala

Hvala:) Nadam se da nece biti problema sa vadjenjem jer oba umnjaka stoje pravo, cula sam da je teze kad su okrenuti ka sedmicama. Inace skoro sam pocela da trcim i lepo napredujem pa ne bih da pravim veliku pauzu da ne ispadnem iz kondicije. Trcim sasvim lagano 20ak minuta. Ali par dana mogu da sacekam, mislila sam da treba nesto duze tipa dve nedelje dok skroz ne zaraste.

Imam problem i potreban mi je savet. Pre par dana sam stavila bezmetalne krunice na jedinice. One su sada preterano zzute i imaju nekakav plastican efekat koji sam upravo zelela da izbegnem bezmetalnom keramikom. Sanjala sam o danu kada cu skupiti pare i odraditi to pa se smejati normalno. Sada imam zute zube i strasno sam nesrecna. Sta da radim, da li postoji mogucnost korekcije tog groznog zutila?

Imam pitanje.. Pre neki dan sam vadila umnjak i istovremeno su odlucili da mi izvade i sesticu koja je jako bolela prethodna tri dana.
Ne znam tacno sta je radjeno na sestici, ali mislim da su je sekli na delice i sad mi je rana usivena.
Zasto su usili ranu kod vadjenja normalnog ( izniklog ) zuba?
I zasto me sada to boli, posle tri dana? I oteklo je. A rana kod izvadjenog umnjaka vise ne.

Imam pitanje.. Pre neki dan sam vadila umnjak i istovremeno su odlucili da mi izvade i sesticu koja je jako bolela prethodna tri dana.
Ne znam tacno sta je radjeno na sestici, ali mislim da su je sekli na delice i sad mi je rana usivena.
Zasto su usili ranu kod vadjenja normalnog ( izniklog ) zuba?
I zasto me sada to boli, posle tri dana? I oteklo je. A rana kod izvadjenog umnjaka vise ne.

Verovatno nisu mogli da ga iscupaju, moguce da je pukao pa je ostao samo mali delic da viri i morali su da seku ako nisu mogli lepo da obuhvate (ja sad lupam al to mi je jedino logicno, ne verujem da bi sekli ako ne moraju). Mada koliko znam zub se ne vadi kad boli, pa mozda ti sad zbog toga pravi probleme:think:
Inace ja sam prekjuce izvadila oba umnjaka, jednog su hirurski jer uopste nije nikao a drugog su izvadili obicno, iako je samo do pola nikao, i evo jos uvek me bole obe rane. A sto se tice oticanja juce mi je bio otecen gornji deo obraza a danas je donji, tu gde su vadili polu iznikli umnjak. Mislim da nemas razloga za brigu, jos uvek:)

Mene interesuje da li je neko skoro radio krunice na Stomatološkom fakultetu u Bgd. Planiram tamo da sredim zube, pa me zanima da li ste zadovoljni kvalitetom, brzinom i cenom. Vaša iskustva bi mi puno značila.

ako je ovo opitanje bilo postavljeno ja se izvinjavam ali ga nisam primetila na ovih 60 str :)

ja imam ukrsteni zagrzljaj. to znaci da mi je donja vilica pomerena u stranu i malo unapred. pre nedelju dana su mi stavili fixnu na gornju vilicu sa ciljem da je prosire i kad to obave kazu da cu morati na operaciju da mi skrate deo kosti donje vilice. iako do toga ima jos bar 2 godine ne mogu da prestanem da mislim o tome :( jel ima neko iskustva s operacijom? koliko je opasno?koliko traje opravak? rezultati? ja se inace lecim na VMA...hvala unapred :D

Moze li neko da opise to hirursko vadjenje,boli li sta i kako to ide???

Mene u poslednje 2 nedelje znaci ubija ne znam kako da opisem koji je to zub, na gornjoj je vilici lijevo ,predzadnji... E sad , malo je stetan ali boli,ubija...Ovaj zadnji lijevo valjda raste , je li moguce da ga pritiska pa me boli??? Odlucio sam da izvadim ovaj sto me boli za dan-dva a tacno ispod njega je jedan izuzetno stetni koji nije porastao nego samo malo viri. Da li njega treba da vadim hirurski???
E ne znam da li se oni dogovore ili sto ali kad pocne ovaj gore da me boli ,ovaj dolje ga podrzava u tome i bol dovodi do ludila..
U subotu vece sam radio 3-cu smjenu , 2 Analgina sam popio u isto vrijeme i idalje se nisu dali! Nisu puno boljeli ali su se osjecali malo...nekih sat ipo-dva od toga opet su poceli da bole i jos sam 1 analgin popio, kao drogiran sam bio.

Inace kad sam kuci uvjek drzim jednu-dvije case hladne vode i non stop ispiram zub. Znam da je ovo pogubno ali ja nemam drugog izbora. To trenutno uklanja bol na nekih 3-5min... Pa sve opet,opet :(

Ako ti je zub pod upalom, uglavnom zubari ne preporucuju vadjenje vec daju antibiotike da se upala smiri pa tek onda. I, ocigledno je ali da ipak napisem, trebalo bi da odes kod zubara. Mada ne razumem zasto hoces da vadis zub koji te boli? Trebalo bi da prvo odes kod zubara, verovatno ako nije bol zbog umnjaka, da sedmica moze da se popravi Isto tako, da li ce se vaditi umnjaci ili ne-to ce ti reci stomatolog kad vidi snimak pa ti preporucujem da ga uradis pre nego sto odes kod zubara, da se ne bi setao dva puta.

Sto se tice hirurskog vadjenja umnjaka, ako je tvoj do pola izrastao mozda i nece morati hirurski. Meni su rekli da ce morati ali uspeli su lepo i bez secenja da ga izvuku, verovatno zato sto je imao normalan polozaj, iako je izasao mnogo manje od pola. Ja sam se toliko plasila tog vadjenja umnjaka medjutim na kraju najveci problem mi je bilo sto kad su vaditi taj donji koji je pola izrastao, toliko su vukli da sam mislila da ce mi vilicu okinuti, toliko je bolelo (vilica, za zub dobijes anesteziju i ne osetis nista). I izvadili su ga ja mislim za manje od 2 minuta. Gornji je malo duze trajao, pretpostavljam dok su secnuli ali nista ne osetis sem malo cimanja. A usivanje je trajalo duze nego vadjenje oba zuba:lol:

Posle je jedino problematicno sto par dana mozes samo tecno da jedes i ne mozes da otvoris usta vise od 1 cm ali vec tamo 5-og dana sam mogla lepo i da zvacem, polako i kontrolisano ali mogla sam. Posle 7 dana kad su skinuli konce vec prestaju bolovi i vracas se u normalu. Jedino sto me tad jos malo bolela vilica sa desne strane. Sto se bolova posle operacije tice uglavnom su sasvim podnosljivi, ja sam Brufen prvog dana uzela samo uvece da bih mogla da spavam, posle sam uzimala i preko dana jer je jace bolelo da bih mogla da se skoncentrisem na ucenje ali realno da nisma imala da ucim mogla sam i bez lekova, nije toliko nepodnosljiv bol uopste. Jedino sto su me treceg i cetvrtog dana katastrofalno svrbele rane, kad tad nisam poludela nikad necu:D Eto taj svrab je meni teze pao neko bol.

Moze li neko da opise to hirursko vadjenje,boli li sta i kako to ide???

Mene u poslednje 2 nedelje znaci ubija ne znam kako da opisem koji je to zub, na gornjoj je vilici lijevo ,predzadnji... E sad , malo je stetan ali boli,ubija...Ovaj zadnji lijevo valjda raste , je li moguce da ga pritiska pa me boli??? Odlucio sam da izvadim ovaj sto me boli za dan-dva a tacno ispod njega je jedan izuzetno stetni koji nije porastao nego samo malo viri. Da li njega treba da vadim hirurski???
E ne znam da li se oni dogovore ili sto ali kad pocne ovaj gore da me boli ,ovaj dolje ga podrzava u tome i bol dovodi do ludila..
U subotu vece sam radio 3-cu smjenu , 2 Analgina sam popio u isto vrijeme i idalje se nisu dali! Nisu puno boljeli ali su se osjecali malo...nekih sat ipo-dva od toga opet su poceli da bole i jos sam 1 analgin popio, kao drogiran sam bio.

Inace kad sam kuci uvjek drzim jednu-dvije case hladne vode i non stop ispiram zub. Znam da je ovo pogubno ali ja nemam drugog izbora. To trenutno uklanja bol na nekih 3-5min... Pa sve opet,opet :(

Ako ti to stetan znaci pokvaren. Prijatelju moj tebe boli taj jako pokvaren zub i to je 100% neka gangrena i to sa formiranim procesom. To si trebao da odes da ti izvade sto pre i eventualno daju antibiotike.

Back