ZUBAR!

• Začetnik teme Začetnik teme malika
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Imam dosta problema sa zubima - karijes na celim i popravljenim, fali mi jedan zubic,itd
Molim vas da mi date preporuku za zaista dobre ordinacije ili stomatologe u BGD .
Pozdrav

E bio sam prije 10-ak dana kod čika zube poslije 100 godina (otprilike 2-3 godine) i kaze on da je sve u redu nema nista za popravku , pita me boli li mene sta i kazem mu da me jedan zaboli ponekad na hladno , on kaze to je samo malo pukla plomba nije nista ali ako ocu moze da se zamijeni.. Busi mi zub 2 sata i popravi mi to (ispostavi se da je bilo kvara) stavi mi novu plombu i poslije 5-6 dana ponovo poce da me boli na hladno a sad i toplo.. Koji mu je...??

Moze li mi neko reci da li je anestezija skodljiva,ja sam cuo da ima stetnog uticaja na vid (meni to malo i smesno)ali opet ako je neskodljiva zasto neko insistira da lijeci zub bez anestezije jer je zanemarljiva bol od injekcije naspram one kad se zub lijeci.

Interesuje me da li se svaki zub (oko 15 njih) moze raditi pod anestezijom tj 15 puta da se daje anestezija za svaki posebno i da li je to u tim kolicinama puno stetno za organizam?:confused:
Na koji nacin se vade sestice gornja i dojnja kod kojih je ostao korijen(kod jedne) te korijen i dio zuba(kod druge) a obje su pokvarene (krajnje pokvarene :/)?:roll:
koliki je gubitak ( u smislu zvakanja) kad se izgube dojnja lijeva i gornja desna sestica?
Unaprijed hvala na odgovoru

Imam jedno pitanje za stomatologe, a i za laike.
Da li biste se zabrinuli da zubarka posece prst u vasim ustima prilikom vadjenja zuba?
Pritom je prokomentarisala za mene:" Valjda je zdravo dete, mlada je... Nemas hepatitis, ili tako nesto?"
Sad meni bude neprijatno ako se zena uplasila, pa joj kazem kako vodim racuna o svom zdravlju, da se ne brine, i kazem da mi je zao... Na to ona meni odgovori da joj nije prvi put da joj se to desi.
E, tu sam ja postala paranoicna, jer znam da je ona mnogo vise bila izlozena rizicima svake vrste, buduci da je trapava i duplo starija od mene.
Jos se oporavljam od traume koju mi je napravila , jer mi je nanela jos neke povrede, koje je mogla da izbegne...ali da ne duzim...
Lekar opste prakse kod koga sam posle bila da mi prepise mast za te povrede (odrala mi je kozu iznad gornje usne i napravila ranu iako je vadila sesticu donju) kaze da je doktorka sigurno zdrava, da ne brinem...uostalom on je u Nisu u ambulanti gde radi 20 godina imao samo jednu pacijentkinju sa HIVom...U soku sam kako razmisljaju ti ljudi, pa pomislih da mi jos neko kaze kako sam hipohondar, bice mi lakse da poverujem:)

Ma nista mi necete reci sto vec ne znam sama. :) Mozda da mi kazete da se tripujem i da nema sanse da jedna zubarka nema sanse da ima neku krvlju prenosivu bolest, da je vakcinisana na hiv i ostalo:)
Salim se sad malo, da mi bude lakse.

I da - kakve budalastine o stetnosti anestezije (lokalne): sem ako covek nije alergican na anestetik, sto je poseban slucaj, anestezija koja se lokalno daje nije stetna, naprotiv: oslobadjanje pacijenta bola i neugodnosti te straha prilikom bilo koje intervencije se zove medicina 21. (pa i 20. veka). Samo budala moze sadisticki da maltretira pacijenta zato sto je po njenom (licnom!) misljenju anestezija bolnija od intervencije! NA samom pacijentu je da trazi anesteziju i insistira na njoj ako zna da slabo tolerise bol ili da se plasi bola pri intervenciji. Ako lekar/stomatolog odbija da mu je da, a anestezija spada u redovnu medicinsku proceduru prilikom odredjene vrste zahvata, ili pacijent nije alergican - onda valja promeniti sadistu. Dr Mengele nam nije p[otreban u 21. veku.

Sto se tice t oga da neki pacijenti insistiraju na intervencijama bez anestezije: i to je njohovo pravo. Za onoga ko dobro tolerise bol i ima visok prag bola, anestezija nije neophodna, a takvi ljudi najvise rade intervencije bez iste jer im je tako komotnije i udobnije posto nema perioda oporavka od par sati kada je covek (stomatoloski pacijent) utrnut od anestetika.

Hvala ww na odgovoru,ja licno i kada bi anestezija skodila nebih ni najmanju intervenciju radio bez iste mada sam se nekoliko puta onesvestio 5 min nakon injekcije,kazu mi da je od straha ja tvrdim da nije,od kako sam promenio zubara sad mi se to ne desava samo mu skrenem paznju na to i sve je ok.

E bio sam prije 10-ak dana kod čika zube poslije 100 godina (otprilike 2-3 godine) i kaze on da je sve u redu nema nista za popravku , pita me boli li mene sta i kazem mu da me jedan zaboli ponekad na hladno , on kaze to je samo malo pukla plomba nije nista ali ako ocu moze da se zamijeni.. Busi mi zub 2 sata i popravi mi to (ispostavi se da je bilo kvara) stavi mi novu plombu i poslije 5-6 dana ponovo poce da me boli na hladno a sad i toplo.. Koji mu je...??

Nije dobro popravljen.

Interesuje me da li se svaki zub (oko 15 njih) moze raditi pod anestezijom tj 15 puta da se daje anestezija za svaki posebno i da li je to u tim kolicinama puno stetno za organizam?:confused:
Na koji nacin se vade sestice gornja i dojnja kod kojih je ostao korijen(kod jedne) te korijen i dio zuba(kod druge) a obje su pokvarene (krajnje pokvarene :/)?:roll:
koliki je gubitak ( u smislu zvakanja) kad se izgube dojnja lijeva i gornja desna sestica?

U donjoj vilici mozes bez problema da das anesteziju koja jednim ubodom anestezira 8 zuba sa jedne strane, dakle da anesteziras sve zube u donjoj vilici njih 16 trebaju dva uboda.

Gornja vilica je vec problem. , tu se obicno daje po zubu, postoje i tehnike za anesteziranje cele polovine ali su dosta rizicne u smislu povreda zivca pa se izbegavaju. Zapravo malo ko od zubara ih koristi. Ja iskreno ne znam ni jednog.

bila sam skoro kod zubara..
svaki mi je zdrav..
oću uskoro da odem na izbjeljivanje zuba..
čini mi se da mi nisu dovoljno bijeli..

boli li to?:lol:

Ne postoji veca stata koju mozes namerno da uradis svojim zubima.
Mislim da je tvoj problem vise u glavi nego u izgledu zuba, znas vi danasnje cure imate gadne probleme, mnogo gledate spanske serije, holivud i slicno, pink , gran, ovo je vise problem za psihijatra nego za zubara.

a jel moze na snimku zuba da se vidi kvar? i sta mislite o ortopanu?

Na snimku moze da se vidi kvar ali je potreban i direktan pregled u ustima.

Ortopan je odlicno dijagnosticki sredstvo, bez ortopana recimo nema govora o radu neke ozbiljnije protetike. Daj jednu opstu sliku stanja. Nije precizan kao mali snimak pa se recimo za potvrde procesa na vrhu korena trazi i mali snimak samo odredjenog zuba. Sve u svemu jedno odlicno dijagnosticko sredstvo. Kojim treba da se sluzi svaki stomatolog.

Inace da kazem za one koji se plase zracenja da je na modernim rendgenima nivo rasutog zracenja koje je i najstetnije veden na minimum minimuma cesto ga citaci i ne ocitaju.

Moze li mi neko reci da li je anestezija skodljiva,ja sam cuo da ima stetnog uticaja na vid (meni to malo i smesno)ali opet ako je neskodljiva zasto neko insistira da lijeci zub bez anestezije jer je zanemarljiva bol od injekcije naspram one kad se zub lijeci.

Anestezija moze da bude skodljiva! Kako moze, i kada moze da bude skodljiva, je jedna ogromna i tebi, verovatno, ne bas interesantna prica! To, veruj mi, apsoutno nije tvoja briga vec briga tvog stomatologa! Pre svake upotrebe anestezije svaki savestan stomatolog ce u razgovoru sa tobom mogucnost stetnog dejstva anestetika smanjiti na najmanju mogucu meru! Sa druge strane postoje situacije u stomatologiji kada je nama stomatolozima bitno da znamo da li postoji bol ili ne! Ako mi unapred anestezijom otklonimo bol, povecavamo mogucnost da nam se pacijenti koji su "uzivali" zbog anestezije vrate posle nekog vremena sa nekim problemom! Nije pravilo ali kazem da postoji sansa!

Ako ti nesto znacinu u jednoj poseti se moze dati, bez stetnog dejstva na organizam do 8 anestezija i to vazi za zdrave osobe (odosi se na najcesce koriscenu anesteziju kod stomatoloskih intervencija 2% lidokain sa adrenalinom 1:80000)! Ostala pitanja ti dublje zalaze u objasnjavanje!

I da - kakve budalastine o stetnosti anestezije (lokalne): sem ako covek nije alergican na anestetik, sto je poseban slucaj, anestezija koja se lokalno daje nije stetna, naprotiv: oslobadjanje pacijenta bola i neugodnosti te straha prilikom bilo koje intervencije se zove medicina 21. (pa i 20. veka). Samo budala moze sadisticki da maltretira pacijenta zato sto je po njenom (licnom!) misljenju anestezija bolnija od intervencije! NA samom pacijentu je da trazi anesteziju i insistira na njoj ako zna da slabo tolerise bol ili da se plasi bola pri intervenciji. Ako lekar/stomatolog odbija da mu je da, a anestezija spada u redovnu medicinsku proceduru prilikom odredjene vrste zahvata, ili pacijent nije alergican - onda valja promeniti sadistu. Dr Mengele nam nije p[otreban u 21. veku.

Sto se tice t oga da neki pacijenti insistiraju na intervencijama bez anestezije: i to je njohovo pravo. Za onoga ko dobro tolerise bol i ima visok prag bola, anestezija nije neophodna, a takvi ljudi najvise rade intervencije bez iste jer im je tako komotnije i udobnije posto nema perioda oporavka od par sati kada je covek (stomatoloski pacijent) utrnut od anestetika.

Doco evo ja vec koji put moram da se umesam u tvoja pisanija vezana za stomatologiju! Nocima sam ucio i ucio da bih valjda na kraju neke stvari i znao! Anestezija! OK i ti si eliminisala alergiju! Pored odsustva bola (zeljeno dejsto), alergije (nezeljeno dejstvo), anestezija sadrzi u manjoj ili vecoj koncentraciji i vazokonstriktore (recimo adrenalin)! I recimo da dodje covek sa koronarnom bolescu, hipertenzijom, hipertireoidizam ili jos dosta oboljenja (koje mi zovemo bolesti rizika u stomatologiji)! Kod stomatologa! Na operaciju ili da stavlja most (jednom recju intervencije koje zahtevaju davanje vise anestezija)! I ja mu roknem 5-6 komada - brusim zube za most, recimo! Mislis li da kolicina od 1-1,5 mg adrenalina koju sam tom prilikom aplikovao nece uticati na pritisak, rad srca recimo! Pa jos ako sam greskom anestetik aplokovao intravaskularno! Kod takvih pacijenata je preporucljiva doza anestetika u jednoj poseti 2 ampule (0,04mg adrenalina)! Da vise ne davim tvrdim da gresis i da nije sve tako prosto u stomatologiji kao sto mislis! Nisam protiv anestezije, naprotiv, opravdavam je ali ne u smislu kao da je to lizalica!!!

Back