Злочини четника у Другом светском рату

,,НОЋ КАМЕ'', САМО У с.ВРАНИЋ

bebe zaklane u kolevci

zaklani đaci osnovci
20004.jpg

deset ubijenih Pantića

[URL="http://www.znaci.net/images/20005.jpg"]silovane i zaklane devojke

[/URL]

Poslednja izmena:
... јер Србијанце је болио к. за покланим Србима...
Требало је све то стишати (јер онда не би било "југе, а "југа је ваљда важнија од поклани Срба), а то што су ови побили Србе, па "Уј'о вук магарца".
Србијанска политика, вјечито иста и низашта нег за гађење.

У исту раван би стрпали четничке одмазде и хрватско-муслиманске покоље над Србима. И није у питању била само освета, него је био циљ и једини начин - да ови СТАНУ да не побију све Србе...
).

Ау сад си се просрао за цео живот. Сад си мнопго ГЛУП испао. И треба да се стидиш.

Па шта ти бре мислиш, да је све тако како си ти сањао да јесте? Шта Србијанци да су све најгоре и Југословени, и комунисти и њих брига за поклане Србе, они су олош, багра, итд. Ма дај бре човече, пестани да лупеташ и сејеш мржњу. А шта ти мислиш да су твоји Личани нешто много бољи? Па они су ратовали за Аустрију и они су били међу онима који су убијали Србе у Србији. Шта са разним Боројевићима и осталим аустријским официрима који су ишли на Србију и на Србе као на крвне непријатеље, а? Шта ти мислиш бре да су Личани цвећке? И уопште прекодринци? Па где сте били ви када су Србе у Србији клали? Шта би ти сад, да делиш и српске жртве и да делиш српске муке, па да кажеш ,,наше су вредније, ваше нису ви сте погани Србијанци"? Јел ти то циљ, несрећни Личанине?

Као да сте ви цвећке, па колико ја знам Анте Старчевић, Миле Будак, Јуре ,,витез" Францетић: све су то ваше горе лист. А што се тиче југословенства: а не, нису га само у Србији промовисали, извини молим те, имали сте ви разне Прибићевиће и остале који су то исто заговарали. И не знам ја баш да сте и ви, после свега, пружили неки значајан отпор југословенству. Али знам да су се твоји Личани борили у 6. личкој хрватској (еј и великим словима ХРВАТСКОЈ) дивизији и да је после та дивизија са другим крајишким дивизијама дошла у Србију да убија пред собом СВЕ што није хтело да прихвати југословенску и великохрватску власт Јосипа Броза Тита. Па ви сте њему певали у част Тита и партије: ,,6 личка спасила маршала" или ,,Лика дала седам генерала". Па Јованка чија она беше горе лист?

Па нису само Србијанци стављали четнике и усташе у исту раван, чиниле сте то и ви. Па ви бре нисте дали да се помене име попа Ђујића у вашим крајевима, па ви му нисте дали ни да дође 90-тих у Крајину, кад су неки хтели да га доведу, Мартић и екипа нису дали. Ето, то каже војвода Раде Чубрило. А шта је прво рекао ваш премијер Бора Микелић када је дошао на то место: ,,Дошао сам да уништим успомену на попа Ђјуића". Јел тако? Па и он данас ставља четника и усташе у исти раван. Јел тако? Е јесте. Према томе, не дрндај молим те више и не прави од Личана и прекодринаца цвећке, а од Србијанаца сце најгоре и олош над олошима. Него буди реалан и искрен. Ти и теби слични не размишљате НАЦИОНАЛНО, него ПЛЕМЕНСКИ, зато нам тако и иде. А мене све муке и страдања Срба где год живели боле, а никако их не разликујем сви су ми једнаки.

- - - - - - - - - -

И да, кад сте све то знали, кад сте искусили злочине Хрвата што сте бре јуришали у Титовим јединицама за ту исту Југославију? Само Србијанци ,,Југословени". Море....

pretpostavljam da autor gornjeg posta zeli da nam sa postavljenim materijalom dokaze kako su cetnici po 'kvalitetu' i kvantitetu zlocina bili jednaki ili gori od ustasa?
Vranic jeste zlocin cetnika ali je maliciozan pokusaj da se preko njega opravdaju zlocini drugih strana u jednom prljavom gradjanskom ratu.

mislio sam na post ,,НОЋ КАМЕ'', САМО У с.ВРАНИЋ

Poslednja izmena:
pretpostavljam da autor gornjeg posta zeli da nam sa postavljenim materijalom dokaze kako su cetnici po 'kvalitetu' i kvantitetu zlocina bili jednaki ili gori od ustasa?
Vranic jeste zlocin cetnika ali je maliciozan pokusaj da se preko njega opravdaju zlocini drugih strana u jednom prljavom gradjanskom ratu.

mislio sam na post ,,НОЋ КАМЕ'', САМО У с.ВРАНИЋ
Мисли како хоћеш али је ово стравичан злочин који је остао записан за сва времена.
Постоји неодољива жеља нео-четничића, нео-монархиста, ботова четничке идеологије, .... да се избришу или релативизују ти догађаји четничких злочина да изгледају као и да се нису десили.
Егзекуторе и наредбодавце тих гнусних злочина у последње време увелико рахабилитују наследници четничке идеологије. Надам се да ће и ониједног дана, када престане ово нео-четничко лудило, бити позвани на одговорност за прикривање злочина.

to je bio jedan od vise stotina gnusnih zlocina ucinjenih u gradjanskom ratu 1941-1945 sa svih strana. Gnusan jeste, ali ne moze da sluzi kao alibi za druge zlocine sa drugih strana.

U mojoj su porodici svi bili u pratizanima a i ja sam kao dete vaspitavan u tom duhu, pa sam dugo mislio da su cetnici bas ono sto je prikazivano u Bulajicevim filmovima i u ostaloj komunistickoj propagandi. Kada sam malo odrastao i uzeo knjige da citam, shvatio sam sta je bila komunisticka propaganda i sta je imala za cilj.

Treba li govoriti da je ovakvih gnusnih zlocina bilo na desetine i od strane onih koji su sebe nazivali partizanima? Treba li da pricam sta su radili po Srbiji 1944-1945? Ili da pricam sta su radili Hrvatima od Zagreba do Blajburga? Ubijali su narod kao stoku, desetine hiljada ljudi. I onda mi ti dodjes sa svojim komunistickim kvazimoralom da pricas o nekoj pravednosti i postenju.

Zlocin je zlocin, makar on bio ucinjen i iz osvete, sto je karakteristicno za mentalitet ljudi "zapadnog Balkana". Cetnici su najveci postotak svojih zlocina izveli upravo zbog osvete. I u proslom ratu je najvise ubistava sa srpske strane bilo zbog osvete za 2. sv. rat. Isto su se tako muslimani ili Hrvati svetili Srbima gde su mogli.

Ja sam se javio na ovu temu zato sto sam slucajno video da je Lamasu pokrenuo topik citirajuci moje reci o 2000 ubijenih od strane cetnika. Zaboravio je da napomene da sam ja precizirao da je rec o 2000 ubijenih hrvatskih civila. I za mene je to bila dosta iznenadjujuca brojka jer sam ocekivao da su ti zlocini mnogo sirih dimenzija. Onda sam poceo da trazim podatke na tu temu i nisam mogao da nadjem nista sto bi govorilo suprotno od toga da je broj zrtava veci od cca 2000 hrvatskih civila.

to je bio jedan od vise stotina gnusnih zlocina ucinjenih u gradjanskom ratu 1941-1945 sa svih strana. Gnusan jeste, ali ne moze da sluzi kao alibi za druge zlocine sa drugih strana.
Али ни један судски процес није започет за злочине ,,на другој страни'' иако се зна да ратни злочини не застаревају. Већ се нео-четничка идеологија усредсредила на РЕХАБИЛИТАЦИЈУ четничких злочинаца. И то што пре.
Јел' ти то нешто каже?

Sto se tice cetnickih zlocina nad Hrvatima, na hrvatskoj Vikipediji (a ona bi po logici trebala da zabelezi sve vece zlocine) imamo sledece podatke:
1941.

1942.

1943.

1944.

1945.

Pokolj u Bosanskom Grahovu 27. srpnja 1941

Područje je 27. srpnja 1941. zahvatio četnički oružani ustanak, u doba socijalističke Jugoslavije svečano obilježavan kao "ustanak naroda BiH". Sjedište ustaničkog područja je bilo u Drvaru. Predvodili su ga komunisti. Po pitanju odnosa kojeg su imali srpski ustanici prema Hrvatima, bilo da su bili katoličke ili islamske vjere, nije bilo razlike, neglede toga jesu li srpske ustanike vodili četnici li komunisti

Istog dana su u Bosanskom Grahovu i okolnim selima srpski ustanici (četnici i gerilski komunisti) ubili 62 Hrvata, a među to 62 je bilo 5 žena i 9 djece. Grahovskog župnika Jurja Gospodnetića su četnici zarobili i 10. kolovoza nakon okrutnog mučenja nabili na ražanj i pred njegovom majkom ga živog ispekli.
.

Naravno, autoru teksta nije bilo poznato da cetnicki pokret na prostoru BiH i Hrvatske u tom trenutku nije ni postojao. Ovo je klasican nacin prebacivanja zlocina odmazde pocinjenog od strane naoruzanih srpskih civila (ostatak razbijene vojske KJ sa lokalnim stanovnistvom) na racun cetnika.

Pokolj kod Drvara 27. srpnja 1941.

Počinitelji su bili četnici. Međutim su drvarske događaje iz srpnja 1941. godine sebi u zaslugu spremno pripisivali komunisti, i obilježavali 27. srpnja 1941. god. kao Dan ustanka naroda BiH (paralelno s Danom ustanka naroda Hrvatske, koji je obilježavao povezane događaje koji su se istog dana odvijali na obližnjem području Like).

Pokolj kod Drvara na području župe Drvar je bio dijelom organiziranog etničkog čišćenja zapadne Bosne i istočne Like od Hrvata.

Na poziv župnikažupnik u Kninu da održi svečanu misu na svetkovinu sv. Ane 26. srpnja, uputio se drvarski župnik Waldemar Maksimilijan Nestor 25. srpnja onamo, u pratnji veće grupe svojih župljana. Budući da je u međuvremenu od prvog poziva kninskog župnika planuo ustanak u Drvaru, kninski župnik i prijatelji savjetovali su župnika da ostane ondje sve dok se stvari ne smire. Nestor je ipak pošao, jer je 27. srpnja bila nedjelja i nije htio da mu župljani ostanu bez mise.

Imena i prezimena svih poginulih nisu do kraja utvrđena; utvrđeno je 568 osoba koje za koje se poimence zna da su mučki ubijeni u tom zločinačkom napadu.
Imena svih identificiranih ubijenih župljana su uklesana na spomen-ploči u dvorani gdje se drvarski katolici okupljaju na bogoslužju. Postoji i posebna mramorna ploča sa slikama i osnovnim podatcima ubijenih župnika iz drvarske i susjednih župa.

i ovde imamo slicnu situaciju kao u prethodnom slucaju. Nikakvih cetnika de facto i de iure u tom trenutku nije moglo biti na tom prostoru. Ocigledna je velika zelja za odmazdom i posebno izrazen animozitet prema katolickom kleru. Pretpostavljam zbog toga sto su pojedini katolicki svestenici imali istaknute uloge u zlocinima nad Srbima.

Pogrom u Krnjeuši 9. i 10. kolovoza 1941.

Pogrom u Krnjeuši 9. i 10. kolovoza 1941. je bio organizirani napad na područje rimokatoličke župe Krnjeuše, s ciljem fizičkog istrjebljenja svih stanovnika u toj župi, mahom Hrvata katolika.

Počinitelji su bili četnici, koje je predvodio Mane Rokvić.

Točan broj ubijenih stanovnika nikad se nije utvrdilo. Četnici su, nakon što su ubili župljane, bacali ih u krške jame (najviše u jamu Kaluđerica kod Skakavca) ili u rijeku Unu.

Istraživanjima (vidi autore u referencama; autori Josip Jurjević i Ana Došen su osobe koje su "neplanirano" preživjele ovaj pokolj) se došlo do preliminarne brojke od 240 bestijalno ubijenih nedužnog civilnog hrvatskog stanovništva.

Struktura identificiranih 240 ubijenih je bila:

• 35 djece do 7 godina
  • 14 djece od 8 do 12 godina
  • 72 žene (znatan broj trudnica u visokom stadiju trudnoće)
  • 119 ostalih (nerazvrstano)

Mane Rokvic jeste posle bio cetnik ali i ovde vazi slicna konstatacija kao za dva prethodna slucaja.

Drinske mučenice

Ratne 1941. godine, u samostanu na Palama bile su:

• predstojnica časna sestra Jula Ivanišević, Hrvatica, rođena u Godinjaku, Staro Petrovo Selo, * 25. studenog 1893. godine,
  • časna sestra Berchmana Leidenix, Austrijanka, rođena u Enzerdorfu, * 28. studenog 1865. godine,
  • časna sestra Krizina Bojanc, Slovenka, rođena u Zbureu, Šmarjeta, * 14. svibnja 1885. godine,
  • časna sestra Antonija Fabjan, Slovenka, rođena u Malo Lipje, Hinje, * 23. siječnja 1907. godine,
  • časna sestra Bernadeta Banja Hrvatica mađarskog porijekla, rođena u Velikom Grđevcu kraj Bjelovara, * 17. lipnja 1912.godine.

Vodili su ih po snijegu uz preslušavanja i ispitivanja do Carevih voda i Sjetline. Tamo je časna sestra Berchmana, shrvana od puta ostala a kasnije ubijena 23. prosinca 1941. godine. Ostale četiri časne sestre odvedene su do Goražda, gdje su stigle 15. prosinca 1941. godine. Smještene su u zgradu vojarne na katu. Vojarnom je tada zapovijedao major Jezdimir Dangić. Četnici su u pijanom stanju po noći provalili u sobe u kojima su bile časne sestre. Časne sestre su skočile kroz prozor, nakon čega su ubijene i bačene u rijeku Drinu.
Ovo bi vec mogli da budu cetnici i njihovi zlocini.

Poslednja izmena:
Pokolj u Zabiokovlju 29. kolovoza 1942.
Zločine su počinili četnici iz Istočne Hercegovine koje su na to područje svojim kamionima prevezli Talijani (koji su četnike u svojoj okupacijskoj zoni koja je dopirala do iznad Mostara naoružavali, hranili i plaćali), u sklopu Operacije Albia.

U selu Rašćane mučeno je i ubijeno barem 36 osoba
U selu Kozica ubijene je najmanje 63 osobe, a zapaljeno je 397 kuća i staja.
U selu Dragljane ubijena je 41 osoba, a zapaljeno 90 kuća i staja

U selu Dragljane ubijena je 41 osoba, a zapaljeno 90 kuća i staja.[SUP][4][/SUP]

Pored navedenih, četnici su toga dana ubili i župnika iz sela Župa don Josipa Braeonovića koji im je krenuo ususret želeći ih odgovoriti od daljnjih ubijanja ljudi i paljenja kuća.

Četnicima je zapovijedao zapovjedništvom major Petar Bačevića, koji u izvještaju "đeneralu" Draži Mihailoviću piše:

“Vratio sam se sa puta po Hercegovini. Četiri naša bataljona, oko 900 ljudi, krenuli su 30. avgusta preko Ljubuškog, Imotskog i Podgore i izbili kod Makarske na more. Sedamnaest sela spaljeno, 900 ustaša ubijeno, nekoliko katoličkih sveštenika živo odrano. Prvi put posle sloma poboli srpsku zastavu u more i klicali kralju i Draži. Naši gubici minimalni.”

Već 3. rujna Draža Mihailović odgovara Baćoviću:
“Zadovoljan sam sa vašim izveštajem o izbijanju na more. Iskoristite ovu akciju da se postavi siguran kanal za vezu sa Dinarskom divizijom. Posle ovoga za najkraće vreme Vi zajedno sa dinarcima treba da raščistite prostoriju između: Mostar — Konjic — Visoko — Travnik — Jajce — Livno. Dinarce postaći na jači rad i što hitniju organizaciju i aktivnu borbu protiv komunista i ustaša”.[SUP][[/SUP]

Opet vidimo bestijalnu zelju za izivljavanjem nad katolickim klerom. To samo govori u prilog da su Srbi u to vreme tu organizaciju osecali kao glavnog krivca za ustaske zlocine.

Dalje, imamo 140 nabrojanu zrtvu uz istovremeni izvestaj Bacovica za Mihailovica da je ubijeno 900 ustasa. To nije jedini put da je on preuvelicavao zlocine pocinjene od stane njegovih formacija.

Pokolj u Gatima 1. listopada 1942.
Pokolj u Gatima dogodio se 1. listopada 1942, kada su talijanski fašisti kamionima doveli prpadnike četničkih snaga iz Omiša u poljičko selo Gata, gdje su četnici pripadnici Đujićeve frakcije pod vodstvom Mane Rokovića zaklali ili ubili 79 žitelja Gata i 16 žitelja obližnjih zaseoka. Najmlađa ubijena osoba bila je beba od 9 mjeseci, a najstarija starica od 87 godina.[SUP][1][/SUP]

Brojni seljani su zaklani ili strijeljani, a selo je zapaljeno. Živima su vađene oči, a krv im se nalijevalo u posude. Preživjeli su bačeni u njihove zapaljene domove, tako da su živi izgorili. Pokolj se ondje nije zaustavio: četnici su nastavili pohod u susjednim selima Čišli, Zvečanjama i Ostrvici. Nakon tog krvavog pira, bile su nađene čak i oglodane kosti dječjih nogu, a kada su to nadležni tu informaciju priopćili visokim vlastima NDH, u sklopu koje su se nalazila, ovi su odgovorili da neće to objaviti, jer "da nitko na Zapadu u to ne bi povjerovao".

Али ни један судски процес није започет за злочине ,,на другој страни'' иако се зна да ратни злочини не застаревају. Већ се нео-четничка идеологија усредсредила на РЕХАБИЛИТАЦИЈУ четничких злочинаца. И то што пре.
Јел' ти то нешто каже?

И после када кажем да је просечан комуниста биће без срама и стида, добијем модераторску опомену.
Никада ниједан комуниста није кажњен за лева скретања у Црној Гори и Херцеговини, Лошињ, Косанчић, убиства после ,,ослобођења'' итд.
Када ће иједан комуниста бити постхумно осуђен за бар једно убиство? У овој држави никад...

И после када кажем да је просечан комуниста биће без срама и стида, добијем модераторску опомену.
Никада ниједан комуниста није кажњен за лева скретања у Црној Гори и Херцеговини, Лошињ, Косанчић, убиства после ,,ослобођења'' итд.
Када ће иједан комуниста бити постхумно осуђен за бар једно убиство? У овој држави никад...
Па немој да напишеш:,,просечан комуниста биће без срама и стида'' и нема опомене. Сигурно да то још накитиш неким епитетима па ето несреће по тебе.
И шта ти то казује што ,,ниједан комуниста није кажњен'' или бар постхумно? Сигурно да ти злочини нису били по масовности и свирепости ни приближни четничким. Ту је велика разлика: обичан злочин и ратни злочин.
ПС: Не мораш сада да ми објашњаваш ко је колико и какве злочине чинио. То шта вас 3 - 4 нео-четника напишете, уопште нећу да читам јер знам из које кухиње потичу. Написано равно памфлетима се не чита.

Па немој да напишеш:,,просечан комуниста биће без срама и стида'' и нема опомене. Сигурно да то још накитиш неким епитетима па ето несреће по тебе.
И шта ти то казује што ,,ниједан комуниста није кажњен'' или бар постхумно? Сигурно да ти злочини нису били по масовности и свирепости ни приближни четничким. Ту је велика разлика: обичан злочин и ратни злочин.
ПС: Не мораш сада да ми објашњаваш ко је колико и какве злочине чинио. То шта вас 3 - 4 нео-четника напишете, уопште нећу да читам јер знам из које кухиње потичу. Написано равно памфлетима се не чита.

Одрубљивање глава у Косанчићу и Радучу нису свирепи злочини?
Пасје Гробље није свиреп злочин?
Лева скретања нису свирепи злочини?
Везивање за камење и бацање у воду на Малом Лошињу није свиреп злочин?
Итд.

Једино што ти и твоји потврђујете је да је двоструки морал у комунизму доведен до савршенства.
За то је довољна ова реченица коју си сам рекао.

Сигурно да ти злочини нису били по масовности и свирепости ни приближни четничким. Ту је велика разлика: обичан злочин и ратни злочин

Значи испада да када комуниста почини злочин то је ником ништа и не треба да буде кажњен, под образложењем ,,то је обичан злочин.''

Одрубљивање глава у Косанчићу и Радучу нису свирепи злочини?
Пасје Гробље није свиреп злочин?
Лева скретања нису свирепи злочини?
Везивање за камење и бацање у воду на Малом Лошињу није свиреп злочин?
Итд.
Једино што ти и твоји потврђујете је да је двоструки морал у комунизму доведен до савршенства.
За то је довољна ова реченица коју си сам рекао.
Значи испада да када комуниста почини злочин то је ником ништа и не треба да буде кажњен, под образложењем ,,то је обичан злочин.''
Па лепо сам написао: ПС: Не мораш сада да ми објашњаваш ко је колико и какве злочине чинио. То шта вас 3 - 4 нео-четника напишете, уопште нећу да читам јер знам из које кухиње потичу. Написано равно памфлетима се не чита.
А ти опет би да ми нешто докажеш. То твоје тврдња и још неких нео-четничића ме уопште не занимају. Једноставно то се или није десило, или је био обичан (а не ратни) злочин, или је починиоц злочина већ одговарао за своје злочине.
Уосталом, имате тужиоца, суд, доказе, адвокате, .......па јуриш на починиоце. И не знам шта сте чекали до сада.
Али вас више сврбе ваши ратни злочини јер су тежи и суровији, па брже боље РЕХАБИЛИТАЦИЈА да их се ослободите или бар разводните. Али на вашу жалост том пишљивом РЕХАБИЛИТАЦИЈОМ раатни злочини се не могу тек тако обрисати. Докази леже по разним архивима и опасно вас терете. Па чак и за ово што данас радите.

Па лепо сам написао: ПС: Не мораш сада да ми објашњаваш ко је колико и какве злочине чинио. То шта вас 3 - 4 нео-четника напишете, уопште нећу да читам јер знам из које кухиње потичу. Написано равно памфлетима се не чита.
А ти опет би да ми нешто докажеш. То твоје тврдња и још неких нео-четничића ме уопште не занимају. Једноставно то се или није десило, или је био обичан (а не ратни) злочин, или је починиоц злочина већ одговарао за своје злочине.
Уосталом, имате тужиоца, суд, доказе, адвокате, .......па јуриш на починиоце. И не знам шта сте чекали до сада.
Али вас више сврбе ваши ратни злочини јер су тежи и суровији, па брже боље РЕХАБИЛИТАЦИЈА да их се ослободите или бар разводните. Али на вашу жалост том пишљивом РЕХАБИЛИТАЦИЈОМ раатни злочини се не могу тек тако обрисати. Докази леже по разним архивима и опасно вас терете. Па чак и за ово што данас радите.

Ако наши ратни злочини не могу да се избришу рехабилитацијом, не могу ни ваши да се избришу чињеницом да сте победили.
Једина разлика је у томе што жртве ваших црвених злочина никада неће задобити правду, као што је нису задобиле ни жртве савезничких ратних злочина...
И још нешто-твоја тврдња да неко не треба да буде кажњен за ратни злочин ,,јер је то био обичан злочин'' је крајње гнусна и увредљива и само још више показује какви сте ви комунисти. Злочин је злочин, и као такав се мора казнити, а не оправдавати некажњеност починиоца тврдњом ,,да је то био обичан злочин''

Poslednja izmena:
Ако наши ратни злочини не могу да се избришу рехабилитацијом, не могу ни ваши да се избришу чињеницом да сте победили.
Једина разлика је у томе што жртве ваших црвених злочина никада неће задобити правду, као што је нису задобиле ни жртве савезничких ратних злочина...
Знаш ли ти уопште шта значи реч: ПОБЕДНИК ?
А што се тиче жртава ,,црвених'' и савезника: па нисте ни пробали да то на суду доказујете. Ови ,,докази'' на Форуму су само ,,'лађење зуба'' и ништа више.

Крваве и стравичне злочине вршили су у том несрећном рату сви. Нико није остао без крвавих руку. Е сад, можемо да говоримо о томе чији су злочини били већи и из којих разлога су они почињени.

Рецимо, четнички злочини над Хрватима почињени су из освете. Сад неко о томе може мислити шта хоће, може то оправдавати или не, али чињеница је да тих злочина не би било да претходно није било масовних покоља вршених од стране Хрвата над Србима. И то су Хрвати вршили много горе и стравичније злочине. Али, не може се стављати знак једнакости између усташа и четника. Усташе су масовно вршиле злочине над Србима зато што су ови били Срби (а никакве друге кривице нису имали), док су четници то радили из освете. Није исто, и притом су четници много мање Хрвата убили него ови Срба. Исто важи и за злочине четника из освете над муслиманима.

Е сад, што се тиче четничких злочина над Србима, ту се ради о томе да се упоредо са српско-хрватским сукобом, води и српско-српски братоубилачки рат између српских националиста и монархиста, четника и комуниста, интернационалиста, револуционара. И ту је било заиста страшних четничких злочина над Србима који су сумњичени за везе са партизанима, рецимо покољ у Вранићу, Друговцима, итд. Међутим, и комунисти су исто тако вршили масовне, систематске стравичне злочине над Србима, присталицама четника. И нису комунисти убијали само присталице четника, већ и све српске домаћине који нису пристали да подрже комунизам. Пасја гробља, лијева скретања, злочини по Херцеговини, Србији и другим српским крајевима: све су то показатељи стравичног комунистичког терора над Србима који нису прихватили комунизам. Један од таквих је и злочин у Миљевини, када су комунисти поубијали и побацали српске младиће у јаму. Да не помињем послератне злочине, логоре, итд.

Дакле, сви су окрвавили руке и ту нема места за причу да су једни били добри који ни мрава нису згазили, док су ови други били злочинци, кољачи и најгоре убице. Сви су убијали и чинили злочине, из разних разлога. А ако ћемо да гледамо процентуално, највише су Срба за време и након рата убиле усташе и комунисти, јер су њихови злочини били плански и систематски организовани. Једни у име велике Хрватске, други у име ,,пролетерске револуције" и комунизма: они су највише своје руке окупали српском крвљу.

Крваве и стравичне злочине вршили су у том несрећном рату сви. Нико није остао без крвавих руку. Е сад, можемо да говоримо о томе чији су злочини били већи и из којих разлога су они почињени.

Рецимо, четнички злочини над Хрватима почињени су из освете. Сад неко о томе може мислити шта хоће, може то оправдавати или не, али чињеница је да тих злочина не би било да претходно није било масовних покоља вршених од стране Хрвата над Србима. И то су Хрвати вршили много горе и стравичније злочине. Али, не може се стављати знак једнакости између усташа и четника. Усташе су масовно вршиле злочине над Србима зато што су ови били Срби (а никакве друге кривице нису имали), док су четници то радили из освете. Није исто, и притом су четници много мање Хрвата убили него ови Срба. Исто важи и за злочине четника из освете над муслиманима.

Е сад, што се тиче четничких злочина над Србима, ту се ради о томе да се упоредо са српско-хрватским сукобом, води и српско-српски братоубилачки рат између српских националиста и монархиста, четника и комуниста, интернационалиста, револуционара. И ту је било заиста страшних четничких злочина над Србима који су сумњичени за везе са партизанима, рецимо покољ у Вранићу, Друговцима, итд. Међутим, и комунисти су исто тако вршили масовне, систематске стравичне злочине над Србима, присталицама четника. И нису комунисти убијали само присталице четника, већ и све српске домаћине који нису пристали да подрже комунизам. Пасја гробља, лијева скретања, злочини по Херцеговини, Србији и другим српским крајевима: све су то показатељи стравичног комунистичког терора над Србима који нису прихватили комунизам. Један од таквих је и злочин у Миљевини, када су комунисти поубијали и побацали српске младиће у јаму. Да не помињем послератне злочине, логоре, итд.

Дакле, сви су окрвавили руке и ту нема места за причу да су једни били добри који ни мрава нису згазили, док су ови други били злочинци, кољачи и најгоре убице. Сви су убијали и чинили злочине, из разних разлога. А ако ћемо да гледамо процентуално, највише су Срба за време и након рата убиле усташе и комунисти, јер су њихови злочини били плански и систематски организовани. Једни у име велике Хрватске, други у име ,,пролетерске револуције" и комунизма: они су највише своје руке окупали српском крвљу.
:whistling:

Знаш ли ти уопште шта значи реч: ПОБЕДНИК ?
А што се тиче жртава ,,црвених'' и савезника: па нисте ни пробали да то на суду доказујете. Ови ,,докази'' на Форуму су само ,,'лађење зуба'' и ништа више.

Пебедник-именица мушког рода која означава особу која је победила.
А ово твоје образложење због чега починиоци злочина са партизанске стране не треба да буду кажњени јер су починили обичан злочин само показује морал тебе и твојих истомишљеника.
По таквом тумачењу, ниједна жртва партизана неће дочекати правду.
Нпр. пример шестомесечне бебе по имену Милан Љубојевић из златиборског села Јабланица никада неће дочекати правду.
Марта 1944. то дете су избацили из куће на снег а његову мајку одвели да им буде водич. По твом тумачењу права стока која је тако убила дете може да се оправда да је то био ,,обичан злочин'' и да прође потпуно некажњено. А да не говорим онда о већим злочинима партизана...

Ето, природан и логичан одговор када нема аргумената. Али, шта да ти радим, то су чињенице, тако ствари стоје. Сви су злочине чинили, у рату нема невиних. Нема цвећки.

Само што нечије жртве никада неће дочекати правду...

Само што нечије жртве никада неће дочекати правду...

Свет је такав, суров. Ето, рецимо, српске жртве из НДХ исто нису дочекале правду, јер Броз никада није расписао чак ни потерницу за својим братом Хрватом Павелићем. Добро је да је српски четник Благоје пуцао на њега, па макар мало ту неправду исправио.

Али, ја верујем у вишу, небеску правду. И верујем да ниједан злочин неће проћи некажњено од те небеске правде!

Свет је такав, суров. Ето, рецимо, српске жртве из НДХ исто нису дочекале правду, јер Броз никада није расписао чак ни потерницу за својим братом Хрватом Павелићем. Добро је да је српски четник Благоје пуцао на њега, па макар мало ту неправду исправио.

Али, ја верујем у вишу, небеску правду. И верујем да ниједан злочин неће проћи некажњено од те небеске правде!
Одмах отпочни да призиваш: :worth::pop:

Одмах отпочни да призиваш: :worth::pop:

Е не глупирај, тема је озбиљна и нема места твојим небулозама. Или ћеш реално и искрено да говориш о њој, или ћеш да се глупираш и тиме ругаш српским жртвама које су побили Хрвати и комунисти.

Е не глупирај, тема је озбиљна и нема места твојим небулозама. Или ћеш реално и искрено да говориш о њој, или ћеш да се глупираш и тиме ругаш српским жртвама које су побили Хрвати и комунисти.
Ко су и када су осуђени починиоци тих дела?

Ко су и када су осуђени починиоци тих дела?

Па како да их осуде када су комунисти држали тада власт? А и сада потомци идеолошки и биолошки истих држе власт у овој земљи. Титоизам овде још влада. Зато никоме нису судили, већ су своје злочине крили и негирали. А видимо да су многима испрали мозак да и даље верују да су комунисти били ,,добрице" које ни мрава нису згазиле.

Back