Zlatni Retriver

hvala Mackic! Iskreno mene je strah da nesto ne pogresim u podizanju steneta. Inace Mia je prava djavolica. Po ceo dan skace , hoce da se igra ali i pravi probleme po kuci posto sve zivo gricka tako da je dosta stvari po kuci upropastila.Posto mi nije bas najjasnije kako se upload-uju slike nisam u mogucnosti da postavim neku njemu slicicu

Nema na cemu :D Ne znam da li znas, ali trebalo bi da pocnes da joj dajes kalcijum da bi joj se kosti pravilno razvile, ali za doziranje se posavetuj sa vetom. Isto vazi i za Kafortan.

Inace mozes da stavis slike i preko sajta www.allyoucanupload.com, i tamo preko browse nadjes sliku, ako treba promenis velicinu, ides na upload i kad ucita iskopiras link koji ti najvise odgovara.

zdravo svima...imam jedan veliki problem...sa svojim psom pokusao sam da ga resim unazad 2 meseca ali mi nista ne polazi za rukom...Cuvam Zlatnog retrivera ima 9 meseci..Moj problem je u tome sto on rezi i laje na nas ukucane...(cudno za retrivera) kada mu nesto ne odgovara ili iz cista mira...npr. kada sedi na stolici...i sl. ne znam u cemu sam pogresio tokom vaspitanja...sve sam probao...da ne postane takav a cini mi se da je sve gori i gori...naravno postoje dani kada je umiljat i radostan i sve...takvih dana je vise...ali ne znam zaso se tako ponasa...imam utisak da ponekada hoce i da me napadne...kao da mi ne veruje uopste...kao da rezi i laje iz straha...iz fobije...mislim da je to ...nesto sa psihicke strane psa... i razmisljam se da ga dam na dresuru...mozda bi se stanje popravilo....stvaro bih zeleo neku pomoc ili savet...ako ste me razumeli u cemu je problem...unapred hvala....P.S naravno uvek sam bio dobar prema njemu...i sve bih dao za njega...samo da se popravi...

Mislim da bi bilo najbolje da se konsultujes sa nekim iskusnim dreserom. Imala sam prilike da vidim retrivere koji su pokusali da dominiraju nad svojim vlasnicima, ali ne bih mogla da ti kazem otkud im taj gen, i takvo ponasanje.
Mozda ako ste mu mnogo popustali da je on osetio da moze da bude "gazda" u kuci, pa da se zato tako ponasa. U svakom slucaju takvo ponasanje treba srediti i to u sto kracem roku.
A koliko je bio star kad je poceo tako da rezi na sve vas u kuci? Takodje me zanima ko mu je otac?

od jučer smo ponosni vlasnici preslatke kujice zlatnog retrievera, stare 8 tjedana!
kako nam je to prvi pas, nemamo pojma jel to ponasanje normalno, naime....danas je potpuno apaticna, cak i ne cvili toliko nego samo spava! Napravi par koraka i zaspe! Nocas je dosta cvilila, pa ne znam jel sad ona to umorna ili sto! Dala sam joj jesti Royal H Junior, i to je pojela tako tako!
Rekli su mi da treba imati 3 obroka, i da joj samo to dajem jer da u tome dobiva sve sto je potrebno stenetu
Mislim da je imala i buhe, jer se hip ceskala, pa sam joj nakapala onu ampulu..
Bas me brine, ne znam trebam li otici veterinaru, ili je to normalno za stene kad se odvoji od majke?
Jos nesto, primila je jedno cjepivo, a za 3 tjedna treba dobiti drugo. buduci imamo vrt, kojim setkataju macke, zanima me, smije li ona izac van ili bolje da pricekam da dobije i to drugo cjepivo! ? zahvaljujem

Pija:
od jučer smo ponosni vlasnici preslatke kujice zlatnog retrievera, stare 8 tjedana!
kako nam je to prvi pas, nemamo pojma jel to ponasanje normalno, naime....danas je potpuno apaticna, cak i ne cvili toliko nego samo spava! Napravi par koraka i zaspe! Nocas je dosta cvilila, pa ne znam jel sad ona to umorna ili sto! Dala sam joj jesti Royal H Junior, i to je pojela tako tako!
Rekli su mi da treba imati 3 obroka, i da joj samo to dajem jer da u tome dobiva sve sto je potrebno stenetu
Mislim da je imala i buhe, jer se hip ceskala, pa sam joj nakapala onu ampulu..
Bas me brine, ne znam trebam li otici veterinaru, ili je to normalno za stene kad se odvoji od majke?
Jos nesto, primila je jedno cjepivo, a za 3 tjedna treba dobiti drugo. buduci imamo vrt, kojim setkataju macke, zanima me, smije li ona izac van ili bolje da pricekam da dobije i to drugo cjepivo! ? zahvaljujem
Normalno je da štene reaguje na tolike promene! Uzeto je od mejke, iz legla, smešteno u potpuno nov ambijent, sa novim (nepoznatim) ljudima je... Još ako je putovalo... Nije joj lako.
Naravno da razumem tvoju brigu, jer nije prošlo mnogo vremene od kad smo mi u kuću doneli Donu (štenac škotskog ovčara) koja je uz sve navedeno imala i proliv i odbijala hranu potpuno! I ako znam sve što tebi sad pričam - ipak sam bila zabrinuta i pitala se "a da nije možda još nešto?". Trebalo je da je vidiš posle tri dana :roll: ! I dan danas je (ima malo manje od četiri meseca) kao da je uključena u struju! :lol:
Što se vakcine tiče, nama je veterinar rekao da se pas ne zarazi baš tako lako, ali da je važno da se ne prehladi, ne pokisne i sl. Ipak, mi smo je između dve vekciner (i 10-tak dana nakon druge) držali pretežno u kući "za svaki slučaj".
Uživaj u svojoj slatkoj kuci! ;)

Pozdrav svima,ovo je prvi put da vam pisem...
Imam zlatnog retrivera,Arona,starog godinu i 3 mjeseca...prelijep je..ali me nista ne slusa..uzeli smo ga kad je imao mjesec i po i posvecivali mu puno paznje iako zivim u stanu i nemam bas uslove za psa...eh,ovako kad je bio mali naucila sam ga osnovne naredbe,sjedni,lezi,daj sapu..i sada sve sto je stariji sve manje me slusa..zivi u boxu..i npr kada treba da jede(a gladan je) ja otvorim box i pustim ga da seta dok mu ja pripremim hranu..i kad samo jednom kazem "Aron mjesto.." odmah dodje gdje treba..i da mi sapu i sve..ali ako nije gladan..ja ga mogu zvati 100 godina on se pravi da ne cuje i tamo nesto radi..kad ga izvedem vani neposlusan je na lancu uvijek on mene voda..i kad ga pustim s lanca da se okupa i malo istrci..on samo trci kad mu bacim drvo ili nest u vodu..a ostalo kad ga zovem nece da me poslusa..ili da sjedne kada je vani to nema sanse...Znaci ispade samo me slusa kada je jaako gladan..a ostalo nist..eto voljela bih da date neke savjete,kako da ga naucim,jer su mi stvarno potrebni...Unaprijed Hvala :wink:

@Lannaaa
Kuca ti sad ulazi u pubertet, i prestaje da bude stene. Veliki psi su kompletno formirani tek sa dve godine (i fizicki i psihicki). On sad ispituje tvoj autoritet time sto te ne slusa, proverava da li si dovoljno "cvrsta" da mu budes predvodnik copora. Ono sto sad moras da uradis je da ga ponovo dovedes u red (ne batinama naravno). Za svaku stvar koju dobro uradi daj mu nagradu u vidu psecih poslastica, a za svaku pogresnu stvar koju ti uradi iz inata kazni ga tako da zna da si ljuta i da neces tolerisati takvo ponasanje.
E sad, naravno ne mozes ocekivati od njega kad je pun energije da te slusa bez pogovora. Obavezno ga vodi na istrcavanje, bacaj mu lopticu i sl sto vise da bi se umorio i oslobodio viska energije. Onda iskoristi priliku kad se malo umori (ne toliko da se patosira) i vezbajte komadne sedi, dodji, pored i sl. i obavezno mu daj nagradicu za svaku dobro obavljenu komandu.
Takodje mu daj obroke u tacno vreme (recimo ako ga hranis u 3 popodne, da to uvek bude u tri). Tako ce stvoriti navike i nece se desavati da nije gladan u to vreme.
To sto te vuce na povocu je verovatno zbog toga sto je navikao da bude pusten, i kad ga vezes on bi sto pre da dodje do mesta gde zna da ces ga pustiti. To isto izvodi i moj pas kad ga vezem dok prolazimo kroz ulicu u kojoj moze da izleti na kolovoz. Za to ne znam sta da ti kazem, ne savetujem ti da ga pustas jer je jos mlad i blesav, mozes eventualno da mu nabavis flexi.

Pa dobro ima toga da mu je popustano...ali meni je mnogo cudno da ta rasa tako reaguje....i ja ozbiljno razmisljam da odem do nekog dresera...da se ja konsultujem...ne radi to stalno...imam utisak kao da rezi iz straha...kada je oko hrane ili kada drema....kada mu nesto ne odgovara...onda tako reaguje...ali ja mislim da on uopste tako ne sme raditi .....Pa poceo je da rezi tako oko 6 meseci...mlad...i onda je jedno vreme prestao....i od skoro opet...ne razumem ga sta mu je u glavi... veruj mi niti ga je neko nesto bio...nisti ranije bio u kontaktu sa nekim krvcolocnijim psima...niti ujedan....i jos nesto.....mnogo je "jaci" kada je oko svog boxa ili u njemu...tada i bas laje...kapiras kao nas ukucane ne pusta na njegovu teritoriju ili nesto slicno....ne znam....on je fenomenalan....ovako i za igru bi sve dao...ali ovo mu je neka mana vea....jeste redja...ali..mislim da uopste ne bi trebalo to tako biti....OTAC MU JE NEKI "BRUNO" ne zanm sada kako se to gleda....to mi je ime

hey:)hvala ti puno..Mackic..nismo se bas razumjeli..kod mene je muzijak:)a to za nagradjivanje problem je sto on i ne voli bas neke keksice za nagradu.Inace ga hranim psecom hranom ali najvise se obraduje kad mu dam komadic mesa ili tako nesto...a to sto sam rekla da me vuce kad ga vodim u setnju..nije razlog taj sto je pusten..jer pustam ga samo kad dodjem kod rijeke da se kupa ili na nekom mjestu gdje nema auta..a kad se umori malo vise onda hoda "uz nogu"

Bleeeky:
Pa dobro ima toga da mu je popustano...ali meni je mnogo cudno da ta rasa tako reaguje....i ja ozbiljno razmisljam da odem do nekog dresera...da se ja konsultujem...ne radi to stalno...imam utisak kao da rezi iz straha...kada je oko hrane ili kada drema....kada mu nesto ne odgovara...onda tako reaguje...ali ja mislim da on uopste tako ne sme raditi .....Pa poceo je da rezi tako oko 6 meseci...mlad...i onda je jedno vreme prestao....i od skoro opet...ne razumem ga sta mu je u glavi... veruj mi niti ga je neko nesto bio...nisti ranije bio u kontaktu sa nekim krvcolocnijim psima...niti ujedan....i jos nesto.....mnogo je "jaci" kada je oko svog boxa ili u njemu...tada i bas laje...kapiras kao nas ukucane ne pusta na njegovu teritoriju ili nesto slicno....ne znam....on je fenomenalan....ovako i za igru bi sve dao...ali ovo mu je neka mana vea....jeste redja...ali..mislim da uopste ne bi trebalo to tako biti....OTAC MU JE NEKI "BRUNO" ne zanm sada kako se to gleda....to mi je ime

Eh, ne znam stvarno sta da ti kazem. To obicno nije njihov karakter, ali kao sto znamo uvek ima izuzetaka. Pitala sam te za ime njegovog oca jer znam dva retrivera koji imaju istog oca, a ponasaju se bas tako "ne-retriverski". Svoje vlasnike su cak i ujedali (ne nesto strasno, ali ako pokusaju da im uzmu kost koju su ovi nasli na ulici, oni ih cape za prste). Medjutim vremenom su se obojica sredili (jedan ima 3 godine a drugi ce uskoro 2), ali fora kod tog mladjeg je sto on tako rezi samo na tu devojku koja mu je zvanicno vlasnica, dok recimo na njenog oca nikada nije. Zato sam pomislila da niste mozda bili preblagi prema njemu (ona je cak znala da ga klepi novinama zbog necega sto je uradio a sto nije trebalo, a onda da ga grli i da mu se izvinjava) pa da se sad ponasa kao da je on vlasnik nad vama.
Takodje postoji jos jedna stvar koja retriverima ne prija a moze da dovede do agresivnosti, a to je ako je ostavljan dugo sam. Oni ne vole nikako da budu sami, ili u kuci ili u dvoristu, i neki cak znaju da totalno podivljalju zbog toga. Ako je on mnogo vremena provodio sam u svom boxu, mozda je to mesto oznacio kao kompletno svoje pa vas zato ne pusta unutra.

Ovo je nas Ares! Iz sopstvenog iskustva mozemo da kazemo da su zlatni retriveri najlepsi ,najbolji I najblesaviji (u pozitivnom smislu) psi.Ne mora pas biti iz najskupljeg i najboljeg legla da bi bio lep i voljen.Mi smo ga platili 80e,a ne bi ga dali nizasta na svetu.Ako ima zainteresovanih retriverki,neka se jave na mail drlasan@yahoo.com

Savetujem vam da mu ipak snimite kukove pre nego sto mu nadjete zenku. Displazija se ne vidi spolja (ukoliko nije izuzetno teska), i ni veterinar ne moze da je uoci dok pas ne poce da copa. Tek kad ga budete snimili mozete biti sigurni u to u kakvom su mu stanju kukovi. Displazija je kod njih izuzetno mnogo zastupljena, i ako je otkrijete na vreme mozete da mu ulepsate starost sto se toga tice.

Mackic:
Eh, ne znam stvarno sta da ti kazem. To obicno nije njihov karakter, ali kao sto znamo uvek ima izuzetaka. Pitala sam te za ime njegovog oca jer znam dva retrivera koji imaju istog oca, a ponasaju se bas tako "ne-retriverski". Svoje vlasnike su cak i ujedali (ne nesto strasno, ali ako pokusaju da im uzmu kost koju su ovi nasli na ulici, oni ih cape za prste). Medjutim vremenom su se obojica sredili (jedan ima 3 godine a drugi ce uskoro 2), ali fora kod tog mladjeg je sto on tako rezi samo na tu devojku koja mu je zvanicno vlasnica, dok recimo na njenog oca nikada nije. Zato sam pomislila da niste mozda bili preblagi prema njemu (ona je cak znala da ga klepi novinama zbog necega sto je uradio a sto nije trebalo, a onda da ga grli i da mu se izvinjava) pa da se sad ponasa kao da je on vlasnik nad vama.
Takodje postoji jos jedna stvar koja retriverima ne prija a moze da dovede do agresivnosti, a to je ako je ostavljan dugo sam. Oni ne vole nikako da budu sami, ili u kuci ili u dvoristu, i neki cak znaju da totalno podivljalju zbog toga. Ako je on mnogo vremena provodio sam u svom boxu, mozda je to mesto oznacio kao kompletno svoje pa vas zato ne pusta unutra.
Pa da o tome ti pricam kada npr..jede ili..kada drema spava..kada mu nije nesto po volji on tako reaguje...sto si rekla u vezi koske...npr....on se tako nikada nije ponasao na ulici ili nege u setnji nikada..tada je miran i umiljat...nego samo u dvoristu...kada je kuci...pa iskreno da ti kazem i bili smo blagi prema njemu... dok je bio bas stene...ali uvek kada je pogresio bio je kaznjavan...ali veruj mi i od malena se suprostavljao da istera svoje ...i onda pobegne u box (tako je napravljen da ne moze da mu se pridje kada je unutra) sam...i pocne da laje i ocigledno je svestan da tada ne moze niko da mu pridje...on je dobar i mnogo mio...da me ne shvatis pogresno sad..da je takav stalno...ali ima trenutaka...nego mene strah da na primer vremenom to ne prerasta u nesto vece...kapiras...i da li ja sada mogu da ispravim neke greske...mozda koje smo pravili....tokom njegovog odrastanja...mi u porodici...ili cu ipak morati da ga vodim na dresuru...dreser da proba da resi taj njegov malo divlji gen....(nisu retriveri za dresuru...:)) Sto se tice samoce...nije sam preko dana uopste...ima uvek neko tu oko njega u dvoristu...ali nocu je sam u boxu...i dole spava...tako je navikao od malena...(danju uopste nije u boxu...) Hvala jos jednom...na vremenu i savetima..i misljenjima...:)) poz...

Ako se on tako ponasa samo kad je kod kuce, a ne i kad je u setnji, ne znam koliko ce pomoci da ide na dresuru. Mislim da sve sto treba je da ti neko kaze kako na finjaka da resis taj problem. Neko stran njemu moze samo da mozda pogorsa stvari (recimo ako bi ti sad dreser dosao pa pokusavao nesto da izvede). Pokusaj da se raspitas u nekom centru za dresuru, potrazi nekog iskusnijeg dresera koji moze da ti da pravi savet.
Mada ako ti to ne predstavlja toliki problem sto on ne da da se udje u njegovu kucicu ili da mu se dira hrana, sumnjam da ce to preci u neku jos goru agresivnost. Dosta pasa zna da tako ne da svoju hranu, i to onda nije nikakav veliki problem, jer mu samo spustis ciniju, pa kad zavrsi pokupis.

Oni u stanu mogu vrlo dobro da se "snalaze", pitanje je samo da li vlasnik ima dovoljno strpljenja da skuplja dlake u sezonama linjanja i da li ima vremena da ga seta. U principu zlatni retriveri vole da su napolju, ali njima ako je dvoriste ispred kuce prazno ne znaci nista. Mnogo ne vole da su sami, pa ce im biti lepse u stanu sa ljudima nego u dvoristu bez ikoga. Znam dosta ljudi koji drze retrivere u svojim stanovima, i nikada se nisu pozalili da im pas pravi stetu ili zavija dok nisu tu. Oni vrlo dobro podnose taj period odustva vlasnika koji je u skoli ili na poslu, jer tada obicno spavaju. Medjutim posle dremke zahtevaju paznju i dobru setnju, i ako nista drugo bar dobro mazenje. ;)
Sa sigurnoscu mogu da tvrdim da zlatni retriveri odlicno podnose zivot u stanu.

ja imam kera (zenka) dva dana i izludela me. Noci oko 2 pola 3 pocne da cvili, probidi ceo komsiluk. ja je izvedem napolje na travu da obavi nuzdu, a ona nista (obavila je u stanu), i samo bi da se igra. Da li je i vama cvililo stene kad je bilo malo. Sta treba da jede dok je malo. IMA PAR KRPELJA, dal da ih sam vadim ili da idem kod veterinara..... Unapred zahvalan,....

Stenci obicno znaju tako da se bude u sred noci i traze da se igraju. Mozes, da bi sprecio to, da izvedes vise stvari - tokom dana je izmori najvise sto mozes, znaci bacaj joj lopticu, setaj je malo duze nego inace, pusti je da se igra sa nekim drugim stenetom ili odraslim kucetom koje zeli da se igra. Drugim recima nek nema ni minuta mira tokom dana, da bi nocu spavala mirno. Druga stvar je - stavi njen krevetic, ili krpicu gde spava, pored svog kreveta, tako da kad pruzis ruku iz kreveta da mozes da je dohvatis. Kad ujutru ili tokom noci pocne da cvili, ti samo pruzi ruku i mazi je. Njima je potrebno da znaju da dok su tako mali uvek imaju nekog pored sebe. Vecina njih cvili zbog stoga sto se osecaju napusteno kad se probude sami u mraku, jer kad su u leglu uvek ima nekog, kad god da se probude. I onda je tako mazi dok se ne smiri i ponovo ne zaspi.
Inace koliko je stara malena? Po mom misljenju stencima dok su mali je najbolje davati granuliranu hranu za stenad. To mozes da nadjes u svim pet shopovima, a ona ima sve sto im je potrebno, tako da ne moras da mislis da li ce ti kuca biti mrsava ili da nece imati dovoljno vitamina. Na svakom dzaku te hrane ti pise koji pas od koliko kilograma treba dnevno da pojede te hrane.
Krpelje mozes sam da izvadis, mozes da ih ili iscupas rukom ili da ih prvo osamutis alkoholom da onda izvadis (tako se vade lakse). Ona prica da krpelj moze da povrati neki svoj otrovni sadrzaj kad ga polijes alkoholom meni ne zvuci bas ubedljivo, jer ako je krpelj zarazen prenece bolest cim se prikaci za kozu. Takodje ona prica da ako mu glava ostane on nastavlja da sisa nije uopste tacna, insekti nisu super bica pa da mogu da zive bez ostatka tela. Glava vremenom otpadne sama, ili mozes posle nekog vremena da je iscupas ako mislis da ne moze da se otkaci sama.

Stara je ona mislim neke 4 nedelje, nisam siguran. Moracu da je izmaram vise. A krpelje cu radije prepustiti veterinaru, posto sutra idem da se raspitam ka treba da primi vakcinu i da uzmem te neke tablete za gliste. Ma pitacu veterinara sve, i za hranu i sve. Za ova 2 dana sam joj davao mleko i meso sa rostilja i moze da pojede ko slon. Nije normalna. Drzim je na terasi, ne bas u stanu (neda mi keva), ali napravio sam joj dobru kucicu na terasi od stiropola pa joj nece biti hladno....valjda. E da, jel smeju da se kupaju ili mora sa vlaznom krpicom da se ciste? Hvala na pomoci.........PozZZzz svim ponosnim vlasnicima........

Back