ZUBAR!

• Začetnik teme Začetnik teme malika
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Čoveče,brzo kod zubara....zašto trpiš to 2 nedelje!!!!!!!!???

Ljudi, znaci ja zamalo sok da dobijem juce... Od jutra sam popio 3 analgina i Brufen ,nije pomoglo...Boli kao lud,ludio sam..Onda sam ispirao sve hladnom vodom i zub je trnuo po 5min pa opet boli pa sve tako.
Ali oko 17h je postao otporan i na vodu... Trnuo je samo po 15-20 sek, non stop sam bio ispred lavaboa...
Krenem da spavam ,ma kakvi,boli kao lud..
Htio sam u Hitnu da idem,a onda je majka nazvala babu i rekla da stavim zrno tamjana na zub. Znaci kad sam stavio,minut je boljeo a onda nosta,mrtvo sve... To valjda ubije zub.... Sad me ne boli,kao da ga nema.Ali cu ga izvaditi ovih dana

ALO BRE!!!! Covece boziji jel to otice? Zavrsices sa anginom ludovici na hirurgiji ako tako nastavis. Baba kakva baba sta zna baba!!! Zavrsices na inekcijama, posto izgleda vac jesi za antibiotike. Ono kao prizovi se KA PAMETI!!! I idi lepo kod zubara da ti to izvadi.

Da ti prevedem to moze da te ubije. Covek je od toga preminuo prosle ili predprosle godine.

Poslednja izmena:
Jeдној млађој жени пре 7-8 година у једној од зубарских ординација панчевачке општине "зубар" је лечио зуб ( једна од процедура је кад стављају у канал иглице и повлаче горе доле). Кад јој је затворио, њу је почело јако да боли, а он јој је рекао да је то нормално

После неколико дана загнојио се не само тај зуб него и други зуби на тој страни вилице. У дому здравља ради један старији, али врсни орални хирург који је рекао баш то да не сме да је пусти у таквом стању , јер ће умрети. Могу мислити на шта је личило то чупање толиких зуба, али било је непходно због тужег незнања и идиотизма

ALO BRE!!!! Covece boziji jel to otice? Zavrsices sa anginom ludovici na hirurgiji ako tako nastavis. Baba kakva baba sta zna baba!!! Zavrsices na inekcijama, posto izgleda vac jesi za antibiotike. Ono kao prizovi se KA PAMETI!!! I idi lepo kod zubara da ti to izvadi.

Da ti prevedem to moze da te ubije. Covek je od toga preminuo prosle ili predprosle godine.

Slažem se!!! Može da bude VRLO OPASNO!
Ljudi znaju da kažu "ma to je samo zub"....i tako gaje trulež u ustima a kod zubara idu (pošto su hrabri pa trpe bol) tek kada im otok naruši estetiku lica!
@Ne_umišljaj_da_te_muvam...da li osećaš ironiju u mom "glasu"?! Kod lekara već danas!!!

Jeдној млађој жени пре 7-8 година у једној од зубарских ординација панчевачке општине "зубар" је лечио зуб ( једна од процедура је кад стављају у канал иглице и повлаче горе доле). Кад јој је затворио, њу је почело јако да боли, а он јој је рекао да је то нормално

После неколико дана загнојио се не само тај зуб него и други зуби на тој страни вилице. У дому здравља ради један старији, али врсни орални хирург који је рекао баш то да не сме да је пусти у таквом стању , јер ће умрети. Могу мислити на шта је личило то чупање толиких зуба, али било је непходно због тужег незнања и идиотизма

AAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!!! Boze me sacuvaj!!! Kakvo cupanje svih zuba. Trebao je samo taj zub da se otvori i da se ostavi otvoren par dana i onda da se leci!!! I eventualno posle da se uradi apicotomia. I da se sve isprati dobrom kombinacijom antibiotika. Da se na kraju lepo napuni ili eventualno da se samo on izvadi ako ne uspe lecenje. Inace drzavni oralni hirurzi su poznati po tome da vole da samo cupaju sve sto im padne pod ruku.

Ljudi ko vas leci majke vam?

Da li neko od prisutnih stomatologa zna da li je moguce da studenti stomatologije obavlja strucnu praksu u privatnoj ordinaciji (neku sitniju) uz nadzor starijeg kolege sa visegodisnjim iskustvom i da iza rada studenta kao garancija stoji potpis starijeg kolege.

Imam jedno pitanje. Upravo sam dosla od zubara koji mi je stavio lek u zub, zatvorio i plombirao. Zar lek ne treba da se izvadi posle odredjenog vremena, pa tek onda plombira zub? Hvala

Imam jedno pitanje. Upravo sam dosla od zubara koji mi je stavio lek u zub, zatvorio i plombirao. Zar lek ne treba da se izvadi posle odredjenog vremena, pa tek onda plombira zub? Hvala

Neka me stomatolozi isprave ako gresim ,stavljaju se privremene plombe ( ako se to uopste moze nazvati plomba) koje se naravno skidaju kad dodje vreme da se lek vadi.

"
Ukoliko je na zubu bio veliki karijes koji se proširio blizu živca, tada će se i plomba nalaziti u njegovoj blizini i nema dovoljno zubne mase (dentina) da napravi termičku izolaciju. Iz tog razloga zub može biti osetljiv na toplo i hladno i posle plombiranja. U ovakvim slučajevima ispod plombe se stavljaju preparati koji će uticati na živac da se postepeno povlači dublje i da se stvara novi dentin između njega i plombe. Tako da će ta osetljivost zuba postepeno proći."

Ovo sam sada nasla na netu, mozda je ovo isti slucaj kao kod mene. Posto karijes jeste bio dubok.

Kod mene je slicna situacija, karijes se prosirio do zivca i stomatolog mi je stavila lek, pa prekosutra skida da vidi mora li da se vadi zivac ili ne...zanima me koliko dugo zub moze da zivi bez zivca, koliko je osetljiv? Inace do tolikog prodiranja karijesa je doslo do propusta stomatologa jer 5 godina mi je pratila zub a uopste joj na pamet nije palo da mi predlozi snimanje zuba :thumbdown:

Kod mene je slicna situacija, karijes se prosirio do zivca i stomatolog mi je stavila lek, pa prekosutra skida da vidi mora li da se vadi zivac ili ne...zanima me koliko dugo zub moze da zivi bez zivca, koliko je osetljiv? Inace do tolikog prodiranja karijesa je doslo do propusta stomatologa jer 5 godina mi je pratila zub a uopste joj na pamet nije palo da mi predlozi snimanje zuba :thumbdown:

Ja sam vadila zivac na petici kad sam imala 16 godina. Tada mi je zubar rekao da takav zub moze da traje i nekoliko decenija. Nije osetljiv uopste. Doduse, meni je zub pukao nakon par godina, jer ga je zubar prepunio ( sto se dalo videti posle na snimku). Zbog to istog (bivseg :) zubara mi je sada druga petica nastradala, jer nije dobro ocistio karijes, pre nego sto ga je plombirao...katastrofa.

Pozdrav!
Ja sam plombirala zub, i posle plombiranja zub m je pocheo reagovati na hladno, toplo...pa sve vishe i vishe, zubarka mi je rekla da je to samo preosetljivost zuba. I dobro, ja sam nekako 3-4 meseca zhivela sa tim, i onda je odjednom bol prestala na jedan dan i sutradan kada sam popila hladnu vodu se jaaaaaako upalio od bola. Pocheo je onako da pulsira i bolovi su bili teshi, ni jedan lek nije pomagao. Otisla sam kod nove zubarke [jer ova stara nije znala sta da radi] i rekli su mi da mi je zivac mrtav, pa su ga izvadili.. Bez anestezije, i nije nista bolelo. Zub je i dalje malo bolelo pa su mi jako dugo punili zub, chak 3-4 puta zaredom.. I na kraju mi stavili konachnu plombu. Ok je, zub ne boli, samo malo ponekad na dodir i kada perem zube...
Nadam se da ce neko imati neki koristan savet....U ponedeljak idem kod zubara, ali bih volela da mi neko pre nesto kaze... :)

Na ovom linku ima dosta korisnih informacija o zivcu, lecenju kanala korena http://www.mojzubar.com/lecenje-kanala-korena/lecenje-kanala-korena-endodontska-terapija-t107

"...Ako bi rekli da je funkcija “zubnog živca” od nezamenjivog značaja za zdravlje i funkcionisanje zuba ne bi smo bili u pravu. Ovo tkivo igra veoma važnu ulogu u rastu i razvoju zuba, ali jednom kada zub nikne i završi razvoj, najispoljenija funkcija zubnog živca je senzorna funkcija, odnosno sposobnost zuba da reaguje na nadražaje kao što su toplo ili hladno..."

"...U suštini, ako je zubni živac prisutan i zdrav, to je odlično i treba ga čuvati, ali ako je on uklonjen pri dobro sprovedenoj endodontskoj terapiji, i to je dobro, jer nećete ni osetiti da ga nemate, a zub će nastaviti svoju funkciju kao i do tada..."

"...Zubni živac može da odumre neprimetno. Degeneracija tkiva unutar zuba nije uvek praćena bolom. Upravo zbog ovoga, u pojedinim slučajevima, dešava se da stomatolog na redovnom pregledu zuba ne indikuje kanalnu terapiju zuba kome je ona neophodna, tj. da nakon određenog vremena naizgled zdrav odnosno “saniran” zub počne da boli i daje simptome infekcije i zapaljenja..."

"...Endodontska terapija se svodi na uklanjanje upaljenog ili propalog “zubnog živca”, mehaničku obradu unutrašnjih zidova kanala korena, ispiranje specijalnim rastvorima, medikaciju preparatima koji suzbijaju infekciju (ukoliko je ona prisutna) i hermetičko punjenje obrađenog kanala. Nakon završetka lečenja kanala korena, obavezno se mora rekonstruisati krunični deo zuba, bilo njegovim plombiranjem, bilo protetskim nadoknadama..."

Meni danas dr rekla da cemo vaditi zivac, pa sam trazila informacije oko toga

Ja imam jos jedno pitanje, verovatno se tripujem , ali...pre neki dan kad sam popravljala zub koji me , inace, nije boleo - sad boli :) Naime, kad je stomatolog krenuo da stavlja plombu, on je nju tako jako nabio i gurao unutra da sam na tren htela da umrem od bola...i dalje me boli na ugriz. Da li je moguce da je on tu nesto ostetio?

Molim vas za odgovor: ustanovljeno mi je razredjenje zubne kosti (vilice) u predelu petice i cetvorke. Na snimku izgleda kao tamni oblacic koji obuhvata korenove ova dva zuba. Da li neko moze da mi objasni sta je izazvalo ovo stanje, kako se leci i kakva je perspektiva. Na petici je trenutno "lek" za umrtvljavanje zivca, cetvorka je davnih dana plombirana, plomba je dobra, zub je zdrav.

Hvala!

Nema te zubarke...ja sam polako ocajna...zubarka mi je rekla kao da ce to proci, ali ne zna zasto boli...a kao da me malo bole desni odmah iznad zuba, a ostale desni me ne bole.. :/

Back