Za pocetak pri kupovini steneta obrati paznju na njegovo/njeno zdravlje. Posto su retriveri sada dosta popularni malo odgajivaca vodi racuna o genetski naslednim bolestima, a to su kod retrivera displazija laktova i kukova, kao i slepilo (cini mi se da je katarakta u pitanju ali nisam sigurna) kod veoma mladih pasa. Odnos cena/kvalitet vise nije ono sto je bio, tako da ako platis stene 500e to ti opet nece biti garancija da je zdravo. Dakle najbolje je da popricas sa nekim veterinarom ili prijateljem koji je malo upuceniji u retrivere ko moze da ti preporuci neku odgajivacnicu i sl. Inace gde god da kupujes psa odgajivacu obavezno trazi snimak kukova i laktova i potvrdu da su ok (ako pise HD-0 ili HD-A to znaci da su kukovi u super stanju, oznaka za laktove je ED), i nemoj da mu samo verujes na rec da su roditelji u ok stanju.
Sto se tice pola mislim da je sasvim svejedno da li ces uzeti muzjaka ili zenku, sto se tice karaktera. Jedino nemoj da uzimas zenku ako nemas uslove za stence.
Po meni je najbolje uzeti stene sa puna 2 meseca, jer su tada dovoljno veliki da se odvoje od majke, a i taman u tom uzrastu su najsladji :-D Mada ako ce tvoja kuca da prvi period provede sama u dvoristu mozda je bolje da uzmes malo veceg, recimo sa 4,5 ili 6 meseci.
U principu on ili ona moze da bude u ogradjenom delu dvorista, ali je bitno i da je/ga prosetas bar jednom dnevno onako posetno jer oni bas vole da se setaju i njuskaju okolo, a i da plivaju. Bitno je da ti kuca ima drustva preko dana, jer su oni izuzetno drustveni i mogu da postanu agresivni ako se drze izolovani. Ili recimo ako vec ne moze da ima drustvo kod kuce onda ga/ju izvodi bar jednom dnevno u neki park gde ce moci da se druzi sa drugim psima i ljudima.
Eto, nadam se da sam od neke pomoci.Pozz