Zlatni Retriver

E ljudi slusajte sad ovo! Sada sam saznao da Sleepijev otac ima HD-b a Majka HD-c. Popizdeo sam skroz, a covek me je uveravao da je sve ok i jeste snimao kukove, ali je zaboravio da mi ``napomene`` kolike su ocene . I sta sad da se radi? Da li je obavezno da pas nasledi od roditelja taj stepen?

E ljudi slusajte sad ovo! Sada sam saznao da Sleepijev otac ima HD-b a Majka HD-c. Popizdeo sam skroz, a covek me je uveravao da je sve ok i jeste snimao kukove, ali je zaboravio da mi ``napomene`` kolike su ocene . I sta sad da se radi? Da li je obavezno da pas nasledi od roditelja taj stepen?

Pa nasledice neki stepen to je sigurno. HD-C je inace zabranjen stepen, tj pas sa takvom vrstom displazije ne sme da se uparuje. HD-B je vec na gornjoj granici dozvoljenog.
Ovako ne mogu da ti bas predvidjam da li ce ti kuca imati vecih problema, ali postoji mogucnost da ima veci stepen displazije nego roditelji.
Inace kao preventivu mogu da ti preporucim da kad malo poraste sa njim ides u duge setnje, a cim napuni godinu dana odes da mu snime kukove za slucaj da treba i neki lekic usput da pije (tako ces mu sacuvati hrskavicu i kosti da kad bude stariji ima manje problema sa time). Inace i plivanje je jako dobro.

Pa nasledice neki stepen to je sigurno. HD-C je inace zabranjen stepen, tj pas sa takvom vrstom displazije ne sme da se uparuje. HD-B je vec na gornjoj granici dozvoljenog.
Ovako ne mogu da ti bas predvidjam da li ce ti kuca imati vecih problema, ali postoji mogucnost da ima veci stepen displazije nego roditelji.
Inace kao preventivu mogu da ti preporucim da kad malo poraste sa njim ides u duge setnje, a cim napuni godinu dana odes da mu snime kukove za slucaj da treba i neki lekic usput da pije (tako ces mu sacuvati hrskavicu i kosti da kad bude stariji ima manje problema sa time). Inace i plivanje je jako dobro.

E sada ti kazes da je c zabranjen.A prema nasoj kinologiji a,b i c su dozvoljeni za parenje.Sta mislite da li je namerno izostavio u rodovniku ocene kukova?

Ja sam to nasla na netu, tacnije dobila sam link sa tom skalom dozvoljenih i zabranjenih stepena displazije. Pazi postoje samo 6 stepena, i ako ti uparis psa koji ima 3 stepen, tj C, njegovi/njeni potomci mogu da imaju 4 stepen, sto je vec teza displazija. 5 i 6 stepen su propast, tu ide samo operacija ili uspavljivanje, a 4 stepen je vrlo blizu. Zato je i zabranjeno uparivati pse 3 stepena. Ne znam zasto je to kod nas dozvoljeno, mislim da je takva taktika vrlo nepromisljena.
Ako mislis na rodovnik svog psa, tu ti ne pise nista jer tu ti treba da upises kolika je displazija psu, zato da bi onaj koga interesuje tvoj pas mogao da proveri sa kime ce upariti svoju zenku.
Ako mislis na rodovnik njegovih roditelja, onda je vrlo verovatno ocena izostavljena upravo zbog toga sto te pse ne bi smeo da uparuje.

Eh, ovako...........:roll: od kako znam za sebe, ja zelim zlatnog retrivera. Od subote mi se ta zalja napokon i ostvarila i srecnija sam nego ikad, ali....s druge strane sam ovih dana i jako tuzna :( jer razmisljam da je mozda bolje da ga prodamo :( On je star 2 ipo meseca, i ja se stalno plasim da se slucajno ne razboli, da mu nesto ne zafali, da je usamljen.....Ne znam ni koliko vremena treba da provodim s njim.Da li je u redu da nocu spava u toplom podrumu (pa ce se navici na to i nece vise da cvili?) a da preko dana bude u dvoristu? Pomagajte, ako Boga znate :) :)

Tasha

@mackic jesi li ti sa kim parila tedija?
posto si rekla da tedi ima isto displaziju kukova

Nisam, niti cu upravo zbog toga. On se jeste pario (sa dve ulicne zenke koje zive ovde kod nas) ali nije ostavio nijedno stene za sobom, u to sam sigurna jer jedna zenka ulazi u teranja ali nema malih tj ne ostaje u drugom stanju a druga zenka je odmah posle teranja sterilisana. Doduse kad zenka nema displaziju veca je verovatnoca da stenad nece imati, ili barem ne tesku, ali svejedno bi mi bilo zao da se neko stene muci zbog toga sto sam ja htela da mi pas ima potomke.

Eh, ovako...........:roll: od kako znam za sebe, ja zelim zlatnog retrivera. Od subote mi se ta zalja napokon i ostvarila i srecnija sam nego ikad, ali....s druge strane sam ovih dana i jako tuzna :( jer razmisljam da je mozda bolje da ga prodamo :( On je star 2 ipo meseca, i ja se stalno plasim da se slucajno ne razboli, da mu nesto ne zafali, da je usamljen.....Ne znam ni koliko vremena treba da provodim s njim.Da li je u redu da nocu spava u toplom podrumu (pa ce se navici na to i nece vise da cvili?) a da preko dana bude u dvoristu? Pomagajte, ako Boga znate :) :)

Tasha

Podrum? Ne, nikako. Pogotovo ne za stene retrivera. Oni su izuzetno druzeljubivi psi, kao sto sam i napisala na prethodnim stranama, nikako ne smeju da budu ostavljeni sami, ni nocu, jer kao stenci se bude tokom noci i kad su sami to im strasno tesko pada. Ne bih vam preporucila ni u dvoristu da ga drzite dok je mali a kamoli u podrumu.
Ako nemate drugih uslova u kojima mozete da ga drzite moj savet bi bio da ga ipak date drugome.

ema k, dok su bas mali(do otprilike 4-5 meseci) ne linjaju se, a i tad imaju onu bebecu dlaku :D e onda pocinju da se linjaju(ali ne mnogo) jer tad pocinje da im raste "prava" dlaka...
a ovo za spavanje...sto ne bi smelo? mozda je i bolje dok je tako mali da bude pored nekog...mada ako se nauci da spava s nekim, nece se posle bas lako odviknuti od toga...

Samo da vam se javimo i pozdravimo vas nas dve :D

kupanje

i posle kupanja, igra sa malim drugarem :D

Ona i dalje spava sa nama i čini mi se da ne bih lepo spavala bez njenog guranja, vrpoljenja, skakutanja i kevrtanja u snu...

Kako je mirna dok se kupa... ja jedva izlazim na kraj s Kiki, i jedva je okupam...
nije da nesto skace ili besni, samo je nekako uplasena...

Inace, Belfi je preelepa, kao i ovaj njen mali drug... medeni su :)

Kako je slatka ispod tusha, ista je kao moj Tedi.:heart::):) A izgledaju mnogo vece kad su suvi, pa kad se skvase nigde ih nema.:lol:

Evo Tedija kako curi sa dvoseda, danas je uspeo nosem da dodje do poda i tako je spavao jedno vreme.:)

[/URL]

Oni su super sto se tice slaganja sa drugim kucnim ljubimcima, tu nemas sta da brines. Cak i ako su retriver i drugi pas istog pola, ako odrastu zajedno nema sanse da se tuku (mozda se naravno nekad malo dokace, oko recimo plasticne flase ;) ali to nikada ne preraste u ozbiljan sukob koji se resava poklanjanjem jednog psa).

joj sto su medeni,moram da ubedim moje da mi kupe jos i zlatnog retrivera pa da sam mirna..zna li neko kako se oni slazu sa nemackim ovcarima,sta cu ako se budu tukli ili nesto tako?:o:sad2::???:

ja mislim da bi se oni super slagali, moj drug nikola ima zlatnog retrivera (brigi onog sto sam mu postavio slike) i imao je njemackog ovcara (koja je uginulo) zvala se boa, on mi je rekao da su se slagali ko niko
Pozdrav!

Tedi je fenomenalan! :D Naravno da mi se još više sviđa zato što liči na Belfi ;)
A mali drugar se zove - nećete verovati - Saša :D Ime mu je dala ćerka našeg poznanika (dobili su da biraju, pod uslovom da se zove na S). Inače, on je "posledica" našeg pronalaženja onog izgubljenog ritrivera, koga smo na kraju udomili... Nevolja je bila što smo ga nudili i Sašinom gazdi, ali je malo zakasnio sa izjašnjavanjem, a na kraju, pošto je obećao detetu, morao je pod hitno da nađe drugog psa :D

Ja sam to nasla na netu, tacnije dobila sam link sa tom skalom dozvoljenih i zabranjenih stepena displazije. Pazi postoje samo 6 stepena, i ako ti uparis psa koji ima 3 stepen, tj C, njegovi/njeni potomci mogu da imaju 4 stepen, sto je vec teza displazija. 5 i 6 stepen su propast, tu ide samo operacija ili uspavljivanje, a 4 stepen je vrlo blizu. Zato je i zabranjeno uparivati pse 3 stepena. Ne znam zasto je to kod nas dozvoljeno, mislim da je takva taktika vrlo nepromisljena.
Ako mislis na rodovnik svog psa, tu ti ne pise nista jer tu ti treba da upises kolika je displazija psu, zato da bi onaj koga interesuje tvoj pas mogao da proveri sa kime ce upariti svoju zenku.
Ako mislis na rodovnik njegovih roditelja, onda je vrlo verovatno ocena izostavljena upravo zbog toga sto te pse ne bi smeo da uparuje.

Treba mi pomoć..8-og dobijam štene zlatnog retrivera a sve dok nisam procitala kakve mogu imati probleme sa kukovima,bila sam spokojna..sve do sada:-(
Kako da znam da li ću uzeti zdravo štene?Jel to može nekako da se proveri ili možda bi taj podatak trebalo da se nalazi u rodovniku roditelja?Nemam pojma šta da radim..pomagaj te meni amateru:p..osmi je blizu !!!!

Back