ZUBAR!

• Začetnik teme Začetnik teme malika
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Davno, davno kada sam vadio umnjak zamalo nisam dobio sepsu. Takodje skoro sam cuo da su najnovija otkrica da umnjake ne treba vaditi, jer je otkriveno da imaju neku svoju funkciju. Ne mogu da se setim koju. Jel zna neko koju tacno funkciju imaju?

Imali su funkciju zvakanja kod nasih predaka, koji su imali siru vilicu i trebali su im ti zubi. Vilica kod savremenog coveka je sve manja, mnogim ljudima umnjaci nikad ne izrastu jer nema mesta, drugima izrasti krivo, trecima izrastu i iskrive druge zube itd.

sto se tice tih umnjaka a i svega sto nam se deshava je hrana

gledao sam davno na tv,da jedino mi u celom zivotinjskom svetu imamo lose zube,zato sto jedemo hranu koju pre toga obradjujemo sto pecenjem sto kuvanjem,i kazu da su to glavni uslovi sto je coveku vilica sve manja i manja jer bukvalno hranu vise nemoramo ni da zvacemo,jer postoje razni uredjaji koji pasiraju hranu itd.
tako da jedite sirovo meso:)
i bice sve uredu

treba da izvadim 6 7 na gornjoj vilici sa moje leve strane.
ali hiruskim putem,da li neko zna kakav je postupak kada se vadi hiruskim putem??

Evo ja sam gore u prethodnom postu stavila link za članak koji ima video hiruškog vađenja umnjaka, pretpostavljam da je i za ostale zube tako... Nemoj samo jako da se istraumiraš...

e ovako...ja imam jedan problem koji ne znam kako da resim...

anestezija posle popravke zuba me drzi jako dugo,cak 7-8 sati...usput mi ukoci vrat i jako me glava boli,,,,
pricala sam sa zubarkom ona ne zna zbog cega to tako,p mi daje pola anestezije al stvar je ista.
jednom sam sebi odgrizla pola usne i zavrsila na hitnoj...
sa kim god da sam pricala,svima anestezija prodje posle sat i po-dva.....

ako neko ima resenje za ovo,bila bi zahvalna da mi odgovori :D

Zaista nema potrebe da se kace snimci raznih operacija. To jedino za rezultat ima stvaranje bespotrebnog straha. Vi i ovako i onako ne mozete da vidite sta vam rade kad vam vade umnjak. A dobicete i anesteziju tako da bol necete osecati. Sta vise snimak vam ne znaci nista posto i ne mozete da razumete sta se i zasto se radi, posto vam za to treba odredjeno znanje. Dakle molim da se ne siri bespotreban strah.

Zaista nema potrebe da se kace snimci raznih operacija. To jedino za rezultat ima stvaranje bespotrebnog straha. Vi i ovako i onako ne mozete da vidite sta vam rade kad vam vade umnjak. A dobicete i anesteziju tako da bol necete osecati. Sta vise snimak vam ne znaci nista posto i ne mozete da razumete sta se i zasto se radi, posto vam za to treba odredjeno znanje. Dakle molim da se ne siri bespotreban strah.

E samo kad si ti odredio da li je nekom nesto korisno ili ne:roll:
Mozda nekome bas znaci video, mozda je nekome lakse ako ce videti sta ce mu se to desavati po ustima, mozda neko prosto zeli da zna, nisi o tome raznisljao?:confused:

e ovako...ja imam jedan problem koji ne znam kako da resim...

anestezija posle popravke zuba me drzi jako dugo,cak 7-8 sati...usput mi ukoci vrat i jako me glava boli,,,,
pricala sam sa zubarkom ona ne zna zbog cega to tako,p mi daje pola anestezije al stvar je ista.
jednom sam sebi odgrizla pola usne i zavrsila na hitnoj...
sa kim god da sam pricala,svima anestezija prodje posle sat i po-dva.....

ako neko ima resenje za ovo,bila bi zahvalna da mi odgovori :D

manja količina anestetika ili pokušat s drugom vrstom anestetika

Ma ljudi sta ce vam anestezija kod popravke zuba.Redovna poseta stomatologu, rano otkrivanje karijesa ili nekih drugih promena i bol je veoma kratka.Nema potrebe za anestezijom jedino kod vadjenja zuba.To je postalo pomodarstvo.

izvadio sam 7 zub gore desno.
juce,evo sad imam temperaturu 37.2!
da li je opasno sto imam temperaturu,zub me neboli,nemam ni otok znaci nista me neboli u predelu de sam zub izvadio.a imam temperaturu.
sta mi je ciniti?

eh eh.. evo jednog bisera

naime pre jedno 6 meseci sam namestio porcelanski ili keramciki (nisam siguran) zub i sve je bilo ok .. ja sav srecan napokon jedan zub tj. dva u glavi koja ce moci da me sluze... do danas :)... desilo se ono sto mi ni na kraj pameti nije biloo... taj zub je pukao na zvakacu gumu orbit :).. naravno da ne mislim da ga je zvaka unistila ali mi je simpaticno... okrznuo se jedan deo i sada se vidi ona crna legura ispod... zubar je rpicao da je taj zub jaci od mojih.. garancija 10.. 10000 ... 090100000 godina i sl..
elem ja cu kod zubara u ponedeljak tek jer pre toga ne mogu... ovo verujem da nije nista strasno i da mi je trenutno samo estetski malo ruzno ali se i ne vidi jer je sestica u pitanju.. zub ce verovatno morati da se skida pa da se menja e sada pitanje je.... kako se to radi ?????????? kako se to skida ??? strah od zubara nemam jer mi je to kao druga kuca ali ovde mi lici na neko zesce secenje nekim bonsekom :)..

Sto se skidanja krunice tice nije nista strasno.Isece se po sredini a to ne boli jer se sece celik koji je ispod keramike.Tako da ne brines nista oko toga.Ta krunica ne moze da se popravi vec se pravi nova.Garancija za te zube je minimum godinu dana.

znaci boli,
ne ja sam imao nedomicu oko toga jer sam izvadio 7cu zub gornja vilica je u pitanju,
jer kad pogledam u ogledalo vidim rupu
a kad sam vadio 6cu rupa mi je bila ispunjenja krvlju,a gore je samo krvava rupa pa sam mislio da je taj alveolitis u pitanju

Da li pre hirurskog vadjenja umnjaka postoji odredjeni vremenski period tokom kog ne treba jesti? Ili neki drugi vid pripreme, nesto sto bi trebalo da radim/ne radim? Cini mi se da mi je doktorka pominjala, ali bila sam toliko sokirana cinjenicom da ce mi vaditi dva umnjaka odjednom da je nisam bas slusala :rumenko:

znaci boli,
ne ja sam imao nedomicu oko toga jer sam izvadio 7cu zub gornja vilica je u pitanju,
jer kad pogledam u ogledalo vidim rupu
a kad sam vadio 6cu rupa mi je bila ispunjenja krvlju,a gore je samo krvava rupa pa sam mislio da je taj alveolitis u pitanju

Koliko je tebi godina? Poceo si koliko vidim da ko blesav vadis zube. Da pripazis malo na njih?

Da li pre hirurskog vadjenja umnjaka postoji odredjeni vremenski period tokom kog ne treba jesti? Ili neki drugi vid pripreme, nesto sto bi trebalo da radim/ne radim? Cini mi se da mi je doktorka pominjala, ali bila sam toliko sokirana cinjenicom da ce mi vaditi dva umnjaka odjednom da je nisam bas slusala :rumenko:

Pre hirurskog vadjenja pa i obicnig obavezno treba jesti jer posle toga neces moci.Nikava dodatna priprema nema pa to je ipak samo vadjenje zuba.Nista ne brini bice sve ok :ok::ok:

Pozdrav svima!
Imam jedno pitanje u vezi umnjaka. Pre 2 dana operisan mi je umnjak dole desno i sve je proteklo ok, nakon anestezije me gotovo i nije bolelo, otok je bio mali, jedino imam problem kada gutam, tada osetim bol. Da li je to normalna stvar kod operacije umnjaka?

stoske normalno je da te boli,ipak ti je izvadjen zub
koliko sam ja citao preko neta i svugde bolece te par nedelja jer jer je taj deo osetljiv

a i bolje sacekaj da ti kazu iskusni ljudi sa foruma,tolko od mene

Back