Zlatni Retriver

Oni obicno vrse nuzdu posle jela... znaci lepo ga nahrani pa odma napolje,i setajte sve dok ne zavrsi to... I ja sam imala taj problem s mojom kucom. A kad jednom to uradi napolju, nagradi ga, a ako sledeci put opet izvrsi nuzdu unutra kazni ga necim(ne mislim da ga udaris, ali mu nekako pokazi da to nije dobro...). Neko ce ti verovatno dati jos neki savet, ali mozes da pokusas ovako, meni je uspelo.
Stavi mu povodac i pusti ga da sam krene, i pusti da se povodac vuce za njim... mozes da mu das i da onjusi i da se igra s povodcem... Kiki je odma prihvatila povodac i nisam imala tih problema... :roll::)

Hvala ti puno, puno, tako nesto i pokusavamo ovih par dana dok smo cekali vas odgovor. Uspeva mi za veliku nuzdu, jer kako si rekla, to vrsi odmah posle jela pa nam polazi za rukom, ali piskenje je malo problem. Kao da ceka da dođe kuci pa da piski, zezam se da mi posle setnje cupka u liftu da bi stigao da piski :), a samim tim je jasno i da smo savladali "problem" povodca. To je reseno, jos samo da nauci da piski napolju i bice super. Malo će mi nedostajati iznenadjenje mokrih nogu ;). Salim se.
U svakom slučaju, Artur je (kao verovatno i svi retriveri) zaista pametna mala kuca koja brzo uci, tako da se ne brinem ni za njega ni za sebe i u svakom slucaju, toliko mi radosti pruza da cak i kada bi zauvek piskio kuci, ne bi mi smetalo koliko je drag!
Prvom sledecom prilikom cu vam postaviti koju slicicu pa da se i sami uverite u to!
Hvala, Cujemo se.
I naravno, kuca ti je prelepa i tacno se vidi da ti je prava srecna, zadovoljna kuca!
Pozdrav i hvala jos jednom!!!!!!

za vas kojiza vas koji volite ove prekrasne pse.... Ako bih nekog psa voleo da imam to bih bio Retriver, ali nemam vremena da mu se posvetim....bar za sada.

Ako dolazite iz pravca BG...prema Zlatiboru...pre Uzica nekih 7-8 km ima selo koje se zove ZLAKUSA...Nadaleko poznato (u svetu) po grncarskom zanatu...

E u tom selu ima jedna porodica koja se bavi uzgojom ovih lepih kerova....i naravno prodajom stenadi...radi se o kucadima vrhunskog porekla...rodovnik i ostalo.
Oni nisu klasicna uygajivacnica vec imaju ogromno dvoriste i toliko su posveceni toj rasi da im moj prijatelj koji je inace umetnik u oblikovanju drvenih skulptura radi jednog Retrivera u ogromnoj velicini....vecoj od prirodne...koja ce za nekih par dana krasiti njihovo dvoriste kao neki svojevrstan spomenik ovoj rasi....

Ne propustite da svratite ako vec volite te pse...bicete toplo docekani...a evo vam jos bar 4 razloga da svratite BAS TU U ZLAKUSU....

1. Tu vam je cuvena Potpećka Pećina, poznata po najvišem pećinskom ulazu u Evropi..imate i vodiča...

2. Lokalno stanovnistvo se bavi grnčarskim zanatom, možete kupiti sve vrste posuda od zemlje.

3. Da se osvežite...imate jedno dvoriste jednog domaćina za koje je svojevremeno pokonji Milić Od Mačve rekao da je najlepse dvorište u Srbiji...dok sedite za stolom na samo po metra od vas plivaju pastrmke koje možete čak pomilovati...reka prolazi kroz dvorište.

4. Imate čuvenu Terzića Avliju koje reči ne mogu da opišu i koju treba obići i videti šta vredne ruke stvore...

spomenik Zlatnom Retriveru....u fazi je izrade još uvek
DSCN1576.jpg

Uz Zlatne Retrivere uživajte u svim čulima...:D :D :D

daj malo bliže informacije o njemu...

Kuca se nalazi u azilu u Budisavi pored Novog Sada, a doveli su ga ljudi koji su ga navodno našli, a pošto imaju već dva, bilo im je mnogo. Mada se kuca uredno odazivala na ime koje je, po njihovoj priči, dobio prethodnog dana :???: (pametan mali). Kuca je mužjak, star godinu dana, zdrav, nije čipovan (pregledao ga je veterinar)...Tako da se pretpostavlja da je on zaista njima bio višak, ali da je njihov, a ne pronađen.

Mogao bih biti yainteresovan, samo mi recite koliko oni zahtevaju paznje, da se setaju...i td

Sta jios treba da recimo ynam o njima....

Kada kazem da sam ZAINTERESOVAN...to je ynaci ozbiljno...

p.s. Jedno mi nije jasno...Kako osravljate na javnom forumu brojeve telefona...malo mi je stupid....:cool:

Evo mogu ja da ti kazem par stvari o njima kao visegodisnji vlasnik goldena.
Odraslog psa je definitivno lakse cuvati nego stene, narocito ove rase jer oni kao mali znaju da budu extra zivahni i paznja im leti svuda. Odraslog retrivera mozes da naucis zaista svemu, moj pas ima 4 godine i dan danas mogu da ga naucim novim komandama bez muke, tako da sto se tice vaspitanja tu su zaista zahvalni.
Setnje im treba dosta, oni su tzv cunjavci, sto znaci da vole sve da obidju, onjuse, vide, promuvaju se, itd. U nedostatku setnje postoji mogucnost da budu preterano zivahni, da beze kada se puste sa lanca u setnji ili u extremnim slucajevima postaju agresivni. Vrlo lako se uce da idu bez povoca, samo je bitno da pas prethodno zna komande "stani" i "sacekaj" jer ce ih u suprotnom njihova zanesenost okolinom odneti pod tockove. Kada se unesu u neki miris prakticno nista ne primecuju okolo.
U vecini slucajeva obozavaju da se igraju sa lopticama, da glodju granje ili flase (nisam upoznala tog retrivera koji ne voli da delje granu :lol:), tako da zaista u setnji mogu da budu zabavni jer ce prihvatiti prakticno svaku igru.
Vrlo su druzeljubivi prema ljudima, kao psi cuvari znaju samo da najavljuju kada neko dolazi lavezom, ali tesko da ce uljeza napasti ili ujesti. Prema drugim psima su ok ako su razlicitog pola, ali prema onima istog pola znaju da budu bas agresivni. Muzjaci umeju da budu izuzetno netrpeljivi prema drugim muzjacima, pogotovo prema onim dominantnim. Prema stencima i mackama su ponasaju onako kako su naucili jos kao stenad, tj ako nisu ziveli sa mackama verovatno ce ih juriti, i ako nisu imali kontakt sa stencima verovatno ce ih izbegavati. Ovo naravno nije iskljucivo, tako da posto su prilicno blage naravi mogu da se nauce da zive i sa mackama i sa stencima sasvim lepo.
Retriveri su najsrecniji kada su okruzeni ljudima ili drugim psima, uopste ne vole da su sami, i samoca im tesko pada, tako da u tim slucajevima mogu da postanu agresivni ako su predugo i svakodnevno ostavljani sami. Tako da ne preporucujem da pas bude u dvoristu sam tokom veceg dela dana, najsrecniji ce biti ako moze da bude u kuci sa vlasnikom i porodicom. Ako vec mora da bude napolju, onda mu treba obezbediti drustvo u vidu jos jednog ili vise pasa.
Eto, ako te interesuje jos nesto u vezi njih sto nisam rekla slobodno pitaj.:)

@ pl@wooky - hvla puno, ako nesto bude obavezno javljamo!

@ mackic- hvala na savetima i instrukcijama koje si dala p pajcetu

@ pajce ako si zinteresovan javi se na pp meni da ti dam tel vlasnice azila ili na ostavljeni br. Marijani (to je tel za udomljvanje)

malo me je MACKIC uplasila sa ovim obaveyama....Ali HVALA TI na iscrpnim informacijama.

Ja naime zivim od januara ove godine sam u kuci, veci deo dana nisam kuci ponekada, ima tu i nekih neplaniranih odsustva od kuce.

Druga stvar je sto ja psa u kuci nikada ne bih drzao pored silne prelepe prirode koja me okruzuje. Drugo ste vi u BG, MNOGI HTELI NE HTELI MORAJU PSA DRZATI U STANU
, Ja ipak ne bih nikada psa drzao u kući.

Dryao sam pre dve godine rasnog Sarplaninca, i sliku sam mu negde ovde stavio, ali desavalo se da ga po 7-8 dana ne pustim u setnju. I naravno da je u dvoristu imao svoju kućicu.

Ovakvu obavezu DEFINITIVNO nisam u stanju da preuzmem na sebe.
U svakom slučaju HVALA VAM....

Posteno.
Mada bih ti ja savetovala ako imas finansijske mogucnosti da onda uzmes lepo dva psa. Mozda ti to sad deluje kao jos veca obaveza ali posto ce biti u dvoristu moci ce jedno drugom da prave drustvo dok ti ne budes tu.
Ali u svakom slucaju retriveri nisu za to da budu sami, njima ta priroda nece znaciti nista ako nemaju sa kim da je podele.
Moj pas je u stanu, i nekim ljudima je to tesko da prihvate, ali on ima drustvo po ceo dan. Ako ne mene onda nekog od moje porodice, i na kraju ima i macora ako bas dodje dotle...;) Za razliku od njega, par ulica dalje od nas ljudi imaju retrivera, prelepog, belog, kojeg su uzeli tokom zime jos kao stene, i ostavljali ga samog u dvoristu, i sad ne mogu da ga setaju bez povoca po ulici iako ima vec 3 godine, i moraju da ga sklanjaju od drugih pasa da se ne bi potukli.
Prema tome to dvoriste je jedna vrlo relativna stvar za psa, koliko moze da bude zgodno toliko moze psa i da upropasti.

Evo mogu ja da ti kazem par stvari o njima kao visegodisnji vlasnik goldena.
Odraslog psa je definitivno lakse cuvati nego stene, narocito ove rase jer oni kao mali znaju da budu extra zivahni i paznja im leti svuda. Odraslog retrivera mozes da naucis zaista svemu, moj pas ima 4 godine i dan danas mogu da ga naucim novim komandama bez muke, tako da sto se tice vaspitanja tu su zaista zahvalni.
Setnje im treba dosta, oni su tzv cunjavci, sto znaci da vole sve da obidju, onjuse, vide, promuvaju se, itd. U nedostatku setnje postoji mogucnost da budu preterano zivahni, da beze kada se puste sa lanca u setnji ili u extremnim slucajevima postaju agresivni. Vrlo lako se uce da idu bez povoca, samo je bitno da pas prethodno zna komande "stani" i "sacekaj" jer ce ih u suprotnom njihova zanesenost okolinom odneti pod tockove. Kada se unesu u neki miris prakticno nista ne primecuju okolo.
U vecini slucajeva obozavaju da se igraju sa lopticama, da glodju granje ili flase (nisam upoznala tog retrivera koji ne voli da delje granu :lol:), tako da zaista u setnji mogu da budu zabavni jer ce prihvatiti prakticno svaku igru.
Vrlo su druzeljubivi prema ljudima, kao psi cuvari znaju samo da najavljuju kada neko dolazi lavezom, ali tesko da ce uljeza napasti ili ujesti. Prema drugim psima su ok ako su razlicitog pola, ali prema onima istog pola znaju da budu bas agresivni. Muzjaci umeju da budu izuzetno netrpeljivi prema drugim muzjacima, pogotovo prema onim dominantnim. Prema stencima i mackama su ponasaju onako kako su naucili jos kao stenad, tj ako nisu ziveli sa mackama verovatno ce ih juriti, i ako nisu imali kontakt sa stencima verovatno ce ih izbegavati. Ovo naravno nije iskljucivo, tako da posto su prilicno blage naravi mogu da se nauce da zive i sa mackama i sa stencima sasvim lepo.
Retriveri su najsrecniji kada su okruzeni ljudima ili drugim psima, uopste ne vole da su sami, i samoca im tesko pada, tako da u tim slucajevima mogu da postanu agresivni ako su predugo i svakodnevno ostavljani sami. Tako da ne preporucujem da pas bude u dvoristu sam tokom veceg dela dana, najsrecniji ce biti ako moze da bude u kuci sa vlasnikom i porodicom. Ako vec mora da bude napolju, onda mu treba obezbediti drustvo u vidu jos jednog ili vise pasa.
Eto, ako te interesuje jos nesto u vezi njih sto nisam rekla slobodno pitaj.:)

Već sam pisala na ovom forumu da sam dobila mog Badija pre dva meseca. On ima tri godine. čuvamo ga u dvorištu, ponekad ga dovodimo u stan ili sedi sa nama na terasi. Odlično se privikao na nas. Deca ga obožavaju. trudimo se da ga izvodimo u svakodnevnu šetnju, makar na pola sata, a obićno to traje duže. Jedini problem je sto čim ga pustimo sa povodca ili vidi otvorenu kapiju obavezno počne da beži i trći kao lud, a mi za njim. Nesmemo više da ga puštamo samog, a isto tako kapiju stalno držimo zaključanu. Prethodni vlasnici ga nisu šetali, a i stalno je bio sam u dvorištu. Mislim da on uopšte nema naviku da se izvodi u šetnju, a i toliko ponekad cima i vuče da prosto neznam šta da radim.
Pošto vidim da imaš iskustva u čuvanju retrivera, da li imaš ideju kako bi smo mogli da ga naučimo da se ponaša "sivilizovano" kada ga izvodimo u šetnju.

Back