Zlatni Retriver

vilus:
kod mene u kraju ima tacno 5 retrivera ucenih ovom metodom i nista im ne fali,veseli su,druzeljubivi i ne plase se svojih vlasnika ali nista ne pokusavaju da pojedu

Pa dobro, mozda je njima uspelo, ali kod mog psa nije vredelo. Desavalo se da ako bih primenila silu, on bi bezao kod prve osobe koja bi se tu nasla, i kod nje nastavio dalje da zvace ono sto je ukrao sa zemlje.

Mackic:
Pa dobro, mozda je njima uspelo, ali kod mog psa nije vredelo. Desavalo se da ako bih primenila silu, on bi bezao kod prve osobe koja bi se tu nasla, i kod nje nastavio dalje da zvace ono sto je ukrao sa zemlje.
kuca ti je prilicno tvrdoglava
neke otrove koje razni kreteni bacaju je dovoljno da pas samo dodirne i da se otruje zato ja insistiram na ostroj dresuri.
svako ce svog psa dresirati kako on misli da treba,ja sam samo dala predlog

Oba predloga su realna, Mackicev mi je prihvatljiv zato što sam to pokušavao i ranije, verujem da mogu da ga naučim vremenom i tako nešto - kao što je naučio da hoda uz nogu, sedne itd. Sa druge strane Vilus jesi u pravu u vezi otrova po ulici i tome koliko je otrov opasan, pa makar i samo na dodir.. Stvarno ne mogu da primenim ne znam kakvu silu na njemu, mislim ne mogu da ga gađam jer tako mogu da ga povredim.
Bićemo strpljivi ;) kazna - nagrada, dobar je predlog da za sobom vuče povodac kako bih mogao lakše da ga uhvatim kada tako nešto uradi. Za kaznu ćuška po guzi, za nagradu obilno maženje :D Keksić će biti samo u početku, kako ne bi navikao da jede bilo šta dok smo napolju ;-) Hvala svima puno! :D

obozavam zlatne retrivere, pa razmisljam da kupim stene... pa me zanima, jel tesko njih cuvati u stanu, s obzirom da se puno linjaju?i koja jel razlika izmedju njih i labradora? samo u duzini dlake ili u jos necemu :?: poz

Retrivere nije tesko drzati u stanu, oni obozavaju drustvo i bitno im je da se osecaju kao clanovi porodice. Ono sto jeste (tj moze da bude) nezgodno je njihovo linjanje, u sezonama zaista ostavljaju dosta dlake za sobom, ali to se resava cetkanjem i odrzavanjem dlake (zdravom ishranom i sa dosta vitamina em ce krzno biti lepo em ce se manje i linjati), i naravno redovnim usisavanjem tepiha i ostalih povrsina (ali prvenstveno tepiha).
Razlika izmedju labradora i retrivera je za pocetak u duzini dlake, zatim u bojama (dok retriver moze biti u nijansama od bele do ridje tj zlatne, labrador moze da bude tih boja plus jos i crne i cokoladne), onda u gradji tela (labovi obicno imaju vise kg u proseku od retrivera, razvijeniji su u predelu grudi, tj siri su, i generalno su krupniji od retrivera), i na kraju i u temperamentu (retriveri su nekako "nezniji", ako mogu tako da se izrazim, dok neki labovi mogu da imaju problema sa dominacijom prema drugim psima istog pola, iako su i jedni i drugi kao stvoreni za porodicu i decu, izuzetno su drustveni i tesko ce se naci neki lab ili retriver koji ce biti nepoverljiv ili agresivan prema ljudima).
Eto, nadam se da sam ti malo pomogla. :D

Retriveri su izuzetno druzeljubivi, ja nisam imala problema sa lutalicama (u vecini slucajeva) jer je on hteo sa svima njima da se druzi. Naravno desavalo se da naletimo na nekog baxuza od psa koji bi hteo da ga napadne, ali nikad se nije desilo nesto ozbiljnije.
Procitaj neke moje postove na prethodnoj strani, pisala sam o tome kako se sprijateljiti sa lutalicama, tj kako izbeci konflikte izmedju njih i svog psa. Mada moras da budes svesna da cete neke pse na ulici definitivno morati da izbegavate.

cicimii:
jesi, hvala puno.. imam problem sto zivim u gradu u kom ima pubo kuca lutalica a neki su i agresivni, pa se plasim da mogu da ga napadnu :-(
u svim gradovima i manjim mestima ima puno lutalica,ali nemoj o tome da razmisljas,jer ako nastavis tako nikad neces imati psa. mozda tvoja kuca nikad u zivotu nece biti u toj situaciji. a i ako vec dodje do toga treba samo pustiti psa sa povodca i on ce se sam izboriti ili pobeci,ali to su uglavnom tuce upozorenja koje nisu opasne.

Izvini moram da te ispravim - ta teorija pustiti psa da se on sam izbori ili pobegne moze vrlo lako da se zavrsi pod tockovima ili sa ranama za usivanje. Metode koje sam ja koristila kad smo nailazili na neprijateljske pse je 1. da stanem sa psom, sacekam da ga iznjuskaju, usput im govorim nesto tipa "sto je lepa kuca" ili "pa gde si ti" najumilnijim mogucim glasom; 2. ako psi hoce da se biju opet stanem ali tako da ne mogu da pridju mom psu, tj ako neko pokusa da pridje ja stanem izmedju tog psa i mog psa, ali nista ne govorim, samo stojim i ne dam mu da pridje. Jednom sam bila u situaciji da sam morala da udarim psa jer je iskocio iza parkiranih automobila i mog psa uhvatio za vrat. U tim slucajevima najbolje je povuci psa ka sebi (pod uslovom da je na povocu) i udariti psa koji napada (obicno nogom), ali cim se povuce dalje nasilje je nepotrebno.
U ovakvim situacijama je najbolje ne paniciti, ne vristati, ne gadjati te druge pse bilo cime ako samo stoje i laju, ne cimati svog psa levo ili desno, jednostavno ne praviti frku nego pokazati im da samo hoces da prodjes sa svojim psom.
Veruj mi znam vrlo dobro kako izgledaju situacije kad copor od desetak pasa uz histericni lavez jure prema tebi i tvom psu, i defintivno je najbolje samo stati sa psom i cekati dok se ti drugi psi ne smire. Da sam u takvim situacijama pustala mog psa sa povoca i ostavljala ga da se sam snadje sad bi bio ili tesko istraumiran ili tesko povredjen da li od kola ili od drugih pasa.

Mackic:
Izvini moram da te ispravim - ta teorija pustiti psa da se on sam izbori ili pobegne moze vrlo lako da se zavrsi pod tockovima ili sa ranama za usivanje. Metode koje sam ja koristila kad smo nailazili na neprijateljske pse je 1. da stanem sa psom, sacekam da ga iznjuskaju, usput im govorim nesto tipa "sto je lepa kuca" ili "pa gde si ti" najumilnijim mogucim glasom; 2. ako psi hoce da se biju opet stanem ali tako da ne mogu da pridju mom psu, tj ako neko pokusa da pridje ja stanem izmedju tog psa i mog psa, ali nista ne govorim, samo stojim i ne dam mu da pridje. Jednom sam bila u situaciji da sam morala da udarim psa jer je iskocio iza parkiranih automobila i mog psa uhvatio za vrat. U tim slucajevima najbolje je povuci psa ka sebi (pod uslovom da je na povocu) i udariti psa koji napada (obicno nogom), ali cim se povuce dalje nasilje je nepotrebno.
U ovakvim situacijama je najbolje ne paniciti, ne vristati, ne gadjati te druge pse bilo cime ako samo stoje i laju, ne cimati svog psa levo ili desno, jednostavno ne praviti frku nego pokazati im da samo hoces da prodjes sa svojim psom.
Veruj mi znam vrlo dobro kako izgledaju situacije kad copor od desetak pasa uz histericni lavez jure prema tebi i tvom psu, i defintivno je najbolje samo stati sa psom i cekati dok se ti drugi psi ne smire. Da sam u takvim situacijama pustala mog psa sa povoca i ostavljala ga da se sam snadje sad bi bio ili tesko istraumiran ili tesko povredjen da li od kola ili od drugih pasa.
ako ga napadne drugi pas a ti ga drzis vezanog on ne moze da se brani i veca je verovatnoca da ga drugi pas povredi

A ako ga pustim a on krene da bezi i izleti na ulicu pod auto? Ili ako je drugi pas jaci i ubije boga u njemu posto ga ja tako pustim sa lanca? Da sam ga ja pustila sa lanca tada kad ga je taj pas uhvatio za vrat, vise ne bih mogla nikako da ga odbranim a ovaj bi ga posteno izujedao jer je Tedi tada imao jedva godinu dana i da je hteo ne bi mogao da se brani sam. Samo jednom sam ga pustila da se sam obracuna, i to sa jednim komsijskim psom koji je zapeo da se bije sa njim od kad ga je video, jedno vece smo naleteli na njega pustenog bez vlasnika, i on se tada zaleteo na Tedija i da ja ne bi morala da ga udaram pustila sam Tedija da se obracuna jednom za svagda, samo su se malo pocupali i to je bilo to. Ali kao sto rekoh to se desilo samo jednom, i Tedi se nije plasio njega, ali zato se sav skupi kad naletimo na vise od 3 ulicna psa i nema sanse da ga pustim onda.

Mackic bili smo na kupanju, prvi put! :D Bilo je super, nažalost nisam nosio aparat da slikam Sonija kako se kupa, ali bio je strašno smešan! Šta ima novo kod vas, šta radi Tedi?? :) Nije nas bilo neko vreme, zato što je Soni pregrizao kabl od telefona u mojoj sobi (slučajno ;)) pa nismo koristili internet, tako često.

Jao super, bas mi je drago da si ga vodio na kupanjac, mora da je uzivao. :D :D Steta sto nemas slike, ali sledeci put obavezno da nosis aparat ;) A to sto je pregrizao kabl je normalno, svi to moraju da urade barem jednom :lol: (osim mog macka kome je trebalo dobrih 4-5 godina da to prestane da radi).
Tedisa je super, bas sam ga juce merila, ugojio se 3kg pa sada vise ne izgleda kao strvina kao ranije. Usput je malo i zivnuo, samo se sad brinem jer se nesto ovih dana mnogo uzvrteo napolju, pa se samo nadam da nije neka zenka u teranju jer ce onda opet da prestane da jede, a to onda znaci i da cu morati da ga vodim na povocu, sto i on i ja mrzimo.
Jedino sto ga sad muci je ta alergija , osuo se po celom telu, i jadan se skroz usmrdeo. A ne mogu da ga okupam kako treba jer od cesanja pravi male ranice koje ce ga sigurno uzasno peci ako mu stavim sampon na njih. I onda tako cekam da mu se jedan deo tela "oslobodi" tih alergijskih bobuljica, pa ga onda tu operem, tako da mu je sad glava i ceo vrat cist, zajedno sa stomakom, a ledja, noge i "gacice" su mu grozno prljavi.
Ma ludnica... a ja kao tetkica na svako malo moram da brisem podove, da nam se ne bi i stan usmrdeo. :lol:

Evo ovako se drapa svaki put kad izadjemo

Da, znam da postoje i beli retriveri. U stvari mislim da je teze naci belog laba nego belog retrivera.
Imas temu pravila i objasnjenja u kojima ti pise na koje sve nacine mozes da postavis slike.

Super su vam sličice Mackic!!! Tedi baš lepo izgleda, dobro mu stoje 3 kilograma viška ;) Što se alergije tiče (nisam ni znao da je to u pitanju) ali izgleda da je i Soni ima, pošto se stalno češa i ima ranice (od češanja i grickanja). A imamo i drugi problem, ako postoji pseći pubertet, mislim da ga je ćapio, pošto je sve što je naučio zaboravio u poslednjih nedelju dana i sada me vuče kada ga vodim vezanog, kada je pušten neće da dođe itd.
Nisam ti rekao za detalj sa kupanja, Soni inače važi za ''lenčugu'' koja se ne zamara nikad previše i uglavnom voli isključivo da se mazi, kada je bio na kupanju nije smeo ni da uđe sam u vodu već je jurio levo - desno da ga ljudi na obali češkaju, te tako ga ja uvedem u vodu (naravno i ja sa njim, neće drugačije) gde je on preplivao nekoliko metara ka obali i do mene i onda mi se ''ukotvio'' na rame pa sam ja plivao leđno a on se vozio bez potrebe da se zamara.. i to je bio veći deo kupanja :-D Ljubav prema grančicama im je identična ;) :D Postavljam sličice što pre mogu!

Ta alergija je dosta cesta kod retrivera, a moze da je izazove ili hrana za pse, ili neko hemijsko sredstvo kojim recimo brises podove u stanu/kuci ili moze da bude nesto sasvim trece. Za pocetak ga prvo ocisti od buva (ako ih ima) jer mogu da budu i na njih alergicni. Ja sam ranije znala na koju granuliranu hranu se Tedi osipa, medjutim ovoga puta je nije jeo, tako da ne znam od cega je. Doduse nasla sam mu par buvica, i kupila sam fronline, ali se plasim da mu ga stavim da ne bih potrefila neku od tih ranica.
E svi retriveri su isti! :lol: Sto ih vise poznajem to sam vise ubedjena u to. :lol: Svi su lenje bube koje bi samo da se maze. :D Mada ne mora da znaci da ce kod tvog Sonija to da traje vecno. Tedi je bio najgore lenj, ali dok nije napunio 1,5 godinu, onda je naprasno zivnuo, i umesto da sedi i nesto zvace poceo da trckara okolo u setnjama, da bi od prosle godine poceo da izvodi ono mahnito trcanje, kad prave osmicu. :lol: Doduse jos uvek je lenj u kuci, ali zato napolju vise nece da dolazi kod svakoga da se mazi (samo kod izabranih), pa onda sedne tek kad sve dobro iznjuska.
Gledala sam na animal planet-u emisiju koja se zove wonder dogs, i tu se razne kuce takmice u raznim disciplinama. I nasao se jedan zlatni retriver, i kad je dosao red na agility to je trebalo da vidis - ja sam umirala od smeha - njemu se nije preskakalo, pa je samo zaobilazio te prepreke, pa je onda jos njuskao okolo izmedju prepreka, i kad bi video da vlasnica trci on bi umesto da je prati skakao na nju. :lol: :lol: Jednostavno se videlo da ga je bas briga za takmicenje i prepreke. :lol: :lol: Isto to se desilo kad sam prosle godine otisla na tasmajdan, na taj famozni agility, Tedi naravno nista nije preskocio i prosao, ali je zato hteo da umre od srece sto je toliko kuca sa vlasnicima bilo na jednom mestu. :lol:

Back